random

Columns

Prinses op de erwt: Mooi blauw

Geplaatst door bloemetje op 02 Apr 2014 - 00:23 (8885x gelezen)

Prinses op de erwt

Weleens een paniekaanval gehad? Stel je niet aan, hiervoor hoef je je niet te generen. Hoe kan je ziek zijn van een dergelijke tergende aandoening en je niet van tijd tot tijd erdoor overdonderd voelen?
Gelukkig zijn er manieren om te leren omgaan met dergelijke gevoelens. Als ik naar mijn blauwe teennagels kijk, word ik daaraan herinnerd.

 

Ik nam een fijne, hete douche met de bedoeling om lekker te ontspannen. En natuurlijk om mijn haar te wassen, zo eenvoudig is douchen ook weer niet voor deze M.E.-patiënt. Maar in plaats ongedwongen mijn gang te gaan, zat ik me helemaal op te vreten. Mensen verweten me dat het tussen mijn oren zat. Wat ik me ook in mijn hoofd haalde, dat was waardoor ik ziek bleef. Dat en niks anders, simpelweg.
Eens wist een psycholoog me te vertellen dat als mijn niveau van stress toenam, er trucs voor waren om dat om te buigen. Bijvoorbeeld door mezelf een klein beetje pijn te doen – zoals door mezelf te knijpen of een peperkorrel te eten – zou ik die adrenaline, waardoor ik zowat in paniek raakte, kunnen laten zakken.
Dat moment in de badkamer lieten de opmerkingen me maar niet los. Met mijn haren vol schuim en een scheermes in mijn hand, probeerde ik twee dingen tegelijk te doen. En met mijn hoofd was ik er helemaal niet bij. Niet bij het scheermes naast mijn (nog harige) been. Niet bij de scheerschuim die ik erop had gesmeerd.
Een beetje shampoo kwam zowat in mijn oog en het onvermijdelijke gebeurde: ik sneed me. Het was maar een krasje, maar het was het signaal dat mijn hersenen nodig hadden om tot stilstand te komen. De adrenaline nam af. En ik vroeg me af wat ik in hemelsnaam aan het doen was. Fijn en ontspannen een douche aan het nemen?!
Ik moest erom lachen. Om mezelf, om anderen die het altijd beter weten en om die paniekaanval die er niet kwam. Toen tenminste niet. 

Nadat ik was bijgekomen van het douchen, besloot ik mezelf te verwennen en mijn teennagels te lakken. Ongeacht wat mensen misschien denken, ik zal leren om los te laten. Er rest me waardigheid genoeg. Vandaar de blauwe teennagels: dat ben ik terwijl ik me geen zorgen maak over klachten en ongefundeerde beschuldigingen.
Mooi blauw is niet lelijk.
 

Nog geen reacties geplaatst

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.