random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Een casusrapport van langdurige COVID wijst op ME/CVS, auto-immuniteit en behandeling met IVIG

Door ME-gids op maandag 15 februari 2021.
390x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

31 oktober 2020.

Een van de grote vragen waarmee ME/cvs heeft te maken, is of veel langdurig zieke COVID-patiënten met een ME/cvs-achtige ziekte zullen krijgen. Anekdotisch gezien lijkt dat inderdaad het geval te zijn. Enkele geïsoleerde studies beginnen hetzelfde te suggereren. Onlangs verscheen er een casusrapport: “Post COVID-19 syndrome associated with orthostatic cerebral hypoperfusion syndrome, small fiber neuropathy and benefit of immunotherapy: a case report” [Post-COVID-19-syndroom geassocieerd met cerebraal hypoperfusiesyndroom, dunnevezelneuropathie en gunstig effect van immunotherapie: een casusrapport]. Daarin rapporteerde Novak over het geval van een 64-jarige vrouw die zich presenteerde met een hoest en kortademigheid.

De eerste postinfectieuze ziekte

 


Haar eerste postinfectieuze ziekte werd veroorzaakt door een Lyme-bacterie.

... lees verder >> |

Artikels

Paradigmaverschuiving voor langdurige COVID (en ME/cvs?) Plus de Eigenvuurhypothese: Zou auto-immuniteit erachter kunnen zitten?

Door ME-gids op donderdag 4 maart 2021.
232x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

28 december 2020.

Paradigmaverschuiving voor langdurig zieke COVID-patiënten (en mensen met ME/cvs)?

De spectaculaire aankondiging dat het Congres meer dan een miljard dollar (een miljard dollar!) beschikbaar stelt om langdurige COVID-19 te bestuderen, was slechts één signaal dat langdurige COVID serieus wordt genomen. Hopelijk komt daar een nieuwe erkenning van het ME/cvs bij.

... lees verder >> |

Artikels

Foute visie op langdurige COVID?

Door ME-gids op dinsdag 22 december 2020.
494x gelezen. Bron: Jamie Ducharme, Time. Geen reacties.

16/10/20. Een paar jaar geleden hielp Jaime Seltzer met het coördineren van onderzoeksprojecten, subsidieaanvragen en financiering voor een onderzoeksgroep in Stanford die een aandoening bestudeert die Myalgische Encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) heet. Maar liefst 2,5 miljoen Amerikanen, waaronder Seltzer, hebben ME/cvs, en toch leek het alsof bijna niemand aandacht besteedde aan het onderzoek van haar groep. "Wat moet er gebeuren voordat onderzoekers ME serieus gaan nemen?" vroegen zij en haar collega's zich vaak hardop af.

Revalidatie na COVID-19 © Themabeeld. 

... lees verder >> |

Artikels

No More Mr NICE Guy…

Door ME-gids op vrijdag 22 januari 2021.
292x gelezen. Bron: Brian Hughes, The Science Bit. Geen reacties.

21/11/20. De onlangs verschenen ontwerprichtlijn van NICE voor de behandeling van “ Myalgische Encefalomyelitis (of myalgische encefalopathie)/ chronisch vermoeidheidssyndroom blijven opschudding veroorzaken.

En terecht. De nieuwe richtlijnen verwerpen niet alleen een manier van behandelen waaraan tot op heden de voorkeur werd gegeven voor een bepaalde ziekte, maar ze dreigen ook een volledige (ietwat eigenzinnige) tak van de geneeskunde in diskrediet te brengen - en, voor de goede orde, daarmee ook donkere schaduwen te werpen over aanzienlijke delen van de psychologie.

... lees verder >> |

Artikels

Inzicht in langdurige covid: een kortere weg naar een oplossing voor ME/cvs?

Door ME-gids op maandag 23 november 2020.
463x gelezen. Bron: Simon McGrath, ME/CFS Research Review. Geen reacties.

Grote aantallen mensen, ongeveer één op de tien, herstellen niet volledig van het coronavirus, maar blijven ziek met "langdurige covid". De ziekte heeft waarschijnlijk verschillende oorzaken, waaronder waarschijnlijk ook ME/cvs. Postexertionele malaise blijkt een veelvoorkomend symptoom te zijn. Patiënten met langdurige covid hebben de ziekte snel op de kaart gezet, waardoor er een golf van onderzoek op gang is gekomen. ME/cvs-onderzoekers sluiten zich hierbij aan en zien een kans om een doorbraak te realiseren op het gebied van ME/cvs. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft beloofd actie te ondernemen met betrekking tot langdurige covid en in het verlengde van deze belofte zei haar directeur-generaal aan de ME/cvs-gemeenschap: "we denken ook aan jullie".

... lees verder >> |

Artikels

De tragedie van de langdurig zieke post-COVID-patiënten

Door ME-gids op woensdag 21 oktober 2020.
794x gelezen. Bron: Harvard Health Publishing. Geen reacties.

Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, 15 oktober 2020

Dr. Anthony Komaroff, Hoofdredacteur Harvard Health Letter

Opnieuw gepubliceerd met toestemming van Harvard Health Publishing. Voor meer informatie, ga naar https://www.health.harvard.edu/ 

Stel dat je ineens getroffen wordt door COVID-19. Enkele weken lang word je erg ziek. Elke ochtend dat je wakker wordt, vraag je je af of deze dag misschien je laatste zal zijn.

... lees verder >> |

Artikels

Geven COVID-19-studies nu al aanwijzingen over ME/cvs en langdurige COVID?

Door ME-gids op zondag 11 oktober 2020.
606x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 15 augustus 2020

Geven COVID-19-studies nu al aanwijzingen over wat er mis gaat bij de langdurige COVID-19-patiënten [die de term “long-haulers” in het Engels kregen] en mensen met postinfectieuze ME/cvs?


Sommige dokters gebruiken immuunonderdrukkers zoals Anakinra om cytokinestormen in COVID-19 te bestrijden.

Volgens twee artikels in de New York Times zou dat wel eens kunnen kloppen, nl. het thema-artikel “How Covid Sends Some Bodies to War With Themselves" [Hoe Covid het lichaam soms doet vechten tegen zichzelf] en “Scientists Uncover Biological Signatures of the Worst Covid-19 Cases” [Wetenschappers ontdekken biologische handtekeningen van de ergste Covid-19-gevallen].

... lees verder >> |

Artikels

Postcovidsyndroom, Myalgische Encefalomyelitis en de steeds terugkerende pseudowetenschap van de massahysterie

Door ME-gids op vrijdag 4 september 2020.
776x gelezen. Bron: Brian Hughes, The Science Bit. Geen reacties.

Brian Hughes, The Science Bit, 27 juli 2020

De mensen die willen dat je denkt dat het "allemaal in je hoofd" zit, zijn terug, hun stokpaardje is nu herzien en geactualiseerd voor een COVID-19-wereld. Hier is de Daily Telegraph:

... lees verder >> |

Artikels

Van de Tahoe-uitbraak tot COVID-19: Dr. Peterson en Simmaron buigen zich over het coronavirus - en ME/cvs

Door ME-gids op dinsdag 11 augustus 2020.
481x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

"Testen is zo belangrijk voor iedereen in onze gemeenschap, vooral voor eerstelijnswerkers en mensen die een hoger risico lopen op ernstige ziekten. Simmaron is verheugd om onze streekgenoten te dienen en de weg te wijzen naar ruimere testprocedures, zodat we Nevada veilig kunnen houden en meer te weten kunnen komen over deze uitbraak.” Courtney Miller, voorzitter van Simmarons raad van bestuur.

 Toen Dr. Daniel Peterson de uitbraak van een besmettelijke ziekte als een goederentrein op zijn gemeenschap zag afstevenen, flitsten zijn gedachten terug naar een periode, bijna 35 jaar geleden, waarin een mysterieuze besmettelijke situatie tientallen zieke mensen naar zijn kabinet had gestuurd.

... lees verder >> |

Artikels

Graduele oefentherapie niet aanbevolen voor post-COVID-vermoeidheid, zegt NICE

Door ME-gids op zondag 12 juli 2020.
898x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

#MEAction, 11 juli 2020.

Het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) heeft een document uitgebracht met de titel “tussentijdse bevindingen”, waarbij gesteld wordt dat de aanbeveling van graduele oefentherapie voor milde en matige ME/cvs niet toegepast mag worden bij mensen met vermoeidheid na COVID-19. Ze merken op dat de bestaande richtlijn in 2007 gepubliceerd werd, vele jaren voor de pandemie, en dat ze zich bewust zijn van de zorgen rond graduele oefentherapie.

... lees verder >> |

Artikels

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|