ME-Gids.net

Symptomen en klachten - Herkenbaar als ME? of Schildklier?

monia - 11 Aug 2009 - 20:05
Onderwerp: ff lezen AUB!!nieuw en zoveel vragen..
Hallo,

Ik ben een jonge vrouw van 37 en loop al 20 jaar met klachten, ooit is het begonnen na enkele jaren anorexia en bolumia te hebben gehad, deze stoornis heb ik zonder therapie overwonnen maar daarna begonnen de lichamelijke klachten pas echt..

over het algemeen eerst psychisch..(werd vele jaren gezegt) ik kreeg van die vreemde bibber aanvallen en raakte daarbij helemaal in paniek, mn hart ging als een razende tekeer en mn lijf was helemaal op hol, bloedonderzoek gehad wat niets lichamelijks aangaf dus waren het paniekaanvallen met wellicht een overgevoeligheid voor caffeine..de paniekaanvallen werden al snel een flinke paniekstoornis, ik werd depressief angstig, had aanvallen soms de hele dag door en durfde de deur niet meer uit.
anti-depressieva jaren geslikt en dat ging over algemeen goed tot ze niet meer werkten, prozac gekregen maar dat ging helemaal mis, klachten werden veel erger dus maar acuut gestopt, vanaf die tijd heb ik het in homeopatische middeltjes gezocht wat met perioden hielp en perioden ook weer niet, mijn voornaamste klachten waren toen nog steeds paniekaanvallen angsten en vermoeidheid..echt ziek was ik eigenlijk bijna nooit..op geregeld misselijk en geen eetlust na dan..maar dat kwam door de spanning dacht ik..
op een gegeven moment ging het weer erg slecht, had veel last van hartkloppingen bij de kleinste inspanning zoals van de bank of bed op staan of mn theekopje pakken..hier kreeg ik weer heel veel angsten van en kwam ik weer in een isolement terecht, uiteindelijk door een lieve vriendin na de huisarts gesleept en daar geprobeerd mn verhaal uit te leggen met als conclusie: depressief.
Ik heb betablokkers voor mn hartritme gekregen en kalmeringsmiddelen want ik wilde niet weer aan de a.d,
zo kwakkelde ik wat jaren door met goede redelijke en slechte periodes, (goede kan ik wel achterwege laten eigenlijk)
tot ik zwanger werd en geen medicatie meer mocht, wat was ik bang!!!
maar het grote wonder was dat ik me 9 MND LANG HEERLIJK HEB MOGEN VOELEN!! GEEN ENKELE KLACHT OF VERMOEIDHEID!!!
Tot ongeveer 3 mnd na mn zwangerschap..de klachten kwamen keihard terug! ik moest borstvoeding opgeven omdat ik weer medicatie nodig had, weer had ik die angsten, die allesoverheersende vermoeidheids aanvallen waar ik nog niet eens een beweging kon maken of ik had al hartkloppingen, en tot de dag van vandaag (8 mnd verder) voel ik me bijna dagelijks slecht, de ene dag erger als de andere maar goed voel ik me nooit.
ik heb een algemeen bloedonderzoek gehad waar niets uit kwam, hartecho en filmpje gemaakt en alles was goed..het was puur "psychisch"
maar ik ervaar veel meer lichamelijke klachten!
zoals vaak misselijk zijn, geen eetlust, snel last van maag/darmen, druk/beklemming op de borst benauwd, steken op de borst, angsten, pijnlijk verzuurde zware ledematen, snel last van of warmte of kou, (extreem warm of koud hebben) moe maar constant gejaagd voelen, hartkloppingen (heb nu betablokkers dus gaat redelijk) weer die extreme vermoeidheids aanvallen buiten de gewone vermoeidheid, droge mond, droge branderige ogen,veel plassen, last van puistjes in gezicht die maar niet weg gaan,
en voel me erg down en hypochondries en slaap erg rusteloos, droom veel nare dingen, nu ben ik bij een holistisch genezer geweest die bij het intake gesprek al zei"je hebt m.e" dus...buiten mn h.s.p (hoog gevoelig) chv (chronische hyperventilatie) heb ik dit nu ook nog?? ook vertelde deze man dat mn lichaam moeilijk ontgift,
ik weet nu niet meer wat ik moet, weet wel dat ik me zooooo graag beter wil voelen en van mn kleine meid wil genieten! ze is inmiddels 11 mnd maar mijn klachten overschaduwen zoveel moois!!BUITEN ALLE LICHAMELIJKE KLACHTEN HEB IK ZO LAST VAN ANGSTEN, ook voel ik me zo'n slechte saaie partner!!
het is een lang verhaal maar ik wil zo graag een menig horen..klinkt dit als m.e? zoja..wat kan ik nu doen? en ik weet maar weinig van m.e..ik ben er behoorlijk bang van..
graag jullie reacties.

liefs mama monia
meeleven - 11 Aug 2009 - 20:23
Onderwerp: ff lezen AUB!!nieuw en zoveel vragen..
Hi Monia,
wat een verhaal, -ondanks dat ik het niet allemaal zo goed op kan nemen- kan begrijpen dat het heel moeilijk is voor je.
Je wilt zo graag... én...én... het is zo hard dat dingen niet meer gaan zoals je voor ogen had/hebt.
Hopelijk vind je hier herkenning en tips, en kan het je op die manier iets helpen om toch wat stapjes vooruit te maken.
Meer over ME kun je trws onder andere vinden hierboven he, 'Over ME (cvs)'.
Wens je in ieder geval veel sterkte!
vlindertje - 11 Aug 2009 - 22:50
Onderwerp: ff lezen AUB!!nieuw en zoveel vragen..
lieve monia,
even een snelle reactie tis nu eigenlijk ver na mijn bedtijd.

wat een verhaal...
wat moet dat moeilijk voor je zijn,
je zo beroerd voelen, terwijl je eigenlijk ook zo graag een goede mama en partner wilt zijn.
je vraagt of dit als ME klinkt,
dat is moeilijk te zeggen voor mij, zo'n expert ben ik nu ook weer niet, ook is ME voor iedereen weer anders, en veel klachten kunnen ook andere oorzaken hebben..

mag ik je vragen waar je zo bang voor bent?
voor het stickertje ME, voor de toekomst?

ik denk altijd zelf maar zo, de klachten heb ik toch al, en nu heeft het een naam...
heeft je behandelaar aook iets uitgelegd over wat hij onder ME verstaat, en gaat hij je er ook mee helpen?
ik denk dat je angsten de klachten kunnen verergeren, als ik ergens bang voor ben voel ik me nog veel beroerder als anders, dus probeer alsjeblieft uit te zoeken waar je bang voor bent, en kijk of je er iets mee kan doen..


als je ME hebt is het denk ik vooral zaak om rustig aan te doen, en niet over je grenzen heen te gaan, lastig met een klein kind! ik zelf probeer duidelijke prioriteiten te stellen, wat vind ik belangrijk... als je bijvoorbeeld smorgens al bedenkt dat je savonds van je gezinnetje wilt genieten of dan tijd door te brengen met je partner, dan kan je smiddags al besluiten dat je bijvoorbeeld even niet gaat stofzuigen, zodat je die energie uitspaart...(is maar een voorbeeld, weet niet of je nog kan stofzuigen, maar ik lig na het stofzuigen van een klein kamertje al plat..)
dus dat doe ik niet als ik inog ander plannen heb.

je beschrijft ook aardig wat psychishe klachten, zoals je angsten, ik kan niet beoordelen wat de oorzaak daarvan is, ik herken het niet, misschien iemand anders?
verder zou ik je nog kunnen adviseren om zoveel mogelijk rgemaat in je dagen aan te brengen, rust op gezette tijden (tegelijk met je kindje??) plan vaste eet/ drink momenten etc. dat kan er voor zorgen dat je lekkerder in je vel gaat zitten, rustiger word, en het helpt mij mijn energie beter te verdelen.

ik hoop dat je hier iets aan hebt.
als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust.

liefs van mij
Anonymous - 12 Aug 2009 - 14:24
Onderwerp: ff lezen AUB!!nieuw en zoveel vragen..
Hey Monia, dat is ook een heel verhaal zeg...

Je schildklier (klik) is dus ook getest? Is TSH, vrije T4 én T3 (+ eventueel schildklierantilichamen) getest? Sommige artsen testen ook hormonen in urine. Volgens mij is dit soms nodig om schildklierafwijkingen op te sporen, het kan wel eens lastig zijn om afwijkingen met de schildklier te vinden:

      Quote:
In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen problemen met hun schildklier, een schildklier-stoornis of schildklieraandoening, zoals b.v. een te trage of te snelle schildklierwerking. Een kwart van alle depressies blijkt veroorzaakt te worden door deze schildklier-problemen. De diagnose is vaak lastig door vage of niet onderkende klachten en hormoon-onderzoek dat niet altijd een duidelijk beeld geeft

Meer info.

      Quote:
Schildklierfunctie Klachten en Bloedonderzoek. Schildklierproblemen komen dus veelvuldig voor. Buiten de problemen door de verstoorde werking van de schildklier in lichamelijke zin, zijn er ook problemen met de onderkenning, herkenning en diagnose ervan. Bij een deel van de mensen met klachten wordt het probleem (bij o.a. de huisarts) niet in verband gebracht met een verstoorde schildklierwerking. Degenen bij wie wel een bloedonderzoek naar de schildklierfunctie is gedaan, lijken hier soms niet mee geholpen, daar ook dit niet altijd een duidelijk beeld geeft. Menigmaal krijgt men ook te horen dat de uitkomst van het onderzoek binnen de normaalwaarden ligt. Er komt steeds vaker naar voren dat bloedonderzoek op T4 en T3 geen afdoende duidelijkheid geeft. Naast bloedonderzoek is er een mogelijkheid tot urineonderzoek, waarbij ook de T4 en T3 waarden gemeten worden, of beter gezegd de omzetting van T4 naar T3. Het probleem is echter dat dit urineonderzoek niet mogelijk is via de huisarts en (vaak) niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar.

Urineonderzoek ENL - Schildklier T3 T4 . Wel kan dit urineonderzoek -naast bloedonderzoek- gedaan worden door het Europees Nutriënten Laboratorium (in Bunnik) en het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum (in Weert, zie www.keac.nl).
link

      Quote:
Hyperthyreoïdie (mogelijke) symptomen kunnen zijn o.a:

-gewichtsafname, vermagering bij goede eetlust
-vermoeidheid
-nervositeit
-gejaagdheid
-snel geïrriteerd
-kortademigheid
-snel zweten
-snelle hartslag (ca. >100 p.m. in rusttoestand) (tachycardie).

-onregelmatige hartkloppingen, hartritmestoornis (boezemfibrilleren)
-hogere ochtendtemperatuur (>36.8 )
-warmte-intolerantie
-warme (vaak vochtige) huid
-dunnere huid
-spierzwakte, spierslapte
-spiertrillingen (tremoren) in vingers bij gestrekte hand
-diarree (darmklachten, meer darmperistaltiek)

-soms oogklachten*
-ogen groter dan normaal i.c. opengesperde, bolle, uitpuilende ogen* (exoftalmus)
-moeite om oogleden te sluiten* (* meestal bij ziekte van Graves, struma)
-struma (krop of goiter): vergroting van de schildklier
-ontregelde menstruele cyclus

In verder gevorderd stadium: vaak en veel overgeven, snel uitgeput en verandering van ooglenssterkte/cilinder of scheeftrekken oog (scheelheid).

Meer info hyperthyreoïdie

Laat je niet aanpraten dat al je klachten tussen je oren zitten!

      Quote:
je beschrijft ook aardig wat psychishe klachten, zoals je angsten, ik kan niet beoordelen wat de oorzaak daarvan is, ik herken het niet, misschien iemand anders?

Ik denk dat zoiets best een lichamelijke oorzaak kan hebben (bijv zoals bovenstaand voorbeeld). De klachten kunnen uiteraard ook door wat anders worden veroorzaakt.

Mvg,
Juul
monia - 12 Aug 2009 - 14:44
Onderwerp:
hoi Juul,

bedankt voor je info,
ik heb zelf ook vaak aan de schildklier gedacht, ik heb een algemeen bloedonderzoek gehad, waaronder de schildklier dus ook is getest volgens mn huisarts,
volgens haar word bij een algemeen bloedonderzoek alles nagekeken en pas als daar een afwijking in word gevonden word er verder gezocht..mijn algemeen bloed onderzoek was goed, zelfs geen kleine afwijkingen van de waarden volgens mn arts..
terwijl ik bijna overtuigd was dat mn schildklier niet goed functioneerd omdat ik gewoon alle symptomen heb.
Ik ben geen medici dus ik heb geen idee ..ik moet mn huisarts maar geloven?
ik weet niet in hoever een algemeen bloedonderzoek dus mn gehele schildklier nakijkt..
Ik heb net een middag slaapje gedaan, en voel me nu weer een WRAK! zo moe en zo stijve spieren, alsof ik een enorme kater heb.
hebben jullie ook zo last met ontwaken dat je maar niet op gang komt?

het is niet zo dat ik niets meer kan, wanneer ik bezig ben gaat het wel weer ..de vermoeidheid is wel duidelijk aanwezig maar die echte aanvallen dat ik echt ff niets meer kan overvallen me gewoon..

hoe is bij jou de diagnose m.e gesteld?
Ik geloof dat mn huisarts het helemaal niet zo heeft op m.e..
in haar ogen ben ik KERN gezond maar wat vermoeid door mn veranderde leventje met mn kleintje en mn psychische verleden..terwijl ik me nu afvraag was dat wel psychisch..heb ik net al jaren m.e...

als je me meer kunt vertellen over een algemeen bloedonderzoek hoor ik het graag mbt m.e

lieve groet monia
Anonymous - 12 Aug 2009 - 15:01
Onderwerp:
Hey Monia,


      Quote:
ik heb zelf ook vaak aan de schildklier gedacht, ik heb een algemeen bloedonderzoek gehad, waaronder de schildklier dus ook is getest volgens mn huisarts,
volgens haar word bij een algemeen bloedonderzoek alles nagekeken en pas als daar een afwijking in word gevonden word er verder gezocht..mijn algemeen bloed onderzoek was goed, zelfs geen kleine afwijkingen van de waarden volgens mn arts..

=>
      Quote:
Er komt steeds vaker naar voren dat bloedonderzoek op T4 en T3 geen afdoende duidelijkheid geeft


Ik heb een idee, als je nou eens dit onderzoek zelf doet met de thermometer, onder het kopje zelfonderzoek dan weet je al iets meer. Paul van Meerendonk, waar ik ben geweest, test de schildklier ook dmv een urinetest. Je zou naar zo'n arts kunnen gaan (of wieweet kan je ook zelf zo'n urinetest aanvragen bij Bunnik, maar dan heb je nog geen arts die meedenkt en kennis ervan heeft). Eigenlijk is Paul wel een aanrader (maar niet allemaal tegelijk gaan, want dan moet ik zo lang wachten hahahah Wink )
Bij het standaard bloedonderzoek zit T3 niet altijd bij volgens mij, maar dat weet ik niet zeker.

      Quote:
hoe is bij jou de diagnose m.e gesteld?
Ik heb geen diagnose ME of CVS gekregen. Maar aan de hand van de criteria zou ik wel een CVS sticker kunnen krijgen, maar daar schiet ik ook niets mee op. Ben chronisch vermoeid (2 a 3 jaar) met darmklachten. Eigenlijk is ME of CVS meer een sticker voor bepaalde klachten.

      Quote:
als je me meer kunt vertellen over een algemeen bloedonderzoek hoor ik het graag mbt m.e
Ik denk dat je het beste langs een ME/CVS specialist kan gaan zoals bijvoorbeeld Paul van Meerendonk of Kenny Meirleir.

Mvg,
Juul
louisa - 12 Aug 2009 - 16:01
Onderwerp:
Hallo Monia,

Pfff, wat een verhaal zeg. Ik heb echt met je te doen. Ik hoop dat je op dit forum de informatie zult krijgen die je nodig hebt en je moed zal geven om terug te gaan naar de huisarts.

Want dat het niet goed met je gaat is duidelijk en dat er wat aan de hand is, is ook duidelijk en dat moet echt onderzocht worden. Daar heb je recht op, meis!

Wat betreft het advies van Juul over de schildklier, daar sluit ik mij bij aan. Ik heb daar zelf (veel) ervaring mee en je moet écht zien te achterhalen of er wel/niet iets mis is met je schildklier en/of jouw hormonale stelsel. Want bij een niet behandelde schildklierziekte kun je onder andere ernstige klachten van depressiviteit krijgen.

Of je ME/CVS hebt, weet ik niet. Daarvoor moet er eerst veel meer onderzoek bij je gedaan gaan worden. Je moet namelijk eerst zeker weten of er andere ziekten kunnen worden uitgesloten, daarvoor is verder onderzoek dan ook echt nodig en een eventuele doorverwijzing door de huisarts naar een specialist.

Ik adviseer je, hoe lastig dat ook is, om terug te gaan naar de huisarts en te vragen naar een uitgebreid algemeen bloedonderzoek en daarbij ook te prikken op B12, TSH, T4, T3 (schildklier), anti-stoffen (anti-TPO, anti Tg: ook voor de schildklier). Als je B12 te laag zou zijn, kun je onder andere ook klachten van depressiviteit krijgen.

Ik lees net dat je bij de huisarts geprikt bent voor de schildklierwaarden. Als er alleen op TSH geprikt is (wat de huisarts meestal doet) is dit echt niet voldoende (!): je moet ook de andere waardes weten om een goed beeld te kunnen krijgen.

Weet je wat die waarden zijn? En als je die niet hebt, moet je die echt proberen op te vragen, daar heb je ook recht op.

Trouwens het is ook handig om nieuwe recente uitslagen te hebben, want er kan in een korte tijd veel veranderen aan die waardes. Dus, gewoon vragen of je alles opnieuw mag laten prikken.

Ik geef je ook nog een paar links met informatie:

Deze gaan over B12:
http://www.stichtingb12tekort.nl
http://www.stichtingb12tekort.nl/symptomen.htm
http://home.hetnet.nl/~hindrikdejong/symptoom.htm

Een goede B12-waarde is:
een B12-waarde hoger dan ongeveer 300 pmol/l (of zelfs hoger dan 350 pmol/ml), overeenkomend met hoger dan ongeveer 400 pg/ml (of zelfs hoger dan 475 pg/ml).

Een abnormale B12-waarde is:
een B12-waarde, lager dan ongeveer 150 pmol/l [soms wordt zelfs 140 of 130 pmol/l als ondergrens gebruikt] overeenkomend met lager dan ongeveer 200 pg/ml.

Een twijfelachtige B12-waarde ligt tussen die grenzen in:
dus tussen 150 en 300 (of zelfs 350) pmol/l, of tussen 200 en 400 (of zelfs 475) pg/ml. Dit wordt wel het 'grijze gebied' genoemd.

Als de B12 in het "grijze gebied" zou liggen, kunnen er ook al ernstige klachten zijn.

En zoals Juul al schrijft: huisartsen kijken hier vaak te snel over heen en hebben er, helaas, te weinig verstand van. En vaak hebben huisartsen ook te weinig verstand van schildklierziekten en van de ziekte CVS/ME en dat wordt dan erg snel afgedaan als "mevrouw: het zit bij u tussen de oren".

Deze gaat over de schildklier en over ME/CVS:
http://chronische-vermoeidheidssyndroom.pilliewillie.nl/cvs-me/hypothyroidie.cvs.me.1.php

En bij "hypo maar niet happy" kun je ook al vast lezen over de schildklier:
http://www.hypomaarniethappy.nl/phpbb

Deze gaat over bloedwaarden schildklier:
http://www.schildklierwijzer.nl/wegwijs8.htm

En hier kun je ook veel informatie lezen over de schildklier:
http://www.schildklier.nl/asp/default.asp?t=show&var=1022

't is veel om te lezen, veel huiswerk, maar hopelijk kun je er wat mee.

En ik heb ook nog een naam voor je van een goede arts in Nederland. Hij is internist en gespecialiseerd in de schildklier en in CVS/ME. Hij heeft momenteel wel een lange wachttijd in verband met drukte. Als je die naam wilt hebben moet je dat maar even aangeven, dan stuur ik je een PB'tje voor de gegevens.

Veel succes en sterkte, meis! En voor jezelf proberen op te komen, goed? Je hebt er recht op om te weten te komen waar je klachten vandaan komen en de huisarts moet dit serieus nemen. Ik vind dat zij zich er toch tot nu toe wel gemakkelijk van af heeft gemaakt.

En als je nog vragen hebt, dan kun je mij die altijd vragen!

Groetjes, Louisa

karolien - 12 Aug 2009 - 16:04
Onderwerp:
Hej Monia, ik herken heel veel symptomen in je verhaal.
Maar wat ik een beetje spijtig vind, is dat je zegt: buiten m'n h.s.p. en... heb ik nu ook nog...
Weet je, 25% van de mensen zijn hooggevoelig. Ik ben ook hooggevoelig, en heb het altijd aanzien alsof ik minderwaardig was(zoals jij blijkbaar) maar door heel veel therapie en kursussen te volgen, ben ik die hooggevoeligheid gaan zien als een meerwaarde, oke, je ben gevoeliger aan vb. eten, zodat je minder kan verdragen,(ik heb erg veel last van voedselallergieen) maar je kan je vb. meer inleven in mensen, meer aanvoelen...ik zou het niet meer willen missen. Hopelijk lukt het je ook nog om het zo te bekijken.
En 25% is best veel, je bent zeker niet alleen, hoor.
En ik heb nu mijn voedselallergieen onder controle door het juiste dieet, en ook ik ontgift heel moeilijk, als ik me niet aan mijn dieet hou, zit mijn lichaam vol afvalstoffen waardoor ik enorm moe ben en alle symptomen heb die jij opnoemt.
Anonymous - 12 Aug 2009 - 16:06
Onderwerp:
Hele goede aanvulling! Smile

Vraag ook een kopie van de uitslagen op. Vitamine B12 moet je iig zelf controleren of deze goed is met bovenstaande info. Huisartsen weten de waarden vaak niet goed te interpreteren (schandalig!).

Mvg,
Juul
louisa - 12 Aug 2009 - 17:29
Onderwerp: ff lezen AUB!!nieuw en zoveel vragen..
Hallo Monia,

Hier nog even een aanvulling wat mij nog net te binnen schiet.

      monia schreef:
maar het grote wonder was dat ik me 9 MND LANG HEERLIJK HEB MOGEN VOELEN!! GEEN ENKELE KLACHT OF VERMOEIDHEID!!!


Dit is ook een teken aan de wand, hoor, wat jouw hormonale stelsel betreft. Ik denk dat het erg belangrijk is dat er zeker onder andere ook verder naar de schildklier en het hormonale stelsel gekeken gaat worden.

En nog een aanvulling bij mijn eigen tekst:
      Quote:
En zoals Juul al schrijft: huisartsen kijken hier vaak te snel over heen en hebben er, helaas, te weinig verstand van. En vaak hebben huisartsen ook te weinig verstand van schildklierziekten en van de ziekte CVS/ME en dat wordt dan erg snel afgedaan als "mevrouw: het zit bij u tussen de oren".


Omdat huisartsen, jammer genoeg, te weinig weten over B12, schildklierziekten en de ziekte ME/CVS wordt daarom vaak door hen de conclusie/diagnose getrokken:"dat het tussen de oren zit". Als je dan pech hebt, word je naar de psychiater/psycholoog gestuurd en worden er a.d. pillen voorgeschreven met extra lichamelijke schade als gevolg. Naar de echte oorzaak wordt dan niet meer gezocht. En mensen worden intussen alleen maar zieker en zieker.

Mijn natuurgeneeskundig arts heeft dat wel eens omschreven als: "zo ontstaat onnodig lijden" wat allemaal voorkomen had kunnen worden. Triest, maar waar.

Er zijn zeker ook goede huisartsen, ik heb er nu eindelijk ook eentje gevonden.

Ik heb ook veel moeten vechten tegen de bekende bierkaai, maar je moet het uiteindelijk zelf doen en er zelf voor (gaan) vechten.

Houd goede moed!

Groetjes, Louisa

monia - 13 Aug 2009 - 09:51
Onderwerp:
hallo lieve mensen!

het doet me heel goed hoe jullie reageren, heel erg bedankt daarvoor!

ook ik loop er steeds tegen aan dat er "lichamelijk gezien" niets mis met mis, dat ik zo gezond als een visje ben..WAT WIL IK DIT GRAAG GELOVEN!! ik moet me niet zo focussen op al het lichamelijke wat ik voel word steeds gezegt...maar hoe kun je je daar nu niet op focussen als je niet normaal kunt functioneren?
sja..ik wil mn hartkloppingen, mn beroerdheid mn enorme vermoeidheid etc graag negeren...ook pijn wil ik graag negeren..maar gaat beetje moeilijk hé!! iedereen voelt zich wel eens een poosje "niet fit" maar dat poosje is met zeer aanwezige klachten in periodes al onderhand 20 jaar!!
en ik doe niet anders dan me spiritueel verdiepen, rust in me zelf zien te vinden etc..
gister avond bbq gehad, ik was al moe voor we begonnen, en kon rond 21.00 mn ogen nog amper open houden...we kwamen op het onderwerp m.e en voorzichtig opperde ik dat ik dat wellicht kan hebben..mn vriendin zei..ik geloof wel dat je chronisch vermoeid bent na al die jaren maar het gaat om je denkwijze..ik blijf hangen in een cirkeltje..misschien heeft ze deels gelijk..maar zij ervaart niet die extreme klachten zoals ik..zij kan normaal functioneren..zij voelt mij niet. zij voelt zich ook wel eens een periode slecht...
..enik moet me niet zo focussen op mn lichamelijke klachten... Crying or Very sad
maar goed..ik denk dat dit verhaal heel bekend klinkt voor jullie..

ik heb mn huisarts gebeld vanochtend en kan vandaag een kopie ophalen van mn bloedonderzoek, ik denk dat ik jullie hulp dan wel weer ff nodig heb.

liefs monia
louisa - 13 Aug 2009 - 10:06
Onderwerp:
Hallo Monia,

      Quote:
quote="monia"]het doet me heel goed hoe jullie reageren, heel erg bedankt daarvoor!


Graag gedaan Smile!. Ik hoop je gewoon wat verder te helpen, meis. Het is echt niet normaal dat je je zo voelt al 20 jaar lang.

En, pfff, ja, velen hebben wat te melden of te adviseren over ME/CVS......... Daar heb je niets aan en probeer het te negeren.

Meis, je moet voor jezelf opkomen en verder gaan met onderzoek.

      Quote:
ik heb mn huisarts gebeld vanochtend en kan vandaag een kopie ophalen van mn bloedonderzoek, ik denk dat ik jullie hulp dan wel weer ff nodig heb.


Natuurlijk!

Groetjes, Louisa

Anonymous - 13 Aug 2009 - 10:09
Onderwerp:
Hey Monia,

      Quote:
maar goed..ik denk dat dit verhaal heel bekend klinkt voor jullie..

Ja het komt zeker bekend voor. Belangrijk is dat je je niet wat laat aanpraten, jij weet zelf het beste hoe je je voelt!!

      Quote:
ik heb mn huisarts gebeld vanochtend en kan vandaag een kopie ophalen van mn bloedonderzoek, ik denk dat ik jullie hulp dan wel weer ff nodig heb.
Goedzo en vraag maar raak Smile

Ik las trouwens dat Paul van Meerendonk veel weet over de schildklier (en CVS/ME uiteraard). Dus misschien is het een goed idee om daar eens langs te gaan (of langs een andere arts die er goed in is).

Groeten,
Juul
louisa - 13 Aug 2009 - 10:57
Onderwerp:
Hallo Monia,

Ik stuur je een PB'tje met namen en gegevens van 2 andere artsen.
1. Een erg goede arts, die ook internist (reguliere arts) is, en veel verstand heeft van de schildklier en ook het een en ander weet van ME/CVS.
2. Een erg goede internist die gespecialiseerd is in ME/CVS en die ook ME/CVS behandelt/verlicht.
Bij beiden ben ik zelf in behandeling.

Maar, doe het nu vooral allemaal stapje voor stapje. Eerst naar de huisarts, vragen om bloedonderzoek. Dan uitslagen afwachten en bespreken met de huisarts. En dan eventueel verder verwezen worden naar internist/endocrinoloog.

Mocht de huisarts helemaal niet mee willen werken en het allemaal onzin vinden, dan kun je natuurlijk altijd zelf de stap nemen om zelf een andere arts te raadplegen.

Groetjes, Louisa

monia - 13 Aug 2009 - 18:47
Onderwerp:
hallo,

nou ik heb hier mn bloedonderzoek voor me liggen, het zegt me alleen helemaal niets..
ik heb nogmaals bij de huisarts gevraagt en de assistente zei dat alles prima normale waarden zijn ook heb ik gevraagt wat de schildklier is en die heeft ze voor me aangestreept:

dat is THYROID STIMULEREN HORMOON (TSH) en de waarde was 1.85
meer is er niet op de schildklier getest, volgens de assistente word er alleen verder getest op t3 en t4 als tsh niet goed zou zijn...

en waar kan ik zien over mn b12 b6 waarden? wat van naam heeft dat op zo'n bloedonderzoek formulier?

verder weet ik niet of er nog meer belangrijke waarden zijn dan hoor ik het graag van jullie want heb het briefje hier voor me liggen.

ik ben benieuwd hoor het graag van jullie..

liefs monia
louisa - 13 Aug 2009 - 19:21
Onderwerp:
Hallo Monia,


      Quote:
quote="monia"]dat is THYROID STIMULEREN HORMOON (TSH) en de waarde was 1.85 meer is er niet op de schildklier getest, volgens de assistente word er alleen verder getest op t3 en t4 als tsh niet goed zou zijn...


Mmwja,...... daar was ik al bang voor. Het is gewoon écht beter om alle 3 die waarden te weten van TSH, T3 en T4, dan kun je namelijk pas zien of het wel/niet goed is. Op TSH alleen kun je niet afgaan. Maar, die anti-TPO en anti-Tg waarden zijn ook heel belangrijk om te weten.

En juist, omdat jij zo veel klachten hebt, is het belangrijk om die 3 waarden van de schildklier te weten. Ik krijg het idee dat je huisarts het toch weer allemaal niet serieus neemt (??)

Als de huisarts zo blijft reageren (niet dus! echt te zot voor woorden) is het zeker een idee om naar Paul van Meerendonk te gaan, de arts die Juul al heeft aangeraden. Ik weet niet of die een wachttijd heeft. De arts die ik je heb doorgegeven heeft een wachttijd tot november a.s. en dat duurt te lang, denk ik.

Jij moet echt zo snel mogelijk een goed en uitgebreid bloedonderzoek kunnen laten doen.

      Quote:
en waar kan ik zien over mn b12 b6 waarden? wat van naam heeft dat op zo'n bloedonderzoek formulier?


Dan moet er op jouw formulier ergens staan: vit.B12. Als die er niet bij staat, is het gewoon niet geprikt.

      Quote:
verder weet ik niet of er nog meer belangrijke waarden zijn dan hoor ik het graag van jullie want heb het briefje hier voor me liggen.


Wat belangrijk is om te weten is bijvoorbeeld een totaal bloedbeeld: bezinking (of BSE), Hemoglobine, MCV, CRP, erytrocyten, hematocriet, mch, mchc, leucocyten, netrofielen, lymfos, monos, eos, basos, Calcium, Glyco HB (HbA1c), Glucose niet nuchter, Natrium, Kaliun, Kreatine, IJzer, serumijzer, foliumzuur, natrium, kalium, Transferrine, Cholesterol, HDL-Cholesterol, Cholesterol/HDL-Chol, LDL Cholesterol, Triglyderiden, Homocysteine, Transferrine-verz., vitamine B12.

Juul, is dit goed zo? Of, heb je nog andere aanvullingen?

Groetjes, Louisa

Anonymous - 13 Aug 2009 - 20:03
Onderwerp:
Schandalig weer... Ik blijf me er toch nog steeds over verbazen, als huisarts is dat toch je vak? Waar je toch interesse voor hebt en veel over wilt weten?

Maar goed, Paul heeft een wachttijd van ik schat zo'n 6 weken. Paul weet, zoals ik eerder aangaf volgens mij, behoorlijk wat over de schildklier las ik. Hij test ook in urine.


      Quote:
Dan moet er op jouw formulier ergens staan: vit.B12. Als die er niet bij staat, is het gewoon niet geprikt.
Idd en anders is het idd niet geprikt... (of ze hebben niet alle uitslagen gegeven).

      Quote:
Juul, is dit goed zo? Of, heb je nog andere aanvullingen?

Haha, ik weet ook maar een klein beetje van het geheel.

Iig vrij T3, vrij T4 en de genoemde antistoffen vragen om te laten testen. Ik las gisteren nog dat artsen vaak TSH als HET middel gebruiken om afwijkingen in de schildklier op te sporen, maar als je enkel op TSH test is het goed mogelijk dat dit goed is terwijl je toch wel wat met je schildklier hebt (staat ook in de links op de vorige pagina van Louisa). Bij sommigen kan de diagnose zelfs al zo ongeveer ahv de symptomen worden gesteld.
Afhankelijk van wat voor arts je hebt moet je al blij zijn als diegene dit wil testen. Ik ben bang als je gelijk met bovenstaande lijst komt zij/hij je de deur wijst, maar het valt te proberen (nadat je eerst groen licht hebt voor bovenstaande dingen).

      Quote:
Ik ben geen medici dus ik heb geen idee ..ik moet mn huisarts maar geloven?
Het antwoord is dus helaas nee...

Als je arts je niet serieus neemt en niets wil ondernemen: zsm andere arts!

Groeten,
Juul
louisa - 13 Aug 2009 - 21:48
Onderwerp:
Hallo Monia,

@Juul, dank je wel ook voor je bijdrage Smile. Ik kan ook weer zo worden dat een huisarts hier dus niets mee doet! Inderdaad schandalig!

@Hallo Monia,

Ik heb nog even voor je met een andere "ervaringsdeskundige", die nog veel meer weet dan ikzelf, overlegd en zij gaf mij nog door dat bij dat algemene bloedonderzoek ook nog Vitamine D moet staan, die is ook belangrijk om te weten.

En dan heb ik nog de volgende vragen aan je:

1) vanaf wanneer zijn jouw bloedresultaten?
2) zit schildklierziekte in de familie of niet?
3) knap je 's avonds op of niet?
4) hoeveel betablokker neem je?
5) voel je je grieperig/ziek na inspanning?
6) recuperatietijd na inspanning?
7) doet rusten wat of totaal niet?
- heb je 'gezwollen' gezicht, ik bedoel niet echt opgezwollen, eerder bij het ontwaken gezwollen onder de ogen? geen echte wallen ofzo, gewoon normaal?

Het gegeven dat je je beter voelde tijdens de zwangerschap, doet toch echt aan een hormonale disbalans denken. Als het echt "tussen je oren zit", ga je je dan niet beter voelen. Hormonen spelen daar een grote rol. Ik heb al van meerdere hypo's gehoord die zich beter voelen tijdens zwangerschap en daarna weer terug bij af.

Hartfilmje dat ok lijkt, komt vaak voor.

Mijn mede "ervaringsdeskundige" vindt ook dat het erg belangrijk is om nu een goede arts te gaan vinden. Zij geeft ook aan dat: als mensen zich zo ziek voelen, moet er echt een oplossing gezocht worden.

Dus meis, al je huisarts niet wil meewerken (dan niet !!!, haar probleem), probeer dan zelf een afspraak te maken bij de eerder genoemde arts door Juul. Bij die van mij kan ook, maar daar moet je nog lang wachten.

'T is wel veel info, denk ik, die ik je heb gegeven. Dat duizelt waarschijnlijk allemaal wel even.......

Maar, lees alles stukje voor stukje, dan ga je het vanzelf wel begrijpen. En als je vragen hebt, gewoon stellen, goed?

Ik hoop echt dat ik je hiermee kan helpen!

Groetjes, Louisa

monia - 13 Aug 2009 - 22:37
Onderwerp:
hoi louisa, en juul, en anderen die zo begaan zijn...

het is idd heel wat info wat ik rustig op moet nemen, ik zal eerst eens antwoorden geven op de laats gestelde vragen.

1 mn bloedresultaten zijn van 15 juni jl omdat ik toen met de zelfde klachten kampte als ik nu nog doe.
2 schildklierziekte zit niet in de familie maar toen ik een bril moest laten aanmeten ivm hoofdpijnen vroeg de opticien meteen of ik last van de schildklier heb omdat ik van me zelf hele grote en ook bolle ogen heb.
(dit is ongv dik 20 jaar geleden) nog steeds heb ik altijd last van branderige droge ogen en verdraag ik slecht fel licht.
3s'avonds knap ik idd vaak op ochtenden zijn meestal het ergst voel me dan echt vaak gewoon ziek.
4ik neem nog geen halfe betablokker per dag, (nebilet)
5na inspanning voel ik me niet echt grieperig of ziek maar soms ervaar ik die vreemde vermoeidheids aanvallen dat ik ff niets meer kan, en als ik een drukke dag heb gehad ben ik vaak de volgende dag helemaal van de kaart, heb dan veel klachten, ook zere ledematen. overgens ga ik vaak na bed met pijnlijke zere ledematen
6 recuperatie? ik span me meestal zo weinig mogelijk in (geen zware dingen) maar met mn kleine meid is dat beetje moeilijk, als ik me zelf rust geef voel ik van alles waar ik angstig van word dus blijf ik de hele dagen vaak wat gejaagd doorgaan.
7 tot nu toe ervaar ik geen verbetering bij rust.
8 ik heb geen gezwollen gezicht, ook niet een beetje.
als toevoeging wil ik vertellen dat ik vaak last heb van extreem koud hebben tot op het bot zeg maar, en altijd hele koude klamme handen en voeten heb, en soms slaat dit om in extreem warm hebben, dan denk ik wel eens dat ik koorts heb maar mn temperatuur is altijd goed, vaak zelfs aan de lage kant.
ook kleur ik snel rood op borst en keel gebied (van die rode zenuw vlekken) en heb ik snel last van beklemd gevoel op de borst en keel.
vaak gevoel slecht te kunnen slikken, ik val snel af, dus ik eet altijd om op gewicht te blijven.
voel me ook altijd erg gejaagd en alsof mn keel word dicht geknepen.
Ik weet dat dit allemaal ook als spanningsklachten klinken..maar 20 jaar lang??

ik ga morgen weer verder met mn info,
nu eerst mn bedje in, heel erg bedankt voor jullie hulp weer!!

liefs monia en goede dreams.
Anonymous - 13 Aug 2009 - 22:59
Onderwerp:
      monia schreef:
beklemd gevoel op de borst en keel, vaak gevoel slecht te kunnen slikken, ik val snel af, voel me ook altijd erg gejaagd, en alsof keel word dicht geknepen.
Ik weet dat dit allemaal ook als spanningsklachten klinken..maar 20 jaar lang??.

Het klinken niet als spanningsklachten. Dit zijn stuk voor stuk symptomen die bij een niet goed werkende schildklier kunnen horen.

Heb je ook een struma? Bij struma is de schildklier vergroot, wat zichtbaar is als een zwelling in de hals:


      Quote:
8 ik heb geen gezwollen gezicht, ook niet een beetje.

Lijk je hierop?


      Quote:
nu eerst mn bedje in, heel erg bedankt voor jullie hulp weer!!
Graag gedaan en welterusten!

Mvg,
Juul
louisa - 13 Aug 2009 - 23:55
Onderwerp:
Hoi Monia,

Ik weet dat je waarschijnlijk al in dromenland bent, maar ik ga je morgen nog verder antwoorden, want ik heb weer verdere info.

En ik stuur je nu nog een PB'tje met de gegevens van Paul van Meerendonck.

@en Juul: weer goede info, je denkt echt mee Smile, Thanks!

Groetjes, Louisa

Anonymous - 14 Aug 2009 - 09:56
Onderwerp:
Kijk eens aan wat ik toevallig vond: "Hoe vind ik een goede dokter?"
En nog wat info over artsen.
louisa - 19 Aug 2009 - 09:47
Onderwerp:
Hallo Monia,

Hoe gaat het met je? Heb je alle informatie al kunnen lezen?

Ik heb met mijn ervaringsdeskundige nog even overleg gehad over de laatste vragen en jouw antwoorden daarop.

Zij komt tot de conclusie dat dit kan wijzen op zowel ME/CVS, als ook op klachten die ook voorkomen bij een schildklierafwijking (hypothyreodie en/of hyperthyreodie). Het lastige is dat bij beide ziekten veel overlappende klachten/symptomen zijn. Daarom moet dat dus goed onderzocht worden bij jou.

Het is voor jou dan ook belangrijk om er eerst achter zien te komen hoe het nu precies met alle schildklierwaarden staat. Als dit uitgesloten kan worden, kun je weer verder onderzoek doen naar ME/CVS.

Heb je al weer met de huisarts gesproken? En heb je nog met haar gesproken over uitgebreid bloedonderzoek? En mocht je er toch niet met de huisarts uitkomen raad ik je nogmaals aan, net als Juul, zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een andere arts.

Ik hoop dat je nu verder kunt komen. Mocht je nog weer nieuwe vragen krijgen, dan moet je die weer gewoon stellen, goed?

Ik ben benieuwd hoe het je allemaal verder zal gaan. Laat je dit weten?

Nou, meis veel succes en sterkte en goede moed houden, oké?

Groetjes, Louisa

monia - 21 Aug 2009 - 10:38
Onderwerp:
hoi Louisa en andere lieve mensen!

Voor zover het er nu voorstaat hebben jullie behoorlijk gelijk!!
ik ben niet meer na de huisarts geweest, ik heb mn bloedonderzoek laten lezen aan mn buurvrouw met wie ik goed contact heb, zij werkt in het ziekenhuis en kon me de waarden precies uitleggen.
ook vertelde ze me dat die waarden nogal breed uitgemeten werden maar dat bij mij alles prachtig op gemiddeleden zat behalfe clucose vond ze wat aan de hoge kant.

ook zij dacht aan hormonale schommelingen en een evt niet goedwerkende schildklier, gezien hormonale schommelingen daar ook vaak vandaan komen.

gisteren ben ik bij de iriscopist geweest en idd..mn lichaam ontgift idd niet goed, mn schildklier is onstabiel en ik heb veel last van hormonale schommelingen, daarbij kon hij zien dat ik enkele jaren terug een pfeifferachtig virus moet hebben gehad waar ik nog steeds de nasleep van ervaar..(dit zou ongv 10 jaar terug zijn geweest) dit zou weer goed in het plaatje m.e passen. Ook heb ik last van suikerschommelingen (de hypoclykemie) Daar wilde deze man eerst nog ff niets aan doen omdat hij dacht dat ook dit door hormonale schommelingen/schildklier komt, en dat het met de voorgeschreven middelen l een stuk beter zal gaan, hij kijkt bij het volgende consult in hoever dit verbeterd is zo niet dan wil hij daar ook iets aan doen.
daarbij kreeg ik het advies zo weinig mogelijk suikers te nemen, en vele kleine porties op een dag eten en voor het slapen nog een boterhammetje .
Ook deze man wist idd te vertellen dat met een algemeen bloedonderzoek dit soort zaken helaas niet na voren komt.

ik heb 2 homeopathische middeltjes meegekregen en moet over 4 weken terug komen om te zien hoe het dan gaat.
ik vond het een heel bijzondere ervaring..deze man had allemaal buisjes met vloeistof en pilletjes op tafel liggen, toen hij me vroeg of hij mn pols even mocht voelen, daarbij hield hij verschillende buisjes boven mijn hand, en het vreemde was dat ik bij enkele buisjes tintelende vingers kreeg, volgens hem was dat omdat mijn lichaam zelf aangeeft wat ik nodig heb.
dus die medicatie heb ik ook mee gekregen.
ik ben heel benieuwd.
mijn klachtenkwamen hem hem heel duidelijk voor al voor hij daadwerkelijk mn ogen ging bekijken.

hoe denken jullie over homeopathie? en of een iriscopist?
het is trouwens gewoon van ziekenfonds te declareren.

liefs monia (nogmaals ik vind jullie hulp SUPER!!)
louisa - 21 Aug 2009 - 11:08
Onderwerp:
Hoi Monia,

Héél goed dat je nu de eerste stappen hebt genomen, daar ben ik erg blij mee, meis!

Ikzelf ben een voorstander van alternatieve geneeskunde. Ik ben zelf ook bij een natuurgeneeskundig arts in behandeling. Mijn bloedwaarden vallen ook steeds "keurig" binnen de normen, maar mijn arts vindt ze veel te laag.

Het UWV accepteert geen alternatieve behandeling en wil dat ik een reguliere arts bezoek voor de schildklier. Daarom heb ik straks een afspraak bij de Utrechtse internist ter aanvulling.

Meis, ik vind het prima dat je hiermee begonnen bent. Ik zou het zeker proberen. Als je resultaat krijgt is het prima en als het geen resultaat geeft, zou ik verder kijken en een afspraak maken bij de artsen die Juul en ik al doorgegeven hebben.

Kan je iriscopist er ook voor zorgen dat je uitgebreider bloedonderzoek kan laten doen? Is deze iriscopist ook homeopatisch arts? Heeft hij/zij ook medicijnen gestudeerd en/of een basis opleiding (huis)arts gedaan?

Ik ben blij dat ik je op weg heb kunnen helpen!

Dus, zeker vooral goede moed houden! En, meis ik ben heel benieuwd hoe het je verder zal vergaan. Laat je het (ons) weten?

En als je vragen krijgt, gewoon weer vragen, oké?

Groetjes, Louisa

Anonymous - 21 Aug 2009 - 11:17
Onderwerp:
Hey Monia,

Dat klinkt goed! Het advies van weinig suikers en vaak kleine beetjes iis zeker goed advies ook voor hypoglycemie. Het weglaten van suikers kan al een aardige verbetering geven.
Wel vreemd dat je glucose aan de hoge kant zit, aangezien hypoglycemie een lage glucose betekend ipv hoog (maar misschien komt dat ook voor bij hypglycemie?). Sowieso is zo'n dieet goed om suikerschommelingen tegen te gaan!

Wat ik nog wel zou doen als ik jou was, is nog enkele dingen van je schildklier in je bloed laten onderzoeken zodat je een zo volledig mogelijk beeld hebt. Want volgens mij is oa de T3 en zijn de antistoffen niet getest bij jou. Ik zou echt vragen om zo'n test (eventueel 1x langs zo'n schildklierspecialist (boven genoemd) gaan om dit even te laten onderzoeken).
Je kan ervoor kiezen om eerst dit uit te proberen of (eventueel later) langs zo'n specialist te gaan.

Met de testmethode van de buisjes en de tintelingen heb ik mijn bedenkingen bij, maar wat zo'n arts je geeft kan wellicht helpen. Zo'n arts kijkt ook naar de klachten en het dieet is iig een goede tip.
Homeopathie kan bij sommigen voor een grote verbetering zorgen en er zitten zeker goede dingen bij.

Succes met het vervolg! Goed dat je wat hebt ondernomen!

Groet,
Juul
Guido_den_Broeder - 22 Aug 2009 - 14:10
Onderwerp: ff lezen AUB!!nieuw en zoveel vragen..
      monia schreef:
klinkt dit als m.e?

Nee.

Een hoofdkenmerk van ME is dat je snel uitgeput raakt bij inspanning. Dat is wat anders dan een 'aanval van vermoeidheid'. Je schrijft ook niets over spierpijn.

Ben je al eens door een cardioloog onderzocht?

Groeten,

Guido
monia - 22 Aug 2009 - 14:32
Onderwerp:
hoi guido,

Ik weet ook niet of ik m.e heb,..
het is me door een homeopaat verteld,
en ja, ik ben al eens door een cardioloog onderzocht, hij zegt dat er met mn hart iedergeval niets mis is, dus dat de klachten elders komen..misschien de schildklier vroeg hij, maar mn schildklier waarden zijn normaal, toch ben ik bij de iriscopist geweest en die vertelde dat mn schildklier niet goed functioneerd plus dat ik ongv 10 jaar geleden een pfeiffer achtig virus heb gehad.
spierpijn heb ik overgens wel, niet constant, hoewel ik wel altijd s'ochtends me zo stijf als een plank voel.
maar de spierpijn vind ik (nog) niet de bijzonderste klacht..dat kan ook door verzuurde ledematen komen omdat ik waarsch ook chv heb..
Ik vind het heel moeilijk allemaal, ben al tig keer bij de huisarts geweest, loop bij haptonoom, iriscopist, holistich genezer, etc etc maar na 20 jaar zijn de klachten er nog steeds, na de geboorte van mn dochtertje (11mnd) is het alleen maar erger geworden.
door de holistisch genezer ben ik me wat gaan verdiepen in m.e,
sja..nogmaals ik vind dat heel moeilijk, ik herken zeker heel wat m.e klachten, maar goed..dat kan ook door de chv komen...of door mn hsp..overal is wel een etiketje op te plakken maar ik loop nog steeds met de klachten..en dat is de ellende..maar dat zullen velen hier ook herkennen.
mn huisarts vind me hypogonder hoewel ze altijd goed na me luisterd vind ze mn klachten duidelijk psychisch en stukje oververmoeidheid erbij.
monia - 25 Aug 2009 - 15:08
Onderwerp: schildklier, louisa en Juul willen jullie ff lezen aub?
Terug samengevoegd, anders wordt het te warrig. Admin Zuiderzon

Ik ben net bij de huisarts geweest, voor de vraag of mn schildklier nog eens gecontroleerd kan worden omdat het alleen op ths is gecontroleerd.
Volgens haar (ze heefd mn bloedonderzoek er weer ff bijgehaald) zat dit prima binnen de waarde en is er geen afwijking aan, plus verder onderzoek in het bloed voor schildklier is er niet volgens haar..t3 en t4 word volgens haar samen met ths gecontroleerd.

Haar mening was dat ik wel degelijk klachten zal ervaren maar dat dit allemaal komt doordat ik gewoon een heel gevoelig systeem heb.

nu is mijn vraag, buiten de vele klachten die ik al eens opgenoemd heb en die bij zowel een te snel als een te traag werkende schildklier voorkomen, ervaar ik veel klachten bij ontwaken..het lukt me niet om opgang te komen, ik tril als een rietje, voel me enorm opgejaagd en misselijk, heel slap op de benen, gevoel dat ik flauw val als het doorzet, ontzettend moe, en nerveus, mn hart gaat vaak veel sneller, zweten..dit zakt pas geleidelijk met een uur!!
(dan heb ik ook een kalmeringstabletje en wat extra suiker genomen)

nu ben ik vorige week bij de iriscopist geweest die vertelde dat ik een behoorlijke hormonale disbalans heb, mede veroorzaakt door de schildklier,

vraag: word hormonale disbalans door schildklier veroorzaakt?
vraag: heeft suikerschommelingen ook met schildklier te maken?
vraag: herkennen jullie klachten die ik heb omschreven bij ontwaken? IKdurf gewoon geen dutjes tussendoor te doen al ben ik nog zo moe!!

Volgens de iriscopist hebben veel schildklierpatienten moeite met opstarten van de dag, of opstarten na rust.."de thermostaat moet op gang komen"?? schildklierpatienten krijgen hier ook vaak een medicijn voor voorgeschreven vertelde hij (ik ben de naam ff kwijt)

ook heb ik middeltje gekregen voor ontgifting van mn lichaam omdat dat ook moeizaam gaat.
en heeft deze man mij verteld dat ik ongv 10 jaar terug een pfeiffer achtig virus heb gehad waar ik nogsteeds klachten ook van heb.

de middeltjes die ik van de iriscopist heb gekregen zijn :
SCROGALIA van BLOEM
LYMF-TOTAAL van KIEMPLANT

is er iets herkenbaar voor jullie in mijn verhaal?
bij de h.a kom ik dus echt geen stap verder heb ik nu wel door.
ze ontkent mn klachten niet maar zegt duidelijk "met je lichaam is niets mis"
je hebt puur een overgevoelig systeem, dit samen met de grote verandering van een babytje er bij is voor jou dubbel zwaar en daar moet je balans in zien te vinden..deels zal het idd wel kloppen ...maar..

wat denken jullie?

liefs monia
monia - 26 Aug 2009 - 13:27
Onderwerp: mijn klachten op rij
Ook samengevoegd zodat jouw verhaal samen blijft, anders wordt het voor anderen te verwarrend en moeilijk. Admin Zuiderzon

Hier mijn klachten op rij:
-moeite met wakker worden: -misselijk
hartkloppingen
erg warm hebben
zweten
beven/trillen
slap voelen
angst/nerveus
enorme vermoeidheid

-overige klachten op de dag: -moe
angst/onrust/gejaagdheid
luchthonger/beklemmingen op borst
(veel hyperventilatieklachten)
stemmingswisselingen van euforie tot meestal erg down en angst
altijd koud hebben.
ook overdag snel misselijk met afwisselend honger buien
snel gejaagde hartslag
s'avonds voel ik me bijna altijd redelijk tot normaal, zeker namate het bedtijd word, dit zijn eigenlijk de momenten van de dag dat ik me het best voel, en ook vrolijker word.

overige klachten
-ontregelde menstruatiecycles
-puistjes in gezicht die niet weg gaan
-
vaak gevoel koortsig te zijn terwijl temp juist vaak aan lage kant is (36.2- 36.4
-spierpijn achtig gevoel in ledematen
-ik moet echt eten om op gewicht te blijven anders val ik zo af.
-down/weinig eetlust (avond vaak wel weer trek)moeeeeeeeeeeeeemoe moe moe en gejaagd.
-slaap heel licht word paar keer per nacht wakker
-veel plassen en erg droge mond.
-branderige ogen last van fel licht
-snel last van maag/darmen

bloed is nagekeken en alles was goed.

schildklier? misschien toch ook m.e?
ik ben benieuwd of jullie veel klachten herkennen, moet ik toch na een m.e arts of een schildklier arts?
en word dit vergoed door ziekenfonds?

liefs monia
senna - 26 Aug 2009 - 14:04
Onderwerp:
Via een simpele bloedtest kom je te weten of je schildklier te snel of te traag werkt.
louisa - 26 Aug 2009 - 14:38
Onderwerp:
Hoi Monia,

Ik begrijp dat het allemaal erg verwarrend voor je is geworden en dat je graag wilt weten wat er nu toch aan de hand is: ME/CVS of toch Schildklier.

Het lastige is dat veel klachten die jij noemt zowel bij ME/CVS als bij een Schildklierziekte voorkomen en elkaar overlappen.

Niemand kan hier, om die reden, dan ook klachten van jouw lijstje specifiek apart onder die 2 ziekten zetten en je vertellen dat het of ME/CVS of Schildklier is.

Dat is zelfs voor de internisten een lastige klus, maar zij hebben daar voor doorgeleerd en je mag van hen verwachten dat men jou hierbij kan helpen.

Om daar precies achter te kunnen komen, zul je toch als eerste goed en uitgebreid bloedonderzoek moeten laten doen en moeten beginnen bij de schildklier.

Ik weet dat jouw huisarts dit niet wil laten doen, omdat de TSH goed is en verder onderzoek niet nodig vindt. Trouwens het is niet waar dat de T4 en de T3 tegelijk standaard bij TSH worden nagekeken. Dit moet apart zijn aangekruist op het labformulier door de huisarts. De meeste huisartsen kruisen alleen TSH aan. Heb je die waarden gekregen van de huisarts? Het moeten er dan 3 zijn: TSH, T4 en T3.

Ik denk dat je huisarts je dan ook niet zal gaan doorverwijzen naar een internist voor de schildklier of een internist voor ME/CVS, want de huisarts heeft het allemaal al afgewenteld op een "gevoelig systeem" en neemt jouw klachten zodoende niet serieus.

Je hebt een goede start gemaakt bij de iriscopist/homeopaat, maar je moet toch ook verder onderzoek laten doen. Dit kan niet via hem/haar?

Als dat niet kan, meis, dan zou ik toch de moed bijelkaar proberen te rapen om desnoods een afspraak te maken bij de artsen die Juul en ik je hebben doorgegeven. Zij doen namelijk goed en uitgebreid (bloed)onderzoek en kunnen een diagnose stellen.

Groetjes, Louisa

Zuiderzon - 26 Aug 2009 - 15:01
Onderwerp:
Wat spreekt tegen ME in jouw verhaal of wat komt niet voor in jouw lijstje?

Veel uit het lijstje spreekt voor een te snel werkende schildklier, endocriene problemen.
Daarnaast lijkt angst wel meer extreem uitgesproken.

Dat huisarts niet meer test dan TSH omdat die zogezegd normaal is, is kortzichtig. Dus het is aan jou om de stap te zetten naar een internist/endocrinoloog voor onderzoek (wat meer aan het licht brengt dan een lijstje symptomen waar we alleen op kunnen gissen). Want de situatie nu maakt je alleen nog meer angstig.
monia - 26 Aug 2009 - 18:54
Onderwerp:
thxs voor jullie antwoorden,

het blijft heel lastig idd, mn huisarts vind het niet nodig mee te werken.

louisa zou je mij via een pb nog eens die 2 artsen willen doorgeven waarvan jij zei dat je daar ook onder behandeling bent?
Ik kan ze niet terug vinden in mn inbox en wil er toch heel graag gebruik van maken.

en weet je ook als je op eigen houtje contact zoekt of het dan vergoed word door het ziekenfonds?

liefs monia
Barb70 - 26 Aug 2009 - 20:20
Onderwerp: mijn klachten op rij
Ben je weleens bij een internist getetst op het syndroom van Sjogren, want dat lijkt ook erg op deze klachten.
louisa - 26 Aug 2009 - 23:08
Onderwerp:
Hoi Monia,

Ik heb je een PB'tje gestuurd met de namen van de artsen.

Groetjes, Louisa

carol - 28 Jan 2010 - 12:36
Onderwerp:
Allo,
Al lang CVS patiënt, en de laatste jaren werden mijn schildklier waardes
gecontroleerd, (57jaar) omdat ik een gevoel van gezwollen schildklier had samen met zenuwprikkels en lichte gejaagdheid, en dit na een nikkelontgifting enorm toegenomen was, nooit werd er iets afwijkende gevonden,alles was normaal,
Tot ik bij Dokter Lambrechts 2 jaar geleden kwam, volledig onderzoek,
en voor de eerste keer in heel mijne leven nam hij een echografie van de schildklier, wat blijkt één is veel te groot met tumoren.
Uit ct-scan blijkt het om goedaardige gezwellen te gaan, maar ipv 25gr
wegen mijn schildklieren 45gr. Het moest in het oog worden gehouden.
Bij elke 6maandse controle was er een kleine groei, maar nu bij de laatste controle verleden week, bleek ze plots van 1.9 naar 4mm gegroeid te zijn.
Als dit zo verder gaat, gaat de schildklier drukken op mijn halsslagader wat een beroerte veroorzaakt, dus de schildklier moet eruit.
Ik wil alleen hier mee zeggen dat bloedwaardes niet altijd voldoende zijn, en vraag om een echografie of bij twijfels een ct-scan!
Wie heeft hier nog ervaring mee ??
Tijden zijn in GMT - 12 uur
Powered by PNphpBB2 © 2003-2010 The Zafenio Team
Credits