Het Heden Ik kookboek

Auteur: Reuzenaar, Anne Marie
Uitgever: Kosmos, Utrecht
ISBN: 9021523019 / 9789021523019
Jaar: 2005
Pagina’s: 112


Vele tienduizenden mensen lijden de laatste jaren aan ME, cadidiasis, hypoglykemie of voedselintoleranties.

Toen Renate Dorrestein in 1993 Heden ik schreef, kwamen de problemen waarmee deze groep mensen te kampen heeft eindelijk onder de aandacht van een groot publiek.

De meeste patiënten hebben veel baat bij het volgen van een zeer streng dieet. Het Heden ik kookboek staat vol tips en informatie en bevat meer dan 150 gerechten die het volgen van dit dieet tot een feest maken.

In plaats van saaie granen en grutten passeert hier een keur aan feestelijke recepten en gerechten waarvan veel patiënten al jaren slechts kunnen dromen.

Met formidabele inventiviteit en grote warenkennis stelde Anne Marie Reuzenaar, zelf ex-candidapatiënt, dit opmerkelijke kookboek samen. 

Het is een erg handig boekje over lekker eten ondanks dat je ME, candida of hypoglycemie hebt. In het boekje staan erg leuke en lekkere recepten zonder suiker én zonder koemelk producten.

Eén reactie

 1. Gezond is ook lekker (Nieuwsblad, 2 aug 2008)
  Gezond is ook lekker

  In de zomer piekt de aandacht voor gezond eten. Want dat badpak of die zwembroek zat toch wel iets te strak, en na die culinaire uitspattingen op vakantie mogen er best wat kilootjes af. Plaza ondersteunt uw beste voornemens met enkele boeken en recepten.

  Niemand twijfelt er nog aan: je gezondheid hangt voor een groot deel van je voeding af. Ook je gewicht houdt verband met voeding. Het hangt allemaal samen. Voedingsdeskundigen, gezondheidsgoeroes, dieetdokters en uitgeverijen spelen in op die grote belangstelling voor gezond eten met kookboeken die voor elk gerecht het aantal calorieën en zelfs eiwitten, koolhydraten en vetten vermelden. De reeks dieetboeken is zelfs niet meer te overzien.

  Een aantal uitgeverijen pakt het enigszins anders aan dan de collega’s. Zij vertalen niet klakkeloos de theorieën van de gezondheidspredikers, maar kiezen de auteurs zorgvuldig uit en verbinden recepten met informatie en adviezen. Dat levert boeiendere en nuttigere boeken op. De slogan blijft dezelfde: gezond eten is ook lekker.

  Een voorbeeld is Het heden ik kookboek , een wat vreemde titel die om uitleg vraagt. Heden ik is een autobiografisch boek van Renate Dorrestein over haar ervaringen met ME/CVS, de chronische vermoeidheidsziekte. De feministische schrijfster dacht dat ze nooit meer lekker zou mogen eten. Tenminste, tot ze Anne Marie Reuzenaar ontmoette, een voedingsdeskundige die met de schimmelinfectie candida kampte.

  Reuzenaar stelde een kookboek samen met veel medische tips maar nog veel meer recepten en menu’s om lekker te eten, ondanks candida, ME, hypoglykemie en voedselallergieën. Dorrestein schrijft in het voorwoord over een etentje bij Reuzenaar: ‘Dit was geen namaakmaaltijd voor zielenpieten, dit was ronduit feesteten.’ Geen foto’s in dit boek, maar dat hoeft ook niet.

  In Eten tegen kanker berichten twee Canadese artsen over de meest recente ontdekkingen rond de relatie tussen voeding en kanker. Over de goede eigenschappen van kurkuma, rode wijn en groene thee is men vrij zeker. De dokters voegen er nog andere levensmiddelen aan toe, zoals algen en paddenstoelen. Daarover handelt bijna de helft van het boek. Nadien volgen recepten om gezond te eten. Die zijn samengesteld door de koks van een Canadese stichting en maken gebruik van voedingsstoffen met erkende kankerwerende eigenschappen.

  André Peeters

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
11 mei
11/05/2023 - 12/05/2023    
Hele dag
Conferentie over ME/cvs georganiseerd door UZ De Charité te Berlijn, bedoeld voor artsen en wetenschappers. Alle info: https://www.medpoint-gmbh.de/me-cfs-conference-2023 Programma: download PDF    
Events on 11/05/2023
11 mei
Geen Evenementen
Recente Links