random

Columns

Prinses op de erwt: Onvermijdelijk

Geplaatst door bloemetje op 06 Feb 2013 - 00:04 (8354x gelezen)

Prinses op de erwt

Het ligt op de loer, maar ik kan er niks tegen doen. Ik kan nog zo vaak mijn handen wassen, de deurklinken soppen en de ramen open hebben... ik weet dat ik te grazen zal worden genomen.
Na de zes weken dat het griepvirus rondgaat, heeft manlief het dan toch te pakken. Dus ik weet hoe ik er binnenkort aan toe ben.

Telkens als ik van iemand een bug, een beestje, een vieze bacterie of smerig virus oppik, ben ik heel erg bang. Wat als mijn immuunsysteem het niet aankan om weer te vechten tegen vuil in mijn lichaam en ik er niet van herstel? Het is mijn grootste nachtmerrie om nog zieker te worden dan ik nu al ben. Een uitgeput immuunsysteem is niet iets wat vertrouwen geeft in het dagelijks leven.
Tot ik afgelopen week in de krant las over hoe griep je immuunsysteem activeert en dat het onverstandig is om paracetamol te slikken om de koorts te doen zakken. '
Als de kachel een tandje hoger wordt gezet, leggen de aanvallers (virussen en bacteriën) eerder het loodje. Maar bovendien functioneert onze verdediging (het immuunsysteem) beter. In het laboratorium is aangetoond dat de meeste afweercellen het beter doen bij een wat hogere temperatuur.' En in sommige gevallen 'wordt duidelijk dat een hogere temperatuur (..) een gunstig effect heeft op het ziekteverloop.' (De Volkskrant, 29 januari 2013) Met deze wetenschap hoop ik stiekem dat de komende griep mijn immuunsysteem een boost geeft en ik misschien wel beter herstel dan ik voorheen was. Hoop, hoop, hoop – ik put het uit elk snippertje informatie dat op mijn pad komt. Tot ik me realiseerde dat voor dit artikel Jos van der Meer, emeritus-hoogleraar interne geneeskunde, was geraadpleegd. En tot ik begreep dat het over 'gewone' mensen ging, mensen die doorgaans een beetje fatsoenlijk werkend immuunsysteem hebben. Jammer.


Tot op heden heb ik nog geen verschijnselen die duiden op griep. Natuurlijk heb ik wel soms een zere keel of zeurderige hoofdpijn, een verstopte neus. Maar voor een M.E.-er is dat geregeld aan de orde.
Dus ga ik verder met vaak mijn handen wassen, de deurklinken soppen en de ramen open hebben... en trek ik voorlopig even mijn geplastificeerde boerka aan. 

 

Reacties

 1. beesjes
  hoi Bloem,

  Ik begrijp je angst,hier nog zo een die zich de vellen van de handen schrobt.
  en zich arm koopt aan desinfecterende handzeep.
  denkend en hopend dat het zal; helpen.
  maar ja, zoals jij al schrijft,
  is dat voor normale gezonde mensen.
  die graag een paar dagen vrij nemen om zich te laten verwennen,
  als ze griep hebben.
  wel mooi voor je lief,dat jij het op tijd door hebt,
  ik zie het voor me ,
  die arme man,verbannen naar de schuur.
  hoop dat beesjes jou deurtje(lijfje) voorbij gaan.

  liefs petraroos
 2. onvermijdelijk
  en helaas, jammerlijk mislukt, heb ik begrepen.....schrijven kun je!

  liefs, josje15
 3. Thanks!
  Bedankt weer, dames! Dat doet mijn snotterige hoofdje goed, hoor.

  PS (alleen voor mensen met een sterke maag) - als er harde stukken uit komen, dan gaat het de goede kant op, nietwaar?!?!

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.