ME-Gids.net

Stellingen - Kanker en ME/CVS

vlindertie - 05 Okt 2010 - 10:39
Onderwerp: Kanker en ME/CVS
Hallo Allemaal,

In de verslagen over het XMRV-virus wordt vaak gesproken over een relatie tussen dat virus en bepaalde vormen van kanker ( leukemie en prostaatkanker ). Naast erfelijkheid is kanker ook afhankelijk en gevoelig voor bepaalde eetpatronen en stress e.d. Het laatste dat ik van de week las is dat er ook een relatie wordt vermoed met borstkanker, omdat veel vrouwen worden getroffen door ME/CVS.

Mijn vraag is nu aan jullie;
bij wie van jullie is kanker een veelvoorkomende ziekte in de familie?
Zou hier een verband kunnen liggen?

Mijn eigen situatie;
Oma + haar broers en zusters van moeders kant, moeder, ooms en tantes van moederskant, nichten van moederskant, oma van vaderskant, vader en ikzelf het voorstadium van baarmoederhalskanker. Verder een groot aantal variaties aanwezig zoals borstkanker, maagkanker, darmkanker, leukemie, huidkanker.

Groeten,
Vlindertie
senna - 05 Okt 2010 - 10:53
Onderwerp:
Bij mij in de familie niet zoveel.
Mijn papa heeft wel rond zijn 60ste prostaatkanker gehad.
Gezwel verwijderd en geen nabehandelingen moeten hebben.
Is dus echt genezen verklaard.
Kan ik ergens meer uitleg vinden over het verband met me/cvs ?

Sterkte hoor vlindertje ! Begrijpelijk dat jij met vragen zit !
marlène - 05 Okt 2010 - 14:26
Onderwerp:
Heb zelf voorloper van baarmoederhalskanker gehad vlak voor ik ziek werd.
Zus van vader overleden aan borstkanker.

Vriendin heeft serieuze baarmoederhalskanker gehad na enkele jaren ME/CVS.
niessie - 05 Okt 2010 - 15:12
Onderwerp:
Bij mij in de fam komt ook veel kanker voor.....
De fam aan mijn moeders kant heel veel darmkanker/soorten leukemie/onbekende bloedziekte/maagkanker.
Ik moet wel hierbij vermelden dat er al meerdere mensen in de fam zijn overleden en dat er altijd veel in de agrarische sector is gewerkt met veel gif/bestrijdingsmiddelen...

Bij mijn vader is fam komen borstkanker,alvleesklierkanker voor en die zijn ook overleden.....vorig jaar nog een tante aan borstkanker overleden die was rond de 50

Ik sprak toevallig laatst iemand die werkt op de oncologie poli bij ons in het ziekenhuis en die gaf aan dat je echt wel kon zien waar welke kankersoorten vandaan kunnen komen bv mensen die veel in de bouw of landbouw hebben gewerkt of mensen die met asbest in aanraking zijn geweest en dat in bepaalde gebieden in Nederland sommige kanker soorten veel voorkomen......

Ik ben best een beetje bang voor de toekomst en de link ME en kanker maar ik leef wel met de dag en kijk wel wat de toekomst brengen gaat dat kan je niet voorspellen Wink
Ik hou wel alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten .....
vlindertie - 05 Okt 2010 - 16:44
Onderwerp:
Bedankt alvast voor deze reacties. Ik ben erg benieuwd wat wij hier als leden zelf uit kunnen halen. Ik zit in een traject sinds mijn 30e (nu 34) waarbij elk jaar in ieder geval mijn borsten helemaal worden gecontroleerd door lichamelijk onderzoek en een mri of mammografie. Vandaag heb ik het weer gehad en maandag krijg ik de uitslag. Ik zal daar het ME/CVS ook naar voren gooien ( pas dit jaar de diagnose gehad vandaar ). Wie weet doen ze er iets mee??? Ik laat t maandag wel effe weten.

Liefs,
Vlindertie

PS; ik was nog een aantal gevallen in mijn directe familieband vergeten ook. Maar het beeld is zo al heftig genoeg dacht ik.
sterre - 05 Okt 2010 - 17:33
Onderwerp:
Ik vind het moeilijk om een verband met kanker te zien.
Want is er een familie waar niet meervuldig kanker voorkomt?
Volgens mij in alle families.

Groetjes,
Sterre
vlindertie - 05 Okt 2010 - 17:55
Onderwerp:
@ Sterre,
Hai. Het eerste voorbeeld zie je hierboven. Bij de meeste van mijn vrienden komt het helemaal niet zo veelvuldig voor. Ik ben niet op zoek naar een verband, alleen nieuwsgierig ernaar of je er idd vatbaarder voor bent als je ME/CVS hebt of andersom.
Ik hoop zo veel mogelijk info te verzamelen en misschien dat iemand ons dan wel eens serieus neemt in de erkenning?

Liefs,

Vlindertie
Zuiderzon - 05 Okt 2010 - 18:33
Onderwerp:
http://www.hetalternatief.org/Nijs%20Kanker%202009%20620.htm

Onderzoek met immunologische en andere overeenkomsten tussen kanker en ME/cvs
vlindertie - 05 Okt 2010 - 19:04
Onderwerp:
Merci Beaucoop!!!!!!
Zal het maandag eens uitgeprint meenemen naar de oncologisch verpleegkundige.

Ik ben zo blij met jullie moderators, oprichters en een ieder die eraan bijdraagt meer en meer te weten te komen. Heel veel dank. Een buiging ( maar niet te diep anders ga ik spugen van de misselijkheid en duizeligheid haha) voor jullie allemaal.
Jazzie - 05 Okt 2010 - 22:20
Onderwerp:
Nee, nauwelijks kanker in de familie.
verlorengezondheidman - 07 Okt 2010 - 00:32
Onderwerp:
Nee, nauwelijks kanker in de familie, wel MS en "zwaar" autisme.

Kankerpatienten hebben vaker geheugenproblemen..zie link...
http://www.nu.nl/gezondheid/2348208/kankerpatienten-hebben-vaker-geheugenproblemen.html
nikyta - 07 Okt 2010 - 14:12
Onderwerp:
hallo
bij mij ook niet echt veel kanker in de familie
maar weet je ik ben zo radeloos en moe en kan niet meer eten dat ik nog liever zou hebben dat ze zeggen je hebt kanker dat ik weet wat ik heb hoe zwaar en lelijk dat ook is dat ik dat hier zeg ik weet het maar ik ben moedeloos geworden na 10 jaar
sorry
cleopatra - 07 Okt 2010 - 14:54
Onderwerp:
Volgens mij heeft het vooral te maken met het feit dat ons immuunsysteem niet meer goed werkt, waardoor kankercellen zich sneller kunnen ontwikkelen. Goed laten opvolgen is dus zeker van belang.
DML heeft mij daar ook nogmaals attent op gemaakt.

Bij ons zit darmkanker in de familie en heb zelf voorstadium van baarmoederhalskanker gehad, net voor ik ziek werd.
cansada - 07 Okt 2010 - 17:59
Onderwerp:
      Quote:

maar weet je ik ben zo radeloos en moe en kan niet meer eten dat ik nog liever zou hebben dat ze zeggen je hebt kanker dat ik weet wat ik heb hoe zwaar en lelijk dat ook is dat ik dat hier zeg ik weet het maar ik ben moedeloos geworden na 10 jaar
sorry


Na 8 jaar heb ik hetzelfde gevoel en niet alleen omdat de bladeren van de bomen vallen; ik ben echt niet depressief. Mensen zijn blijkbaar niet in staat om een beetje met je mee te leven, een kaartje te sturen of even langs te komen met of zonder een bloemetje, in tegenstelling tot mensen met K.
tanto - 08 Okt 2010 - 10:19
Onderwerp:
Esther, had je die artikelen nog ergens opgetrommeld?
Misschien staat het al wel ergens maar ik weet niet waar Confused .
cleopatra - 08 Okt 2010 - 13:44
Onderwerp:
      cansado schreef:


Mensen zijn blijkbaar niet in staat om een beetje met je mee te leven, een kaartje te sturen of even langs te komen met of zonder een bloemetje, in tegenstelling tot mensen met K.


Cansado,

Ik ervaar net hetzelfde. Iedereen is zo bezig met zen eigen leven, en de meesten zien nog altijd de ernst van deze rotziekte niet in Sad
Heb ook periodes dat ik bijna niemand zie en dan ben ik meestal ook de depressie nabij.. Maar moest je vroeg of laat K. krijgen dan staan ze er waarschijnlijk ineens wel allemaal, maar de mensen die er dan nu niet voor me zijn, zou ik gewoon allemaal wegsturen Evil or Very Mad
cansada - 08 Okt 2010 - 17:49
Onderwerp:
@Cleopatra: zo is dat en weet je, puur uit frustratie heb ik het één en ander op papier gezet voor ik mocht te komen overlijden, dat al die mensen ook niet welkom zijn op mijn crematie.

Koninklijke naam heb je Cleopatra, Koningin van het oude Egypte: heb je toevallig ook een toverboek in je bezit om van die vreselijke ziekte af te komen?
cleopatra - 08 Okt 2010 - 20:20
Onderwerp:
Was dat maar waar ! Dan zou ik jullie er allemaal met plezier vanaf helpen !!
cansada - 09 Okt 2010 - 11:42
Onderwerp:
Héél lief van je, maar eerst aan jezelf denken, hè!
niessie - 10 Okt 2010 - 11:31
Onderwerp:
Lieve gedachte van je Cleopatra Wink
vlindertie - 02 Nov 2010 - 12:37
Onderwerp:
Hallo,

Vorige week was ik bij een klinisch genetisch consulent die dus onderzoek doet naar de erfelijkheid van kanker bij families. Ik kaartte daar het ME/CVS verhaal aan en ook dat er onderzoeksresultaten waren die ik hier las dat mensen met ME/CVS een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker zouden hebben. Deze consulent wist mij te vertellen dat zij daarvan niet is overtuigd, omdat ze in de oncologische wereld ( de kenners van kanker dus ) GEEN toename zien in patiënten die ME/CVS hebben. Zij hebben daardoor ook die link niet kunnen leggen.
Ik weet niet goed of ik deze info juist vind, omdat er "slechts" 40.000 ME/CVS patiënten in NL zijn tegenover veeeeeel meer kankerpatiënten. Daarnaast is ME/CVS natuurlijk ook geen nieuwe ziekte en vaak zijn we al onder behandeling van andere artsen. Dus ik vraag me af of de kenners van deze ziekte hun feiten wel goed op een rij hebben.

Wat vinden jullie?
Henny - 02 Nov 2010 - 12:51
Onderwerp:
Statistisch gezien:

Als het percentage van mensen met ME onder de kankerpatiënten over die periode gelijk is gebleven, kan je geen zinnige uitspraak doen over het al dan niet voorkomen van verhoogde risico's op kanker voor mensen met ME.

Om verhoogde risico's te kunnen meten zou het percentage mensen met ME onder de Nederlandse bevolking (misschien wel verdeeld in leeftijdsgroepen) moeten worden vergeleken met het percentage mensen met kanker (in die zelfde leeftijdsgroepen).

Grove schatting : als 1 op de 400 mensen in Nederland ME heeft (0,25%), en van de mensen met kanker een gelijk percentage ME heeft is er geen sprake van verhoogd risico. Als het percentage mensen met ME onder de mensen met kanker beduidend hoger is, is er een verhoogd risico.

Groet, Henny
verlorengezondheidman - 02 Nov 2010 - 18:40
Onderwerp:
@Vlinder/Henny;

Hoe kun je in hemelsnaam een verhoogd risico van kanker vaststellen als het bestaan van de ziekte ME/cvs stelselmatig wordt ontkend door huisartsen en andere medische specialisten Question

Huisartsen sturen je met een progressief ME-klachtenpatroon doodleuk weer naar huis, dat je het jezelf allemaal maar niet meer moet inbeelden, op deze manier kan toch nooit of te nimmer betrouwbaar onderzoek worden gedaan naar de prevelatie van kanker onder ME/cvs-patienten Question
Henny - 02 Nov 2010 - 18:50
Onderwerp:
In het geval dat jij gelijk hebt, kan het niet.

Gegeven het verhaal werd hier ME bij waarschijnlijk niet bij alle personen ontkend. Dan nog klopt in mijn ogen de uitspraak van de verpleegkundige niet.
vlindertie - 02 Nov 2010 - 18:51
Onderwerp:
Oh, euh, ja VGHM, da´s een goeie.
Als je het zo stelt lijkt mijn post haast dom.
Het enige voordeel was dan nog dat dat mens wel wist wat ME/CVS is.........

Dan zal die stelling die ik erover heb gelezen wel gaan over dat eiwitgedoe enzo.
Ben er even van van mijn stuk gebracht.
verlorengezondheidman - 17 Aug 2012 - 18:39
Onderwerp:
https://www.sites.google.com/site/mecvsinbelgie/home/srudies-onderzoeken-ivm-me-cvs/30-05-12-risico-van-kanker-bij-oudere-me-cvs-patieenten

Risico van kanker bij oudere ME/(cvs)-patienten
marie-lyne - 24 Aug 2012 - 09:36
Onderwerp:
Ikzelf had Lymfeklierkanker, daarmee is alles bij mij begonnen bergaf te gaan. Langs een van mijn ouders kant: grootvader longkanker, 2 ooms longkanker, 3 huidkankers onder resterende tantes en ooms, 1 hersentumor, vader darmkanker (=3 generaties - 9 kankers bij in totaal 30 personen - waarvan 4 fataal)
Kan tellen...
M-L
senna - 24 Aug 2012 - 10:30
Onderwerp:
Ja, dat kan tellen !
Veel sterkte.

Ik heb naar "over mijn lijk" zitten kijken.
Erg aangrijpend.
En dan lees ik dat er reeds 3 mensen overleden zijn.

De mooie blog van Marieke staat hier :
http://ikwoudatikeentoverstafjehad.blogspot.be/

Mijn respect voor mensen met ME èn kanker is ontzettend groot !
niessie - 26 Aug 2012 - 11:23
Onderwerp:
Shocked ik zie dat ik zelf ook wat heb geschreven in 2010.....
In 2011 is bij mij de borstkanker geconstateerd maar volgens mij had ik het al veel eerder!!
Ik was door DML al gewaarschuwd voor kanker en het feit dat ik positief was bevonden voor het MLV virus.....
Zoals iedereen wel weet heb ik aan veel bellen getrokken maar niet gehoord geweest met alle gevolgen van dien!

Ik ben bang dat ME en kanker wel wat met elkaar te maken kunnen hebben
Ik krijg volgende maand de uitslag van DNA onderzoek erfelijkheid borstkanker en ik heb ook naar de verpleegkundige die het begeleid gezegd dat ME een oorzaak zou kunnen zijn en dat ik heel graag zou willen dat als er andere DNA afwijkingen die onverklaarbaar zijn voor de onderzoekers hier in Nederland dat er toch meer onderzoek gaat komen van de evt gevolgen van de ME...

De verpleegkundige zei dat er eerst gewacht moest worden wat er evt gevonden zou worden (onderzoek loopt ruim half jaar)
Mijn vader heeft een aantal maanden terug darmkanker gekregen en ook dat kan erfelijk zijn....
Er komt heel veel kanker voor bij mij in de familie dat wel

Het feit is wel dat er heel veel kanker voorkomt tegenwoordig maar niet alle kankerpatienten ME hebben
Ik vind dat er veel meer onderzoek moet komen naar de OORZAKEN van kanker en niet alleen maar onderzoek moet komen naar het bestrijden ervan (daar word natuurlijk wel veel aan verdiend....)

Ik heb zelf het vermoeden dat door een niet goed werkend immuunsysteem de kanker eerder de kans krijgt om toe te slaan......
angel84 - 27 Aug 2012 - 14:59
Onderwerp:
Nee ook niet noemenswaardig veel mensen met kanker in de familie. Ook ik vraag me af in hoeverre dit echt in verband zal staan /staat met ME; ik denk dat het over zoveel lagen gaat met zoveel al dan niet vaststaande oorzaken....
niessie - 27 Aug 2012 - 16:56
Onderwerp:
Het is nu ook niet te bewijzen /bevestigen/ontkennen dat ME iets met kanker te maken zou kunnen hebben...
Ik blijf wel denken dat een slecht werkend immuunsysteem een oorzaak zou kunnen zijn
angel84 - 27 Aug 2012 - 20:39
Onderwerp:
Ja oke, maar dat zou ook gelden voor mensen met sowieso een slecht(er) werkend immuunsysteem en bovendien: ook 'kerngezonde' mensen krijgen zo ineens kanker. Dat vind ik het dubbele eraan. Van alle kankerpatienten zullen er net zo goed mensen zijn met bv reuma, astma enz; dan zou je ook hierbij na moeten gaan denken of zij hier meer vatbaar voor zijn...
niessie - 27 Aug 2012 - 21:48
Onderwerp:
Je hebt ook wel gelijk hoor, het is ook allemaal niet zo zwart/wit
Ik was volgens de internist vorig jaar April ook ""kerngezond"" terwijl ik al kanker bleek te hebben......
Kanker heeft vele oorzaken dat is een feit, ze zouden eens meer geld in het vinden van oorzaken moeten steken ipv al die behandelingen
louisa - 27 Aug 2012 - 22:14
Onderwerp:
Een interessant artikel van ME-gids.net: "ME/CVS en het risico op kanker": http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-791.html

Ik heb dit artikel eerder al eens gelezen en vond de inhoud best schrikken.

Op site van Frank Twisk staan ook artikelen te lezen zoals o.a.: "Oudere ME/CVS-patiënten hebben verhoogde kans op non-Hodgkin-lymfoom": http://www.hetalternatief.org/Gevolgen%20Kanker%202012%20996.htm

En hoe opvallend is het dat er intussen in 2012 best veel ME-patiënten alsnog testen laten doen in Duitsland (Augsburg) of her-testen bij DML (België) op Lyme en co-infecties en velen positieve uitslagen hebben op: of Lyme, of co-infectie(s), of Lyme én (meerdere) co-infectie(s).

Ik denk, dat als het immuunsysteem steeds slechter gaat werken of inactief raakt, andere (ernstige) ziekten gemakkelijker zullen gaan toeslaan.

Groetjes, Louisa
verlorengezondheidman - 27 Aug 2012 - 22:49
Onderwerp:
Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met het ontstaan van kanker.
Waar hebben ME patienten ook alweer last van Rolling Eyes
angel84 - 28 Aug 2012 - 09:18
Onderwerp:
Het is niet allemaal zo zwart-wit zoals niessie al zei. Als het antwoord zo simpel was als jij nu beschrijft, hadden ze de conclusie al lang waterdicht kunnen trekken.
malu - 28 Aug 2012 - 09:55
Onderwerp:
      Quote:
Ik denk, dat als het immuunsysteem steeds slechter gaat werken of inactief raakt, andere (ernstige) ziekten gemakkelijker zullen gaan toeslaan.

Volgens DML heb ik een grote kans op het ontwikkelen van kanker als ik de Lyme/ME niet laat behandelen, (hij noemt telkens non-Hodgkinlymfoom). De NK-cellen doen nauwelijks nog wat bij mij. En wat zouden die moeten doen? Juist, opruimen van virussen, kankers en andere indringers.

In mijn familie komt het heel weinig voor. Het zijn ook geen ernstige vormen of alleen voorlopers van, die met medicatie en controles goed in toom kunnen worden gehouden.
verlorengezondheidman - 28 Aug 2012 - 11:04
Onderwerp:
"Kanker door infecties", zie ondersttaande link.
http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2010/juni/Kanker-door-infecties.html
marie-lyne - 28 Aug 2012 - 13:33
Onderwerp:
Ik ben geen dokter, ga geen enkele stelling naar voor brengen, kan enkel spreken vanuit eigen ervaring: in mijn tumoren (Hodgkin's) werd het Epstein-Barr Virus teruggevonden.
Over 'eerst' ME/CVS en dan kanker zal ik mij niet uitspreken (alhoewel mijn nagalasewaarden veel te hoog zijn) - mijn ervaring omvat eerder het tegenovergestelde: eerst kanker, dan ME/CVS ontwikkelen.
verlorengezondheidman - 28 Aug 2012 - 14:04
Onderwerp:
Kanker schijnt in het algemeen al in een vroeg stadium van je leven (ongemerkt?!) aanwezig te zijn in je lichaam ook al komt de kanker pas later in je leven tot uiting..
dino - 11 Sep 2012 - 18:58
Onderwerp:
Ik heb niet alles gelezen maar wel met de verhouding kanker-ME te maken heeft: ik erger me altijd aan mensen die zeggen dat kanker pas erg zou zijn. Of kanker als het ergste zien bijv. Ja het is erg, maar ME is net zo erg in mijn ogen. Maar die bagatellisatie is een alom bekend probleem bij ME.
verlorengezondheidman - 30 Sep 2012 - 16:47
Onderwerp:
@Dino,

Ik ben het geheel eens met jou !
Tijden zijn in GMT - 12 uur
Powered by PNphpBB2 © 2003-2010 The Zafenio Team
Credits