random
RSS feed

Gezondheid algemeen

Artikels over gezondheid algemeen

Negatieve gedachten maken je niet ziek, dat is simpelweg magisch denken

Door ME-gids op zondag 27 november 2016.
458x gelezen. Bron: Aeon.co. 1 reactie.


Angela Kennedy, geredigeerd door Pam Weintraub. Aeon, 18 november 2015.

Angela Kennedy is universiteitslector en onafhankelijk onderzoeker in het vakgebied sociologie. Haar recentste boek is Authors of our own Misfortune? The Problems with Psychogenic Explanations (2012). [Scheppen we ons eigen ongeluk? De valkuilen van psychogene verklaringen, nvdr] Ze woont in Londen.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

NIH-wetenschappers ontdekken genetische verklaring voor frustrerend syndroom

Door ME-gids op dinsdag 8 november 2016.
475x gelezen. Bron: NIH, Dysautonomia International. Geen reacties.

NIH, maandag 17 oktober 2016

Voordien onverklaarde symptomen blijken in verband te staan met meerdere kopieën van een enkel gen.

Wetenschappers aan de National Institutes of Health hebben een genetische verklaring geïdentificeerd voor een syndroom dat gekenmerkt wordt door vele frustrerende en moeilijk te behandelen symptomen, waaronder duizeligheid en lichthoofdigheid, blozen en jeuk, gastro-intestinale klachten, chronische pijn en bot- en gewrichtsklachten. Sommige mensen die deze verschillende symptomen ervaren, hebben verhoogde waarden van tryptase - een proteïne in het bloed dat vaak in verband staat met met allergische reacties. Meerdere kopieën van het alfa-tryptasegen sturen deze tryptaseverhogingen aan en het zou kunnen dat ze bijdragen aan de symptomen, volgens een nieuwe studie geleid door onderzoekers aan het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) van NIH.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Wederom nieuw bewijs van auto-immuniteit bij POTS!

Door ME-gids op donderdag 27 oktober 2016.
647x gelezen. Bron: Dysautonomia International. 1 reactie.

Dysautonomia International, 5 oktober 2016. Vertaald door ME-gids

Groot nieuws uit de onderzoekswereld - nieuw bewijs van auto-immuniteit bij POTS!

Dr. David Kem en collega's aan de Universiteit van Oklahoma werkten samen met Dr. Artur Federowski aan de Universiteit van Lund in Zweden en Dr. Richard Sutton van Imperial Collega in het VK aan een belangrijke vervolgstudie op Dr. Kems beginstudie met 14 patiënten over antistoffen tegen adrenerge receptoren bij POTS. Ze zochten naar verschillende antistoffen tegen adrenerge receptoren bij 10 gezonde controlepersonen, 17 POTS-patiënten en 7 patiënten met vasovagale syncope uit Zweden.


... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Studie toont aan dat Epstein-Barrvirus menselijke zenuwcellen kan infecteren

Door ME-gids op vrijdag 12 augustus 2016.
4400x gelezen. Bron: #MEAction en Penn Medicine. Geen reacties.

MEAction, 10 december 2015

Uit een nieuwe studie is gebleken dat twee menselijke herpesvirussen, nl. Epstein-Barrvirus (EBV) en Humaan Herpesvirus 8 (HHV-8), waarvan men vroeger dacht dat ze enkel B-cellen infecteerden, ook neuronen (zenuwcellen) kunnen besmetten.


... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Onderzoekers vinden biologische verklaring voor tarwe- of glutensensitiviteit

Door ME-gids op maandag 1 augustus 2016.
3511x gelezen. Bron: Columbia University Medical Center. Geen reacties.

Verzwakte darmbarrière, systemische immuunactivatie kan de symptomen verklaren bij mensen zonder coeliakie

Bron: Columbia University Medical Center, 26 juli 2016

NEW YORK, NY (26 juli 2016) – Een nieuwe studie kan verklaren waarom mensen die geen coeliakie of tarweallergie hebben, desondanks een verscheidenheid aan gastro-intestinale en extra-intestinale symptomen hebben na het eten van tarwe en aanverwante granen. De bevindingen suggereren dat deze personen een verzwakte darmbarrière hebben, wat leidt tot een inflammatoire immuunrespons doorheen heel het lichaam.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Antistoffen tegen muscarinereceptoren gevonden bij meer dan 87% van de POTS-patiënten

Door ME-gids op woensdag 13 juli 2016.
2280x gelezen. Bron: Dysautonomia International. Geen reacties.

Studie naar antistoffen tegen muscarinereceptoren gepland voor Internationale Dysautonomie Conferentie 2016

Dysautonomia International, 29 mei 2016

Nieuwe ontdekking bij Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom (POTS)! Dr. Steven Vernino’s team aan de UT Southwestern heeft antilichamen tegen muscarinereceptoren geïdentificeerd bij meer dan 87% van de POTS-patiënten in een preliminaire studie. Dit is verder bewijs dat POTS een auto-immune basis heeft bij sommige patiënten. Lees deze pagina voor details en een kopie van de samenvatting van de studie.

Nog meer opwindend nieuws... Dr. Vernino zal serum verzamelen van vrijwillige POTS-patiënten bij de Dysautonomia International Conferentie in Washington DC van 15 tot 17 juli om te screenen op antilichamen tegen de muscarinereceptoren – M1, M2 en M3. Vrijwilligers die meedoen aan de studie, zullen hun testresultaten ontvangen.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Cognitieve stoornissen en “hersenmist” bij POTS

Door ME-gids op vrijdag 3 juni 2016.
586x gelezen. Bron: Dysautonomia International. Geen reacties.

door Amy Arnold, PhD, 3 februai 2016

POTS is één van de meest voorkomende vormen van chronische orthostatische intolerantie, en is een vaak voorkomende reden van invaliditeit bij jongvolwassenen. Een van de symptomen die POTS-patiënten het vaakst vermelden is cognitieve stoornissen of “hersenmist”. Deze twee termen wijzen op een zodanig verlies van hersencapaciteit op vlak van denken, geheugen, concentratie en redeneren, dat het dagelijkse activiteiten in de weg staat. In ons centrum (Kliniek voor Autonome Dysfunctie van de Vanderbilt-universiteit) meldt ongeveer 80 tot 90% van de POTS-patiënten cognitieve stoornissen en beschrijven die vaak als: “moeite met denken, concentratie of aandacht; dingen moeilijk onthouden; troebel of verward gevoel in het hoofd; en problemen met het vinden van de juiste woorden”. Dit kan zelfs gebeuren terwijl patiënten neerliggen of zitten, wat de mogelijkheid om naar school of naar het werk te gaan, beperkt. Hoewel cognitieve stoornissen bij zowat alle POTS-patiënten voorkomen, is er nog steeds heel weinig over bekend.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Open brief aan Maggie De Block

Door ME-gids op donderdag 7 januari 2016.
715x gelezen. Bron: Els Van Hoof. Geen reacties.

Mevrouw De Block,

Ik las net een artikel in het laatste nieuws* over uw beleid inzake chronisch zieke mensen.

Er klopt iets niet aan uw uitleg (en dus die van de huidige regering).

'Chronisch ziek' samen met 'enkel zij die pas ziek zijn zo snel mogelijk reactiveren' als voorwaarden?
Dat is een contradictorische bewering.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

Pijnreceptor op T-cellen ontdekt

Door ME-gids op vrijdag 7 november 2014.
784x gelezen. Bron: Science Daily. 1 reactie.

Universiteit van Californië, San Diego Health Sciences, 5 oktober 2014

Samenvatting:

Een inflammatoire respons en schade aan de darmwand (links) zou voorkomen kunnen worden door TRPV1-deficiënte T-cellen te injecteren (rechts). Credit: Nature Immunulogy, Bertin et al.

Wetenschappers hebben ontdekt dat T-cellen (een soort witte bloedcellen die leren microbiële ziekteverwekkers te herkennen en aan te vallen) mede worden geactiveerd door een bepaalde pijnreceptor. Uit deze studie blijkt dat deze receptor bij muizen ontsteking van de darmen helpt reguleren en dat de activiteit ervan gemanipuleerd kan worden, wat een potentiële nieuwe mogelijkheid zou zijn voor het behandelen van bepaalde auto-immuunstoornissen zoals de ziekte van Crohn en misschien MS.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

De waarde van Acetylcholine Receptor Antilichaam bij kinderen met Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom (POTS)

Door ME-gids.net op woensdag 17 september 2014.
909x gelezen. Bron: Pediatric Cardiology. Geen reacties.

Een interessant POTS onderzoek uit China. Een nieuwe studie documenteert de aanwezigheid van ganglion acetylcholine receptor antilichaam (g-AChR Ab) bij 24% van de pediatrische POTS-patiënten. POTS-patiënten die dit antilichaam hebben, vertoonden meer ernstige symptomen zoals meer vermoeidheid, meer flauwvallen en een grotere stijging in hartslag bij rechtstaan, in vergelijking met de POTS-patiënten die dit antilichaam niet hebben.

... lees verder >> |

Gezondheid algemeen

 1 2 3 4 > >|