random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Belangrijk nieuws: OMF kondigt internationale studie aan i.v.m. conversie COVID-19 naar ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 22 mei 2020.
364x gelezen. Bron: Open Medicine Foundation. 1 reactie.

Open Medicine Foundation, 19 mei 2020

Tegen de achtergrond van COVID-19 blijft de Open Medicine Foundation (OMF) gefocust op het vinden van de antwoorden die nodig zijn om de strijd tegen ME/cvs en andere chronische, complexe ziekten te winnen. Vanwege de pandemie bestaat er vandaag een kans om het begrip van ME/cvs te vergroten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hoopgevend eerste onderzoek naar fecale transplantatie bij ME/cvs

Door ME-gids op zondag 24 mei 2020.
402x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 24 augustus 2019


Het darmlumen. © Newberry et al., 2018

Eindelijk, een onderzoek naar fecale transplantatie bij ME/cvs. Dat werd tijd. (In China deed men 2000 jaar geleden al aan fecale transplantatie bij mensen die leden aan ernstige diarree. Maar ze gebruikten toen wel een nogal primitieve methode – de ontlasting werd opgedronken.) Dit eerste onderzoek naar fecale transplantatie is geen groot, gerandomiseerd en placebogecontroleerd onderzoek. Helemaal niet, zelfs. Het lijkt meer op een stapeltje casusrapporten uit de praktijk van een arts, met een sausje van statistiek eroverheen. Maar het geeft ons wel een eerste indicatie van de mogelijke werkzaamheid van fecale transplantatie bij ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Veelbelovende resultaten van studie met kankermedicijn voor ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 16 mei 2020.
663x gelezen. Bron: Kavlifonds. Geen reacties.

Meer dan de helft van de deelnemers rapporteerde verbetering van symptomen. Maar de resultaten moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden volgens onderzoekers aan het Universitair Ziekenhuis Haukeland.

Kavlifonds, 6 mei 2020. Tekst: Kari Sørland, Hanne Eide Andersen

Een studie over een behandeling met het cytotoxisch middel cyclofosfamide bij ME/cvs werd, met steun van het Kavlifonds, uitgevoerd door de onderzoeksgroep voor Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) aan het Universitair Ziekenhuis Haukeland onder leiding van dokters Øystein Fluge en Olav Mella, in samenwerking met Alexander Fosset.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/cvs-patiënten betalen levenslange woekerprijs voor virale immuniteit

Door ME-gids op dinsdag 28 april 2020.
1617x gelezen. Bron: UC San Diego Health. Geen reacties.

Scott LaFee, UC San Diego Health, 27 april 2020

Nieuw onderzoek toont een verband aan tussen een vaak voorkomende blootstelling aan humaan herpesvirus-6, dat een DNA-kopie van het virus achterlaat, en veel van de symptomen van een invaliderende ziekte, myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wat betekent COVID-19 voor ME/cvs?

Door ME-gids op woensdag 29 april 2020.
573x gelezen. Bron: Dr. Mady Hornig, Solve ME/CFS Initiative. Geen reacties.

Mady Hornig, MA, MD
Columbia University Mailman School of Public Health
New York, NY

17 april 2020

De COVID-19-pandemie veroorzaakt nooit geziene ellende in de VS en over heel de wereld. Het is bijna niet te vatten hoeveel kritieke acute ziekte en sterfte dit nieuwe coronavirus aanricht. De inschatting van wanneer de piek van nieuwe infecties en overlijdens er komt, verschuift duizelingwekkend snel, en we stellen ons voorzichtig de vraag of we de draad van ons normale leven ooit weer zullen kunnen oppikken. Maar veel te veel Amerikanen zullen aan het SARS-CoV-2-virus meer schade overhouden dan wat littekens en een financiële tegenslag. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan zullen diegenen die besmet raken met dit nieuwe coronavirus het risico lopen op een ernstige, invaliderende ziekte die Myalgische Encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) heet.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zal COVID-19 leiden tot een explosieve stijging van ME/cvs?

Door ME-gids op zondag 26 april 2020.
613x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 2 april 2020

Het eerste SARS (SARS CoV)-virus was dodelijker, maar doodde een lager aantal mensen.

De eerste SARS-epidemie van 2003, de SARS-CoV-uitbraak, lijkt nu slechts een generale repetitie voor de huidige SARS CoV-2-uitbraak. Er waren toen ‘slechts’ 8.000 besmettingen in totaal en 774 sterfgevallen (vergeleken met bijna 1.000.000 gevallen en meer dan 4.000 sterfgevallen nu en die aantallen stijgen nog steeds [d.d. 26/4/20 bijna 3 miljoen gevallen en meer dan 200.000 sterfgevallen, n.v.d.r.]). Het lijkt het nauwelijks de moeite waard om ze met elkaar te vergelijken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het effect van de ernst van ME/cvs op de cellulaire bio-energetische functie

Door ME-gids op woensdag 22 april 2020.
420x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

Hieronder volgt een gedetailleerde bespreking van het laatste onderzoek van Cara Tomas en haar collega's aan Newcastle University, die onlangs resultaten gepubliceerd hebben van hun studie over bio-energetische afwijkingen bij ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zorgverleners gebruiken de kenniskloof over ME/cvs als excuus voor inertie

Door ME-gids op zondag 15 maart 2020.
792x gelezen. Bron: Sten Helmfrid & Sture Eriksson. Geen reacties.

Sten Helmfrid1 en Sture Eriksson2

1 PhD, Docent fysica, senior wetenschapper, Proximion AB, Kista, lid van de Zweedse ME-Vereniging

2 PhD, Docent aan de Umeå University, geregistreerd arts, interne geneeskunde en geriater, vicevoorzitter van de Zweedse ME-Vereniging

Dit is een vertaling van een artikel dat op 17 februari 2020 in Läkartidningen, Stockholm, Zweden, gepubliceerd werd in enigszins verkorte vorm. http://www.lakartidningen.se/

Citeren?

Helmfrid S, Eriksson S. Vården använder kunskapsluckor som ursäkt för passivitet vid ME/CFS. Lakartidningen. 2020;117:FY3L.

Link naar het gepubliceerde artikel in het Zweeds. 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuwe reactiepaden: een stap richting het verfijnen van behandelingen voor ME/cvs?

Door ME-gids op dinsdag 3 maart 2020.
384x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 22 november 2019

De meeste onderzoeken naar ME/cvs focussen op vrouwen, maar hier hebben we een studie die mannen en vrouwen vergelijkt. Het is logisch dat deze groep – afkomstig uit Dr. Klimas’ Institute for Neuroimmune Studies, University of Miami, Veterans Center in Miami, University of Rochester en University of Alberta – beide geslachten zou bestuderen. Hun modelleringsstudies hebben duidelijk gemaakt dat geslacht ertoe doet.


Geslacht doet ertoe… (Hoe kan het ook anders?)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Cerebrale bloedstroom is verminderd bij ME/cvs tijdens kanteltafeltest

Door ME-gids op dinsdag 10 maart 2020.
715x gelezen. Bron: van Campen et al., 2020. Geen reacties.

Prof. Frans Visser van Stichting CardioZorg in het Nederlandse Hoofddorp heeft een studie uitgevoerd waarbij ME/cvs-patiënten een kanteltafeltest ondergingen in combinatie met Dopplerechografie. Daaruit bleek dat het merendeel van de patiënten een verminderde cerebrale bloedstroom vertoonden en dat symptomen van orthostatische intolerantie hiermee verband houden. Dit biedt perspectieven voor de diagnose en behandeling van ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|