random
RSS feed

David Tuller

Artikels David Tuller

Trial By Error: prima berichtgeving over Britse Geneticastudie in The Times

Door ME-gids op donderdag 10 september 2020.
254x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 8 juli 2020

Opmerking: Het team van DecodeME hield deze week een vragenronde op Facebook. Voor meer info over de studie, kan je hier de video bekijken [in het Engels].

Twee grote Britse financieringsagentschappen van de overheid kondigden onlangs aan dat ze £3.2 miljoen zouden spenderen aan de financiering van een grote geneticastudie over ME. DecodeME wordt geleid door CFS/ME Research Collaborative en de CureME Biobank aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Wat de uiteindelijke bevindingen van DecodeME ook zullen zijn, de onmiddellijke resultaten waren alvast indrukwekkend: er werd op een eerlijke en weldoordachte manier in de pers over bericht, wat op dit wetenschappelijke terrein zeldzaam is, zeker in het VK. Het ging om The Times (en dan bedoel ik de Britse versie; een New Yorker als ik denkt meteen aan die andere Times), waarin op twee dagen (23 en 24 juni) een reeks van zes verhalen werd gepubliceerd die de hele toestand én de ziekte ernstig namen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: meer over de CGT-muziektherapiestudie en nu ook CGT voor “gezondheidsangst” bij CVS

Door ME-gids op maandag 7 september 2020.
249x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: BMJ beantwoordt oproep over Noorse CGT-muziektherapiestudie

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 18 juni 2020

Eerder deze week stuurde ik een herinnering naar Professor Imti Choonara, hoofdredacteur van BMJ Paediatrics Open en naar Fiona Godlee, redactioneel directeur van BMJ, over een problematische "haalbaarheidsstudie" die enkele maanden geleden werd gepubliceerd. Ik had twee weken eerder al een brief gestuurd, maar had daar geen reactie op gekregen. Vroegere posts over deze kwestie staan hier en hier.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: “Your COVID Recovery” van de Britse National Health Service

Door ME-gids op woensdag 23 september 2020.
196x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

*Jouw COVID-herstel

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 5 augustus 2020

In het Verenigd Koninkrijk heeft de National Health Service een website gelanceerd met de naam “Your COVID Recovery” [Jouw COVID-herstel], een onderdeel van zijn strategie om de gevolgen van de coronaviruspandemie aan te pakken. Deze inspanning is erop gericht om “je herstel na COVID-19 te ondersteunen”. Met andere woorden, het lijkt zich te richten op de mensen met “langdurige COVID”, zoals men de mensen noemt die aanhoudende symptomen ervaren na acute Covid-19. Deze langdurige medische klachten hebben de verzamelnaam “post-Covid-syndroom” gekregen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: desinformatie over behandelingen voor post-Covid-syndroom

Door ME-gids op zondag 13 september 2020.
251x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 28 juli 2020

Professor Trudie Chalder is hoofdonderzoeker van een reeks studies van revalidatie-interventies voor zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” die niet aan de verwachtingen voldeden maar die desalniettemin werden gepromoot als bewijs van behandelingssucces. Het stuk onzin dat bekend staat als de PACE-trial is een goed voorbeeld. Iedereen herinnert zich nog wel dat professor Chalder op de persconferentie voor de eerste PACE-resultaten, die in 2011 gepubliceerd werden in The Lancet, verklaarde dat tweemaal zoveel mensen in de groepen die cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie kregen, “weer gezond werden” in vergelijking met degenen in de andere groepen. Deze verklaring was vals en wetenschappelijk onverdedigbaar. [In deze paragraaf schreef ik eerst “meer dan tweemaal zoveel mensen” in plaats van “tweemaal zoveel.” Ik verontschuldig mij voor de fout, die ik binnen een paar uur rechtgezet heb.]

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: NICE over lichaamsbeweging en post-Covid-syndroom

Door ME-gids op vrijdag 11 september 2020.
277x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 15 juli 2020

Aangezien post-Covid-syndroom zich ontpopt heeft tot een enorm volksgezondheidsprobleem, is de kans ook groot dat leden van de biopsychosociale ideologische brigade hun typische interventies zullen uitrollen voor langdurig zieke Covid-patiënten die lijden aan ernstige uitputting en andere symptomen, nadat ze besmet raakten met het coronavirus. De situatie heeft een onvoorzien dilemma gecreëerd voor het Britse National Institute of Health and Care Excellence, dat momenteel bezig is met het herzien van hun misplaatste richtlijn uit 2007 voor wat het toen chronisch vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis noemde en intussen ME/CVS.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: meer over de CODES-studie naar CGT voor niet-epileptische aanvallen + geneticaproject DecodeME

Door ME-gids op maandag 31 augustus 2020.
253x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: meer vragen over CODES-studie over CGT voor dissociatieve aanvallen

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 23 juni 2020

[*In de laatste paragraaf verwees ik per ongeluk naar het CODES-protocol in plaats van naar het statistisch analyseplan van CODES. Mijn excuses voor de fout.]

Ik schreef onlangs over CODES, de grote klinische studie die onderzocht of cognitieve gedragstherapie (CGT) de frequentie zou kunnen verminderen van dissociatieve aanvallen, ook bekend als psychogene niet-epileptische aanvallen. De studie, gepubliceerd door Lancet Psyciatry, was een studie met open onderzoeksopzet die voortging op zelfgerapporteerde uitkomsten - een ontwerp dat uiterst gevoelig is aan bias. De 368 deelnemers werden gerandomiseerd in twee armen: één groep die standaard medische zorg kreeg (SMC) samen met een vorm van CGT die is ontworpen om aanvalsverminderende strategieën aan te leren, en één groep die enkel standaard medische zorg kreeg.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: over de CODES-studie naar CGT voor niet-epileptische aanvallen + meer over CGT plus muziektherapie

Door ME-gids op maandag 24 augustus 2020.
219x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: persbericht King’s College London verbergt slecht nieuws

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 11 juni 2020

Tijdens journalistieklessen die ik geef over volksgezondheids- en medische kwesties, vestig ik vaak de aandacht op het feit dat persberichten van universiteiten vaak klinken alsof ze problematische bevindingen proberen weg te moffelen, in plaats van een nauwkeurig verslag te geven van het onderzoek. Een recent persbericht van King's College London, over een belangrijke studie die gepubliceerd werd door Lancet Psychiatry, is een uitstekend voorbeeld van dit problematische genre.

... lees verder >> |

David Tuller

Chronisch vermoeidheidssyndroom kan de sleutel zijn tot het begrijpen van het post-Covid-syndroom

Door ME-gids op zondag 26 juli 2020.
706x gelezen. Bron: STAT. Geen reacties.

FIRST OPINION

David Tuller en Steven Lubet, STAT, 21 juli 2020

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door STAT op 21 juli 2020.

Sommige mensen die acute aanvallen van Covid-19 overleefd hebben, ervaren een reeks aanhoudende medische problemen – sommige daarvan duren weken, of zelfs maanden – waaronder diepe uitputting, moeite met denken of herinneren, spierpijn, hoofdpijn, etc. Een patiënt beschreef het als het gevoel alsof hij “overreden was door een vrachtwagen.”

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: een paar lezenswaardige blogposts

Door ME-gids op maandag 17 augustus 2020.
281x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 juni 2020

Ik schrijf al een paar jaar over zogenaamde "somatisch onverklaarde lichamelijke klachten" of SOLK. Grotendeels ging het dan om kritiek op specifieke studies die overdreven uitspraken doen over de genezingskracht van cognitieve gedragstherapie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Merck Manual adviseert nog steeds GET/CGT

Door ME-gids op woensdag 29 juli 2020.
325x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 6 mei 2020

Het behandelingsparadigma van graduele oefentherapie/cognitieve gedragstherapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom (ook opgedrongen aan diegenen met diagnose myalgische encefalomyelitis, CVS/ME, ME/cvs en andere varianten) lijkt wel een soort van zombie. Het concept duikt telkens opnieuw op uit het drabbige intellectuele moeras waaruit het is ontstaan, maakt niet uit hoe veel mensen het al naar de prullenbak hebben verwezen.

... lees verder >> |

David Tuller

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >|