random

Columns

Prinses op de erwt: Ontzien of niet gezien?

Geplaatst door bloemetje op 09 Jun 2010 - 09:53 (871x gelezen)

Prinses op de erwt

Vandaag kan men in Nederland zijn of haar stem uitbrengen voor de landelijke verkiezingen. Vervolgens dient een kabinet gevormd te worden dat het regeren van Nederland voor de komende vier jaar voor diens rekening neemt. Vier jaar… dat klinkt als een lange tijd. Ik durf te betwijfelen of het kabinet dat gaat volbrengen. Vergis u niet: in België is de bevolking niet veel beter af. Daar gaat de kiezer op 13 juni naar de stembus.

Veelal gingen de afgelopen weken politieke discussies over de gezondheidszorg. Met name de marktwerking hiervan en de premie die de patiënt dient te betalen stonden centraal. Uiteraard, als vanzelfsprekend, natuurlijk, logischerwijs worden ouderen en chronisch zieken ontzien. Het kan niet zo zijn dat eventuele bezuinigingen op de zorg ten koste gaan van deze groepen, aldus menig politieke partij. Met andere woorden: in het algemeen dient men meer te betalen voor de zorg, maar niet door kwetsbare groepen. Jammer voor de meeste ME-patiënten, want deze worden nog nauwelijks erkend als chronisch zieken.
Indien een willekeurige moeder een beroep wil doen op kinderbijslag, dan is het simpel: ze heeft een kind. Mogelijk wil dezelfde mevrouw hypotheekrente aftrekken? Ook dat kan eenvoudig worden aangetoond: op de eigendomsakte van haar huis staat zij immers als eigenaar vermeld.
Maar hoe krijg ik dat boterbriefje waarop ik als chronisch zieke word gecategoriseerd? Zodat ik recht heb op een uitkering? En waarmee ik niet een hogere premie aan ziektekosten hoeft te betalen? Hoe word ik eerst gezien, om vervolgens te worden ontzien?
Misschien kan dit een interessante discussie zijn met betrekking tot de volgende verkiezingen? Vier jaar is nochtans een hele lange tijd, dat gaat het kabinet vast niet volbrengen.

Lieve mede-ME-patiënten, ongeacht de uitkomst van vandaag of die van 13 juni in België… Laat ons hopen dat de komende vier jaar de wetenschap voortvarender te werk gaat, dan alle vier de kabinetten Balkenende van de afgelopen acht jaar.

 

Reacties

  1. Ik hoop het van harte met je mee... Al vrees ik dat het bij hopen blijft. Mooie woorden van de politici, maar ik denk dat zelfs de patiënten met boterbriefjes niet ontzien worden als bepaalde personen gaan regeren.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.