random

Columns

Prinses op de erwt: Nog een paar nachtjes slapen

Geplaatst door bloemetje op 03 Apr 2013 - 00:56 (3321x gelezen)

Prinses op de erwt

Nog een paar nachtjes slapen en dan gaat na enkele decennia – oh nee, het was slechts negen jaar – het Rijksmuseum weer open.
Vijf jaar geleden schreef ik hierover al op CVS-online en helaas... de verbouwing was toch eerder klaar. Mijn herstel heeft zich nog niet aangekondigd. 

Afgelopen woensdag werd onaangekondigd het topstuk van het Rijksmuseum, de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn in 1642, gehuld in een kogelvrij vest (het schilderij, de kunstenaar overleed immers in 1669), in een kist getakeld. Onaangekondigd uiteraard, want met al die kunstroven heden ten dage in Nederland kan het gevaar op de loer liggen. Afgelopen week werd nog werk van Jan van Schoonhoven met een ramkraak uit het Museum van Bommel van Dam te Venlo gestolen.
Voor je het weet springen enkele mannen of vrouwen gekleed in bivakmutsen uit de tram a la Ocean's Eleven of Twelve of Thirteen. Ik zie het al voor me: Brad Pitt en George Clooney hollen met het opgerolde groepsportret van de schuttersgilde over het Museumplein om het op het grasveld voor de badkuip (Stedelijk Museum) in een verlengd batmobiel plaats te nemen. Via een zijweg – die zij die nacht nog naar de lege tunnel van de Noord-Zuidlijn hebben gegraven – verdwijnen ze in een donkere ondergrondse wereld, om er ter hoogte van NS-station Zuid WTC weer uit te komen. Daar wacht een drone extra large (ssssst, niet verder vertellen dat die al bestaan) en van de dieven en het meesterwerk ontbreken sindsdien elk spoor.
De werkelijkheid was minder Hollywood-achtig. Na een korte rit van de Philipsvleugel, waar de Nachtwacht tijdens de verbouwing te zien was, werd het naar de fietstunnel onder het museum verplaatst. Daar zit een soort brievenbus in het plafond, waardoor de heleboel naar boven werd verplaatst tot vlak voor de uiteindelijke lokatie waar het reeds jaren te zien was: in de Nachtwachtzaal aan het einde van de Eregalerij.


Al in de zomer van 2008 werd duidelijk dat het Rijks nog een flinke poos gesloten zou blijven, tot ongenoegen van menig kunstliefhebber. Mij maakte het op dat moment niet veel uit, ik was toch te ziek om erheen te gaan. En dat ben ik helaas nog steeds.
Amsterdam kan er wat van. Het Stedelijk Museum was ook jaren dicht vanwege een dure verbouwing, om nog maar te zwijgen over de toestanden met de genoemde Noord-Zuid metrolijn dwars door de stad. Nee, natuurlijk blijft er dan geen miljoentje over voor een onderzoek naar M.E., al liggen gelijkenissen tussen de braakliggende terreinen van beide musea en de metrolijn die de stad jarenlang ontsierden en de patiënten met M.E. voor de hand.
Aan het einde van deze maand zit er een feestje voor de stad en het ganse land aan te komen: de kroning van onze koning Willem-Alexander. Ik hoop dat ze daarvoor nog genoeg geld in kas hebben en dat ze niet last-minute bij de heer Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, hoeven aan te kloppen. Dan hebben de Amsterdammers na 30 april geen spaarcentjes meer over om een kaartje voor een van de musea op het Museumplein te betalen.

Klik hier voor de column Vertraging uit 2008.

 

Reacties

 1. hoi Bloem,
   
  Ik vond de voorgeschiedenis veel spannender,
  dan wat ik van de week op de TV zag.(wat armoedig zeg)
  Hij was voor het geweld van de 2de wereld oorlog verstopt in een bunker,35 meter onder de grond.
  daar lag ''tie opgerold'' en werd ''tie iedere dag een stukje gedraaid om plakken te voorkomen.
  ze moesten wel heel stiekem doen  ivb met ontdekking.

  en nee, geld voor ME hebben ze niet over.
  en die kroning kost ook al weer een fortuin.

  liefs
  petraroos
 2. Mooie vergelijking Bloemetje. Ik heb nu een paar van je columns hier gelezen. Leuk! Heb je ook een site die ik kan volgen? Groet, Anne-Sophia

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.