random

Columns

Prinses op de erwt: Enge ziekte

Geplaatst door bloemetje op 06 Jun 2012 - 00:01 (5926x gelezen)

Prinses op de erwt

Ik laat me met de auto voor de drogist afzetten om lippenstift te gaan kopen. Ik probeer met testers allerlei kleuren uit op mijn arm. Binnen twee minuten zitten mijn linkeronderarm en -hand onder de rode vegen. Poetsen met een tissue helpt niet veel, de pigmenten zijn al in mijn huid getrokken en ik zie eruit alsof ik een enge ziekte heb. Die heb ik ook, maar die zie je nauwelijks aan de buitenkant.


Mensen, die vanwege een onbekende oorzaak ziek thuis zitten, zijn voor menig omstander maar eng. Door te denken dat we gestrand zijn door psychologische zaken, lijkt de kans dat andere, 'gewone' mensen het ook kunnen krijgen minder groot. Wat natuurlijk nergens op slaat, want hoeveel mensen lijden er niet aan depressies? Die kans is groter dan het krijgen van M.E.!
De homo sapiensen op deze wereld – de vooringenomen mensen die het grotendeels denken te weten – willen niet geloven dat er zoiets bestaat als domme pech en dat die domme pech ook op hun dak kan vallen. Daarom is het gemakkelijker om de verantwoordelijkheid van het ziek zijn op de patiënten af te schuiven, want dan bestaat er geen pech meer in deze logica. Dit is duidelijk een gevalletje 'blame the victim'. Pech is eenvoudiger te begrijpen dan het idee dat er daadwerkelijk mensen zijn die met de beste wil van de wereld niet uit bed of van de bank kunnen komen.

Conclusie: eigenlijk hebben we een heel enge ziekte! En hierbij vraag ik me af of de homo sapiens zich ooit zal realiseren dat jarenlang ziek zijn zonder vooruitzicht op herstel veel beangstigender kan zijn? Ondertussen heb ik mijn lippen gestift en laat ik afdrukken achter op mijn theekop. Deze vlekken zijn gemakkelijker weg te poetsen dan de vooroordelen van onwetenden die zich door angst laat leiden.
 

Reacties

  1. Enge ziekte
    Mooie bijdrage bloemetje! Je raakt een kern van waarheid wat betreft vooroordelen en "blaming the victim".

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.