random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Aanwijzing voor ME/cvs gevonden in darmbacteriën

Door ME-gids op dinsdag 28 juni 2016.
16663x gelezen. Bron: Cornell Chronicle. 1 reactie.

Door Krishna Ramanujan, origineel gepubliceerd in de Cornell Chronicle, 24 juni 2016

Gekleurde scan met een elektronenmicroscoop van E. coli; sommige stammen zijn veel voorkomende goede darmbacteriën. © National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health

Voor artsen is ME/cvs een groot raadsel. ME/cvs is een aandoening waarbij normale inspanning tot invaliderende vermoeidheid leidt en die niet verbetert door rust. Er zijn geen uitlokkende factoren bekend, en een diagnose vereist langdurige testen die door een expert worden toegepast.

Als gevolg van dit gebrek aan informatie hebben sommige mensen zelfs gesuggereerd dat de ziekte psychosomatisch zou kunnen zijn.

Nu rapporteren onderzoekers van Cornell voor het eerst dat zij biologische markers van de ziekte in darmbacteriën en inflammatoire microbiële agentia (micro-organismen) in het bloed hebben geïdentificeerd.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Progressieve veranderingen in de hersenen van ME/CVS-patiënten: krijgen onze hersenen te weinig zuurstof?

Door ME-gids op vrijdag 17 juni 2016.
2328x gelezen. Bron: #MEAction en ME Research UK. Geen reacties.

Jaime S., #MEAction, 5 mei 2016

Uit een recente Australische studie, Progressive brain changes in patients with chronic fatigue syndrome: a longitudinal MRI study, blijkt dat patiënten die voldoen aan zowel de Fukuda als de CCC criteria, verminderde hoeveelheden grijze en witte stof hebben in de gebieden van de hersenen die we gebruiken voor het verwerken van taal.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Ontdekking in de immuuncellen bij CVS zou de sleutel kunnen zijn tot behandeling

Door ME-gids op zondag 12 juni 2016.
1138x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.

Louise Durack, Griffith University, 9 juni 2016

Onderzoekers naar het Chronisch Vermoeidheidssyndroom hebben een celreceptor ontdekt die een belangrijke bijdragende factor zou kunnen zijn aan CVS, wat een veel duidelijker beeld biedt van de manier waarop deze invaliderende ziekte aangepakt kan worden.

Onderzoekers van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases aan het Menzies Health Institute Queensland van de Griffith Universiteit, hebben significante beperkingen gevonden in het functioneren van de cellen van mensen met CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Problemen met connectiviteit in de hersenen veroorzaken signaalproblemen bij ME/CVS

Door ME-gids op vrijdag 10 juni 2016.
3842x gelezen. Bron: ME Association UK, ME Action. Geen reacties.

Autonome correlaties met MRI zijn abnormaal in het vasomotorische centrum van de hersenstam bij ME/CVS

NeuroImage: Clinical, online gepubliceerd op 31 maart 2016
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213158216300584

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie van Jason vergelijkt huisgebonden en niet-huisgebonden ME/cvs-patiënten

Door ME-gids op zondag 5 juni 2016.
624x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S, #MEAction, 9 mei 2016

Een nieuwe studie door Pendergrast et al. werd onlangs in het tijdschrift Chronical Illness gepubliceerd, getiteld Housebound versus nonhousebound patients with myalgic encephalomyelitis and chronic fatigue syndrome. De auteurs van de paper waren onder andere de welbekende ME/cvs-onderzoekers Julia L. Newton en Leonard Jason. Newton is veelal bekend vanwege haar studies naar spierfunctie bij ME/cvs, en Jason voor zijn studies naar ME die frequent en vaak op belangenbehartiging voor patiënten georiënteerd zijn.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verkorte telomeren bij CVS

Door ME-gids op donderdag 2 juni 2016.
615x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 29 april 2016

Menselijke chromosomen (grijs) gevangen door telomeren (wit). [U.S. Department of Energy Human Genome Program http://go.nasa.gov/1XXU3jD]

Telomeren zijn ‘kapjes’ van DNA en eiwit die zich aan het eind van chromosomen bevinden om hen te beschermen tegen beschadigingen of tegen het verbonden raken met andere chromosomen als cellen zich delen. Qua structuur bestaan zij uit een gebied van honderden of zelfs duizenden zich herhalende sequenties [stukjes DNA] van nucleotide letters, gewoonlijk herhalingen van de sequentie TTAGGG.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Kunnen eenvoudige bloedtesten helpen om ME/cvs te herkennen?

Door ME-gids op maandag 30 mei 2016.
1446x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. 1 reactie.

Cort Johnson, Health Rising Forums, 30 april 2016

Hoe geweldig zou het zijn als een dokter een tiener met een slepende vermoeidheid na infectieuze mononucleose / klierkoorts / ziekte van Pfeiffer een simpele bloedtest kon laten doen om te bepalen of zij ME/cvs had?

Zij en haar ouders zouden het resultaat misschien niet leuk vinden, maar ze zouden tenminste een antwoord hebben op de gezondheidsproblemen van hun dochter en ze zouden hun koers vanaf daar kunnen uitzetten. De dokter zou natuurlijk erg opgelucht zijn om een antwoord te hebben op de geheimzinnige problemen van zijn patiënte. Hij of zij zou kunnen bestuderen op welke manier ME/cvs te behandelen is of (hopelijk) haar op weg sturen naar een arts die dit zou kunnen (in plaats van een psychiater die dit niet kan).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Microstructurele verwoesting: het immuunsysteem, vermoeidheid en de hersenen – Een scenario voor ME/cvs en FM

Door ME-gids op woensdag 18 mei 2016.
826x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 6 april 2016

Iets dat met het immuunsysteem te maken heeft, ranselt de basale ganglia af in de hersenen van zowel hepatitis C- als ME/cvs-patiënten

We weten dat hepatitis C-patiënten een sterk pro-inflammatoir geneesmiddel kregen (IFN-α) dat hen helpt om hun virale infecties te bestrijden, en ME/cvs-patiënten hebben erg vergelijkbare problemen hebben met vermoeidheid en identieke problemen met hun basale ganglia.

Dat suggereert dat het niet de aanwezigheid van een infectie is die hen op elkaar doet lijken, maar immuunactivatie. Mensen met hepatitis C die geen IFN-α innemen, ervaren geen ernstige vermoeidheid en hebben geen problemen met hun basale ganglia. Wat er ook aan de hand is bij ME/cvs, de enige manier om dit na te bootsen bij hepatitis C-patiënten, is om hen te treffen met een zeer krachtige immuunversterker. (Interferonen worden door cellen afgescheiden om virussen aan te vallen.)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Potentiële biomarkers in de Natural Killer (NK)-cellen van patiënten met ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 14 mei 2016.
1472x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

MicroRNA’s als potentiële biomarkers in de NK-cellen van patiënten met ME/cvs

Diagram van het process van miRNA met mRNA (By Kelvinsong – Own work, CC BY 3.0, bit.ly/1Rx9LTW)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verdere aanwijzingen in de strijd tegen ME/cvs: afwijkingen in werking NK-cellen

Door ME-gids op woensdag 11 mei 2016.
628x gelezen. Bron: EurekAlert. Geen reacties.

Persbericht 10 mei 2016. Griffith University

Nieuwe bevindingen met betrekking tot de pathologie van ME/cvs brengen onderzoekers van de Griffith University dichter bij het identificeren van de oorzaak van deze invaliderende ziekte

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > >|