random
RSS feed

David Tuller

Artikels David Tuller

Trial By Error: Huisartsengroep verwijdert online GET/CGT-bijscholingsprogramma

Door ME-gids op maandag 1 maart 2021.
192x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

10 december 2020.

Begin 2019 schreef ik over een vreselijke online bijscholing voor huisartsen over het herkennen en behandelen van patiënten met de diagnose CVS/ME. De module, METRIC genaamd, beloofde om 'huisartsen en andere artsen een overzicht te geven van de presentatie, de diagnose, de beoordeling en het omgaan met de ziekte. Het was gebaseerd op de in diskrediet gebrachte PACE-studie en een aanverwante studie, de zogenaamde FINE-studie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial by Error: goedkeuring FDA voor online CGT voor PDS; GET/CGT straks "in de vuilnisbak"

Door ME-gids op maandag 22 februari 2021.
348x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

6 december 2020.

Binnenkort kondigt Mahana FDA -goedkeuring aan voor ondoeltreffend PDS-programma

Eerder dit jaar heb ik heel wat geblogd over de onethische en oneerlijke manier waarop Mahana Therapeutics, een start-up uit San Francisco, reclame maakte voor een acht weken durend online programma van cognitieve gedragstherapie voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom. Het bedrijf had onlangs op dit product bij King's College London een licentie gekocht en wachtte op goedkeuring om het op de Amerikaanse en Britse markt te brengen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: The Observer blundert; ME Association reageert

Door ME-gids op woensdag 10 februari 2021.
282x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

29 november 2020.

Nieuwsorganisaties blijven ME (en haar verschillende verschijningsvormen) verkeerd voorstellen in hun berichtgeving over wat men langdurige COVID is gaan noemen. Een actueel Brits voorbeeld is het artikel in de zondagskrant The Observer van schrijver Eleanor Morgan, die langdurige symptomen ervaart sinds ze afgelopen voorjaar ziek werd. (Het staat op de website van The Guardian; de twee organisaties zijn op één of andere manier met elkaar verbonden.) Op de website van het literaire tijdschrift Granta, waarvoor ze ook heeft geschreven, wordt Morgan als volgt omschreven: "Eleanor Morgan is een schrijfster die gevestigd is in Londen. Haar laatste boek, Hormonal: A Conversation About Women's Bodies, Mental Health and Why We Need to Be Heard (Virago) is intussen uitgegeven. Ze is ook in opleiding tot psycholoog."

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: BMJ trekt CGT-Muziektherapiestudie in, maar…

Door ME-gids op donderdag 28 januari 2021.
381x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

27 oktober 2020.

Ik heb dit jaar veel berichten geschreven over een Noorse studie naar cognitieve gedragstherapie plus muziektherapie als behandeling voor chronische vermoeidheid na een acute EBV-infectie (ook wel mononucleose of klierkoorts/Pfeiffer genoemd). De studie stond propvol methodologische en ethische fouten en had nooit gepubliceerd mogen worden.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: geen verband tussen “ouderlijke scheiding” en ernst van ME bij kinderen

Door ME-gids op zondag 7 februari 2021.
266x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

3 november 2020.

De laatste keer dat ik iets hoorde over Terry Segal, een kinderarts aan het University College London, was toen ze hoofdauteur was van een review uit 2019 over pediatrische behandelingen voor wat zij en haar collega's "CVS/ME" noemden. De review werd gepubliceerd in Current Opinion in Pediatrics, een veel gelezen tijdschrift. In de samenvatting van de review werd het Lightning Process aangeduid als "bewezen effectief".

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: British Association for CFS/ME wijzigt koers

Door ME-gids op dinsdag 26 januari 2021.
433x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

27 oktober 2020.

Op 20 oktober heeft de British Association for CFS/ME een document uitgebracht met als titel: "Standpuntnota over omgaan met Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom". De timing van dit document, waarin de organisatie haar eigen vroegere standpunt over graduele oefentherapie en cognitieve gedragstherapie tegenspreekt, is de moeite waard om te lezen. Over twee weken zal het National Institute for Health and Care Excellence het ontwerp van haar herziene klinische richtlijnen voor ME/CVS vrijgeven. [Intussen is de ontwerprichtlijn gepubliceerd, op 10 november jl., n.v.d.r.]

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: een paar bedenkingen over langdurige COVID, ME/cvs en SOLK

Door ME-gids op dinsdag 19 januari 2021.
381x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

20 oktober 2020.

Eén van de verontrustende verschijnselen die uit de pandemie naar voren komen, is het feit dat zoveel COVID-19-patiënten melding maken van een reeks hardnekkige, niet-specifieke symptomen - vermoeidheid, duizeligheid, cognitieve stoornissen en nog veel meer. Sommige mensen die ziek werden in het begin, in maart en april, hebben intussen al zes maanden of langer last van symptomen - de tijd die in veel (maar niet alle) definities van ME, CVS en hun varianten vereist is voor diagnose.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: het sprookje van Professor Chalder en haar PRINCE

Door ME-gids op woensdag 13 januari 2021.
459x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

14 oktober 2020.

Er is weeral een nieuwe paper gepubliceerd met professor Trudie Chalder van King's College London als senior auteur. Dat betekent meestal dat er heel wat over te zeggen valt! In dit geval gaat het om het vakblad BMC Family Practice en de paper heeft als titel: Geïntegreerde huisartsenzorg voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten: clustergerandomiseerde haalbaarheidsstudie. Professor Chalders co-onderzoekers zijn onder andere haar collega aan KCL, professor Rona Moss-Morris en andere vooraanstaande leden van de ideologische biopsychosociale brigade.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: ontwerprichtlijn NICE over ME/cvs

Door ME-gids op maandag 4 januari 2021.
436x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: ontwerprichtlijn NICE over ME/cvs op komst

8 oktober 2020.

De pandemie stuurt heel wat in de war, zo ook het tijdschema voor de ontwikkeling van de nieuwe ME/cvs-richtlijn van het Britse National Institute of Health and Care Excellence. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er eerder dit jaar een ontwerp van de richtlijn zou worden uitgebracht. Daarna zou er publiek commentaar kunnen worden gegeven en NICE was van plan om de definitieve versie in december uit te brengen. Volgens het nieuwe schema wordt de ontwerpversie in november uitgebracht, met een commentaarperiode van zes weken. De definitieve versie komt in april volgend jaar uit.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: hoe de nachtmerrie begon voor Professor Lubet…

Door ME-gids op zondag 10 januari 2021.
380x gelezen. Bron: David Tuller, DrPH, Virology Blog. Geen reacties.

14/10/2020.

Een paar jaar geleden schreef mijn vriend en collega Steven Lubet, professor in de rechten en onderzoeker aan de Northwestern University, een verslag over het begin van zijn strijd met wat toen meestal het chronisch vermoeidheidssyndroom werd genoemd. Hoewel zijn verhaal geen directe betrekking heeft op de actualiteit, zullen Steves frustrerende weg naar een correcte diagnose velen van ons tijdens deze pandemie wellicht bekend in de oren klinken.

... lees verder >> |

David Tuller

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >|