random

Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie
Share | |
Vorige onderwerp Printervriendelijke versie Log in om je privé berichten te bekijken Volgende onderwerp
Auteur Bericht
sterreOffline
Onderwerp: Te hoog cortisol  BerichtGeplaatst: 29 Okt 2017 - 16:26
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Het volgende probleem pffff kwam bij de huisarts en kwamen tot de conclusie mijn cortisol te laten meten. De volgende test heb ik gedaan:

Dexamethason onderdrukkingstest. U neemt de avond voor uw bezoek aan de polikliniek om 23.00 uur 1 mg Dexamethason in. Dit is een kunstmatig cortisolachtig hormoon dat de cortisolaanmaak remt. De volgende ochtend nemen we bloed bij u af om het cortisolgehalte te bepalen. Bij gezonde mensen is het cortisol dan bijna niet te meten, terwijl dit bij mensen met het syndroom van Cushing wel te meten is.

Deze twee keer gedaan nuchter en een keer niet nuchter en allebei te hoog. De huisarts heeft overleg gepleegd met de endocrinoloog en over vier weken heb ik een afspraak in het ziekenhuis.

Wie weet hier meer van? Is het dan de ziekte van cushing? of kun je ook door stress ed een te hoog cortisol hebben en geen cushing hebben?
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
ariadneOffline
Onderwerp: Te hoog cortisol  BerichtGeplaatst: 30 Okt 2017 - 12:30
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 22 10 2009
Berichten: 778

Status: Offline
      Quote:
Verhoogd cortisol in bloed: o.a. stress of zware inspanning, ziekte, zwangerschap en gebruik van de anticonceptiepil. In de laatste twee gevallen is dit volstrekt normaal en geen reden tot ongerustheid


http://www.nvkc.nl/zoek-een-test?id=185

Gebruik je een anticonceptiepil?

Werd je beroerd van de Dexamethason?
Ik heb een keer een spuit in een gewricht gehad: een week lang hartstikke beroerd.

Groetjes, Ariadne.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
sterreOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 30 Okt 2017 - 14:49
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Ja ik gebruik de pil.
Nee ik werd niet beroerd van de dexamethason alleen slaap voor geen meter met die pillen. Nu twee keer gehad de test.

Ben eerder eens bij Paul van Meerendonk geweest en een 24 uurs urine test gedaan en toen was de cortisol mega laag en stelde hij hydrocortison voor. Deze heb ik niet gebruikt. En nu is het te hoog......
Ik heb wel aardig veel stress op het ogenblik dat wel. En dat van die anticonceptie stelt mij ook weer gerust.

Dankje Ariadne
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
heidi70Offline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 30 Okt 2017 - 16:58
Beginner


Geregistreerd op: 30 05 2017
Berichten: 50

Status: Offline
De stijging van cortisol is hetgeen je wakker schopt in de morgen ( normaal tussen ongeveer 6u en 8u... bij gezonde mensen dan ) , dus dat je niet slaapt met die dexa is niet verwonderlijk. Smile
Een te laag cortisol gehalte kan, denk ik, ook wijzen op bijnieruitputting.
Veel stress jaagt je cortisol idd ook de hoogte in.

Ik vind het wel een geweldige actie van je huisarts trouwens ! Zou de mijne lang niet zover krijgen... meer als een heel algemeen bloedonderzoek kom ik niet
Rolling Eyes
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
sterreOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 30 Okt 2017 - 17:25
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Ja deze huisarts (er zijn er meer in deze praktijk) wil aardig meewerken. Maar ook tot zover en niet anders. Hij wil mij bijvoorbeeld niet naar dr. Visser verwijzen (ben ik in het verleden wel geweest) omdat hij vindt dat er geen middel is voor ME en je dan een beeld kunnen geven dat je beter kunt worden. Er zijn veel specialisten zegt ie die zulke klinieken opstarten onder het mom van...........
Dus daar werkt hij weer niet aan mee.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
heidi70Offline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 31 Okt 2017 - 10:43
Beginner


Geregistreerd op: 30 05 2017
Berichten: 50

Status: Offline
Toch fijn dat hij enigszins meedenkend is.
Mijn huisarts l*lt er maar wat op los... Confused Laatst nog dat hij een artikel gelezen had dat mensen door cgt / get zoveel beter geworden zijn in Leuven... Rolling Eyes
Ach ja... Laughing
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
sterreOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 31 Okt 2017 - 14:15
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Bah niks aan zeg!
Nouja deze huisarts zegt ook dat het Solk is hoor maar wil wel eens verder zoeken soms.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
anne-sophiaOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 31 Okt 2017 - 21:09
Actief lid


Geregistreerd op: 26 08 2014
Berichten: 306

Status: Offline
Hai sterre,

Mijn vrij cortisol in de urine is ook verhoogd in 24-uursmeting. Mijn waarde was 165 (ref: 14-97). Ik word binnenkort op neurologie opgenomen en dan wordt dat door endocrinoloog nogmaals gemeten. Ik slik geen anticonceptie en ben niet zwanger. Ook mijn aldosteron/renin quotient was 2 keer te hoog. Het referentiebereik is < 20. Bij mij was het een keer 82 en de andere keer 71.

Weet jij wat jouw waarde was? Daar ben ik erg benieuwd naar.

Fijn dat een endocrinoloog ernaar gaat kijken. Ik vind de redenering van je huisarts wat betreft Prof. Visser erg vreemd. Prof. Visser meent toch ook helemaal niet dat hij een middel heeft tegen ME. Hij kijkt alleen welke mogelijkheden er zijn je klachten te verminderen. En dat is wel degelijk mogelijk. Daar heb je als patient toch gewoon recht op?

Veel succes met alles!
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage  
Reageer met quote Naar boven
sterreOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 01 Nov 2017 - 10:00
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Nou mijn waarde is alleen gemeten met de dexamethason test he.
En dan moet de waarde haast niet te bepalen zijn en in ieder geval onder de 27 zijn. Mijne was toen ik gegeten had 126 en toen ik nuchter ging prikken 134 nog hoger dus. Maar mijn gewone cortisol waarde weet ik niet omdat ik meteen de test moest doen en hij toch dacht dat die goed zou zijn. Nou niet dus.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
sterreOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 01 Nov 2017 - 10:04
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Ja is ook vreemd maar mijn huisarts denkt dat het meeste te winnen is bij mijn psycholoog vanwege ADD. Nou moet ik wel heel eerlijk zijn ik zit met wat dingen en heb dan extreme stress dus ik vind het ook heel fijn om naar de psycholoog te gaan. Ik heb al zoveel psychologen gezien vanaf mijn twintigste en ben nu 39 maar toch heb ik er wat aan. Een opluchting van dus dat MAG ik doen, dat MAG ik denken, ik MAG nee zeggen enz. Ik weet het allemaal wel maar het doen is een ander verhaal en daarbij een steuntje in de rug is fijn.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
ariadneOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 07 Nov 2017 - 13:39
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 22 10 2009
Berichten: 778

Status: Offline
Anne-Sophia: 2 artikelen over renine en aldosteron:

https://mecvswetenschap.wordpress.com/2014/03/15/renine-aldosteron-paradox-bij-patienten-met-m-e-orthostatische-intolerantie/

https://mecvswetenschap.wordpress.com/2016/08/02/downregulering-van-de-renine-aldosteron-antidiuretisch-hormoon-systemen-bij-m-e-cvs/

Ik heb geen idee of je er iets aan hebt. Zag het toevallig staan op zoek naar iets anders.
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
sterreOffline
Onderwerp:   BerichtGeplaatst: 07 Nov 2017 - 14:55
Gevorderd lid


Geregistreerd op: 11 12 2006
Berichten: 1563

Status: Offline
Anne Sopia Dankjewel
 
 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht  
Reageer met quote Naar boven
Berichten van afgelopen:     
Ga naar:  
Tijden zijn in GMT - 12 uur
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie
Vorige onderwerp Printervriendelijke versie Log in om je privé berichten te bekijken Volgende onderwerp
Powered by Zafenio