random

Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie
Share | |
Vorige onderwerp Printervriendelijke versie Log in om je privé berichten te bekijken Volgende onderwerp
Auteur Bericht
deirdreOffline
Onderwerp: ME/CVS en HSP, alternatieve geneeswijzen, de natuur  BerichtGeplaatst: 12 Okt 2017 - 22:05
Beginner


Geregistreerd op: 20 10 2016
Berichten: 15

Status: Offline
Deze zomer werd ik opgeroepen voor een groeps-infosessie in het UZ van Leuven waar door Professor Persoons en een gedragstherapeute uitgelegd werd wat de reguliere geneeskunde tot nu toe weet over CVS. Het komt erop neer dat ze denken dat er verschillende oorzaken kunnen zijn, maar dat langdurige stress (waarmee lichamelijke (bijvoorbeeld doorgemaakte (infectie)ziekten of ongelukken), sociale en/of emotionele stress kunnen bedoeld worden) in ieder geval een belangrijke rol speelt. Ook hebben ze het over een langdurige uitputting door die stress die ervoor zorgt dat het zogenaamde "reptielengeheugen" ontregeld is en de voor het lichaam heel belangrijke hypothalamus niet meer naar behoren functioneert, met alle klachten vandien. Het gevolg zou ook zijn dat de hersenen zich in een voortdurende "vecht en vlucht-reactie" zouden bevinden. Ook werd het voorbeeld aangehaald van de oermens versus de moderne mens. De oermens had vroeger piekmomenten van enorme stress (bijvoorbeeld bedreiging door wilde dieren) maar daarna konden de hersenen recupereren in een ontspannend moment (bijvoorbeeld 's avonds rond het vuur). Bij de moderne mens en het daarbijhorende moderne leven liggen de zaken anders. Daar werd het voorbeeld aangehaald dat deze mens opstaat, naar het werk gaat en daar de ganse dag achter de computer zit. Het stressniveau stijgt daardoor naar een vaste constante over de ganse dag, maar niet meer met de op- en neergaande pieken zoals bij de oermens het geval was. Het gevolg zou zijn dat de moderne mens eigenlijk met een constante vorm van stress leeft, hetgeen nefast zou zijn voor onze hersenen.
Er werd ook gezegd dat er dokters zijn die de mensen volspuiten met medicatie, die hun onderzoeken in Amerika laten uitvoeren tegen heel hoge prijzen (ik denk dat o.a. gedoeld werd op dokter De Meirleir) en er werd afgeraden om zich hier mee in te laten.

Het enige wat er volgens het CVS-team van Leuven op dit moment kan aangeboden worden is de zogenaamde cognitieve gedrags- en oefentherapie om de hersenen weer tot rust proberen te laten komen.

Omdat de reguliere moderne geneeskunde bij mijn weten momenteel CVS nog altijd niet kan genezen en omdat deze CG- en oefentherapie op heel wat kritiek stuit door patiënten die het al geprobeerd hebben, weet ik echt niet meer wat te doen vanuit hetgeen op dit moment aangeboden wordt als therapie.

Als ik kijk naar mensen in mijn onmiddellijke omgeving die lijden aan CVS of burnout, valt het me op dat dit allemaal mensen zijn die HSP-ers zijn (high sensitive persons). Waaronder ook ik. Vroeger was dit HSP-zijn voor mij een zegen, het beter aanvoelen van mensen was een pluspunt. Nu is het echter enorm moeilijk, omdat ik enorm overgevoelig geworden ben voor geluiden en last heb van heel erge concentratiestoornissen. Zo erg dat ik voor het verzenden van een simpel sms-je oordoppen moet indoen omdat ik er de tekst anders "niet in krijg".

Daardoor ben ik nu ook een boek aan het lezen over HSP, namelijk "Follow your senses". Hoewel ik er aanvankelijk heel weigerachtig tegenover stond, vind ik dat het me toch al tot inzichten gebracht heeft.

Ook ben ik nu meer bezig met introspectie, om uit te zoeken wat er precies mis is gelopen en wanneer, dit van een theorie uitgaande dat lichamelijke ziektes je iets kunnen vertellen over je geest, over waar er een conflict is.

Daarom wou ik vragen wat jullie ervaringen zijn. Zijn velen van jullie ook HSP-ers?

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik heb de laatste maanden het gevoel dat ik weg wil van de drukte van de maatschappij, en in de natuur wil zijn. Contact met bomen, dieren,… Echt weg van alles. Ik zoek een verklaring hiervoor en vraag mij af of sommigen onder jullie dit ook ervaren.

Zijn er mensen onder jullie die alternatieve therapieën uitgeprobeerd hebben zoals ostheopathie, chakra-healing, of Psyck-K? Of ander therapieën? Zijn er van jullie die bij een paragnost geweest zijn?

Alvast bedankt voor jullie reacties.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
ariadneOffline
Onderwerp: ME/CVS en HSP, alternatieve geneeswijzen, de natuur  BerichtGeplaatst: 13 Okt 2017 - 10:58
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 22 10 2009
Berichten: 839

Status: Offline
Zie:
https://www.me-gids.net/Forum-viewtopic-t-1112-highlight-hsp.html
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
semma
Onderwerp: ME/CVS en HSP, alternatieve geneeswijzen, de natuur  BerichtGeplaatst: 22 Okt 2017 - 06:12
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 23 11 2011
Berichten: 1246

Die lezing verrast me. Vinden de Nederlandse medici dat ook, van o.a. de overbelaste & ontregelde hypothalamus?
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
Berichten van afgelopen:     
Ga naar:  
Tijden zijn in GMT - 12 uur
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie
Vorige onderwerp Printervriendelijke versie Log in om je privé berichten te bekijken Volgende onderwerp
Powered by Zafenio