random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Onderzoek werpt nieuw licht op genetische oorzaken van ME/cvs

Door ME-gids op dinsdag 7 juli 2015.
877x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.

Genetische veranderingen in belangrijke receptoren m.b.t. immunologische en cellulaire functie dragen bij aan de ontwikkeling van ME/cvs

Louise Durack, 12 mei 2015

Nieuwe onderzoeksresultaten werpen licht op de mogelijke oorzaak van myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Auto-immuunmarkers en auto-immuunziekten bij POTS-patiënten

Door ME-gids op zaterdag 6 juni 2015.
1464x gelezen. Bron: Lupus. Geen reacties.

Dr. Blitshteyn onderzoekt auto-antistoffen bij 100 POTS-patiënten. Het documenteren van het aantal auto-immuunmarkers bij POTS en welke specifieke auto-immuunziekten voorkomen, zal artsen helpen bij het opsporen van POTS-patiënten. Het identificeren van comorbide auto-immuunziekten bij POTS-patiënten is belangrijk omdat het artsen en patiënten toelaat om een behandelplan meer op maat te maken. Aangezien auto-immuunziekten vaak overlappen, ondersteunt deze studie het idee dat POTS mogelijk zelf een auto-immuunziekte is bij sommige patiënten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Inspanningsgerelateerde afwijkingen in de spiercellen van ME/CVS-patiënten

Door ME-gids op woensdag 8 april 2015.
1781x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 3 april 2015

In de historische literatuur was het belangrijkste kenmerk van myalgische encefalomyelitis (ME) spiervermoeidheid, vaak als reactie op een geringe mate van inspanning. Spierkrampen, fasciculaties (spiertrekkingen) en extreem gevoelige spieren kwamen ook vaak voor. Zoals Dr. Melvin Ramsay zei in de Postgraduate Medical Journal in 1978 “Dit was soms duidelijk als de patiënten huiverden bij zelfs lichte palpatie van de getroffen spier, maar veel vaker nam het de vorm aan van minuscule gebieden van spiergevoeligheid die zorgvuldig gezocht moesten worden in de trapeziusspier en gastrocnemius spier.” Vandaag de dag benadrukken patiënten met de diagnose ME/CVS vaak het belang van perifere vermoeidheid – zoals vermindering van spierkracht – in hun beleving van de ziekte.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wetenschappers vinden aanwijzingen in het hersenvocht voor cognitieve stoornissen bij ME/CVS

Door ME-gids op dinsdag 31 maart 2015.
2751x gelezen. Bron: The Center for Infection and Immunity. Geen reacties.

The Center for Infection and Immunity, 31 maart 2015

Immuunmarkers in hersenvocht bieden inzicht in de basis voor symptomen zoals “brain fog” (hersenmist)

Wetenschappers van de Columbia University's Mailman School of Public Health hebben een uniek patroon van immuunmoleculen in het hersenvocht van mensen met myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) geïdentificeerd, wat inzicht geeft in de basis van cognitieve disfunctie – door patiënten vaak beschreven als “hersenmist” (brain fog) – evenals nieuwe hoop voor verbeteringen in diagnose en behandeling.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Wetenschappers ontdekken sterk bewijs dat ME/CVS een biologische ziekte is

Door ME-gids op zaterdag 28 februari 2015.
7610x gelezen. Bron: Center for Infection and Immunity. 5 reacties.

Center for Infection and Immunity, 27 februari 2015

Immuunhandtekeningen in het bloed wijzen op verschillende stadia van de ziekte, en openen de deur naar een betere diagnose en behandeling

NEWYORK (27 februari 2015) – Onderzoekers aan het Center for Infection and Immunity aan de Mailman School of Public Health aan de Columbia Universiteit, hebben verschillende immuunveranderingen geïdentificeerd in patiënten met de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom, medisch bekend als myalgische encefalomyelitis (ME/CVS) of systemische inspanningsintolerantieziekte (SEID). De bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van de diagnose en het bepalen van behandelopties voor deze invaliderende aandoening, waarbij de symptomen variëren van extreme uitputting en moeite om zich te concentreren tot hoofdpijn en spierpijn.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Studie vindt link tussen vroege menopauze en CVS

Door ME-gids op vrijdag 20 februari 2015.
1335x gelezen. Bron: Menopause. 1 reactie.

Persbericht, 4 februari 2015, verspreid via EurekAlert 

N.v.d.r.: Onze kritiek is dat er voor dit onderzoek gebruik gemaakt werd van veel te ruime empirische criteria. Voorts is het niet geheel duidelijk of de Fukuda criteria dan wel Reeves criteria gebruikt werden.

De North American Menopause Society (NAMS) Cleveland, Ohio (4 februari 2015). Een nieuw gevonden verband tussen chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en vroege menopauze werd vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van de North American Menopause Society (NAMS). Deze link evenals verbanden met andere gynaecologische problemen en bekkenpijn kunnen helpen verklaren waarom CVS twee tot viermaal meer voorkomt bij vrouwen dan mannen en het meest prevalent is bij vrouwen van boven de 40. Alert blijven voor deze problemen kan ook de zorgverleners helpen bij een betere zorgverlening van vrouwen die een risico op CVS hebben, aldus de auteurs van deze populatie gebaseerde, case-control studie.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Stoornissen in de gastro-intestinale motiliteit en autonome functies in POTS

Door ME-gids op zondag 11 januari 2015.
1254x gelezen. Bron: Neurogastroenterology & Motility. Geen reacties.

Loavenbruck A, Iturrino J, Singer W, Sletten DM, Low PA, Zinsmeister AR, Bharucha AE. Neurogastroenterol Motil. 2014 Dec 6. doi: 10.1111/nmo.12480. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25483980

Achtergrond

Gastro-intestinale symptomen in het posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) komen vaak voor. Er zijn echter maar weinig studies die de gastro-intestinale transit in POTS onderzocht hebben. Onze primaire doelstellingen waren om de maaglediging te onderzoeken en het verband met autonome disfuncties in POTS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Gebrek aan toegankelijke en deskundige gezondheidszorg voor patiënten met neuro-endocriene immuunziekten

Door ME-gids op zondag 21 december 2014.
1001x gelezen. Bron: Frontiers in Clinical Medicine. Geen reacties.

Tina M. Tidmore, Leonard A. Jason, Suzanne So, Abigail Brown, Lori Chapo-Kroge, Marly C. Silverman.Lack of Knowledgeable Healthcare Access for Patients with Neuro-endocrine-immune Diseases. Frontiers in Clinical Medicine.

Complexe chronische ziekten van de neuro-endocrien-immuunsystemen omvatten myalgische encefalomyelitis (ME), chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), fibromyalgie, en post-Lyme syndroom (i.e. chronische Lyme). Vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk om optimale resultaten te produceren bij deze patiënten. In de zomer van 2012 beantwoordden mensen die naar eigen zeggen de diagnose ME/CVS, fibromyalgie, of post-Lyme/chronische Lyme hadden, een enquête van 7 vragen die verspreid werd door e-mails naar patiënten steungroepen, sociale media, en patiënt georiënteerde websites.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie vindt hersenafwijkingen bij CVS-patiënten

Door ME-gids op donderdag 30 oktober 2014.
2427x gelezen. Bron: Stanford Medicine News Center. Geen reacties.

Radiologie onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenen van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom verminderde witte stof en witte stof afwijkingen hebben in de rechter hersenhelft.

Door Bruce Goldman, Stanford Medicine News Center , 28 oktober 2014

Een beeldvormingsstudie door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben duidelijke verschillen gevonden tussen de hersenen van patiënten met CVS en die van gezonde personen. 

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Valse beschuldigingen van kindermisbruik bij gevallen van ME tijdens de kinderjaren

Door ME-gids.net op maandag 8 september 2014.
1316x gelezen. Bron: Argument & Critique. 1 reactie.

http://www.argumentcritique.com/uploads/1/0/3/1/10317653/colby_j.pdf

Door Jany Colby
Algemeen directeur van Tymes Trust
jane.colby@tymestrust.org
www.timestrust.org
juli 2014

Colby, J. 2014 False Allegations of Child Abuse in Cases of Childhood Myalgic Encephalomyelitis (ME), Argument & Critique, July.

http://www.argumentcritique.com/publications.html

Samenvatting

Er is geen remedie voor ME (myalgische encefalomyelitis). Bij het ontbreken daarvan worden er behandelregimes voorgeschreven meestal op basis van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 > >|