random
RSS feed

Nieuws

4 Belgische ME-organisaties vragen steun voor Europees ME/CVS-initiatief

Door ME-gids op donderdag 18 februari 2021.
298x gelezen. Bron: 12ME. Geen reacties.

4 Vlaamse patiëntenverenigingen zijnde 12ME, ME-Vereniging, Wake-Up Call Beweging en ME-gids, hebben een brief verstuurd naar federale parlementsleden en Minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. In de brief vragen de patiëntenverenigingen om Europese voorstellen die het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS bevorderen, te ondersteunen. 

... lees verder >> |

België

Een casusrapport van langdurige COVID wijst op ME/CVS, auto-immuniteit en behandeling met IVIG

Door ME-gids op maandag 15 februari 2021.
390x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

31 oktober 2020.

Een van de grote vragen waarmee ME/cvs heeft te maken, is of veel langdurig zieke COVID-patiënten met een ME/cvs-achtige ziekte zullen krijgen. Anekdotisch gezien lijkt dat inderdaad het geval te zijn. Enkele geïsoleerde studies beginnen hetzelfde te suggereren. Onlangs verscheen er een casusrapport: “Post COVID-19 syndrome associated with orthostatic cerebral hypoperfusion syndrome, small fiber neuropathy and benefit of immunotherapy: a case report” [Post-COVID-19-syndroom geassocieerd met cerebraal hypoperfusiesyndroom, dunnevezelneuropathie en gunstig effect van immunotherapie: een casusrapport]. Daarin rapporteerde Novak over het geval van een 64-jarige vrouw die zich presenteerde met een hoest en kortademigheid.

De eerste postinfectieuze ziekte

 


Haar eerste postinfectieuze ziekte werd veroorzaakt door een Lyme-bacterie.

... lees verder >> |

Artikels

ME/cvs-experts over het al of niet nemen van het coronavaccin

Door ME-gids op dinsdag 9 februari 2021.
724x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising en ME Association. Geen reacties.

3 januari 2021.

N.v.d.r.: De informatie in dit artikel is afkomstig van artsen gespecialiseerd in ME/cvs uit de VS en Canada. Sommige informatie, bijvoorbeeld over de distributie van de vaccins, is niet van toepassing op Nederland en België. Wij hebben het artikel daarom ingekort.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Studie geeft aan dat problemen met energieproductie overal kunnen voorkomen bij ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 24 februari 2021.
433x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

7 december 2020.


Meerdere studies, die verschillende invalshoeken hanteerden, hebben problemen met de energieproductie gevonden bij ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Waarom we een studie als DecodeME nodig hebben - wetenschappelijk artikel gepubliceerd

Door ME-gids op donderdag 4 februari 2021.
329x gelezen. Bron: Decode ME. Geen reacties.

25 januari 2021. Vandaag weten we haast niets met zekerheid over de oorzaken van ME/cvs. Wel weten we dat de ziekte kan worden uitgelokt door bepaalde infectieziekten, zoals klierkoorts. Maar wij weten niet waarom de meeste mensen van die infecties genezen, terwijl een minderheid in plaats daarvan ME/cvs ontwikkelt.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De volgende stap: een nieuw voorstel van de Europese Commissie

Door ME-gids op maandag 11 januari 2021.
677x gelezen. Bron: European ME Coalition. Geen reacties.

11 januari 2021.

In antwoord op een parlementaire vraag van Pascal Arimont heeft de Europese Commissie verklaard dat ze in hun eerste werkprogramma van Horizon Europe werkt aan het aanpakken van te weinig onderzochte aandoeningen, waarvan ME/cvs een paradigmatisch voorbeeld is. Hoewel de details van het voorstel nog steeds vertrouwelijk zijn, zijn wij van mening dat dit een belangrijke stap voorwaarts zou kunnen zijn in het verhogen van financiering voor ME/cvs-onderzoek in Europa. 

... lees verder >> |

Andere landen

Trial By Error: Huisartsengroep verwijdert online GET/CGT-bijscholingsprogramma

Door ME-gids op maandag 1 maart 2021.
186x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

10 december 2020.

Begin 2019 schreef ik over een vreselijke online bijscholing voor huisartsen over het herkennen en behandelen van patiënten met de diagnose CVS/ME. De module, METRIC genaamd, beloofde om 'huisartsen en andere artsen een overzicht te geven van de presentatie, de diagnose, de beoordeling en het omgaan met de ziekte. Het was gebaseerd op de in diskrediet gebrachte PACE-studie en een aanverwante studie, de zogenaamde FINE-studie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial by Error: goedkeuring FDA voor online CGT voor PDS; GET/CGT straks "in de vuilnisbak"

Door ME-gids op maandag 22 februari 2021.
344x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

6 december 2020.

Binnenkort kondigt Mahana FDA -goedkeuring aan voor ondoeltreffend PDS-programma

Eerder dit jaar heb ik heel wat geblogd over de onethische en oneerlijke manier waarop Mahana Therapeutics, een start-up uit San Francisco, reclame maakte voor een acht weken durend online programma van cognitieve gedragstherapie voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom. Het bedrijf had onlangs op dit product bij King's College London een licentie gekocht en wachtte op goedkeuring om het op de Amerikaanse en Britse markt te brengen.

... lees verder >> |

David Tuller

2020: terugblik op ME/cvs-onderzoek van het jaar

Door ME-gids op vrijdag 8 januari 2021.
498x gelezen. Bron: ME/CFS Skeptic. Geen reacties.

1/1/21.

2020 was in veel opzichten een uitzonderlijk jaar. De coronaviruspandemie die de hele wereld overspoelde, veroorzaakte meer dan een miljoen doden en dwong de meeste landen tot een lockdown. Hoewel COVID-19 een ravage aanrichtte en wanhoop bracht, zorgde het ook voor een hernieuwde wetenschappelijke interesse in postvirale syndromen en myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Hopelijk zal dit in de niet al te verre toekomst tot een doorbraak leiden. In deze blogpost kijk ik terug op het ME/cvs-onderzoek van het afgelopen jaar en belicht ik de meest interessante bevindingen van 2020.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Trial By Error: The Observer blundert; ME Association reageert

Door ME-gids op woensdag 10 februari 2021.
280x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

29 november 2020.

Nieuwsorganisaties blijven ME (en haar verschillende verschijningsvormen) verkeerd voorstellen in hun berichtgeving over wat men langdurige COVID is gaan noemen. Een actueel Brits voorbeeld is het artikel in de zondagskrant The Observer van schrijver Eleanor Morgan, die langdurige symptomen ervaart sinds ze afgelopen voorjaar ziek werd. (Het staat op de website van The Guardian; de twee organisaties zijn op één of andere manier met elkaar verbonden.) Op de website van het literaire tijdschrift Granta, waarvoor ze ook heeft geschreven, wordt Morgan als volgt omschreven: "Eleanor Morgan is een schrijfster die gevestigd is in Londen. Haar laatste boek, Hormonal: A Conversation About Women's Bodies, Mental Health and Why We Need to Be Heard (Virago) is intussen uitgegeven. Ze is ook in opleiding tot psycholoog."

... lees verder >> |

David Tuller

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|