random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Studie vindt hersenafwijkingen bij CVS-patiënten

Door ME-gids op donderdag 30 oktober 2014.
2269x gelezen. Bron: Stanford Medicine News Center. Geen reacties.

Radiologie onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenen van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom verminderde witte stof en witte stof afwijkingen hebben in de rechter hersenhelft.

Door Bruce Goldman, Stanford Medicine News Center , 28 oktober 2014

Een beeldvormingsstudie door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben duidelijke verschillen gevonden tussen de hersenen van patiënten met CVS en die van gezonde personen. 

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Valse beschuldigingen van kindermisbruik bij gevallen van ME tijdens de kinderjaren

Door ME-gids.net op maandag 8 september 2014.
1243x gelezen. Bron: Argument & Critique. 1 reactie.

http://www.argumentcritique.com/uploads/1/0/3/1/10317653/colby_j.pdf

Door Jany Colby
Algemeen directeur van Tymes Trust
jane.colby@tymestrust.org
www.timestrust.org
juli 2014

Colby, J. 2014 False Allegations of Child Abuse in Cases of Childhood Myalgic Encephalomyelitis (ME), Argument & Critique, July.

http://www.argumentcritique.com/publications.html

Samenvatting

Er is geen remedie voor ME (myalgische encefalomyelitis). Bij het ontbreken daarvan worden er behandelregimes voorgeschreven meestal op basis van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Fase III Rituximab-onderzoek van start in Noorwegen

Door ME-gids.net op vrijdag 19 september 2014.
1361x gelezen. Bron: ME/cvs Vereniging. 2 reacties.

Fase III Rituximab-onderzoek van start in Noorwegen

22 augustus 2014

De lang verwachte Noorse fase III-studie naar Rituximab als behandeling voor ME/cvs wordt gelanceerd. Aan het hoofd van de studie staan de oncologen prof. Olav Mella en dr. Øystein Fluge van het Haukeland universiteitsziekenhuis in Bergen, Noorwegen. In hun voorgaande studies (zoals http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0026358) bleek Rituximab een positief effect te sorteren bij 2/3 van de ME/cvs patiënten die de actieve stof toegediend kreeg.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Overwegingen in het opzetten van een post-mortem hersen- en weefselbank voor de studie van ME/CVS: een protocol-voorstel

Door ME-gids.net op zondag 24 augustus 2014.
1177x gelezen. Bron: BMC Research Notes. 2 reacties.

Nacul et al., 2014
http://www.biomedcentral.com/1756-0500/7/370

Samenvatting

Achtergrond

Nadat eerder de vraagstukken rond het opzetten en onderhouden van een ziektespecifieke hersen- en weefselbank voor myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) onderzocht werden door middel van een kwalitatieve studie met uitgebreide discussies met experts en patiënten, was ons doel om een protocol te ontwikkelen voor een Britse ME/CVS opslagplaats van menselijk weefsel van hoge kwaliteit van goed gedefinieerde ME/CVS-patiënten (nvdr. volgens Fukuda én Canadese Criteria) en controles, die geschikt is voor een brede waaier aan onderzoekstoepassingen.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Een studie van Simmaron Research richt zich op de oorsprong van het falen van het immuunsysteem in ME/CVS

Door ME-gids.net op maandag 7 juli 2014.
824x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. 1 reactie.

Cort Johnson, Simmaron Research, 13 juni 2014

De nieuwe immuunstudie van Simmaron Research bouwt voort op interessant onderzoek die de manier waarop we over ME/CVS denken, verandert.

Twintig jaar geleden vond de internationaal bekende virusjager, Dr. Ian Lipkin van de Columbia Universiteit het Bornavirus niet terug bij mensen met ME/CVS, maar hij is nooit de immuundisfunctie vergeten die hij gevonden heeft. Twintig jaar later vond hij meer immuundisfunctie in een andere studie.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Eindelijk een studie naar de zwaarst getroffen ME(cvs)-patiënten

Door ME-gids.net op zaterdag 5 juli 2014.
1559x gelezen. Bron: ME Research UK. 1 reactie.

Een geografisch afgebakende studie
17 mei 2014

Achtergrond en opzet

Zo’n 10-25 % van alle ME(cvs)-patiënten kan het huis niet uit of is bedlegerig, terwijl er toch nog steeds heel weinig bekend is over de oorsprong en de gevolgen van hun ernstige ziekte. We weten echter dat de ernstige ziekte de patiënten vatbaar maakt voor secundaire medische aandoeningen; dat de vooruitzichten voor herstel slechter zijn voor de zwaarst getroffen patiënten; en dat de cumulatieve impact van ernstig ziek zijn gedurende vele jaren – waar er geen teken van verbetering is – erg ingrijpend kan zijn. Door dit alles is het verbazingwekkend dat het meeste fundamentele klinische en experimenteel wetenschappelijke werk niet uitgevoerd is op deze belangrijke subgroep van ME(cvs)-patiënten. “Genegeerd en onzichtbaar”, zo beschreef het hoofd van de Engelse gezondheidsraad hen in zijn rapport van enkele jaren terug. (meer hierover in het essay “Severely overlooked by science”)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Beeldvorming van de hersenen onthult aanwijzingen over ME/CVS

Door ME-gids.net op maandag 2 juni 2014.
1202x gelezen. Bron: Emory News Center. Geen reacties.

Persbericht, 23 mei 2014

Verschillen in basale ganglia, gelijkenissen met inflammatie-geïnduceerde vermoeidheid

Een studie van de beeldvorming van de hersenen toont aan dat ME/CVS-patiënten een verminderde respons hebben in vergelijking met gezonde controles in een regio van de hersenen die verband houdt met vermoeidheid. De bevindingen suggereren dat ME/CVS geassocieerd wordt met veranderingen in de hersenen met betrekking tot hersenverbindingen die de motorische activiteit en de motivatie reguleren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Naar een duidelijkere diagnose van ME: PET-scans tonen neuro-inflammatie aan (Update)

Door ME-gids.net op zondag 13 april 2014.
4066x gelezen. Bron: RIKEN. Geen reacties.

© F. Twisk

Als de resultaten van deze recente studie van Nakatomi et al. gerepliceerd worden, zal wederom blijken dat de naam Myalgische Encefalomyelitis wel degelijk gerechtvaardigd is. ME betekent letterlijk ontsteking van hersenen en ruggenmerg die gepaard gaat met spierpijn. Deze ontsteking werd reeds bij enkele autopsies vastgesteld alsook Natelson stelde afwijkingen in het hersenvocht vast. Watanabe toonde in zijn studie met behulp van PET-scans immers aan dat inflammatie van verschillende hersendelen verhoogd is bij patiënten met ME. Deze correleerde ook met de symptomen.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Overeenkomsten tussen ME en MS: symptomen en neuro-immunologische kenmerken

Door ME-gids.net op donderdag 24 april 2014.
1621x gelezen. Bron: BMC Medicine. Geen reacties.

In een studie van Maes en Morris werden veel overeenkomsten van symptomen en neuro-immunologische karakteristieken gevonden tussen ME/cvs en MS. Een korte samenvatting van de studie vindt u hieronder. Voor de echte bollebozen onder ons, en voor wie daar nog niet genoeg aan heeft, is hier de link naar het volledige artikel: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/205

Vooral de (neurochemische) afwijkende activiteiten in de cellen, de spieren en de hersenen komen uit de samenvatting naar voren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Cognitieve testen bij ME/CVS veroorzaken mentale uitputting die dagenlang duurt

Door ME-gids.net op donderdag 20 maart 2014.
1407x gelezen. Bron: Phoenix Rising. Geen reacties.

Simon McGrath voor Phoenix Rising, 17 maart 2014

Simon McGrath staat kort stil bij een recente paper die tot nu toe een van de meest krachtige bewijzen onthult voor de cognitieve problemen bij ME/CVS

Het komt misschien niet als een grote verrassing voor de patiënten, maar een nieuwe studie heeft geconstateerd dat mentale vermoeidheid lang kan aanhouden na een mentale inspanning.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 > >|