random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Open brief aan Oxford Psychosocial Group i.v.m. coronavirus en vermoeidheid

Door ME-gids op maandag 4 mei 2020.
499x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Dr Charles Shepherd, Medisch Ere-Adviseur, ME Association, 20 april 2020

Wij hebben vandaag een open brief ondertekend die oproept tot intrekking van een onjuist en mogelijk schadelijk document waarover wij vele klachten hebben ontvangen.

De brochure van de Psychosociale Responsgroep van Oxford Health NHS Foundation Trust ging over coronavirus en vermoeidheid en verscheen als onderdeel van een reeks die nog steeds beschikbaar is op hun website.

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: Oxford-NHS adviseert GET/CGT voor post-COVID-“CVS”-patiënten

Door ME-gids op maandag 27 april 2020.
401x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Voor diegenen die dit stuk en/of mijn werk in het algemeen waarderen, geef ik nog even de link naar mijn lopende crowdfunding van UC Berkeley: https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-2274.html

**********

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 16 april 2020

Sinds de corona-epidemie woedt, uiten ME-patiënten hun bezorgdheid over een mogelijke tweede golf aan gevallen van post-COVID-19-ziekte, vooral vanwege de steeds duidelijker wordende neurologische complicaties van de ziekte. Belangrijke onderzoekers uit het vakgebied die deze bezorgdheid delen, plannen prospectieve studies om COVID-19-patiënten op te volgen om te zien of ze een ME-achtige aandoening ontwikkelen. Zulke studies zouden veel inzicht kunnen verschaffen in de pathofysiologie van postvirale ziekte.

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: PACE-heranalyse uit 2018 en expertbeoordeling van Science Media Centre

Door ME-gids op dinsdag 19 mei 2020.
174x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology blog, 13 januari 2020

Het is bijna twee jaar geleden sinds BMC Psychology een belangrijke heranalyse van de ruwe data van de PACE-studie publiceerde. Gezien het belang van deze paper (ik was de minst belangrijke van de zeven coauteurs), vond ik het een goed idee om hem nog eens aan te halen.

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: wat nu?

Door ME-gids op zondag 19 april 2020.
217x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 18 maart 2020

Zoals de meeste mensen, weet ik op dit moment niet goed wat gedaan. Ik zit "veilig thuis" in San Francisco het nieuws te volgen en veel te veel koffie te drinken. Ik bel veel meer dan normaal, vraag aan mijn negentigjarige moeder hoe het gaat daar in Manhattan, ik kijk naar matig interessante films, wandel door de buurt met mijn hond Harold, en hou daarbij voldoende afstand van voorbijgangers. Het lijkt wel of ik in een aflevering van Twilight Zone zit, voor diegenen die oud genoeg zijn om te snappen wat ik bedoel. (Of zoals een aflevering van Black Mirror, voor de jongeren onder ons.)

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: CGT en prikkelbaredarmsyndroom (deel 2)

Door ME-gids op woensdag 25 maart 2020.
317x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: mijn brief aan Professor Moss-Morris

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 3 februari 2020

Vorige week schreef ik over de onlangs aangekondigde licentieovereenkomst tussen Mahana Therapeutics en King's College London. De deal omvat een online cursus cognitieve gedragstherapie, ontworpen als behandeling voor prikkelbaredarmsyndroom. De symptoomverbetering die bij deelnemers aan het online programma werd gerapporteerd in een grote studie was op zijn best middelmatig te noemen. En toch promoot Mahana deze verbetering als "drastisch" en "mogelijk levensveranderend voor de patiënt".

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: CGT en prikkelbaredarmsyndroom (deel 1)

Door ME-gids op woensdag 18 maart 2020.
322x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: CGT en prikkelbaredarmsyndroom

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 24 januari 2020

Was alles naar plan gegaan, dan had de PACE-studie gediend als bewijs dat zogenaamde somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK) - de onderzoekers noemden het toen chronisch vermoeidheidssyndroom - met succes behandeld kan worden met psychologische en gedragsgerichte therapieën. The Lancet publiceerde in het voorjaar van 2011 de eerste PACE-resultaten, die voordelen rapporteerden van cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie. Qua timing sloot het perfect aan op de uitbreiding van een programma van de National Health Service dat bekend staat als Improving Access to Psychological Therapies (IAPT) [Toegang tot Psychologische Therapieën Verbeteren, n.v.d.r.].

... lees verder >> |

Artikels

Trial by error: mijn gedachtewisseling uit 2011 met White et al. over gevalsdefinitie

Door ME-gids op donderdag 12 maart 2020.
276x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 31 december 2019

De eerste keer dat ik van gedachten wisselde met de PACE-auteurs, hadden we het over gevalsdefinities, de criteria om het zogenaamde chronisch vermoeidheidssyndroom vast te stellen. Dit alles met dank aan The New York Times, niet lang nadat The Lancet de resultaten van het PACE onderzoek had gepubliceerd. In maart 2011 schreef ik voor The Times een artikel over de rol van beoordelingscriteria binnen de epidemiologie, waarin ik het gebruik van de problematische, op vermoeidheid gebaseerde Oxfordcriteria van het onderzoek analyseerde. (Dit was trouwens mijn tweede artikel over PACE; het eerste, een nieuwsitem, was waardeloos, aangezien ik er nog nooit van had gehoord en daardoor de uitkomsten voor zoete koek aannam.)

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: mijn opiniestuk over BMJ en dr. Godlee: "BMJ moet ondeugdelijke onderzoekspaper over chronisch vermoeidheidssyndroom intrekken"

Door ME-gids op zondag 1 maart 2020.
295x gelezen. Bron: Virology Blog & STAT. Geen reacties.

Dr. David Tuller, Virology Blog, 16 december 2019

Afgelopen vrijdag plaatste STAT mijn opiniestuk over BMJ en de paper over het Lightning Process, meer bepaald over de beslissing van BMJ om deze paper niet in te trekken, ondanks het feit dat het verslag meerdere schendingen van de meest basale ethische en methodologische principes van medisch onderzoek bevatte.

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: wankel bewijs voor tekenen van Functionele Neurologische Stoornissen

Door ME-gids op zondag 8 maart 2020.
464x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 30 december 2019

Eén van mijn doelstellingen voor 2020 is om meer te schrijven over zogenaamde "somatisch onverklaarde lichamelijke klachten", ook bekend onder de naam SOLK. De term SOLK kan misschien nut hebben als omschrijvende naam voor de ruime categorie aan fenomenen waarvoor geen bewezen pathofysiologische mechanismes bekend zijn. Maar in de medische literatuur, en in de hoofden van diegenen die zichzelf etaleren als experts in het veld, wordt er gedaan alsof dit een echte diagnose is die in volle vertrouwen gegeven kan worden, in plaats van een voorlopige constructie die gebaseerd is op de huidige stand van zaken van de medische kennis.

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: meer over de herziene Cochranereview over bewegingstherapie

Door ME-gids op vrijdag 17 januari 2020.
281x gelezen. Bron: Michiel Tack & David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 9 oktober 2019

Vorige week [2 oktober 2019] herpubliceerde Cochrane zijn erg problematische systematische review over "beweging voor CVS" en dit lokte een stortvloed uit aan commentaar over de organisatie haar gebrekkige besluitvorming en de lage kwaliteit van haar wetenschappelijke redenering. Eén erg pienter lid van het forum Science For ME, Michiel Tack [ook bij ons een bekend lid natuurlijk: bedankt voor je werk Michiel! n.v.d.r.], postte een uitstekend overzicht van de verschillen tussen de vorige versie en de versie die vorige week werd gepubliceerd.

... lees verder >> |

Artikels

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|