random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Inspanning verhoogt verschillen in bloedhandtekeningen tussen mensen met en zonder ME/cvs

Door ME-gids op vrijdag 13 april 2018.
754x gelezen. Bron: Stanford Medicine & Solve ME/CFS Initiative. Geen reacties.

Bruce Goldman, Stanford Scope Blog, 15 februari 2018

Eens goed hard sporten is zo ongeveer het laatste wat je zou denken dat iemand met chronisch vermoeidheidssyndroom – ook bekend als myalgische encefalomyelitis en vaak aangeduid door de afkorting ME/CVS – zou willen ondergaan. En daar heb je waarschijnlijk gelijk in.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verbetering van ernstige symptomen van ME/cvs na chirurgische behandeling – studie van Dr. Peter Rowe

Door ME-gids op vrijdag 6 april 2018.
1527x gelezen. Bron: Solve ME/CFS Initiative. 2 reacties.

Solve ME/CFS Initiative, 22 februari 2018

Opvallend onderzoek

Wat je moet weten

  • Deze paper gebruikt medische gegevens om retrospectief de uitkomst te analyseren van een chirurgische interventie ter verwijding het ruggenmergkanaal in de nek van drie vrouwelijke ME/cvs-gevallen.
  • De patiënten waren goed gekarakteriseerd voor ME/CVS, vertoonden tekenen van orthostatische intolerantie (OI), en later werd vastgesteld dat ze cervicale spinale stenose hadden (vernauwing van het spinaal kanaal in de nek)
  • De operatie ging gepaard met een verbetering in symptomen van myelopathie (disfunctie van het ruggenmergkanaal), globale ME/cvs-symptomen en algeheel functioneren.
  • Hoewel het een analyse van een beperkte reeks gevallen betreft, draagt dit werk bij aan bewijs van de biomechanische en neurologische disfunctie bij ME/CVS en benadrukt het het belang van zorgvuldig neurologisch onderzoek bij de mensen die voldoen aan de criteria voor ME/CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Chronisch vermoeidheidssyndroom mogelijk verklaard door lagere waarden van belangrijke schildklierhormonen

Door ME-gids op maandag 2 april 2018.
4805x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Frontiers, Persbericht, 20 maart 2018

De ontdekking van een cruciale link tussen chronisch vermoeidheidssyndroom en lagere schildklierhormoonwaarden geeft hoop op behandeling voor deze vaak voorkomende, doch invaliderende ziekte.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Geneesmiddel waarvan gehoopt werd dat het ME/CVS zou behandelen, veroorzaakt verstoorde immuunfunctie, volgens studie van Griffith

Door ME-gids op dinsdag 27 maart 2018.
1328x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.


Prof. Sonya Marshall-Gradisnik en Prof. Don Staines. © Griffithy University.

Louise Durack, Griffith University, 27 maart 2018

Meldingen dat een geneesmiddel dat gebruikt wordt om auto-immuunziekten en kanker te behandelen, ook ME/CVS zou kunnen behandelen, zijn weerlegd door een nieuwe studie van de Griffith University.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Mensen met ME 'meetbaar meer geïnvalideerd' dan mensen met Multiple Sclerose

Door ME-gids op zondag 1 april 2018.
1805x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Persbericht ME Association, 15 maart 2018.

Een onbegrepen ziekte die van sommige huisartsen het foute etiket 'ingebeeld' krijgt, is invaliderender dan multiple sclerose, volgens een nieuwe studie.

Mensen met ME waren 'meetbaar meer geïnvalideerd' dan mensen met MS.

Meer dan 250.000 mensen in het VK hebben ME (myalgische encefalomyelitis), dat zich uit in onophoudelijke vermoeidheid en intense pijn.

De aandoening, ook bekend als Chronisch Vermoeidheidssyndroom, heeft geen gekende remedie en verergert door inspanning.

Patiënten zijn vaak aan bed gekluisterd, niet in staat om te wandelen, en hebben zelfs hulp nodig om te douchen - een activiteit die hen voor uren, dagen, weken of langer kan vellen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De bevindingen van de PACE-studie worden fundamenteel betwist door een nieuwe studie

Door ME-gids op woensdag 28 maart 2018.
1048x gelezen. Bron: Simon McGrath. Geen reacties.

Simon McGrath, ME/CFS Research Review, 22 maart 2018

In een notendop: PACE analyseren op de manier die de auteurs oorspronkelijk beloofden te doen, toonde aan dat cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) niet veel verbetering gaven in zelfgerapporteerde fysieke functie en vermoeidheid en niet leidden tot herstel. Zelfs de zeer beperkte zelfgerapporteerde vooruitgang in deze ongeblindeerde studie zijn allicht bedrieglijk omdat ze niet ondersteund worden door betekenisvolle vooruitgang in objectieve metingen, zoals fitheid. De zelfgerapporteerde positieve effecten lijken ook niet aan te houden. We hebben nu biomedisch onderzoek nodig om het pad te effenen voor doeltreffende behandelingen

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Heranalyse van de PACE-trial vindt dat indrukwekkende claims voor herstel na CGT en GET ‘niet statistisch betrouwbaar’ zijn

Door ME-gids op donderdag 22 maart 2018.
3484x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Persbericht ME Association, 21 maart 2018

De verbetering die gemeld wordt in een controversiële medische studie, deels gefinancierd door het Departement voor Werk en Pensioenen, was “statistisch niet betrouwbaar”, zo blijkt uit een grote studie.

Een grootschalige, door de overheid gefinancierde studie, bekend als PACE, beweerde dat psychotherapie en oefentherapie hielpen voor de naar schatting 250.000 patiënten die aan de verwoestende ziekte ME (myalgische encefalomyelitis) lijden.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verhoogd ventriculair lactaat bij zowel chronisch vermoeidheidssyndroom als fibromyalgie

Door ME-gids op vrijdag 30 maart 2018.
1896x gelezen. Bron: Solve ME/CFS Initiative. Geen reacties.

Solve ME/CFS Initiative, maart 2018

Opmerking: het gebruik van de term "CVS" in dit artikel is een weerslag van de nomenclatuur gebruikt in de aangehaalde studies.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior [Vermoeidheid: Biogeneeskunde, Gezondheid en Gedrag, n.v.d.r.] ontdekte dat ventriculair lactaat (lactaat aanwezig in hersenruggenmergvocht) zou kunnen dienen als biomarker van onderliggende hersendisfunctie bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie (FM) en mensen met een dubbele diagnose. De studie, getiteld "Verhogingen in ventriculair lactaat komen voor zowel bij chronisch vermoeidheidssyndroom als fibromyalgie", vond ook onderbouwing voor een eenheidshypothese voor de pathofysiologie van CVS en FM, nl. als verschillende uitingen van eenzelfde aandoening.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

NEID-ziekte? Studie suggereert dat het zenuwstelsel [neuro], endocrien en immuunsysteem samen ME/cvs veroorzaken

Door ME-gids op zondag 25 maart 2018.
696x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 26 januari 2018

Bruun Wyller blijft verrassen. Toen wij voor het laatst hoorden van deze voormalige voorstander van cognitieve gedragstherapie (CGT), stelde hij dat meer onderzoek naar het epstein-barrvirus bij ME/cvs nodig was. Nu kijkt hij naar de interactie tussen het immuunsysteem en het endocrien systeem.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verhoogde waardes brain natriuretic peptide bij chronisch vermoeidheidssyndroom geassocieerd met hartafwijkingen: een gecontroleerde studie

Door ME-gids op zondag 18 maart 2018.
659x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 9 februari 2018

Het team van prof. Julia Newton aan de Newcastle University heeft onlangs een paper gepubliceerd die kijkt naar de BNP-waarden en cardiale disfunctie bij ME/cvs-patiënten. Deze resultaten zijn afkomstig uit een studie die meegefinancierd werd door ME Research UK, die voortbouwt op hun eerdere bevindingen van hartafwijkingen bij mensen met de ziekte.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|