random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

De bevindingen van de PACE-studie worden fundamenteel betwist door een nieuwe studie

Door ME-gids op woensdag 28 maart 2018.
1021x gelezen. Bron: Simon McGrath. Geen reacties.

Simon McGrath, ME/CFS Research Review, 22 maart 2018

In een notendop: PACE analyseren op de manier die de auteurs oorspronkelijk beloofden te doen, toonde aan dat cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) niet veel verbetering gaven in zelfgerapporteerde fysieke functie en vermoeidheid en niet leidden tot herstel. Zelfs de zeer beperkte zelfgerapporteerde vooruitgang in deze ongeblindeerde studie zijn allicht bedrieglijk omdat ze niet ondersteund worden door betekenisvolle vooruitgang in objectieve metingen, zoals fitheid. De zelfgerapporteerde positieve effecten lijken ook niet aan te houden. We hebben nu biomedisch onderzoek nodig om het pad te effenen voor doeltreffende behandelingen

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Heranalyse van de PACE-trial vindt dat indrukwekkende claims voor herstel na CGT en GET ‘niet statistisch betrouwbaar’ zijn

Door ME-gids op donderdag 22 maart 2018.
3429x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Persbericht ME Association, 21 maart 2018

De verbetering die gemeld wordt in een controversiële medische studie, deels gefinancierd door het Departement voor Werk en Pensioenen, was “statistisch niet betrouwbaar”, zo blijkt uit een grote studie.

Een grootschalige, door de overheid gefinancierde studie, bekend als PACE, beweerde dat psychotherapie en oefentherapie hielpen voor de naar schatting 250.000 patiënten die aan de verwoestende ziekte ME (myalgische encefalomyelitis) lijden.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verhoogd ventriculair lactaat bij zowel chronisch vermoeidheidssyndroom als fibromyalgie

Door ME-gids op vrijdag 30 maart 2018.
1865x gelezen. Bron: Solve ME/CFS Initiative. Geen reacties.

Solve ME/CFS Initiative, maart 2018

Opmerking: het gebruik van de term "CVS" in dit artikel is een weerslag van de nomenclatuur gebruikt in de aangehaalde studies.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior [Vermoeidheid: Biogeneeskunde, Gezondheid en Gedrag, n.v.d.r.] ontdekte dat ventriculair lactaat (lactaat aanwezig in hersenruggenmergvocht) zou kunnen dienen als biomarker van onderliggende hersendisfunctie bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie (FM) en mensen met een dubbele diagnose. De studie, getiteld "Verhogingen in ventriculair lactaat komen voor zowel bij chronisch vermoeidheidssyndroom als fibromyalgie", vond ook onderbouwing voor een eenheidshypothese voor de pathofysiologie van CVS en FM, nl. als verschillende uitingen van eenzelfde aandoening.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

NEID-ziekte? Studie suggereert dat het zenuwstelsel [neuro], endocrien en immuunsysteem samen ME/cvs veroorzaken

Door ME-gids op zondag 25 maart 2018.
671x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 26 januari 2018

Bruun Wyller blijft verrassen. Toen wij voor het laatst hoorden van deze voormalige voorstander van cognitieve gedragstherapie (CGT), stelde hij dat meer onderzoek naar het epstein-barrvirus bij ME/cvs nodig was. Nu kijkt hij naar de interactie tussen het immuunsysteem en het endocrien systeem.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verhoogde waardes brain natriuretic peptide bij chronisch vermoeidheidssyndroom geassocieerd met hartafwijkingen: een gecontroleerde studie

Door ME-gids op zondag 18 maart 2018.
641x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 9 februari 2018

Het team van prof. Julia Newton aan de Newcastle University heeft onlangs een paper gepubliceerd die kijkt naar de BNP-waarden en cardiale disfunctie bij ME/cvs-patiënten. Deze resultaten zijn afkomstig uit een studie die meegefinancierd werd door ME Research UK, die voortbouwt op hun eerdere bevindingen van hartafwijkingen bij mensen met de ziekte.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Dunne zenuwen: dik probleem? Geneesmiddelenstudie wijst richting auto-immuniteit bij fibromyalgie en ME/cvs

Door ME-gids op zondag 18 februari 2018.
12323x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 13 december 2017

Zij maakt het verschil

Anders dan bij fibromyalgie, heeft dunnevezelpolyneuropathie (DVPN) een identificeerbare pathologie, fysiologie en oorzaak en is derhalve gedefinieerd als een ziekte. Oaklander et. Al.

Velen kunnen baat hebben bij de bevindingen van Oakland

Dr. Anne Oaklander, PhD, maakt een verschil - misschien wel een groot verschil in het leven van velen. Een verschil maken zit haar in het bloed. Haar moeder, de neurologe Louise Rapin, was een van de sleutelfiguren die het concept van autismespectrumstoornis vormgaf.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Analyse van vijf spraakmakende NKCV-studies bevestigt uitkomst PACE-trial: CGT is niet effectief voor CVS (Update 2)

Door ME-gids op vrijdag 2 februari 2018.
1081x gelezen. Bron: Het Alternatief. Geen reacties.

Een grondige analyse van de vijf meest spraakmakende studies van het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) toont aan dat de combinatie gedragstherapie en ‘stapsgewijze revalidatie’ (CGT+) geen enkel objectief (positief) effect heeft op de (uitzichtloze) situatie van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verschillende triggers - verschillende ziekten: inspanning beïnvloedt de hersenen van ME/cvs- en Golfsyndroompatiënten verschillend.

Door ME-gids op donderdag 8 februari 2018.
750x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 13 november 2017

Baraniuk gelooft dat ME/cvs, fibromyalgie en het Golfoorlogsyndroom gerelateerd zijn. Hij noemt de malaise na inspanning (PEM) die bij ME/cvs wordt gevonden een “uniek kenmerk van ME/cvs dat wordt gedeeld met personen die het Golfoorlogsyndroom hebben”.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Cellulaire energieproductie zwaar getroffen, zegt studie naar ME/cvs

Door ME-gids op dinsdag 5 december 2017.
1451x gelezen. Bron: Health Rising, Simon McGrath, MEAssociation. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 11 november 2017

De resultaten van de tweedaagse inspanningstest laten zien dat het vermogen om energie te produceren na inspanning bij ME/cvs verzwakt is, en er wordt onderzoek gedaan naar methoden om blokkades in de cellulaire energie te identificeren die dit zouden kunnen verklaren. Onder leiding van Cara Tomas zijn Julia Newton en collega’s in de strijd gestapt met de voor zover ik weet eerste gepubliceerde “Seahorse”-studie naar ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Belangrijke studie van Stanford toont aan dat ME/cvs een ontstekingsziekte is

Door ME-gids op donderdag 30 november 2017.
2162x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. 1 reactie.

Cort Johnson , Simmaron Research, 11 augustus, 2017

"Er is veel controverse en verwarring geweest rondom ME/CVS - zelfs over of het een echte ziekte is. Onze bevindingen tonen duidelijk aan dat het een ontstekingsziekte is en vormt een solide basis voor een diagnostische bloedtest." Mark Davis

Niks is beter dan een spraakmakende studie van een grote universiteit. Het kan je bijvoorbeeld een publicatie in een van de meest prestigieuze tijdschriften opleveren. Het medische tijdschrift waarin het onderzoek van Montoya/Mark Davis werd gepubliceerd, The Proceedings of the National Academy of the Sciences, is de officiële publicatie van de Nationale Academie van Wetenschappen. De website krijgt ongeveer 21 miljoen hits per maand; deze studie zal de ronde doen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|