random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Naviauxs paper over het metabolisme is zo belangrijk als je dacht

Door ME-gids op vrijdag 9 september 2016.
1084x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S., #MEAction, 30 augustus 2016

Robert Naviaux, onderzoeker aan de Universiteit van Californië in San Diego, publiceerde onlangs een mijlpaalstudie over de metabolieten in patiënten met ME/cvs. Ze haalde wereldwijd het nieuws [behalve in België en Nederland..., n.v.d.r.]. Hieronder een diepteanalyse van de bevindingen van de paper en de gevolgen ervan.

Opmerking: een deel van onderstaande info is speculatief, en linkt Naviauxs bevindingen aan ander onderzoek. Bevindingen die niet expliciet door de studie aangegeven zijn, staan op het einde van het artikel samengevat.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Verminderde hartprestatie bij ME/CVS staat in verband met bloedvolume, niet deconditionering

Door ME-gids op maandag 5 september 2016.
7432x gelezen. Bron: ME Research UK & Health Rising. Geen reacties.


Credit: BodyParts3D, © The Database Center for Life Science

ME Research UK, juni 2016

Door de jaren heen hebben een aantal rapporten in de wetenschappelijke literatuur gewezen op de aanwezigheid van afwijkingen van hartfunctie (cardiaal) in ME/CVS. Een studie uit 2006 bijvoorbeeld heeft gevonden dat ME/CVS-patiënten een relatief kort QT-interval (meting van de elektrische cyclus van het hart) in vergelijking met gezonde mensen (lees meer). Ook in 2009 meldden Japanse onderzoekers cardiale disfunctie met lage cardiale output in sommige oosterse patiënten (lees meer), en een ander onderzoek vond dat de cardiale functie verminderd was (lees meer).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoekers identificeren kenmerkende chemische handtekening voor ME/cvs (Update 2)

Door ME-gids op zaterdag 3 september 2016.
3882x gelezen. Bron: UC San Diego Health & Open Medicine Foundation. Geen reacties.

Ontdekking, samen met onthulling van onderliggende biologie, zou kunnen leiden tot een snellere, meer accurate diagnose, en meer doeltreffende, gepersonaliseerde therapieën

Scott LaFee, UC San Diego Health, 29 augustus 2016

Myalgische Encefalomyelitis (ME), ook wel (n.v.d.r. vaak ten onrechte) bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), is een mysterieuze en gekmakende ziekte, zonder remedie of bekende oorzaak. Maar onderzoekers aan de Faculteit Geneeskunde van de University of California San Diego gebruikten verschillende technieken om gericht metabolieten in bloedplasma te identificeren en beoordelen en hebben op deze manier een kenmerkende chemische handtekening voor deze invaliderende ziekte geïdentificeerd én een onverwachte onderliggende biologie: het is vergelijkbaar met het “dauerstadium” en andere hypometabolische syndromen zoals calorische restrictie, diapauze, en hibernatie (winterslaap).

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Australische studie naar het metaboloom bij jonge vrouwen met ME/cvs (CCC)

Door ME-gids op woensdag 24 augustus 2016.
2666x gelezen. Bron: ME Australia. Geen reacties.

Sasha Nimmo, MEAustralia.net, 6 juli 2016

In Melbourne, Australië onderzocht een studie met 34 patiënten en 25 controles het energiemetabolisme, chronische immuunactivatie en problemen met oxidatieve stress bij ME/cvs-patiënten (Canadese Consensus Criteria). De studie vond significante verschillen in metabolieten en stelde een nieuwe marker voor: nachtelijke opeenhoping van allantoïne in de urine.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Paper van professor en patiënten over de oplosbare biologische uitdaging die ME/cvs heet: lezersvriendelijke versie

Door ME-gids op woensdag 17 augustus 2016.
1686x gelezen. Bron: Phoenix Rising Forums. Geen reacties.

Het origineel artikel is van Simon Mc Grath op Phoenix Rising Forums, 12 mei 2016

Simon Mc Grath verschaft ons een patiëntvriendelijke versie van een peerreviewed paper dat sommige van de meeste veelbelovende biomedische onderzoeken naar ME/cvs belicht...

Onlangs publiceerde Professor Jonathan Edwards, met patiënten en zorgverleners als co-auteurs (waaronder ikzelf) een peerreviewed artikel in het medisch tijdschrift Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior. Het artikel werd binnen een paar dagen de meest gelezen paper.

Het artikel benadrukt enkele van de meest veelbelovende biomedische onderzoeken naar ME/CVS, bespreekt mogelijke brede modellen om de ziekte te begrijpen en suggereert concrete maatregelen om de vooruitgang te bespoedigen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Opflakkeringen van ME/CVS veroorzaakt door het belasten van spieren en zenuwen

Door ME-gids op zaterdag 30 juli 2016.
4062x gelezen. Bron: University of Alabama at Birmingham. Geen reacties.

Alicia Rohan, University of Alabama at Birmingham, 18 juli 2016

Birmingham, Ala. - Een recente studie die door de onderzoekers aan de Universiteit van Alabama at Birmingham en de School of Medicine van de Johns Hopkins University in PLOS One gepubliceerd werd, toont aan dat symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), een complexe en invaliderende multisysteemaandoening, uitgelokt kunnen worden door een milde tot matige belasting (inspanning) van de spieren en zenuwen.


... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studies naar de aantasting van het gezichtsvermogen bij ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 23 juli 2016.
919x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 11 juni 2016


Rachel geflankeerd door haar supervisors Dr. Claire Hutchinson en Dr. Kevin Paterson

Problemen met de ogen en het gezichtsvermogen komen vaak voor bij mensen met ME/cvs, maar wetenschappelijk onderzoek is schaars geweest. Om het evenwicht terug te herstellen, hebben ME Research UK en de Ierse ME Trust de Vision and Language Research Group opgericht aan de Universiteit van Leicester, om experimenten uit te voeren om visusgerelateerde symptomen bij de ziekte te identificeren en kwantificeren, en tot op heden hebben de onderzoekers verschillende wetenschappelijke papers gepubliceerd die een scala aan visuele beperkingen rapporteren. 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Update van de studie naar Rituximab: zoektocht naar genetische markers

Door ME-gids op maandag 18 juli 2016.
2426x gelezen. Bron: #MEAction en Health Rising. Geen reacties.

Fluge en Mella’s zoektocht naar genetische markers

Jaime S., #MEAction, 11 mei 2016

Bij de studie van Dr. Albright naar de families van ME/cvs-patiënten in Utah, was het risico op ME 2,7 groter bij verwanten van de eerste graad van ME-patiënten, 2,3 keer groter bij verwanten van de tweede graad en 1,93 keer groter bij verwanten van de derde graad. Deze familiale clustering is de basis voor nieuw onderzoek in Noorwegen, waar wetenschappers hun best doen om te ontdekken wat genen veroorzaken of bijdragen aan de ontwikkeling van myalgische encefalomyelitis. Eén van de gebieden waarin men geïnteresseerd is, is het HLA-gen, dat in verband is gebracht met vele auto-immuunziekten waaronder lupus, Syndroom van Sjögren en auto-immune hepatitis. Onderzoekers aan het universitair ziekenhuis van Oslo onderzoeken momenteel het HLA-gen bij ME.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Risico op depressie, hopeloosheid en zelfmoord groot door verwaarlozing van mensen met ME

Door ME-gids op maandag 4 juli 2016.
1455x gelezen. Bron: LigaSFC. Geen reacties.


Zelfmoordrisico door verwaarlozing onder mensen die leven met ME/CVS: eerste Spaanse studie

LigaSFC, PARS (Plataforma de Afectadas por los Recortes Sanitarios), 12 mei 2016

SAMENVATTING

“We zullen geen rechtvaardig, vooruitstrevend noch democratisch land zijn, zolang er mensen zijn die Myalgische Encefalomyelitis hebben, die nog steeds worden genegeerd en ONZICHTBAAR zijn”

Juan Jimenez-Ortiz

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Aanwijzing voor ME/cvs gevonden in darmbacteriën

Door ME-gids op dinsdag 28 juni 2016.
17211x gelezen. Bron: Cornell Chronicle. 1 reactie.

Door Krishna Ramanujan, origineel gepubliceerd in de Cornell Chronicle, 24 juni 2016

Gekleurde scan met een elektronenmicroscoop van E. coli; sommige stammen zijn veel voorkomende goede darmbacteriën. © National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health

Voor artsen is ME/cvs een groot raadsel. ME/cvs is een aandoening waarbij normale inspanning tot invaliderende vermoeidheid leidt en die niet verbetert door rust. Er zijn geen uitlokkende factoren bekend, en een diagnose vereist langdurige testen die door een expert worden toegepast.

Als gevolg van dit gebrek aan informatie hebben sommige mensen zelfs gesuggereerd dat de ziekte psychosomatisch zou kunnen zijn.

Nu rapporteren onderzoekers van Cornell voor het eerst dat zij biologische markers van de ziekte in darmbacteriën en inflammatoire microbiële agentia (micro-organismen) in het bloed hebben geïdentificeerd.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > >|