random
RSS feed

Dossiers, rapporten

Allerhande dossiers, rapporten over ME

Het verband tussen vitamine B12 en ME/CVS/FM: voor veel patiënten de sleutel tot een gezonder lichaam?

Door Zuiderzon op zaterdag 2 april 2011.
22230x gelezen. Bron: ProHealth. Geen reacties.

Dr. Dana Myatt en Dr. Mark Ziemann, 11 april 2008*

Vitamine B12 is eigenlijk een verzameling van vier verschillende kobalthoudende moleculen die elk een specifieke en cruciale rol spelen in het lichaam.

Er zijn veel verschillende factoren die ME/CVS en andere multisysteemziekten kunnen uitlokken. Aangezien de symptomen van deze aandoeningen gelijkenissen vertonen, vermoeden onderzoekers dat deze patiënten dezelfde biochemische afwijkingen hebben.

Als deze gemeenschappelijke biochemische afwijkingen gevonden worden, kan een doeltreffende behandeling de gezondheidstoestand van de patiënten sneller doen verbeteren.

 

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Deel 4: Post-exertionele malaise onder controle

Door Zuiderzon op maandag 15 november 2010.
3390x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. Geen reacties.

Door Jennifer M. Spotila, J.D.

“Het is niet nodig om post-exertionele malaise [PEM] te begrijpen vooraleer we het kunnen erkennen.”1

In deze vierdelige serie artikelen over post-exertionele malaise (PEM) bij CVS kwamen de definitie, ervaringen, intensiteit en mogelijke oorzaken van PEM aan bod. In dit laatste deel wordt besproken wat patiënten kunnen doen om met dit invaliderend symptoom om te gaan en het te vermijden.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Deel 3: Post-exertionele malaise: Oorzaak en gevolg

Door Zuiderzon op zondag 14 november 2010.
5644x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. Geen reacties.

Door Jennifer M. Spotila, J.D.

Post-exertionele malaise (PEM) is één symptoom van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), maar is van zichzelf complexer dan een enkel symptoom. Patiënten ervaren na een fysieke of geestelijke activiteit die voorheen geen klachten gaf, vermoeidheid, pijn, cognitieve problemen, keelpijn en/of gezwollen lymfeklieren. Deze symptomen kunnen direct na de activiteit optreden, of na een tijdje, en kan dagen tot weken aanhouden. Dit artikel, de derde in een serie, onderzoekt wat voor soort mechanismen PEM kunnen veroorzaken.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Deel 2: Post-exertionele malaise: Perceptie en realiteit

Door Zuiderzon op zondag 14 november 2010.
2352x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. Geen reacties.

Door Jennifer M. Spotila, J.D.

Dr. Anthony Komaroff van de Universiteit van Harvard omschreef post-exertionele malaise (PEM) als “een aandoening binnen een aandoening.”1 Dit artikel, een tweede binnen een reeks, onderzoekt objectief bewijzen van PEM en hoe het verschilt van vermoeidheid in andere aandoeningen. 

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Deel 1: Post-exertionele malaise ontrafelen

Door Zuiderzon op zondag 14 november 2010.
4168x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. Geen reacties.

Door Jennifer M. Spotila, J.D.

Uit een onderzoek in 2009 op meer dan 1000 patiënten uitgevoerd door de CFIDS Association of America blijkt dat post-exertionele malaise (PEM)1 een van de meest voorkomende en meest ernstige symptomen is die gerapporteerd werd door personen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)2. Dit artikel, het eerste in een reeks, gaat over de definitie van PEM en de wijze waarop CVS-patiënten dit ervaren. PEM verwijst ook naar post-exertionele terugval en vermoeidheid na inspanning.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Artikelenserie Post-exertionele malaise bij ME/cvs

Door Zuiderzon op zondag 14 november 2010.
1993x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. 2 reacties.

Post-exertionele malaise of terugval is een karakteristiek symptoom van CVS. In juni 2010 werd er een serie artikels gelanceerd om dit invaliderend, en relatief uniek kenmerk van CVS van naderbij te onderzoeken. Schrijfster Jennie M. Spotila, J.D., vat onderzoek en ervaring samen om  een beter begrip aan te bieden. Een volledige vertaling van deze artikelenserie wordt u aangeboden door ons en onze medewerkers.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Nexavir voor ME/cvs

Door Zuiderzon op vrijdag 29 oktober 2010.
6845x gelezen. Bron: Living with chronic fatigue syndrome. 7 reacties.

Wat is Nexavir? 

Tijdens de jaren 40 werd een licensie gegeven aan het product Kutapressin genaamd, om acne, koortsblaasjes, herpes virussen en andere inflammatoire virussen te behandelen. In 1983 werd Kutapressin uitgeprobeerd op ME/CVS-patiënten. Een bedrijf genaamd Schwarz Pharma produceerde Kutapressin tot enkele jaren geleden, waarna de productie werd stopgezet. Een andere onderneming genaamd Nexco Pharma heeft hetzelfde product recent geherintroduceerd, met een vrijwel identieke samenstelling als Kutapressin  onder de merknaam 'Nexavir’. De termen Kutapressin en Nexavir  zullen afwisselend worden gebruikt in dit artikel. 

... lees verder >> | Forum discussie

Dossiers, rapporten

Evidence(?)-based practice? Over valkuilen, mythes en verhalen

Door Zuiderzon op vrijdag 15 oktober 2010.
4056x gelezen. Bron: Boom Uitgevers Den Haag. 1 reactie.

In het boek "Praktijkgericht onderzoek in de praktijk, een spraakmakend project"  vindt men een interessant hoofdstuk terug van Inge Bramsen die eerder het artikel "Onderzoek naar medisch onverklaarde klachten is strijdig met basale wetenschappelijke en ethische principes." schreef. In deze bijdrage presenteert zij haar visie, op de betekenis van ‘verhalen’ voor het handelen van professionals in de gezondheidszorg. Deze visie is geïnspireerd door haar opleiding en werkervaring als gezondheidspsycholoog en methodoloog. Sinds enkele jaren kan zij hieraan toevoegen: ervaringsdeskundigheid als chronisch zieke. Hieronder vindt u enkele relevante passages met betrekking tot de valkuilen in het onderzoek naar ME/cvs.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Vitamine D tekort. D-ficiënt? Gezondheidsrisico’s die je moet kennen

Door ME-gids op maandag 4 oktober 2010.
48096x gelezen. Bron: ProHealth. 5 reacties.

Als het gaat om de familie van vitaminen, staat vitamine D alleen. Het is de enige vitamine die het lichaam uit zichzelf kan produceren. Dat is omdat het eigenlijk een hormoon is. Door zijn unieke status overtreft vitamine D alle andere vitaminen in zijn veelheid aan gezondheidsvoordelen die het biedt. Bijna elke week komt er nieuw onderzoek bij op de lijst.

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

Informatie XMRV/MLV-testen bij RED Labs (Update serologie)

Door Zuiderzon op dinsdag 28 september 2010.
3002x gelezen. Bron: Red Labs. 2 reacties.

XMRV en ziekte

XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) werd voor het eerst geïsoleerd in prostaatkankerweefsel van mannen met een specifiek defect van het antiviraal gen RNAse-L. In 2009 rapporteerde een Science paper van Lombardi et al de ontdekking van XMRV in 67% van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Onlangs  meldde een andere studie door Lo et al. die in PNAS gepubliceerd werd  dat  86,5% van de CVS-patiënten (32 van de 37 geteste stalen)  murine leukemie virus (MLV)-gerelateerde sequenties in hun PBMC DNA vertoonden.

... lees verder >> | Forum discussie

Dossiers, rapporten

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >|