random

Columns

Prinses op de erwt: Sociaal

Geplaatst door bloemetje op 05 Feb 2014 - 00:08 (8615x gelezen)

Prinses op de erwt

In mijn mondhoek zit een pukkel, precies zo in de plooi tussen mijn boven- en onderlip. Het doet zeer als ik mijn mond ver opendoe. Bijvoorbeeld bij het nemen van een grote hap of om 'aaaaaaaaaaargh' te roepen. Maar waarom zou ik dat doen?


Misschien omdat ik telkens het woord 'participatiemaatschappij' tegenkom. De Nederlandse overheid wil zich minder inmengen in het leven van de burger en daarom dienen diezelfde burgers beter voor elkaar te zorgen. Maar ik weet niet beter of mensen participeren zich suf. Zijn veel mensen niet grote delen van hun dag bezig om dingen met elkaar te delen? Op sociale netwerken bekommeren veel burgers zich om het welzijn van andere burgers, nietwaar?

Zo zijn er apps die deze samenhang in de maatschappij nog meer bevorderen. Er bestaat bijvoorbeeld een meditatie-app waarbij je na het mediteren kan laten weten aan andere mensen met diezelfde app dat je zojuist tien minuten bezig bent geweest om je hersenen spiritueel te trainen. En met deze app kan je van je mede-mediteerders vervolgens een virtueel schouderklopje krijgen omdat je dat hebt gedaan. Wie denkt dat mediteren gaat over tot jezelf komen, jezelf innerlijk verrijken, heeft het mis. Mediteren is participeren!

Ik vraag me af wat het verschil is tussen de oproep tot participeren en bemoeizucht. Bovendien blijkt herhaaldelijk uit verschillende studies dat het juist de vrijwilliger of weldoener is die voldoening haalt uit het helpen van iemand die hulp nodig heeft. Die vrijwilliger is degene die pretstofjes aanmaakt, omdat het beloningsgebied in de hersenen wordt geactiveerd.


Dus, beste mede-M.E.-ers, hartelijk dank dat ik jullie deze column mag aanbieden. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word er blij van. Een virtueel schouderklopje mag, maar hoeft niet. Mijn beloningsgebied doet het zo goed, dat ik mijn pukkel zowat ben vergeten.

 

Reacties

 1. hoi Bloemetje,

  wat zie je het weer scherp ,ik vind het altijd fijn om je te lezen,

  dus schouderklopjes krijg je wel van mij.

  ik zelf ben jaren vrijwilligster geweest,en vond het heerlijk

  nu  worden de mensen zowat verplicht om hun zieke/of oudere
  buren op te vangen,
  er word zelfs op gerekend dat je dat doet.

  en inderdaad,je mondhoeken zouden van het woord uit kunnen scheuren.
  hoe verzinnen ze die woorden toch.
  zouden ze in de regering  wel weten wat het betekend.


  ik hoop dat je pukkel weer gauw verdwijnt,


  heb een zo goed mogelijke dag.

  lieve groetjes
  petraroos
 2. Pak aan: hier is je eerste schouderklopje over deze column!
 3. Dank!
  Ha fijn dames, jullie reacties! Dank hiervoor!!

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.