random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Opflakkeringen van ME/CVS veroorzaakt door het belasten van spieren en zenuwen

Door ME-gids op zaterdag 30 juli 2016.
3734x gelezen. Bron: University of Alabama at Birmingham. Geen reacties.

Alicia Rohan, University of Alabama at Birmingham, 18 juli 2016

Birmingham, Ala. - Een recente studie die door de onderzoekers aan de Universiteit van Alabama at Birmingham en de School of Medicine van de Johns Hopkins University in PLOS One gepubliceerd werd, toont aan dat symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), een complexe en invaliderende multisysteemaandoening, uitgelokt kunnen worden door een milde tot matige belasting (inspanning) van de spieren en zenuwen.


... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studies naar de aantasting van het gezichtsvermogen bij ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 23 juli 2016.
652x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 11 juni 2016


Rachel geflankeerd door haar supervisors Dr. Claire Hutchinson en Dr. Kevin Paterson

Problemen met de ogen en het gezichtsvermogen komen vaak voor bij mensen met ME/cvs, maar wetenschappelijk onderzoek is schaars geweest. Om het evenwicht terug te herstellen, hebben ME Research UK en de Ierse ME Trust de Vision and Language Research Group opgericht aan de Universiteit van Leicester, om experimenten uit te voeren om visusgerelateerde symptomen bij de ziekte te identificeren en kwantificeren, en tot op heden hebben de onderzoekers verschillende wetenschappelijke papers gepubliceerd die een scala aan visuele beperkingen rapporteren. 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Update van de studie naar Rituximab: zoektocht naar genetische markers

Door ME-gids op maandag 18 juli 2016.
2160x gelezen. Bron: #MEAction en Health Rising. Geen reacties.

Fluge en Mella’s zoektocht naar genetische markers

Jaime S., #MEAction, 11 mei 2016

Bij de studie van Dr. Albright naar de families van ME/cvs-patiënten in Utah, was het risico op ME 2,7 groter bij verwanten van de eerste graad van ME-patiënten, 2,3 keer groter bij verwanten van de tweede graad en 1,93 keer groter bij verwanten van de derde graad. Deze familiale clustering is de basis voor nieuw onderzoek in Noorwegen, waar wetenschappers hun best doen om te ontdekken wat genen veroorzaken of bijdragen aan de ontwikkeling van myalgische encefalomyelitis. Eén van de gebieden waarin men geïnteresseerd is, is het HLA-gen, dat in verband is gebracht met vele auto-immuunziekten waaronder lupus, Syndroom van Sjögren en auto-immune hepatitis. Onderzoekers aan het universitair ziekenhuis van Oslo onderzoeken momenteel het HLA-gen bij ME.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Risico op depressie, hopeloosheid en zelfmoord groot door verwaarlozing van mensen met ME

Door ME-gids op maandag 4 juli 2016.
1073x gelezen. Bron: LigaSFC. Geen reacties.


Zelfmoordrisico door verwaarlozing onder mensen die leven met ME/CVS: eerste Spaanse studie

LigaSFC, PARS (Plataforma de Afectadas por los Recortes Sanitarios), 12 mei 2016

SAMENVATTING

“We zullen geen rechtvaardig, vooruitstrevend noch democratisch land zijn, zolang er mensen zijn die Myalgische Encefalomyelitis hebben, die nog steeds worden genegeerd en ONZICHTBAAR zijn”

Juan Jimenez-Ortiz

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Aanwijzing voor ME/cvs gevonden in darmbacteriën

Door ME-gids op dinsdag 28 juni 2016.
16532x gelezen. Bron: Cornell Chronicle. 1 reactie.

Door Krishna Ramanujan, origineel gepubliceerd in de Cornell Chronicle, 24 juni 2016

Gekleurde scan met een elektronenmicroscoop van E. coli; sommige stammen zijn veel voorkomende goede darmbacteriën. © National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health

Voor artsen is ME/cvs een groot raadsel. ME/cvs is een aandoening waarbij normale inspanning tot invaliderende vermoeidheid leidt en die niet verbetert door rust. Er zijn geen uitlokkende factoren bekend, en een diagnose vereist langdurige testen die door een expert worden toegepast.

Als gevolg van dit gebrek aan informatie hebben sommige mensen zelfs gesuggereerd dat de ziekte psychosomatisch zou kunnen zijn.

Nu rapporteren onderzoekers van Cornell voor het eerst dat zij biologische markers van de ziekte in darmbacteriën en inflammatoire microbiële agentia (micro-organismen) in het bloed hebben geïdentificeerd.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Progressieve veranderingen in de hersenen van ME/CVS-patiënten: krijgen onze hersenen te weinig zuurstof?

Door ME-gids op vrijdag 17 juni 2016.
2203x gelezen. Bron: #MEAction en ME Research UK. Geen reacties.

Jaime S., #MEAction, 5 mei 2016

Uit een recente Australische studie, Progressive brain changes in patients with chronic fatigue syndrome: a longitudinal MRI study, blijkt dat patiënten die voldoen aan zowel de Fukuda als de CCC criteria, verminderde hoeveelheden grijze en witte stof hebben in de gebieden van de hersenen die we gebruiken voor het verwerken van taal.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Ontdekking in de immuuncellen bij CVS zou de sleutel kunnen zijn tot behandeling

Door ME-gids op zondag 12 juni 2016.
1076x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.

Louise Durack, Griffith University, 9 juni 2016

Onderzoekers naar het Chronisch Vermoeidheidssyndroom hebben een celreceptor ontdekt die een belangrijke bijdragende factor zou kunnen zijn aan CVS, wat een veel duidelijker beeld biedt van de manier waarop deze invaliderende ziekte aangepakt kan worden.

Onderzoekers van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases aan het Menzies Health Institute Queensland van de Griffith Universiteit, hebben significante beperkingen gevonden in het functioneren van de cellen van mensen met CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Problemen met connectiviteit in de hersenen veroorzaken signaalproblemen bij ME/CVS

Door ME-gids op vrijdag 10 juni 2016.
3779x gelezen. Bron: ME Association UK, ME Action. Geen reacties.

Autonome correlaties met MRI zijn abnormaal in het vasomotorische centrum van de hersenstam bij ME/CVS

NeuroImage: Clinical, online gepubliceerd op 31 maart 2016
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213158216300584

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie van Jason vergelijkt huisgebonden en niet-huisgebonden ME/cvs-patiënten

Door ME-gids op zondag 5 juni 2016.
594x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S, #MEAction, 9 mei 2016

Een nieuwe studie door Pendergrast et al. werd onlangs in het tijdschrift Chronical Illness gepubliceerd, getiteld Housebound versus nonhousebound patients with myalgic encephalomyelitis and chronic fatigue syndrome. De auteurs van de paper waren onder andere de welbekende ME/cvs-onderzoekers Julia L. Newton en Leonard Jason. Newton is veelal bekend vanwege haar studies naar spierfunctie bij ME/cvs, en Jason voor zijn studies naar ME die frequent en vaak op belangenbehartiging voor patiënten georiënteerd zijn.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verkorte telomeren bij CVS

Door ME-gids op donderdag 2 juni 2016.
576x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 29 april 2016

Menselijke chromosomen (grijs) gevangen door telomeren (wit). [U.S. Department of Energy Human Genome Program http://go.nasa.gov/1XXU3jD]

Telomeren zijn ‘kapjes’ van DNA en eiwit die zich aan het eind van chromosomen bevinden om hen te beschermen tegen beschadigingen of tegen het verbonden raken met andere chromosomen als cellen zich delen. Qua structuur bestaan zij uit een gebied van honderden of zelfs duizenden zich herhalende sequenties [stukjes DNA] van nucleotide letters, gewoonlijk herhalingen van de sequentie TTAGGG.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|