random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Kunnen mensen met ME/CVS baat hebben bij een geneesmiddel voor MS?

Door ME-gids op vrijdag 15 mei 2015.
1085x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, 17 december 2014

De herstelmechanismen van neuronen lijken zowel bij MS als ME/cvs niet optimaal te verlopen. © renjith krishnan op FreeDigitalPhotos.net

Multiple sclerose (MS) is geen ME/CVS en ME/CVS is geen MS.

Waarom dan een blog over een veelbelovend geneesmiddel voor multiple sclerose? Omdat, ook al zijn beide aandoeningen verschillend - zelfs zeer verschillend in bepaalde opzichten – er genoeg gelijkenissen bestaan om te mogen veronderstellen dat er gemeenschappelijke mechanismen werkzaam kunnen zijn in beide.

... lees verder >> |

Artikels

CVS, wat als het u overkomt?

Door ME-gids op woensdag 13 mei 2015.
698x gelezen. Bron: Veto. Geen reacties.

Chronisch vermoeidheidssyndroom uitgelicht

Op 22 april lanceerde de Wake-Up Call-beweging een nieuwe campagne. De actie wil CVS uit het medische verdomhoekje halen en de bevolking sensibiliseren. Chronische vermoeidheid kan immers iedereen overkomen.

... lees verder >> |

Artikels

Het Medicijn: Een geschiedenis van Rituximab bij ME/CVS

Door ME-gids op donderdag 30 april 2015.
3294x gelezen. Bron: Jørgen Jelstad. Geen reacties.

Jørgen Jelstad
© Facebook

Met dank aan de Noorse journalist Jørgen Jelstad voor de toestemming dit artikel te reproduceren op Phoenix Rising. Het origineel vind je op zijn blog. Het artikel verscheen voor het eerst in de nieuwsbrief van InvestinME over de Conferentie in Londen in 2012. Jørgen Jelstad schreef ook een boek over ME dat goede recensies kreeg.

“Ze ontdekten snel dat nieuwe ideeën in de wetenschap niet altijd met open armen ontvangen worden – zelfs als de oude niet werken.”
Switch off, switch on, The National, 2009.

2004 : Patiënt Nul

Anne Katrine wandelt in 2004 de kankerafdeling in het Haukeland University Hospital in Bergen (Noorwegen) binnen voor een behandeling tegen de lymfomen die de dokters een jaar eerder ontdekten. Na vier ronden chemotherapie leek de kanker verslagen te zijn maar opeens kwam de kanker terug en nu komt ze binnen voor haar tweede behandelingsregime.

... lees verder >> |

Artikels

Kan immunomodulerende behandeling helpen voor ME/CVS-patiënten?

Door ME-gids op vrijdag 3 april 2015.
1438x gelezen. Bron: Dagens Medisin. Geen reacties.

Dagens Medisin, 20 maart 2015

We voeren onze studie uit omdat we van mening zijn dat ME/CVS een ernstige ziekte is, en omdat we de hypothese stellen dat patiënten goed kunnen reageren op immunomodulerende behandeling.

Olav Mella, Kari Sørland en Olav Dahl, allen van de Afdeling Oncologie, Universitair Ziekenhuis Haukeland
Alexander Fosså, Afdeling Oncologie behandeling, Universitair Ziekenhuis Oslo (Noors Radium Ziekenhuis)

Dr. Fluge en Mella reageren op de kritiek met betrekking tot hun studie met het kankermedicijn cyclofosfamide bij ME/CVS-patiënten.

... lees verder >> |

Artikels

Energie sparen bij kinderen met ME

Door ME-gids op woensdag 11 maart 2015.
810x gelezen. Bron: Tymes Trust. 1 reactie.

Jane Colby, 31 januari 2015

© Thuisonderwijs.nl

Dit artikel is een reactie op de publicatie in The Lancet Psychology van een op 13 januari online verschenen onderzoek waarin de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) positief werd afgeschilderd. Een aantal Britse kranten deed daar graag aan mee.

Jane Colby is directeur van de TYMES-trust, The Young ME-sufferers Trust, een Engelse organisatie die de belangen van (ouders met) kinderen met ME/cvs behartigt. Wie vanuit België of Nederland contact wil met TYMES trust, kan (in het Engels) het contactformulier via  http://www.tymestrust.org  invullen en mailen.

... lees verder >> |

Artikels

Na Rituximab studie met kankermedicijn Cyclofosfamide tegen ME

Door ME-gids op dinsdag 10 maart 2015.
1504x gelezen. Bron: Kavlifondet. Geen reacties.

Professor Olav Mella, nationaal projectcoördinator en verpleegster Kari Sørland en arts en kankeronderzoeker Øystein Fluge proberen uit te zoeken hoe ze de ziekte kunnen behandelen. Hun hypothese is dat ME een variant van een auto-immuunziekte is die het vermogen van het lichaam beïnvloedt om de bloeddoorstroming te regelen. © Teresa Grøtan
6 maart 2015

Zoektocht naar antwoorden op het raadsel ME

Wat is precies ME? En hoe kan de ziekte worden behandeld? De Noorse Kavli Trust steunt onderzoekers naar kanker aan het Haukeland ziekenhuis in hun zoektocht naar het antwoord.

Leidinggevend arts en hoofd oncologie Øystein Fluge en prof. Olav Mella hebben eerder al meerdere studies met het kankermedicijn Rituximab bij ME-patiënten uitgevoerd. Hun meest recent voltooide studie is ter goedkeuring naar een wetenschappelijk tijdschrift gezonden.

... lees verder >> |

Artikels

ME-en CVS-patiënten zijn niet gebaat bij de diagnose SOLK

Door ME-gids op vrijdag 27 februari 2015.
1072x gelezen. Bron: Steungroep ME, ME/CVS Stichting, ME/cvs Vereniging. Geen reacties.

In NRC Handelsblad stond op 31 januari een uitgebreid artikel over ‘SOLK’. Vertegenwoordigers van de drie organisaties van ME- en CVS-patiënten hebben daar via onderstaande brief naar NRC kritisch op gereageerd. De brief is helaas niet geplaatst:

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Vzw Care for Us stuurt mensen met ME/CVS op gratis vakantie

Door ME-gids op woensdag 4 februari 2015.
1149x gelezen. Bron: Gazet van Antwerpen. Geen reacties.

Elke Lamens, Gazet van Antwerpen, 2 februari 2015

Brecht - Met de oprichting van de vzw Care for Us wil Sandra Galland uit Sint-Job vijftig chronisch zieken in juni gratis mee op gezondheidsweek nemen. Sinds ze in 2000 zelf chronisch ziek werd en ze een lange zoektocht naar herstel beleefde, wil ze nu patiënten die minder geluk kenden, op weg helpen.

... lees verder >> |

Artikels

Amerikaanse wetenschapper: inspanning is een schadelijke prikkel die symptomen bij ME/CVS verergert

Door ME-gids op maandag 9 februari 2015.
2242x gelezen. Bron: The Argus Report. Geen reacties.

Onderstaand artikel is een reactie op een “nieuw” onderzoeksrapport van Chalder et al. (2015) op basis van de fel bekritiseerde en ondeugdelijke PACE Trial (CGT/GET) uit 2011 dat op 13 januari j.l. in de Lancet Psychiatry werd gepubliceerd. Dit oud, herkauwd nieuws is van de hand van de psychosociale school in Engeland (White, Sharpe,…) die via een gesmeerde mediamachine de psychosomatische visie van ME/cvs extra leven probeert in te blazen met tenenkrommende koppen als “bewegingsangst staat herstel van CVS in de weg” of “CVS-patiënten kunnen herstellen door beweging”. Hopelijk behoren deze volstrekt onwetenschappelijke beweringen over afzienbare tijd tot het verleden.

... lees verder >> |

Artikels

Bedankingsbrief van Drs. Lipkin & Hornig – met bemoedigend nieuws over het Microbe Discovery Project

Door ME-gids op maandag 5 januari 2015.
820x gelezen. Bron: Microbe Discovery Project. Geen reacties.

Op 30 juli 2014 lanceerden ME-gids en de ME/cvs Vereniging in een gezamenlijk bericht (1, 2) de Kick-off van de fondsenwerving in Nederland en België voor een belangrijk researchproject van de Amerikaanse onderzoekers Ian Lipkin en Mady Hornig, verbonden aan de Columbia Universiteit van New York. Het betrof een allesomvattend onderzoek naar het darmmicrobioom van ME/cvs-patiënten. Deze studie kan een doorbraak zijn in het vinden van triggers van ME/cvs en het aan de hand daarvan onderverdelen in subgroepen. Financiering door de Amerikaanse overheid bleek niet mogelijk.

... lees verder >> |

Artikels

|< <  4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >|