Moe en onbegrepen

Positief omgaan met chronische vermoeidheid

Auteur: Lievens, Stefan (Prof. Dr.) & Schaut, Ethel
Uitgever: Lannoo, Tielt
ISBN: 9020936077 / 9789020936070
Jaar: 1999
Pagina’s: 212

Meer info

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, is een ernstige, langer dan zes maanden aanhoudende of regelmatig terugkerende vermoeidheid. Deze ziekte, officieel geclassificeerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, tast het lichamelijke en psychosociaal functioneren gevoelig aan.

Afhankelijk van hun specialisme benaderen de vele auteurs van dit boek de ziekten CVS en ME steeds vanuit de medische, psychosociale of juridische invalshoek. Hun bedoeling is om dankzij deze veelzijdige, duidelijke informatie het begrip en de erkenning te bewerkstelligen, waar het toenemend aantal CVS/ME-patiënten recht op heeft. Niet alleen de Wetenschappers komen aan bod, ook de patiënten zelf getuigen van de problemen waar ze in hun dagelijks functioneren mee te maken hebben. Door de vaak aangrijpende levensverhalen neemt de herkenbaarheid voor de lezer in belangrijke mate toe.

Wetenschappelijk blijkt dat CVS/ME een zeer moeilijk te verklaren syndroom. In een synthese bespreken de auteurs volgende controverse: is de oorzaak een lichamelijke stoornis in de enzymenwerking en de energiehuishouding, of is het veeleer een psychosomatisch probleem (‘het zit tussen de oren’).

Moe en onbegrepen is een helder boek over en voor CVS/ME-patiënten, hun zorgverleners en hulpverleners, én voor alle lezers die in hun directe omgeving met het chronisch vermoeidheidssyndroom te maken hebben.

PROF. DR. STEFAN LIEVENS is psycholoog en hoogleraar aan de universiteit Gent. Hij is auteur van nationale en internationale publicaties over testpsychologie, personeelsselectie, grafologie, graffiti, medische psychologie en toepassingen van de psychologie in de sport en de tandheelkunde.

ETHEL SCHAUT is betrokken bij de hulpverlening van CVS-patiënten. Haar getuigenissen over het chronische vermoeidheidssyndroom zijn een aangrijpend ‘document humain’ dat als een rode draad doorheen de verschillende hoofdstukken van het boek loopt.

2 reacties

  1. hallo
    Hallo,

    Ik word nu in december 30 jaar en het U.Z. Leuven heeft vastgesteld dat ik CVS heb. Ik ben heel veel moe, mijn spieren doen ontzettend hard pijn, ik kan de dingens dat ik vroeger deed niet meer doen. het is telkens een zware inspanning dat ik moet doen ook al ga ik maar gewoon om de hoek naar de bakker. dan kom ik thuis en dan moet ik even gaan liggen en wat rusten want anders kom ik de dag niet door. Het is echt niet leuk. Ik had nog nooit van CVS gehoord, het eerste wat ik toen vroeg bestaat daar geen medicatie voor. vind het wel jammer dat er geen medicatie bestaat. ik heb al geprobeert met vitaminen enz maar niks helpt er tegen. Ik moet normaal 2 kaar per week gaan zwemmen , ik probeer het met 1 keer per week om dat het mij gewoon niet gaat, te zwaar voor mijn lichaam. Het is iets waar je moet leren mee leven maar van familie of vrienden moet ik ook geen steun verwachten. Ik blijf maar hopen dat het in de mediche wereld zo ver komt dat ze toch medicatie vinden waardoor wij beter gaan worden.

    Groetjes Katja

  2. reactie op Katja
    Beste Katja
    Ik kan je uit ervaring vertellen dat de vermoeidheid langzaam minder intens wordt als je echt toegeeft aan de vermoeidheid maar wel regelmatig actief 30 minutren gaat sporten of flink door wandelen. De klachten aan de spieren van pijn blijven, ik heb deze al meer dan 3 jaar en was voorheen ook altijd moe, al meer dan 7 jaar.
    Het is belangrijk dat je een balans vind in wat je dagelijks doet en kan. loop nooit meer dan 2 dagen achter elkaar anders wordt je steeds meer moe. Pas je totale levens ritme aan je ziekte aan en denk positief. Laat anderen maar denken wat ze willen, ze zullen het nooit begrijpen hoe moe je je soms voelt.
    Groeten, Johan.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Recente Links