random

Immunoglobulinen

Immunoglobulinen zijn eiwitten, ook wel gammaglobulinen genoemd, en spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infectieziekten. Immunoglobulinen is de verzamelnaam voor alle antistoffen in het bloed. Antistoffen binden zich aan de ziekteverwekker, bijvoorbeeld een bacterie, waardoor andere cellen of moleculen van het afweersysteem deze indringer kunnen doden en opruimen.

Patiënten die zelf geen of onvoldoende immunoglobulinen kunnen maken, hebben een gestoord afweersysteem. We spreken van patiënten met een immuundeficiëntie. Door hun verminderde immunologische afweer zijn ze vatbaar voor alledaagse ziekteverwekkers, waartegen gezonde mensen zich zonder problemen kunnen verdedigen. Ook patiënten die zelf genoeg antistoffen aanmaken, kunnen baat hebben bij een behandeling met immunoglobulinen gezien deze een gunstige invloed kunnen hebben op het ziekteproces bij patiënten met een immunologische aandoening.

Verschillende ME/CVS-patiënten hebben te kampen met dergelijke immunodeficiëntie. Hierbij kan het gaan om een algemeen IgG tekort alsook om een deficiëntie in de subklassen IgG-1 of IgG-3.  Patiënten met een immuundeficiëntie leiden vaak aan frequent terugkerende infecties. Om dit te voorkomen, is het regelmatig toedienen van immunoglobulinen aangewezen.

Dit kan zowel subcutaan als intraveneus. Immunoglobulinen zijn echter duur en worden vaak (onterecht) geweigerd door het RIZIV voor terugbetaling.


Nog geen reacties geplaatst

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.