random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Melkeiwitintolerantie en pediatrische ME

Door ME-gids op zondag 6 november 2016.
1093x gelezen. Bron: ME Research UK. 4 reacties.

ME Research UK, 23 augustus 2016

 
Classificatie van ongewenste bijwerkingen van voedingsmiddelen (Uit: Turnbull JL, et al. Aliment Pharmacol Ther 2015; 41: 3–25. Diagnose en aanpak van voedingsallergie en voedingsintoleranties: afbeelding http://bit.ly/2bsb0nl)

Ongeveer 20% van de bevolking in moderne samenlevingen reageert slecht op bepaalde voedingsmiddelen en sommigen hebben werkelijk voedingsintoleranties, gedefinieerd als ongewenste niet-allergische reacties die geen directe immuunreactie met zich meebrengen. De meest courante voedings'gevoeligheden' in de moderne wereld zijn: gluten, lactose, fructose, melk en eieren, maar er is een veelheid aan kandidaten (zie grafiek).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Vermoeidheidsbiomarkers tonen verschil tussen chronisch vermoeidheidssyndroom en gewone vermoeidheid

Door ME-gids op zaterdag 29 oktober 2016.
969x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

ME news Australia, 12 augustus 2016

Onderzoekers in Japan maten menselijke herpesvirussen HHV-6 en HHV-7 in het speeksel en ontdekten dat ze gebruikt kunnen worden als biomarkers om het verschil te zien tussen fysiologische vermoeidheid (die overgaat door rust) en pathologische vermoeidheid.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Genverschillen gevonden bij patiënten met een ernstige vorm van myalgische encefalomyelitis

Door ME-gids op maandag 24 oktober 2016.
2026x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, ME Australia, 8 september 2016


© Griffith University

Wetenschappers uit Queensland onderzochten bloed van patiënten met matige en ernstige Myalgische Encefalomyelitis (ME).

Ze gebruikten de International Consensus Criteria (ICC) om de diagnose te stellen. Bij de ernstig zieke ME patiënten vond men 37 genen die duidelijk te hard werkten en 55 genen die duidelijk te traag werkten in vergelijking met gezonde controlepersonen. Maar, er was geen verschil in de genexpressie van proteïnekinase tussen matig zieke ME patiënten en gezonde mensen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De bloedvolumeparadox bij ME en POTS

Door ME-gids op zondag 9 oktober 2016.
3016x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

 

Cort Johnson, stichter van Health Rising en Phoenix Rising, 29 juli 2016

Kunihisa Miwa, een Japanse ME/CVS-onderzoeker, is goed bezig. In wel vijf studies heeft hij de weg vrijgemaakt voor de vondst over het kleine hart bij ME/CVS. Systrom heeft eigenlijk de bevindingen van Miwa gevalideerd in zijn grote studie van mensen met onverklaarde inspanningsintolerante - waarvan sommigen ME/CVS hadden.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De inspanningsintolerantie bij POTS en ME/cvs verklaard?

Door ME-gids op dinsdag 20 september 2016.
4413x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. 1 reactie.

Cort Johnson, Health Rising, 4 juli 2016

Een aanzienlijk aantal mensen die geen inspanning kunnen leveren, zijn een medisch mysterie voor cardiologen en longartsen.

Het is altijd bemoedigend om gevestigde onderzoekers van buiten het gebied van ME/CVS te zien aansluiten bij dit onderzoeksveld. David Systrom, een longspecialist aan Brigham and Women’s Hospital in Boston, is al minstens 10 jaar lang geïnteresseerd in onverklaarde inspanningsintolerantie.

Hij en Oldham hebben onlangs hun magnum opus over inspanningsintolerantie gepubliceerd; een studie met meer dan 600 patiënten die negen jaar geleden begon.

Unexplained exertional dyspnea caused by low ventricular filling pressures: results from clinical invasivecardiopulmonary exercise testing. William M. Oldham,1,2,3 Gregory D. Lewis,3,4 Alexander R. Opotowsky,2,3,5 Aaron B. Waxman,1,2,3 David M. Systrom1,2,3. Pulm Circ 2016;6(1):55-62. DOI: 10.1086/685054.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het kernprobleem van ME/CVS geïdentificeerd? Naviauxs studie naar het metaboloom opent een nieuwe deur

Door ME-gids op zaterdag 17 september 2016.
4020x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

“Dit werk opent een nieuwe deur naar zowel het begrijpen van de biologie van CVS en, belangrijker voor de patiënten, een robuuste, rationele manier om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor een ziekte die daar grote nood aan heeft” Robert Naviaux

De Dafoes keken naar elkaar in verbazing. Ze hadden hun zieke zoon Whitney op elk mogelijke manier getest en problemen gevonden, maar niets dat had gereflecteerd hoe ziek hij was – tot nu. Zijn metabolomicaresultaten onthulden rij na rij abnormaliteiten – sommigen ervan waren zo afwijkend dat ze de grafieken te buiten gingen. Er ging meteen een nieuwe wereld voor hen open.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Naviauxs paper over het metabolisme is zo belangrijk als je dacht

Door ME-gids op vrijdag 9 september 2016.
1108x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S., #MEAction, 30 augustus 2016

Robert Naviaux, onderzoeker aan de Universiteit van Californië in San Diego, publiceerde onlangs een mijlpaalstudie over de metabolieten in patiënten met ME/cvs. Ze haalde wereldwijd het nieuws [behalve in België en Nederland..., n.v.d.r.]. Hieronder een diepteanalyse van de bevindingen van de paper en de gevolgen ervan.

Opmerking: een deel van onderstaande info is speculatief, en linkt Naviauxs bevindingen aan ander onderzoek. Bevindingen die niet expliciet door de studie aangegeven zijn, staan op het einde van het artikel samengevat.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verminderde hartprestatie bij ME/CVS staat in verband met bloedvolume, niet deconditionering

Door ME-gids op maandag 5 september 2016.
7480x gelezen. Bron: ME Research UK & Health Rising. Geen reacties.


Credit: BodyParts3D, © The Database Center for Life Science

ME Research UK, juni 2016

Door de jaren heen hebben een aantal rapporten in de wetenschappelijke literatuur gewezen op de aanwezigheid van afwijkingen van hartfunctie (cardiaal) in ME/CVS. Een studie uit 2006 bijvoorbeeld heeft gevonden dat ME/CVS-patiënten een relatief kort QT-interval (meting van de elektrische cyclus van het hart) in vergelijking met gezonde mensen (lees meer). Ook in 2009 meldden Japanse onderzoekers cardiale disfunctie met lage cardiale output in sommige oosterse patiënten (lees meer), en een ander onderzoek vond dat de cardiale functie verminderd was (lees meer).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoekers identificeren kenmerkende chemische handtekening voor ME/cvs (Update 2)

Door ME-gids op zaterdag 3 september 2016.
3955x gelezen. Bron: UC San Diego Health & Open Medicine Foundation. Geen reacties.

Ontdekking, samen met onthulling van onderliggende biologie, zou kunnen leiden tot een snellere, meer accurate diagnose, en meer doeltreffende, gepersonaliseerde therapieën

Scott LaFee, UC San Diego Health, 29 augustus 2016

Myalgische Encefalomyelitis (ME), ook wel (n.v.d.r. vaak ten onrechte) bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), is een mysterieuze en gekmakende ziekte, zonder remedie of bekende oorzaak. Maar onderzoekers aan de Faculteit Geneeskunde van de University of California San Diego gebruikten verschillende technieken om gericht metabolieten in bloedplasma te identificeren en beoordelen en hebben op deze manier een kenmerkende chemische handtekening voor deze invaliderende ziekte geïdentificeerd én een onverwachte onderliggende biologie: het is vergelijkbaar met het “dauerstadium” en andere hypometabolische syndromen zoals calorische restrictie, diapauze, en hibernatie (winterslaap).

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Australische studie naar het metaboloom bij jonge vrouwen met ME/cvs (CCC)

Door ME-gids op woensdag 24 augustus 2016.
2691x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, MEAustralia.net, 6 juli 2016

In Melbourne, Australië onderzocht een studie met 34 patiënten en 25 controles het energiemetabolisme, chronische immuunactivatie en problemen met oxidatieve stress bij ME/cvs-patiënten (Canadese Consensus Criteria). De studie vond significante verschillen in metabolieten en stelde een nieuwe marker voor: nachtelijke opeenhoping van allantoïne in de urine.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > >|