random
RSS feed

Gezondheid algemeen

Artikels over gezondheid algemeen

Inspanningsonderzoek bij POTS: het is geen deconditionering!

Door ME-gids op dinsdag 6 februari 2018.
442x gelezen. Bron: Dysautonomia International. Geen reacties.

Webinar met Dr. David Systrom over invasieve inspanningstesten bij POTS

Dr. David Systrom, assistent professor Geneeskunde aan de Harvard Medical School besprak zijn recent onderzoek waarbij hij invasieve cardiopulmonaire inspanningstesten uitgevoerd heeft bij mensen met onverklaarde kortademigheid, waaronder mensen met POTS, ME/cvs en verwante aandoeningen. 

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Glutensensitief? Of is het een koolhydraat wat je ziek maakt?

Door ME-gids op woensdag 22 november 2017.
458x gelezen. Bron: New Scientist. Geen reacties.

DAILY NEWS, New Scientist, 10 november 2017

Hadden we al die tijd de verkeerde dader in het oog?

Door Alice Klein

Misschien zijn gluten achteraf gezien toch niet de boosdoener. Bewijs suggereert dat het misschien de fructaanmolecules in tarwe zijn die maagproblemen veroorzaken bij mensen met een intolerantie.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Epigenetische bevindingen in POTS

Door ME-gids op dinsdag 6 juni 2017.
1372x gelezen. Bron: Dysautonomia International. Geen reacties.

Dysautonomia International. Vertaling ME-gids.

Australische onderzoekers hebben een spannende, nieuwe studie uit over epigenetische bevindingen in Posturaal Orthostatisch Tachycardiesyndroom (POTS). Het is erg ingewikkeld, maar hier is een eenvoudige versie van hun bevindingen, door Dysautonomia International. NET is een gen dat het norepinefrine transporteiwit (NET) maakt. Dit eiwit helpt onze autonome zenuwen met het recycleren van norepinefrine, een substantie die zenuwen gebruiken om berichten naar elkaar te sturen. Als er niet genoeg NET-eiwitten gemaakt worden, wordt er minder norepinefrine gerecycleerd, en sijpelt er meer van door in de bloedstroom. Dit verhoogt het algeheel van het sympathische zenuwstelsel, wat tot POTS-symptomen kan leiden of ze verslechteren.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Negatieve gedachten maken je niet ziek, dat is simpelweg magisch denken

Door ME-gids op zondag 27 november 2016.
627x gelezen. Bron: Aeon.co. 1 reactie.


Angela Kennedy, geredigeerd door Pam Weintraub. Aeon, 18 november 2015.

Angela Kennedy is universiteitslector en onafhankelijk onderzoeker in het vakgebied sociologie. Haar recentste boek is Authors of our own Misfortune? The Problems with Psychogenic Explanations (2012). [Scheppen we ons eigen ongeluk? De valkuilen van psychogene verklaringen, nvdr] Ze woont in Londen.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

NIH-wetenschappers ontdekken genetische verklaring voor frustrerend syndroom

Door ME-gids op dinsdag 8 november 2016.
917x gelezen. Bron: NIH, Dysautonomia International. Geen reacties.

NIH, maandag 17 oktober 2016

Voordien onverklaarde symptomen blijken in verband te staan met meerdere kopieën van een enkel gen.

Wetenschappers aan de National Institutes of Health hebben een genetische verklaring geïdentificeerd voor een syndroom dat gekenmerkt wordt door vele frustrerende en moeilijk te behandelen symptomen, waaronder duizeligheid en lichthoofdigheid, blozen en jeuk, gastro-intestinale klachten, chronische pijn en bot- en gewrichtsklachten. Sommige mensen die deze verschillende symptomen ervaren, hebben verhoogde waarden van tryptase - een proteïne in het bloed dat vaak in verband staat met met allergische reacties. Meerdere kopieën van het alfa-tryptasegen sturen deze tryptaseverhogingen aan en het zou kunnen dat ze bijdragen aan de symptomen, volgens een nieuwe studie geleid door onderzoekers aan het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) van NIH.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Wederom nieuw bewijs van auto-immuniteit bij POTS!

Door ME-gids op donderdag 27 oktober 2016.
829x gelezen. Bron: Dysautonomia International. 1 reactie.

Dysautonomia International, 5 oktober 2016. Vertaald door ME-gids

Groot nieuws uit de onderzoekswereld - nieuw bewijs van auto-immuniteit bij POTS!

Dr. David Kem en collega's aan de Universiteit van Oklahoma werkten samen met Dr. Artur Federowski aan de Universiteit van Lund in Zweden en Dr. Richard Sutton van Imperial Collega in het VK aan een belangrijke vervolgstudie op Dr. Kems beginstudie met 14 patiënten over antistoffen tegen adrenerge receptoren bij POTS. Ze zochten naar verschillende antistoffen tegen adrenerge receptoren bij 10 gezonde controlepersonen, 17 POTS-patiënten en 7 patiënten met vasovagale syncope uit Zweden.


... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Studie toont aan dat Epstein-Barrvirus menselijke zenuwcellen kan infecteren

Door ME-gids op vrijdag 12 augustus 2016.
4761x gelezen. Bron: #MEAction en Penn Medicine. Geen reacties.

MEAction, 10 december 2015

Uit een nieuwe studie is gebleken dat twee menselijke herpesvirussen, nl. Epstein-Barrvirus (EBV) en Humaan Herpesvirus 8 (HHV-8), waarvan men vroeger dacht dat ze enkel B-cellen infecteerden, ook neuronen (zenuwcellen) kunnen besmetten.


... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Onderzoekers vinden biologische verklaring voor tarwe- of glutensensitiviteit

Door ME-gids op maandag 1 augustus 2016.
3803x gelezen. Bron: Columbia University Medical Center. Geen reacties.

Verzwakte darmbarrière, systemische immuunactivatie kan de symptomen verklaren bij mensen zonder coeliakie

Bron: Columbia University Medical Center, 26 juli 2016

NEW YORK, NY (26 juli 2016) – Een nieuwe studie kan verklaren waarom mensen die geen coeliakie of tarweallergie hebben, desondanks een verscheidenheid aan gastro-intestinale en extra-intestinale symptomen hebben na het eten van tarwe en aanverwante granen. De bevindingen suggereren dat deze personen een verzwakte darmbarrière hebben, wat leidt tot een inflammatoire immuunrespons doorheen heel het lichaam.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Antistoffen tegen muscarinereceptoren gevonden bij meer dan 87% van de POTS-patiënten

Door ME-gids op woensdag 13 juli 2016.
2581x gelezen. Bron: Dysautonomia International. Geen reacties.

Studie naar antistoffen tegen muscarinereceptoren gepland voor Internationale Dysautonomie Conferentie 2016

Dysautonomia International, 29 mei 2016

Nieuwe ontdekking bij Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom (POTS)! Dr. Steven Vernino’s team aan de UT Southwestern heeft antilichamen tegen muscarinereceptoren geïdentificeerd bij meer dan 87% van de POTS-patiënten in een preliminaire studie. Dit is verder bewijs dat POTS een auto-immune basis heeft bij sommige patiënten. Lees deze pagina voor details en een kopie van de samenvatting van de studie.

Nog meer opwindend nieuws... Dr. Vernino zal serum verzamelen van vrijwillige POTS-patiënten bij de Dysautonomia International Conferentie in Washington DC van 15 tot 17 juli om te screenen op antilichamen tegen de muscarinereceptoren – M1, M2 en M3. Vrijwilligers die meedoen aan de studie, zullen hun testresultaten ontvangen.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Cognitieve stoornissen en “hersenmist” bij POTS

Door ME-gids op vrijdag 3 juni 2016.
775x gelezen. Bron: Dysautonomia International. Geen reacties.

door Amy Arnold, PhD, 3 februai 2016

POTS is één van de meest voorkomende vormen van chronische orthostatische intolerantie, en is een vaak voorkomende reden van invaliditeit bij jongvolwassenen. Een van de symptomen die POTS-patiënten het vaakst vermelden is cognitieve stoornissen of “hersenmist”. Deze twee termen wijzen op een zodanig verlies van hersencapaciteit op vlak van denken, geheugen, concentratie en redeneren, dat het dagelijkse activiteiten in de weg staat. In ons centrum (Kliniek voor Autonome Dysfunctie van de Vanderbilt-universiteit) meldt ongeveer 80 tot 90% van de POTS-patiënten cognitieve stoornissen en beschrijven die vaak als: “moeite met denken, concentratie of aandacht; dingen moeilijk onthouden; troebel of verward gevoel in het hoofd; en problemen met het vinden van de juiste woorden”. Dit kan zelfs gebeuren terwijl patiënten neerliggen of zitten, wat de mogelijkheid om naar school of naar het werk te gaan, beperkt. Hoewel cognitieve stoornissen bij zowat alle POTS-patiënten voorkomen, is er nog steeds heel weinig over bekend.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

 1 2 3 4 > >|