random

Magnesium

Magnesium is een mineraal en is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress en gaat geestelijke vermoeidheid tegen. Magnesium versterkt bovendien het geheugen en het concentratie vermogen. Verder is magnesium betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding en het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Magnesium heeft een gunstig effect op spierkrampen. Ten slotte is dit mineraal betrokken bij het vormen van sterke botten en tanden en is het werkzaam als co-factor van B- en C vitaminen.

Bij ME/cvs heerst er het probleem van channelopathie, die grote gevolgen heeft voor het functioneren van de cellen. Bij een inspanning worden de cellen belast. Maar omdat de elementen niet in voldoende mate aangevoerd kunnen worden, raakt de cel bij een ME/cvs-patiënt veel meer magnesium en kalium kwijt dan een normaal mens. Er is dus sprake van een intracellulair tekort. Daarom is magnesium suppletie aangewezen.

Vaak hebben patiënten te maken met neuromusculaire overprikkelbaarheid (spasmofilie) waarbij magnesium aangewezen is.

Mensen met nierproblemen of stoornissen in de prikkelgeleiding tussen hartboezem en hartkamer dienen echter voorzichtig te zijn met magnesium, in die gevallen kan het giftig werken. Verder zouden hoge doseringen magnesium opvliegers, dorst, lage bloeddruk en heel soms verlies van de reflexen kunnen veroorzaken.


Reacties

 1. Behandeling: Magnesium Chloridium injecties 10 ml + 1,8 gr Mg tabs/dag (bij Fibromyalgie/Spasmofilie)
  Uitleg: 2x/week injecties gedurende 1 jaar, dan 1x/week gedurende 2 jaar, dan 1x/2 weken en zo afbouwend naar 1 x/maand over het laatste jaar.

  Effect: Positief. Ik bleek een zeer ernstige MgDefficiëntie te hebben(24u-urine test.)Van bedlegerig naar terug in staat s morgens huishouden te doen. 's Namiddags slaap ik nog steeds.

  Bijwerking: Ja. Heel pijnlijke injecties, en zo'n hoge dosis dat telkens 2 injecties/keer gegeven werden, met 0,25x2 ml Xylocaïne.

  Duur effect: Het eerste jaar sloeg de behandeling niet aan. Mg Defficiëntie verbeterde niks. Na het 2de jaar merkte ik de dag na de injecties beterschap, die weer wegebte.

  Vergoeding: Ja

  Gebruiksgemak: Goed

  Opmerking: Ik ben uitgeput geraakt door jaren chronische pijn (rugletsels), pas na operatie sloeg de Mg behandeling aan. Nu heb ik complementaire voedselsupplementen.
 2. Effect: neutraal

  Bijwerking: ja, diarree

  Vergoeding: nee

  Gebruiksgemak: goed, pilletje slikken is niet moeilijk.
 3. Behandeling: magnesium , kuur tussendoor

  Effect: Positief. Helpt bij verstrooide proffesors

  Bijwerking: Geen

  Duur effect: gewoon eens herhalen

  Vergoeding: Nee

  Gebruiksgemak: Goed. Gewoon in de apotheek kopen

  Opmerking: sommige mensen hebben een magnesiumlek,je kan laten uitpendelen welke vitaminen je best neemt.
 4. "Behandeling: magnesium baxters
  Effect: Neutraal

  Bijwerking: Geen

  Vergoeding: Nee

  Gebruiksgemak: Slecht. Je moet telkens een halve dag in het ziekenhuis aan de baxter. Soms bloedige en pijnlijke bedoeling als er niet goed geprikt wordt.

  Opmerking: Had de pech dat mijn lichaam de magnesium niet opnam.''"
 5. Magnesium IV

  Korte uitleg behandeling: Mg-infuus. 2g Mg in fysiologisch serum van 250 ml, over een uur. 2x per week.

  Wat voor effect had de behandeling? (positief / neutraal of geen / negatief ) Indien positief: in welke mate bent u verbeterd? Indien negatief: in hoeverre bent u achteruit gegaan? In beginsel met 1x per week positief effect: minder moe, meer kracht algemeen. Want uitgetest door Mg eens niet toe te dienen, en opmerkelijke achteruitgang. Na terugval al half jaar ondertussen 2x 2g per week. Minder effect dan in begin omdat lichaam erg verzwakt is, maar gevoel aan noodzaak tot Mg blijft!

  Waren er bijwerkingen? (nee / ja) Zo ja, welke? Nee, geen bijwerkingen.

  Indien de behandeling effect had: hoe lang bleef dat effect voortduren? In de eerste periode merkte ik dat ik fitter werd 2-3 dagen na toediening van Mg. Nu kan ik er minder staat op maken door een algemene verzwakking van mijn lichaam.

  Werd de behandeling vergoed? (ja / gedeeltelijk / nee) Ja, thuisverpleging is vergoed door het ziekenfonds. De magnesium zelf wordt ook deels vergoed. Wel zelf voorzien in perfusietroussen.

  Vond u de behandeling makkelijk in gebruik? (ja / nee) Waarom wel / waarom niet?
  Het feit dat Mg via een infuus toegediend wordt over een uur, is lastiger dan enkel een pilletje slikken. Maar pilletjes slikken neemt mijn lichaam niet op, dus is dit de ideale oplossing. Bovendien hoef ik niet naar het ziekenhuis, maar krijg ik thuisverpleging, dus vind ik dit erg goed meevallen. Er zijn lastiger dingen dan dat in het leven. Ondanks ik dunne aders heb en weinig die beschikbaar zijn, wordt er telkens netjes geprikt, hou er geen blauwe arm aan over.

  Eventuele opmerkingen of aanvullingen: Magnesium went niet, dus het is niet zo dat je lichaam steeds meer vraagt of dat je verslaafd raakt.
  Tot nu toe een van de weinige middelen die echt ondersteuning bieden en waarbij ik een groot verschil voel tussen geen Mg of wel Mg.

 6. Magnesium IV

  Korte uitleg behandeling: Magnesium IV voor CVS en FM

  Effect: Neutraal verbetering-verslechtering: Heb na den baxter meer pijn en ben dan heel moe.Volgende dag heb ik ook meer last dan anders.En voor de rest heb ik er geen baat bij.

  Bijwerking: Ja : Meer pijn en moe

  Vergoeding: Ja

  Gebruiksgemak: Slecht : Doet pijn als ze den baxter moeten prikken.

  Opmerking: Wil het graag op een andere manier.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Registreren of inloggen.