random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Trial by error, vervolgd: een vervolgpost over FITNET-NHS

Door ME-gids op dinsdag 16 mei 2017.
1391x gelezen. Bron: Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 28 november 2016

David Tuller is academisch coördinator van de gecombineerde masteropleiding volksgezondheid en journalistiek aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

De post van vorige keer over FITNET-NHS en Esther Crawley heeft veel belangstelling gewekt. Ik denk dat mensen boos worden als onderzoekers slordig “bewijs” uit slecht ontworpen studies aanhalen om het opdringen van psychologische behandelingen aan kinderen met een fysiologische ziekte te rechtvaardigen. Ik wilde nog een aantal aanvullende feiten posten, die verband houden met het onderwerp.

... lees verder >> |

Artikels

Trial by error, vervolgd: de nieuwe FITNET-studie voor kinderen

Door ME-gids op maandag 8 mei 2017.
1526x gelezen. Bron: Virology Blog. Geen reacties.

 David Tuller, DrPH, Virology Blog, 21 november 2016

David Tuller is academisch coördinator van de gecombineerde masteropleiding volksgezondheid en journalistiek aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Het afgelopen jaar was een ramp voor de voorstanders van de PACE-studie. Ze kregen te maken met groeiend internationaal verzet tegen hun overdreven claims dat cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie effectieve behandelingen zijn voor chronisch vermoeidheidssyndroom, ook bekend als ME/cvs. De onlangs door de rechtbank opgelegde vrijgave van belangrijke studiedata heeft bevestigd wat al lang overduidelijk was: De PACE-auteurs verzwakten hun uitkomstencriteria halverwege, op manieren die hen in staat stelden om dramatisch betere resultaten te rapporteren voor “verbetering” (in The Lancet in 2011) en “herstel” (in Psychological Medicine in 2013). Door te weigeren om de bevindingen volgens de oorspronkelijke protocolmethoden te verstrekken, of statistische analyses die de impact beoordelen van de vele veranderingen halverwege de studie, of hun werkelijke studiedata, waren ze in staat hun rampzalige resultaten vijf jaar lang te verbergen.

... lees verder >> |

Artikels

Studies naar ME/cvs brengen problemen met het autonoom zenuwstelsel in verband met de hersenen

Door ME-gids op donderdag 27 april 2017.
1196x gelezen. Bron: Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 3 februari 2017

Dr. Barnden van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) in Griffith, Australië, heeft fascinerend beeldvormend hersenonderzoek uitgevoerd naar ME/cvs. In de afgelopen zes jaar heeft Barnden resultaten gepubliceerd uit een veelzijdig beeldvormend hersenonderzoek, dat resultaten van magnetic resonance imaging (MRI) op twee manieren analyseerde.

... lees verder >> |

Artikels

De bal misslaan bij ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 19 april 2017.
2203x gelezen. Bron: The New York Times. Geen reacties.

Julie Rehmeyer en David Tuller, New York Times, 18 maart 2017

Wat zijn enkele van de behandelingen die patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) zouden moeten volgen? Veel belangrijke medische organisaties halen er twee aan: psychotherapie en een geleidelijke toename van lichaamsbeweging. Er is echter slechts één probleem. De belangrijkste studie, die als bewijs is aangehaald dat patiënten kunnen herstellen met deze behandelingen, heeft een aantal van haar resultaten overdreven. In werkelijkheid wordt de claim dat patiënten kunnen herstellen door deze behandelingen, niet gerechtvaardigd door de data.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Wetenschappelijk toptijdschrift verklaart dat er een verschuiving in de houding tegenover ME/cvs heeft plaatsgevonden

Door ME-gids op zondag 16 april 2017.
2681x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 31 maart 2017

“ME/cvs is een biologische ziekte” Dr. Ian Lipkins Center for Infection and Immunity, Columbia University

Van de opvallende blog van NIH-directeur Francis Collins “Moving towards answers in ME/CVS” [“Dichter bij antwoorden over ME/cvs”], tot het opiniestuk van de New York Times “Getting It Wrong on Chronic Fatigue Syndrome” dat de fouten van de PACE-studie aan de kaak stelde, tot de verslaggeving van de zoektocht van de Australiërs naar een biomarker, de ME/cvs-gemeenschap werd de laatste tijd getrakteerd op uitstekende berichtgeving in de pers.


Invloedrijke wetenschappelijke tijdschriften suggereren dat er een verschuiving plaatsvindt in de manier waarop onderzoekers ME/cvs bekijken

... lees verder >> |

Artikels

Petersons atypische subgroep biedt een nieuwe blik op ME/cvs

Door ME-gids op woensdag 12 april 2017.
1109x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 5 april 2017

“We hebben nu biologisch bewijs dat de uitlokkende factoren voor ME/cvs onderscheiden paden naar ziekte kunnen omvatten, of, in sommige gevallen, personen kwetsbaar maken voor de latere ontwikkeling van ernstige comorbiditeiten.” Dr. Mady Hornig

De makers van subgroepen

In de laatste paar jaar zijn de Simmaron Research Foundation en het Center for Infection and Immunity aan Columbia University en anderen begonnen met het uitbraken van een aantal subgroepen waar lang op is gewacht. Onlangs werden nieuwe bevindingen gepubliceerd door Columbia en Simmaron die 2 subgroepen definiëren.

... lees verder >> |

Artikels

Onderzoeker Stanford ontwikkelt tool om ME/cvs te begrijpen

Door ME-gids op maandag 3 april 2017.
522x gelezen. Bron: Stanford Medicine. Geen reacties.

Holly MacCormick, Stanford Medicine, 30 maart 2017

Veel wetenschappers zijn zeer begaan met hun werk. Maar voor onderzoeker Ron Davis, PhD, is de drijfveer om het mysterie achter ME/cvs te ontcijferen allesomvattend: Davis’ 33-jarige zoon, Whitney Dafoe, is al bijna 4 jaar bedlegerig.

... lees verder >> |

Artikels

Reactie Dr. Vink, Tuller en Wilshire op auteurs PACE-studie: mythe dat CGT en GET doeltreffend zijn, ontmaskerd

Door ME-gids op vrijdag 31 maart 2017.
625x gelezen. Bron: Observant. Geen reacties.

PACE trial geeft resultaten opnieuw verkeerd weer

Ontmaskerd: de mythe dat CGT en GET doeltreffend zijn bij ME/CVS

Mark Vink, Observant, 27 maart 2017

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Opnieuw een open brief aan Psychological Medicine!

Door ME-gids op vrijdag 24 maart 2017.
1736x gelezen. Bron: Virology Blog. Geen reacties.

Virology Blog, 23 maart 2017

Vorige week postte Virology Blog een open brief aan de redacteurs van Psychological Medicine. De brief riep op om de misleidende bevindingen, dat deelnemers in de PACE-studie voor ME/CVS “hersteld waren” van cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie, terug te trekken. Meer dan 100 wetenschappers, artsen, andere experts en patiëntenorganisaties ondertekenden de brief.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

"Gedrags- en bewegingstherapie zijn schadelijk" (Update)

Door ME-gids op donderdag 23 maart 2017.
678x gelezen. Bron: Observant online. Geen reacties.

Opinie over ME: "Mijn klachten werden afgewimpeld als aanstelleritis"

Observant, 22 maart 2017 

ME is geen psychische ziekte, maar een systeemziekte, betoogde prof. Jan Willem Cohen Tervaert onlangs in de serie over Mythbusters in Observant. Huisarts, verzekeringsarts, onderzoeker en ME-patiënt Mark Vink is het met hem eens. Hij analyseerde de onderzoeksuitslagen van de grote Britse PACE- studie naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) en ontdekte een ´aantal fouten´ die hij in twee wetenschappelijke artikelen beschreef. Een van die artikelen leverde hem een nominatie op voor de John Maddox Prize 2016, een initiatief van onder andere het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

|< <  5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > >|