random
RSS feed

David Tuller

Artikels David Tuller

Trial By Error: Meer CGT-onderzoek van Sir Simon en Professor Chalder, deel 2

Door ME-gids op zondag 29 november 2020.
230x gelezen. Bron: David Tuller, Dr PH, Virology Blog. Geen reacties.

20/9/2020.

En daar is Professor Sir Simon Wessely weer met foute informatie, dit keer in een paper die hij schreef samen met zijn oude maatje van het King's College in Londen, Professor Trudie Chalder. Ik heb vorige maand over deze paper geschreven, toen hij in voordruk verscheen nadat hij was geaccepteerd voor publicatie door het Journal of the Royal Society of Medicine.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: een korte lezing voor Britse artsen en onderzoekers

Door ME-gids op maandag 9 november 2020.
269x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 17 september 2020


Vanmorgen (woensdag 17/9/20) gaf ik een informele online lezing over het stuk rotzooi dat bekend staat als de PACE-studie, aan een kleine groep Britse artsen, onderzoekers en anderen. De groep was samengesteld door Paul Garner, een arts en professor in infectieziekten aan de Liverpool School of Tropical Medicine. Garner heeft voor BMJ verschillende veelgelezen blogposts geschreven over zijn strijd met extreme uitputting en andere symptomen van langdurige covid.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: rapportage over ME, CVS, ME/cvs, "somatisch onverklaarde lichamelijke klachten" en aanverwante kwesties. Crowdfundingscampagne! (Update)

Door ME-gids op donderdag 1 oktober 2020.
1018x gelezen. Bron: David Tuller, Berkeley Crowdfunding. Geen reacties.

David Tuller, Berkeley Crowdfunding, 30 september 2020

Net als in voorgaande jaren had University of California in Berkeley april uitgekozen als campagnemaand voor campusprojecten op het online crowdfundingplatform van de universiteit. Gezien de situatie had de universiteit de campagne ingekort en er bij alle projecten op aangedrongen om in oktober weer een crowdfunding te doen. Daarom zamel ik nu opnieuw fondsen in ter ondersteuning van mijn academische positie van januari tot juni aan het Center for Global Public Health in Berkeley.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: wat leesvoer over langdurige Covid, BMJ en ME

Door ME-gids op maandag 26 oktober 2020.
234x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 10 september 2020

Het is duidelijk dat er nog veel gepalaverd zal worden over de overeenkomsten en verschillen tussen langdurige Covid en ME (of CVS, of ME/cvs, of hoe deze ziekte of cluster van ziektes ook wordt genoemd). De twee entiteiten overlappen elkaar in sommige opzichten, maar we mogen ze niet met elkaar verwarren.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: wat is het Dynamic Neural Retraining System?

Door ME-gids op vrijdag 23 oktober 2020.
230x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 september 2020

Het Lightning Process, dat ik uitgebreid heb besproken, is niet het enige programma dat allerlei grootse dingen beweert over zijn invloed op de hersenfunctie. Deze beweringen bouwen voort op de nieuwe wetenschap van de neuroplasticiteit en aanverwante concepten die stellen dat de hersenen nieuwe neurale paden kunnen genereren wanneer ze zich aanpassen aan veranderende stimuli. Het feit dat die mogelijkheid bestaat, betekent nog lang niet dat een interventie die beweert een mechanisme te gebruiken dat de hersenen ertoe aanzet om deze nieuwe neurale paden te genereren, daadwerkelijk de hersenen aanzet tot het genereren van nieuwe neurale paden.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Lighting Process - de bliksem slaat weer in!

Door ME-gids op dinsdag 13 oktober 2020.
389x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 27 augustus 2020

Het Lightning Process [letterlijk bliksemproces, n.v.d.r.] is meer dan twintig jaar geleden opgericht door Phil Parker, een Britse Tarotlezer en specialist in aura's en spirituele gidsen. LP, zoals het vaak wordt genoemd, zou kunnen worden omschreven als "een neurofysiologisch trainingsprogramma gebaseerd op zelfcoaching, concepten uit de positieve psychologie, osteopathie en neurolinguïstische programmering," zoals Parker en collega's het omschreven in een paper uit 2018. Of je noemt het een wirwar van zweverigheid. Kies zelf maar.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: FITNET-NHS vindt niet genoeg deelnemers

Door ME-gids op vrijdag 9 oktober 2020.
294x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 18 augustus 2020

Professor Esther Crawley, de pediater met een methodologische en ethische beperking en befaamd onderzoeker van Bristol University, heeft een tussentijdse analyse gepubliceerd van FITNET-NHS, haar studie over online cognitieve gedragstherapie voor adolescenten die lijden aan wat zij CVS/ME noemt. Arme professor Crawley! Ondanks haar ambitieuze doelstelling om maar liefst 734 deelnemers in te schrijven, viel de eerste rekrutering dik tegen. Dus nu gaat ze voor een kleinschalige, ingekrompen versie. MINI-FITNET-NHS, misschien?

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: meer CGT-onderzoek van Sir Simon en Professor Chalder

Door ME-gids op maandag 5 oktober 2020.
707x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 12 augustus 2020

(*Met dank aan het goed geïnformeerde forum Science For ME en zijn leden, die mijn aandacht vestigden op deze studie vol problemen!)

In 2011 verklaarde professor Trudie Chalder op een persconferentie voor de spraakmakende PACE-studie dat twee keer zoveel patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom die cognitieve gedragstherapie en oefentherapie kregen, "weer normaal" werden in vergelijking met de patiënten in de twee vergelijkingsarmen. Hoewel haar uitspraak een compleet foute voorstelling gaf van de resultaten die net in The Lancet waren verschenen, kreeg de opmerking van professor Chalder internationale media-aandacht, wat haar en haar medeonderzoekers de kans gaf om de studie voor te stellen als een succes.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: enkele interessante dingen om te lezen en te bekijken, van Rivka, Natalie en Anil

Door ME-gids op vrijdag 2 oktober 2020.
305x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 3 augustus 2020


Schrijfster Rivka Solomon uit Massachussetts heeft al jarenlang matige* ME [ik schreef aanvankelijk "ernstige", maar Rivka corrigeerde me], maar slaagt er nog steeds on om (spreekwoordelijk) buiten te komen en heel wat te organiseren. Een paar jaar geleden regelde ze voor mij een lezing over het PACE-debacle in een ziekenhuis in de buurt van Boston. Ze heeft ook een goed bezochte presentatie samengesteld voor studenten, personeel, clinici en anderen van het MGH Institute of Health Professions.* [Ik schreef in eerste instantie "Massachusetts General Hospital". MGH Institute for Health Professions is aangesloten bij Mass General, maar is een onafhankelijke entiteit.] Onlangs heeft ze een artikel geschreven waarin ze opriep tot onderzoek van de mogelijke verbanden tussen de ziekte en de zogenaamde "long haulers" - mensen die ernstige symptomen vertonen na herstel van acute Covid-19.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: prima berichtgeving over Britse Geneticastudie in The Times

Door ME-gids op donderdag 10 september 2020.
316x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 8 juli 2020

Opmerking: Het team van DecodeME hield deze week een vragenronde op Facebook. Voor meer info over de studie, kan je hier de video bekijken [in het Engels].

Twee grote Britse financieringsagentschappen van de overheid kondigden onlangs aan dat ze £3.2 miljoen zouden spenderen aan de financiering van een grote geneticastudie over ME. DecodeME wordt geleid door CFS/ME Research Collaborative en de CureME Biobank aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Wat de uiteindelijke bevindingen van DecodeME ook zullen zijn, de onmiddellijke resultaten waren alvast indrukwekkend: er werd op een eerlijke en weldoordachte manier in de pers over bericht, wat op dit wetenschappelijke terrein zeldzaam is, zeker in het VK. Het ging om The Times (en dan bedoel ik de Britse versie; een New Yorker als ik denkt meteen aan die andere Times), waarin op twee dagen (23 en 24 juni) een reeks van zes verhalen werd gepubliceerd die de hele toestand én de ziekte ernstig namen.

... lees verder >> |

David Tuller

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >|