ME-Gids.net

ME Algemeen - welke behandeling mogelijk?

laurens - 29 Jun 2017 - 18:24
Onderwerp: welke behandeling mogelijk?
Dag iedereen, hierbij mijn debuut op dit forum.

Ik ben Laurens, student van 25. Ik worstel al jaren met klachten waaronder beperkt cognitief functioneren en een verslechterend geheugen. Na een lang diagnosetraject (en psychische hulp) ben ik in behandeling geweest bij het NKCV. Voor ingewijden wellicht nodeloos te zeggen dat ik niet vooruit ben gekomen.

Ik ben nu aan het afstuderen, wat met grootste moeite gaat. Ondanks de uitloop die mij is gegund vraag ik me af of ik het red. Indien het niet lukt, verlaat ik het HBO na vijf jaar zonder diploma.

Zoals gezegd zijn de cognitieve klachten het sterkst: ik heb last van 'brainfog', kan daardoor niet veilig autorijden, heb moeite me te concentreren en langere teksten lezen gaat moeizaam. Ik ben warrig en vergeetachtig (verwar namen en kan me tot mij grote verdriet ook veel dingen steeds moeilijker herinneren). Een pijnlijk voorbeeld is dat ik me op een bepaald moment niet meer herinner of ik een bepaalde gebeurtenis heb meegemaakt met mijn huidige of vorige vriendin, en in mijn hoofd hun namen verwissel.

Ik maak me enorme zorgen over mijn toekomst. Ik zou het liefst mijn opleiding pauzeren, maar dat gaat hooguit voor twee maanden. Ik wil beter worden maar tegelijk moet ik wel verder om mijn diploma te halen. Heeft iemand tips of concrete handvatten voor herstel/behandeling?
asje - 29 Jun 2017 - 22:55
Onderwerp: welke behandeling mogelijk?
Hoi laurens,

Je zorgen zijn natuurlijk heel begrijpelijk ...

Het zijn heel duidelijk psycho-neuroklachten, zoals wij die (ook) hebben. Maar hoe is het verder fysiek? En hoe begon het?

Heb je onderzoek gehad en zo ja, welk?

(Hopelijk is je vriendin begripvol Smile)
laurens - 30 Jun 2017 - 11:33
Onderwerp:
Dag Asje,

Bedankt voor je reactie. Fysiek merk ik spierpijn in mijn benen waar ik wakker mee word. Verder heb ik meerdere malen per maand last van mijn nek, wat soms uitstraalt naar hoofdpijn die resulteert in misselijkheid. Slapen is dan de enige remedie, en het lukt me dan overigens amper een houding te vinden die de nekpijn verlicht. Ook ben ik kortademig en is mijn bloeddruk hoog. De huisarts stuitte hier recentelijk op toen ik langskwam omdat ik soms lichaamsgeluiden hoor in mijn linkeroor. Overigens heb ik veel aandrang tot plassen, ergens werd gesuggereerd dat dit verband houdt.

Het cumuleren van vermoeidheid in misselijkmakende hoofdpijn die alleen te verhelpen was met slaap, is me niet vreemd. Dit kwam met name gedurende mijn basisschooltijd maandelijks voor. In die tijd had ik al neuroklachten, zij het in lichtere mate. Ik herinner me dat ik (geloof ik) in 2003 een grieperig gevoel heb gehad en dat de brainfog toen ontstond. Ik durf dit niet met zekerheid als beginpunt te noemen maar rond die tijd ligt de oorsprong. Kort daarna heb ik een gespatte blindedarm gehad (geëscaleerde ontsteking, die te laat werd opgemerkt, mijn pijngrens is altijd hoog geweest) en ook uit die tijd herinner ik me de brainfog.

Ik heb veel onderzoeken gehad. Mijn urine en bloed lieten niks raars zien. Een CT en EEG scan toonden neurologisch geen afwijkingen aan. Een slaaponderzoek wees alleen een verhoogde beenactiviteit uit, maar niet buiten de marges. Een uitgebreid traject in de GGZ bood geen uitkomst. Vermoed werd, dat mijn klachten verband hielden met traumatische ervaringen uit mijn jeugd (huiselijk geweld). Er is geen diagnose gesteld naar aanleiding van de vele tests in de GGZ, hooguit een aanleg voor ADD. Ik heb meerdere voorschriften gehad: onder meer melatonine, themazepam en promethazine. Niets hielp. Mijn melatoninespiegel is onderzocht door Gelderse Vallei Ede, daaruit bleek geen wezenlijke afwijking. Uiteindelijk ben ik naar het NKCV in Nijmegen gestuurd. Daar ben ik tot 2015 behandeld op basis van CGT.

Ik ben gestopt met die behandeling toen het qua planning lastig te combineren viel (ik liep fulltime stage, een slopende tijd) en ben altijd sceptisch geweest. Het staat me nog bij dat de innametest gebrekkig was: deze kon neuroklachten niet goed signaleren. Sinds de stop van de behandeling probeer ik zelf met de klachten te dealen. Eigenlijk gaat dit dus niet. Ik ben terughoudend met googlen en zelfdiagnose, ook omdat ik mijn klachten moeilijk onder ogen kom. Het is namelijk best pijnlijk voor me. Nu ik totaal vastloop ben ik gaan zoeken en nu ben ik hier.
asje - 30 Jun 2017 - 21:09
Onderwerp:
Al een lang verhaal dus ... Of je mogelijk ME hebt kun je hier zien: https://www.me-gids.net/module-Info-view-pid-133.html Let wel: vrij onderaan staat ook A-typische ME, met minder symptomen. Toch, een ME-er kan plm max voor 50% fysiek en mentaal leven, zeg maar, ik weet niet hoe dat bij jou is?

Fysieke klachten, uiteraard dus ook neurologische, kunnen niet psychisch zijn, dat is achterhaalde wetenschap, maar dat begreep je wsl zelf ook al. Ben je ook - vooralsnog - blijvend slechter geworden van de CGT? Dat gebeurt nl vaak.

Zo te zien heb je geen psycho-neurologisch onderzoek gehad, daar zou dus wel veel uitkomen wsl. Of het nou onder ME valt of niet, je zou wel uitgebreider/beter onderzoek krijgen in het CVS/ME-MC-Amsterdam. Je betaalt daar wel een flinke eigen bijdrage, maar een betalingsregeling is mogelijk. Als tot nu toe niemand iets gevonden heeft, zou ik me daar zeker laten onderzoeken.

Ben je ooit getest op allergieën en op B12? Slik je iets? En eet je alles?
plassterk - 02 Jul 2017 - 15:48
Onderwerp:
Hoi Laurens ik heb bijna dezelfde klachten als jij. Misschien iets minder erg. Mijn cognitief functioneren is het grootste probleem. Daarbij voel ik me ook licht griepachtig. Ik heb er nooit een oplossing voor kunnen vinden.. Helaas
asje - 02 Jul 2017 - 18:17
Onderwerp:
Maar Laurens heeft nog geen onderzoek gehad bij een arts die bekend is met deze/onze klachten. Wie weet wat er uitkomt en er enige verbetering mogelijk is met middelen.
laurens - 02 Jul 2017 - 20:09
Onderwerp:
Ik heb niet het idee dat ik blijven slechter ben geworden door CGT, alleen ik merk dat het hooguit de symptomen enigszins heeft afgezwakt (wat van tijdelijke duur was). Momenteel voel ik me in ieder geval wel slechter dan voor de behandeling, maar vermoedelijk heeft mijn stressvolle periode dat ook in de hand gewerkt. Ik voel me mentaal sterk beperkt, fysiek voel ik dat probleem minder. Ik ben wel altijd moe maar het lukt me om een middag te wandelen of een uur te sporten (al moet ik natuurlijk wel bijkomen). Ik durf dus op lichamelijk vlak niet te zeggen dat ik maar voor 50% kan leven. Misschien speelt mee dat ik matig naar mijn lichaam luister: doorwerken bij vermoeidheid, hoge pijngrens etc. Opmerkelijk vind ik het verschil tussen doodvermoeide ochtenden en energiekere avonden.

Ik geloof dat ik wel op allergieën ben getest maar niet op b12. Ik weet het eerlijk gezegd niet meer precies, ik ben voornemens mijn huisarts te consulteren. Ik slik niks en kan alles eten.
asje - 02 Jul 2017 - 22:23
Onderwerp:
      laurens schreef:

Ik ben wel altijd moe maar het lukt me om een middag te wandelen of een uur te sporten (al moet ik natuurlijk wel bijkomen).


Als die activiteiten ongeveer de enigen zijn op een dag, is dat toch niet méér dan de helft kunnen ... De avonden (veel) beter, is wel een bekend verschijnsel bij velen van ons.

Ik zou dan op B12 laten testen via je huisarts en een verwijzing vragen voor Amsterdam om je eens goed te laten onderzoeken.
NooitOpgeven - 03 Jul 2017 - 11:20
Onderwerp:
Zelfs wetenschappers zeggen dat er momenteel nog geen doeltreffende behandeling is. Heb zelf ook e.e.a. geprobeerd. Van B12 tot acupunctuur, niets helpt.
Alleen pijn en symptoombestrijding helpt een beetje. (Pijnstillers, wiet etc)
Verder er mee leren leven en vooral niet teveel over je grenzen gaan en wachten op een behandeling die wel werkt.
Van CGT ben ik ook niet slechter geworden maar ze konden mij ook niet wijsmaken dat het allemaal tussen de oren zit en verder niets mankeer.
Van GET wel veel slechter geworden. Dus een uur sporten, echt niet. Wandelen hooguit 10 minuten.
Langer betekent ziek worden. Haha ,voel mij dus regelmatig heel beroerd.
asje - 03 Jul 2017 - 17:01
Onderwerp:
Nee, natuurlijk is er nog geen behandeling tegen ME. Maar dat wil niet zeggen dat middelen soms - een beetje of toch veel - kunnen helpen. Zonder de middelen die ik slik, ben ik helemaal niets, dus dat scheelt nogal.

Verder moet je toch eens onderzocht worden door een arts die beter weet waar te zoeken.
killmenow - 05 Jul 2017 - 22:48
Onderwerp:
@asje

Zou je voor mij op kunnen schrijven wat je zoal gebruikt aan middelen?

Groet....
asje - 06 Jul 2017 - 18:08
Onderwerp:
Wat helpt is persoonlijk, maar bij mij zijn Carnitene, mirtazapine en magnesium m'n belangrijkste overlevingsmiddelen.
anne-sophia - 13 Jul 2017 - 23:05
Onderwerp:
Hai Laurens,

Het spijt me erg te horen wat je hie beschrijft. Ik begrijp dat je gewoon op dit moment beter wilt kunnen presteren, omdat je nu eenmaal je HBO-diploma halen wilt.

Net als Asje, denk ik dat er nog meer getest moet worden, ik weet alleen niet op welke termijn dat kan gebeuren (wachttijden etc.) in Nl en of je dan nog genoeg tijd hebt je diploma te halen.

Je zagt dat er bij jou ook een vermoeden is van ADD. Op basis daarvan zou je op korte termijn wellicht methylfenidaat (Ritalin) kunnen krijgen. Methylfenidat wordt op de Immuundefectambulanz van het Charite in Berlijn (daar woon ik) ook als mogelijk middel genoemd om ME-klachten te verminderen, omdat het de communicatie in de hersenen verbetert. Het is dus niet contra-indiziert. Er wordt zelfs gedacht dat je - doordat je minder prikkels waarneemt met dat medicijn - je gezondheid zelfs bevordert. Je beschut je hersenen als het ware. Als je googlet vind je wel het een en ander.

Als ik methylfenidat neem, merk ik het gelijk (nu ja, na een half uur). Ik kan me een paar uur lang beter concentreren, beter informatie opnemen, de brain fog is heel duidelijk minder, het is tamelijk heerlijk, maar dan ga ik al snel over grenzen en stort ik daarna in. Ik heb dus een beetje een confuus gevoel bij het gebruik van dit spul. Omdat ik niet weet of je het in Nl op basis van ME kunt krijgen, kan je het wellicht op basis van je ADD krijgen.

Nogmaals: ik weet niet of het goed is. Denk dat het gevaar erg groot is dat je teveel over grenzen gaat, zeker in jouw situatie, waarin je moet presteren. Aan de andere kant: als je je HBO nu ´moet´ halen binnen bepaalde tijd, zou het denk ik wel direct kunnen helpen. Het is wellicht wel het concrete handvat waar je om vraagt (dus daarom noem ik het), maar bespreek het wel heel uitvoerig met een arts.

Wellicht kan je toch nog eens met je studiebegeleider gaan praten om uitstel te krijgen? Dat lijkt mij toch de meest wenselijke weg.

En als beroepstip (mocht de diagnose ME bevestigd worden): word freelancer. Echt! Ik heb op jouw leeftijd alles gedaan om een 40-urige werkweek vol te houden na mijn studie. Ik ben weer bij mijn ouders gaan wonen (al na een paar maanden), omdat ik huishouden niet meer zelf kon verzorgen en aan het einde bracht en haalde mijn vader me zelfs steeds van en naar mijn werk, omdat ik niet meer in staat was zelf te rijden (laat staan de bus nemen). Dat moet je niet willen.

Ik wens je al het goede toe!

Anne-Sophia
Izzy - 17 Jul 2017 - 14:52
Onderwerp:
Hoi Laurens,

Misschien zou je eens een afspraak kunnen maken met dr. Visser in Hoofddorp?
Volgens mij hebben veel patiënten hier op het forum goede ervaringen mee, inclusief ikzelf.

Er is inderdaad nog geen wondermiddel tegen ME maar alle kleine beetjes (zoals bijv. Carnitine) kunnen helpen het allemaal iets dragelijker te maken.

Veel sterkte en succes!

Liefs.
asje - 17 Jul 2017 - 20:47
Onderwerp:
Hij zou beter naar A'dam kunnen, wegens het meer uitgebreide onderzoek, ivm zijn voornaamste, cognitieve klachten.
Izzy - 18 Jul 2017 - 14:03
Onderwerp:
Doen ze niet beiden dezelfde onderzoeken?
Dr. Visser wordt sowieso vergoedt door de verzekering en Amsterdam niet dacht ik, tenminste enige tijd terug was dat zo.
Ben hier al een tijdje niet meer geweest dus dat kan verandert zijn inmiddels.

Liefs.
asje - 18 Jul 2017 - 19:05
Onderwerp:
Ik dacht dat Visser alleen alles rond cardiologie - ME onderzoekt, maar mss is dat niet zo? Ik was al lang uitgebreid onderzocht voordat ik bij hem kwam, dus weet het niet zeker, iemand??

Vi wordt alleen door een aantal verzekeringen geheel vergoed en A'dam niet idd, maar daar kun je een betalingsregeling treffen.
ariadne - 19 Jul 2017 - 10:56
Onderwerp:
CVS/ME centrum doet uitgebreider onderzoek idd. Juist ook naar cognitieve problemen. Heb je vooral last doorbloedingsproblemen zou ik naar Visser gaan.
Meer informatie over de onderzoeken etc. http://www.cvsmemc.nl/patientenzorg/
(goed naar beneden doorscrollen)

Als je bij Visser niet de juiste verzekering hebt moet je tot volgend jaar wachten tot je van verzekeraar bent veranderd.

Sterkte Ariadne.
laurens - 02 Aug 2017 - 16:14
Onderwerp:
Dag iedereen,

Bedankt voor de reacties. Ik lees goede dingen over Dr. Visser en wil daar ook langs zodra ik doordeweeks weer gratis reis (studenten-ov). Er bestaat enige onduidelijkheid over de vergoeding, Zilveren Kruis zegt aan de telefoon dat een kwart van het marktconforme tarief voor mijn rekening is. Iemand ervaringen?

Amsterdam lijkt me niet echt een optie, ik begrijp dat dit nogal in de kosten loopt als ik het goed heb.

Ik heb in ieder geval vitamine D op recept gekregen. In mijn bloed zijn geen gekke dingen gevonden, behalve dus een vitamine D-deficientie. Tevens heb ik blijkbaar het CMV-virus gehad in het verleden. Dit schijnt nu niet meer problematisch aanwezig te zijn maar houdt wellicht verband met de origine van mijn somatiek.

Verder slik ik nu acetyl-L-carnitine (sinds een aantal dagen). Ik ben vooralsnog extra vermoeid en duf. Slaat dit om of kan ik beter stoppen?

Welke middelen kan ik verder nog proberen? Ik wil eigenlijk zelf experimenteren met een en ander voordat ik bij een expert aanklop. Ik lees bijvoorbeeld iets over Q10.

Momenteel kan ik het eerlijk gezegd niet zo goed opbrengen het hele forum door te spitten, heel fijn als jullie me een beetje zouden kunnen helpen Smile
asje - 02 Aug 2017 - 23:14
Onderwerp:
Ik zou het Visser zelf vragen, dan weet je 't zeker.

Maar Amsterdam valt wel mee en het onderzoek is uitgebreider:

Wij begrijpen dat voor veel mensen met een beperkt inkomen de kosten een beletsel kunnen vormen. Gelukkig beschikken wij over fondsen die het mogelijk maken de bijdrage aan te passen aan de draagkracht. Voor de berekening van de eigen bijdrage gaan wij uit van het gezinsinkomen.

Bij een gezinsinkomen op bijstandsniveau is de bijdrage €250,-
Bij een gezinsinkomen tot modaal, €37.000,- bruto per jaar is de bijdrage €500,-
Bij een gezinsinkomen tot €50.000,- bruto per jaar is de bijdrage €750,-
Bij een hoger gezinsinkomen zijn de kosten €950,-
Betaling in termijnen is bespreekbaar.

CMV, een bekende bij ons ja ...

Ik zou buiten de D3 helemaal niks slikken nu, dat kan onderzoek straks alleen maar vertroebelen. Carnitene helpt bij velen wat maar niet bij iedereen. Je moet ook puur (acetyl l) Carnitene nemen, niet iets met andere dingen er in. Je kunt het straks voorgeschreven krijgen, het is heel duur. Wat slik je precies nu? Mss zit er iets bij waar je juist last van hebt?

Ook Q10 helpt vaak wat, maar nogmaals, niet verstandig als je dingen gaat slikken vóór het onderzoek.
sterre - 03 Aug 2017 - 09:49
Onderwerp:
Het beste is drie maand niks slikken voor een onderzoek.
agnes - 03 Aug 2017 - 20:05
Onderwerp:
Ik gebruik via dr. Visser Carnitene van Sigma Tau (op recept, 100% vergoed ). Ook de consulten bij hem krijg ik vergoed (OHRA, CZ), al jaren.
Op advies van hem, maar niet vergoed gebruik ik kurkuma en NADH.
Overigens kan je -zeker als je een laag inkomen hebt -kosten die niet vergoed worden (bv. CVS centrum in Amsterdam ) van de belasting aftrekken. Details op de site van de belastingdienst.

Je kunt gerust met Visser bellen om te vragen wat hij zoal onderzoekt en hoe het met de vergoeding zit. Het is goed mogelijk dat je zijn vrouw aan de lijn krijgt, dr. van Campen. Zij is ook cardioloog.
floortje28 - 04 Aug 2017 - 00:04
Onderwerp:
      agnes schreef:
Ik gebruik via dr. Visser Carnitene van Sigma Tau (op recept, 100% vergoed ). Ook de consulten bij hem krijg ik vergoed (OHRA, CZ), al jaren.
@agnes, wordt carnitene van Sigma Tau op recept vergoed door Zorgverzekeraar? of eerst worden betaald met verplicht eigen risico van €385? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/eigen-risico-zorgverzekering
asje - 04 Aug 2017 - 00:24
Onderwerp:
Het wordt door alle verzekeringen vergoed. Verplicht eigen risico ben je altijd kwijt bij alle zorgkosten, buiten de huisarts. Goede Carnitene zelf betalen is niet te doen, is plm 1 euro per tablet.
floortje28 - 04 Aug 2017 - 00:53
Onderwerp:
      asje schreef:
Het wordt door alle verzekeringen vergoed. Verplicht eigen risico ben je altijd kwijt bij alle zorgkosten, buiten de huisarts. Goede Carnitene zelf betalen is niet te doen, is plm 1 euro per tablet.
@asje, vergoeding voor geneesmiddel carnitene van Sigma Tau op recept wordt door mijn Zorgverzekeraar ten laste van verplicht eigen risico €385 gebracht.
asje - 04 Aug 2017 - 00:57
Onderwerp:
[quote-"asje"]
Verplicht eigen risico ben je altijd kwijt bij alle zorgkosten, buiten de huisarts.
[/quote]

Dat waren dan jouw eerste zorgkosten van het jaar, heeft niets met je verzekering te maken,
floortje28 - 04 Aug 2017 - 23:35
Onderwerp:
      asje schreef:
      asje schreef:
Verplicht eigen risico ben je altijd kwijt bij alle zorgkosten, buiten de huisarts.
Dat waren dan jouw eerste zorgkosten van het jaar, heeft niets met je verzekering te maken,
@asje, nee waren niet eerste zorgkosten van het jaar. Bij jaar recept wordt bij ophalen van carnitene bij apotheek elke keer de kosten voor carnitene door Zorgverzekeraar ten laste gelegd van verplicht eigen risico €385 en moet je betalen. Bedrag en factuur bij Zorgverzekeraar in te zien. Na €385 betaalt de Zorgverzekeraar de kosten. Hoe bedoel je dat carnitene door alle verzekeringen wordt vergoed?
semma - 05 Aug 2017 - 04:03
Onderwerp:
Het staat op de lijst te vergoeden produkten/diensten, maar de eerste zwik aan gemaakte te vergoeden kosten moet je zelf dragen in het kader van eigen risico, lees het drempelbedrag voor zelf te dragen reguliere ziektekosten. Voor ons is dat dus eigen zekerheid.

Als Carnitine een erkend regulier geneesmiddel is, dan zal het wel vergoed worden via de basisverzekering en dat is dan voor iedereen, lijkt me.
sterre - 05 Aug 2017 - 09:42
Onderwerp:
Ik kreeg de carnitene ook gewoon vergoed. Met eigen risico geen idee het is al zolang geleden. Ik denk wel dat het daar vanaf gaat.
asje - 05 Aug 2017 - 22:18
Onderwerp:
Tuurlijk wordt het vergoed. Het is gewoon het bedrag wat je altijd zelf moet betalen, of ze dat nou onder Carnitene of iets anders administreren.
floortje28 - 05 Aug 2017 - 23:27
Onderwerp:
      asje schreef:
Tuurlijk wordt het vergoed. Het is gewoon het bedrag wat je altijd zelf moet betalen, of ze dat nou onder Carnitene of iets anders administreren.
@asje, kosten -medicijnen of medisch specialistische hulp- worden door Zorgverzekeraar nauwkeurig op medicijn naam gespecificeerd. Vergoed vanuit de basisverzekering? carnitene tabl 270 stuks €247.53 https://www.medicijnkosten.nl/ Zorgverzekeraar brengt ten laste van verplicht eigen risico €385 https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/eigen-risico-zorgverzekering €238.44 in rekening moet worden betaald rekening-incasso volgt. Groot bedrag wat opgehoest moet worden. Vergoeding €9? lachertje geen spectaculair bedrag.
luipaardje - 06 Aug 2017 - 10:21
Onderwerp:
Het klinkt misschien vreemd als je een factuur hebt gehad. Maar als het niet vergoed zou worden zou het niet eens van je eigen risico af gaan. Dan zou je die € 247,53 elke keer moeten betalen ook als je het vaker in een jaar nodig hebt.

Nu betaal je dat eerste bedrag zelf. Dan heb je verder dit jaar nog geen zorgkosten gehad die onder eigen risico vielen. Misschien ben je naar de huisarts geweest, maar die valt niet onder eigen risico en bezoek aan specialist wordt vaak op een later moment verrekend. Als je dit jaar nog een keer die Carnitene nodig hebt en nog steeds verder geen eigen risico verbruikt hebt betaal je dan € 137,47 (385 - 247,53). Een derde keer zou je het helemaal gratis krijgen.
semma - 06 Aug 2017 - 18:33
Onderwerp:
Verrassend dat zoveel jaren na invoering van het eigen risico nog steeds mensen niet begrijpen wat dat inhoudt.

Elke ziektekostenverzekering hanteert het eigen risico, dat is opgelegd door de overheid.
Elk jaar opnieuw moet je bij de vergoedingen die je krijgt/zou krijgen beginnen met het eigen risico = zelf te dragen kosten. Dat bedrag wordt jaarlijks vastgesteld en voor 2017 is dat € 385.
Dus je dient je declaratie(s) in en de verzekeraar bekijkt hoeveel daarvan voor vergoeding in aanmerking komt en hoeveel er al aan eigen risico gedragen is.
Heb je het totale eigen risico nog niet gehaald, dan wordt het resterende bedrag van het te vergoeden bedrag afgetrokken. Als het resterende bedrag groter is dan het te vergoeden bedrag, krijg je per saldo geen vergoeding. Het bedrag wordt dan afgetrokken van het openstaande bedrag voor het eigen risico. De verzekeraar stuurt daar altijd bericht over. Het is niet altijd leesbaar. Soms door de verwoording, soms door de tekstopmaak (dan is het zo'n woordenbrij waar je niet doorheen komt).

Ja, dit is inderdaad bedoeld om de bevolking te pesten. Want dan ga je niet meer voor wissewasjes naar de huisarts, hoewel de huisarts buiten het eigen risico valt.

Daarnaast is er nog de eigen bijdrage en die zit schimmiger in elkaar. Ze hebben er een handje van om de woorden eigen bijdrage en eigen risico door elkaar te gooien, zodat niemand er nog wat van begrijpt.
floortje28 - 06 Aug 2017 - 19:28
Onderwerp:
Verplicht eigen risico €385 eigen bijdrage en vrijwillig eigen risico is voor mensen onduidelijk. Dat carnitene door alle verzekeringen wordt vergoed schept verwarring. Na €385 wordt het betaald door Zorgverzekeraar. €385 moet je betalen zijn extra jaarlijkse kosten naast eigen bijdrage en premies basisverzekering en aanvullende verzekeringen.
asje - 06 Aug 2017 - 20:11
Onderwerp:
Nog één keer: dat heeft niets met Carnitene te maken, als je eerder (administratief) die 385,- hebt verbruikt, gaat het niet van Carnitene-factuur af.

      floortje schreef:

Dat carnitene door alle verzekeringen wordt vergoed schept verwarring.


??

@semma Idd valt de huisarts er niet onder, daar is het dus ook niet voor bedoeld.
floortje28 - 06 Aug 2017 - 22:05
Onderwerp:
      asje schreef:
Nog één keer: dat heeft niets met Carnitene te maken, als je eerder (administratief) die 385,- hebt verbruikt, gaat het niet van Carnitene-factuur af.
      floortje schreef:
Dat carnitene door alle verzekeringen wordt vergoed schept verwarring.
??

@semma Idd valt de huisarts er niet onder, daar is het dus ook niet voor bedoeld.
@asje, bezoek aan huisarts valt onder basisverzekering. Kosten bij huisarts die wel onder eigen risico vallen https://www.independer.nl/huisarts/info/wat-kost-een-huisarts/huisarts-wel-eigen-risico.aspx
      Quote:
Een aantal kosten bij de huisarts vallen wel onder je eigen risico. Als een consult niet genoeg is moet er soms uitgebreider onderzoek gedaan worden. Hierbij kun je denken aan bloedafname, urineonderzoek of een röntgenfoto. Deze kosten vallen onder je eigen risico. Ook de kosten voor medicijnen die door jouw huisarts zijn voorgeschreven vallen onder het eigen risico. Deze medicijnen moet je meestal bij je apotheek ophalen. Daarnaast kan je huisarts je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis of een instelling voor psychologische hulp. Dit gaat ook van je eigen risico af als je deze nog niet volledig betaald hebt.
Bij zorgverzekeraar via internet bij 'mijn zorgkosten' is te zien wat betaald moet worden via eigen risico €385 staat vermeld en gespecificeerd bij 'Farmacie' medicijnen w.o carnitene 'Huisartsenhulp' 'WMG-tariefcode apotheker 'Hulp door medisch specialisten' bijvoorbeeld €300 betalen €66. Hoe is dat bij jou @asje?
asje - 06 Aug 2017 - 22:42
Onderwerp:
Je maakt het zo vreselijk ingewikkeld ...

Het is bij iedereen hetzelfde. Huisartsenbezoek valt er alleen buiten.
sterre - 07 Aug 2017 - 09:55
Onderwerp:
Ik weet niet hoor maar al mijn medicijnen gaan van de 385 gewoon af. Volgens mij zit er haast geen medicijn in het basispakket en anders zorgen ze er wel voor het er niet inzit. Ik ben gewoon elk jaar mijn 385 kwijt.
asje - 07 Aug 2017 - 22:44
Onderwerp:
Ook jij haalt dingen door elkaar: je betaalt dat verplicht eigen risico, vóórdat het basispakket gaat vergoeden.
semma - 09 Aug 2017 - 04:23
Onderwerp:
      floortje28 schreef:

[...] Bij zorgverzekeraar via internet bij 'mijn zorgkosten' is te zien wat betaald moet worden via eigen risico €385 staat vermeld en gespecificeerd bij 'Farmacie' medicijnen w.o carnitene 'Huisartsenhulp' 'WMG-tariefcode apotheker 'Hulp door medisch specialisten' bijvoorbeeld €300 betalen €66. Hoe is dat bij jou @asje?

Zoals asje zei: alleen huisartsbezoek. Bloedprikken wordt door een laboratorium gedaan (van prikken t/m analyseren & rapporteren), niet door de huisarts. Dat wordt dus door het laboratorium in rekening gebracht, heeft geen vrijstelling van het eigen risico. Röntgenfoto's worden niet door de huisarts gemaakt, dus ook geen vrijstelling van het eigen risico.

En volgens mij gaat het om de basisverzekering.
De aanvullende verzekeringen zijn privézaken tussen jou en de verzekeraars.
Tijden zijn in GMT - 12 uur
Powered by PNphpBB2 © 2003-2010 The Zafenio Team
Credits