random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Geeft een studie naar multiple sclerose ons aanwijzingen over ME/CVS en fibromyalgie?

Door ME-gids op woensdag 9 mei 2018.
1042x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 19 maart 2018
Een recente studie gaf aan dat ME/CVS functioneel meer invaliderend is dan multiple sclerose

Waarom is multiple sclerose (MS) interessant voor een blog over myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) en fibromyalgie (FM)? Omdat er een aantal duidelijke overeenkomsten bestaan tussen de ziekten, en aangezien ziekten zoals ME/CVS en FM niet veel onderzoek krijgen, loont het soms de moeite om de aandacht te richten op ziekten die wel meer onderzoek krijgen. Je weet nooit welke inzichten zich kunnen ontvouwen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hoop voor een auto-immune subgroep bij ME/CVS: een Duitse onderzoeker staat op

Door ME-gids op zondag 29 april 2018.
1229x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 1 april 2018

Duitse onderzoeker steekt de handen uit de mouwen

Dr. Scheibenbogen heeft geïdentificeerd wat volgens haar een auto-immune subgroep is in ME/CVS. (Foto Invest in ME)

Dr. Carmen Scheibenborgen bewijst dat het ME/CVS-veld traag maar zeker hopelijk vooruitgang boekt. Scheibenbogen is relatief nieuw in dit vakgebied, maar ze is niet nieuw in het medisch onderzoek. Ze is opgeleid in oncologie en hematologie, maar is ook arts en hoogleraar immunologie in Berlijn. Haar onderzoeksresultaten bevatten meer dan 150 publicaties over een periode van 25 jaar.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verband tussen chronisch vermoeidheidssyndroom en vroegtijdige telomeerslijtage

Door ME-gids op dinsdag 24 april 2018.
523x gelezen. Bron: Solve ME/CFS Initiative. 1 reactie.

Onderzoekshoogtepunt

Solve ME/CFS Initiative, 20 maart 2018

Belangrijk om weten:

  • Telomeren zijn delen van het DNA die de uiteinden van onze chromosomen aftoppen en beschermen tegen schade. Omdat deze codesequenties korter worden elke keer als de cel zich deelt, fungeren ze als een soort klok van de levensduur van een cel en beperken cellen tot een bepaald aantal replicaties (replicatieve senescentie). Dit mechanisme maakt het minder waarschijnlijk dat beschadigde, verouderde of gemuteerde cellen gerepliceerd zullen worden.
  • Er is bewijs dat telomeerslijtage (verkorting) verband houdt met een waaier aan metabolische en inflammatoire ziekten.
  • Rajeevan et al. vonden een significant verband tussen vroegtijdige telomeerslijtage en ME/CVS.
  • Het verband bleek versterkt te worden door de variabele van geslacht – binnen de subgroep van vrouwelijke proefpersonen jonger dan 45 jaar hadden 95% van degenen met ME/CVS een telomeerlengte die korter was dan de gemiddelde lengte in de “niet-vermoeide” controlegroep.
  • De auteurs wijzen op de mogelijkheid dat ME/CVS gecategoriseerd zou kunnen worden als een aandoening die verband houdt met versnelde veroudering, en dat er meer werk nodig is om de significantie bij ME/CVS aan te tonen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Markers van niet-coeliakie tarwegevoeligheid bij patiënten met myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom

Door ME-gids op donderdag 19 april 2018.
787x gelezen. Bron: Gut. Geen reacties.

Vooruitgang in het identificeren van subgroepen van ME/CVS

Suzanne D. Vernon, PhD, Bateman Horne Center, 2 april 2018

Bij het zoeken naar biomarkers in klinische studies, is de heterogeniteit van de ziekte de nagel aan de doodskist van klinische onderzoekers. Ik ben misschien ouderwets, maar ik beschouw het als ruis op de radio: te veel lawaaierige ruis maakt het moeilijk om het mooie muziekgeluid te horen en wanneer je fijner afstemt, is het signaal luid en duidelijk. Hetzelfde geldt voor biomarkers: ziekteheterogeniteit is het equivalent van lawaaierige ruis, wat het erg moeilijk maakt om het signaal te identificeren. Het afbakenen van heterogeniteit kan signalen in een subgroep versterken – het signaal kan een symptoom zijn van een specifieke immuuncel.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Inspanning verhoogt verschillen in bloedhandtekeningen tussen mensen met en zonder ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 13 april 2018.
734x gelezen. Bron: Stanford Medicine & Solve ME/CFS Initiative. Geen reacties.

Bruce Goldman, Stanford Scope Blog, 15 februari 2018

Eens goed hard sporten is zo ongeveer het laatste wat je zou denken dat iemand met chronisch vermoeidheidssyndroom – ook bekend als myalgische encefalomyelitis en vaak aangeduid door de afkorting ME/CVS – zou willen ondergaan. En daar heb je waarschijnlijk gelijk in.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verbetering van ernstige symptomen van ME/cvs na chirurgische behandeling – studie van Dr. Peter Rowe

Door ME-gids op vrijdag 6 april 2018.
1475x gelezen. Bron: Solve ME/CFS Initiative. 2 reacties.

Solve ME/CFS Initiative, 22 februari 2018

Opvallend onderzoek

Wat je moet weten

  • Deze paper gebruikt medische gegevens om retrospectief de uitkomst te analyseren van een chirurgische interventie ter verwijding het ruggenmergkanaal in de nek van drie vrouwelijke ME/cvs-gevallen.
  • De patiënten waren goed gekarakteriseerd voor ME/CVS, vertoonden tekenen van orthostatische intolerantie (OI), en later werd vastgesteld dat ze cervicale spinale stenose hadden (vernauwing van het spinaal kanaal in de nek)
  • De operatie ging gepaard met een verbetering in symptomen van myelopathie (disfunctie van het ruggenmergkanaal), globale ME/cvs-symptomen en algeheel functioneren.
  • Hoewel het een analyse van een beperkte reeks gevallen betreft, draagt dit werk bij aan bewijs van de biomechanische en neurologische disfunctie bij ME/CVS en benadrukt het het belang van zorgvuldig neurologisch onderzoek bij de mensen die voldoen aan de criteria voor ME/CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Chronisch vermoeidheidssyndroom mogelijk verklaard door lagere waarden van belangrijke schildklierhormonen

Door ME-gids op maandag 2 april 2018.
4719x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Frontiers, Persbericht, 20 maart 2018

De ontdekking van een cruciale link tussen chronisch vermoeidheidssyndroom en lagere schildklierhormoonwaarden geeft hoop op behandeling voor deze vaak voorkomende, doch invaliderende ziekte.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Geneesmiddel waarvan gehoopt werd dat het ME/CVS zou behandelen, veroorzaakt verstoorde immuunfunctie, volgens studie van Griffith

Door ME-gids op dinsdag 27 maart 2018.
1241x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.


Prof. Sonya Marshall-Gradisnik en Prof. Don Staines. © Griffithy University.

Louise Durack, Griffith University, 27 maart 2018

Meldingen dat een geneesmiddel dat gebruikt wordt om auto-immuunziekten en kanker te behandelen, ook ME/CVS zou kunnen behandelen, zijn weerlegd door een nieuwe studie van de Griffith University.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Mensen met ME 'meetbaar meer geïnvalideerd' dan mensen met Multiple Sclerose

Door ME-gids op zondag 1 april 2018.
1771x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Persbericht ME Association, 15 maart 2018.

Een onbegrepen ziekte die van sommige huisartsen het foute etiket 'ingebeeld' krijgt, is invaliderender dan multiple sclerose, volgens een nieuwe studie.

Mensen met ME waren 'meetbaar meer geïnvalideerd' dan mensen met MS.

Meer dan 250.000 mensen in het VK hebben ME (myalgische encefalomyelitis), dat zich uit in onophoudelijke vermoeidheid en intense pijn.

De aandoening, ook bekend als Chronisch Vermoeidheidssyndroom, heeft geen gekende remedie en verergert door inspanning.

Patiënten zijn vaak aan bed gekluisterd, niet in staat om te wandelen, en hebben zelfs hulp nodig om te douchen - een activiteit die hen voor uren, dagen, weken of langer kan vellen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De bevindingen van de PACE-studie worden fundamenteel betwist door een nieuwe studie

Door ME-gids op woensdag 28 maart 2018.
1021x gelezen. Bron: Simon McGrath. Geen reacties.

Simon McGrath, ME/CFS Research Review, 22 maart 2018

In een notendop: PACE analyseren op de manier die de auteurs oorspronkelijk beloofden te doen, toonde aan dat cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) niet veel verbetering gaven in zelfgerapporteerde fysieke functie en vermoeidheid en niet leidden tot herstel. Zelfs de zeer beperkte zelfgerapporteerde vooruitgang in deze ongeblindeerde studie zijn allicht bedrieglijk omdat ze niet ondersteund worden door betekenisvolle vooruitgang in objectieve metingen, zoals fitheid. De zelfgerapporteerde positieve effecten lijken ook niet aan te houden. We hebben nu biomedisch onderzoek nodig om het pad te effenen voor doeltreffende behandelingen

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|