random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Hoe de naam "Chronisch Vermoeidheidssyndroom" een ernstige ziekte verdoezelt

Door ME-gids.net op dinsdag 25 februari 2014.
903x gelezen. Bron: BuzzFeed. Geen reacties.

27 januari 2014, door David Tuller

Naar schatting zijn één miljoen Amerikanen getroffen door de ziekte, die nog niet goed begrepen wordt door de medische gemeenschap.

Belangenbehartigers en patiënten beweren dat dit deels te wijten is aan het voortdurende stigma dat veroorzaakt wordt door zijn niet serieus klinkende naam.


... lees verder >> |

Artikels

Een radicaal zorgpad voor ME/CVS | Nancy Blake

Door ME-gids.net op donderdag 13 februari 2014.
1679x gelezen. Bron: nhsManagers.network. 8 reacties.

3 oktober 2013

Vaak verguisd en onbegrepen, krijgt ME een radicale make-over in dit exclusief artikel voor nhsManagers.network. Maar is deze weg echt zo radicaal? Misschien alleen als u een professionele zorgverlener bent!

 

... lees verder >> |

Artikels

De schande van biomedisch onderzoek in de VS

Door ME-gids.net op maandag 27 januari 2014.
1762x gelezen. Bron: White House Chronicle. Geen reacties.

Door Llewellyn King, White House Chronicle, 16 januari 2014

Wanneer de donkere schaduw van een ongeneeslijke zich over een leven werpt, wordt het alleen maar opgefleurd door de hoop dat de wetenschap er aandacht voor heeft en voortgang boekt: dat de cavalerie zal komen!

... lees verder >> |

Artikels

Ziekten kunnen stigmatiseren

Door ME-gids.net op donderdag 23 januari 2014.
765x gelezen. Bron: OUPBlog. Geen reacties.

Door Leonard A. Jason, 21 januari 2014

Wetenschappelijke accuraatheid is nooit een vereiste geweest voor namen van ziekten (vb. malaria betekent slechte lucht, lyme is een stad, en ebola is een rivier). Maar sommige namen van ziekten zijn beledigend, verwijtend naar het slachtoffer, en stigmatiserend. Multiple sclerose werd ooit hysterische verlamming genoemd toen mensen nog geloofden dat deze ziekte veroorzaakt werd door stress gelinkt aan oedipale fixaties. AIDS werd aanvankelijk de “ziekte van Gay Men” genoemd, toen het nog beschouwd werd als een ziekte die alleen maar homomannen trof. Toen deze ziektebenamingen veranderd werden, ondervonden de patiënten met Multiple Sclerose en AIDS gelukkig minder stigma. Geïnspireerde patiëntenactivisten van over de hele wereld zijn momenteel actief bezig met een andere belangrijke inspanning om chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) te hernoemen. Het is een politieke strijd om een deel van het stigma te verlichten dat veroorzaakt werd door de taal van wetenschappers van het CDC 25 jaar geleden.

... lees verder >> |

Artikels

David versus Goliath, of de Zieke ME-patiënt versus de Bureaucratie

Door ME-gids.net op zondag 19 januari 2014.
853x gelezen. Bron: Llewellyn King, White House Chronicle. Geen reacties.

Door Llewellyn King, 6 december 2013

Al beschrijft Llewellyn King een gebeurtenis die inmiddels plaats heeft gevonden, de lading ervan is niet minder. De bevlogenheid van Susan Kreutzer om als eenling op dinsdag 10 december 2013 zo'n actie te houden waar zoveel bij komt kijken, is uniek. Ryan Prior, initiatiefnemer van de Blue Ribbon Foundation  filmde Susan tijdens haar acties: http://youtu.be/F65I1DSXcFY

... lees verder >> |

Artikels

Dunne zenuwvezel onderzoek suggereert mogelijk een nieuw tijdperk in Fibromyalgie (en wellicht ME/CVS)

Door ME-gids.net op donderdag 9 januari 2014.
27241x gelezen. Bron: Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 6 augustus 2013

"Ik denk dat dit groot nieuws is omdat het bewijst dat deze ziekte niet tussen de oren zit. Ik hoop echt dat we patiënten, en nog belangrijker, de primaire zorg en reumatologen kunnen bereiken. Deze onderzoeken zijn ''game changers'' omdat ze een ongelooflijk ongrijpbare ziekte tastbaar en "echt'' maken." - Dr. Mark Sivieri

Met grote ogen bekeek ik de symptomen die deze nieuwe mogelijke oorzaak van FM zou kunnen veroorzaken. Daar stond het: brandende pijn - Eén van mijn 'favoriete' symptomen. Meer dan enig ander symptoom is 'brandende pijn' na inspanning een karakteristiek kenmerk voor mij sinds ik het chronisch vermoeidheidssyndroom meer dan dertig jaar geleden kreeg.

... lees verder >> |

Artikels

"Vervuiling kan CVS veroorzaken"

Door ME-gids.net op zondag 15 december 2013.
1230x gelezen. Bron: Gazet van Antwerpen. Geen reacties.

Medisch

Meeste patiënten in provincie Antwerpen

In de regio’s Antwerpen, de Kempen en ook in Limburg krijgen beduidend meer mensen de diagnose CVS (chronisch vermoeidheids-syndroom) dan in de rest van het land. “Hoe kan het dan dat professoren blijven zeggen dat CVS tussen de oren zit?”, zegt de omstreden arts Francis Coucke.

... lees verder >> |

Artikels

Het Open Medicine Institute dankzij 612.000 $ verder met ME/cvs pilotstudie

Door ME-gids.net op vrijdag 13 december 2013.
774x gelezen. Bron: Open Medicine Institute. 1 reactie.

In de eigen nieuwsbrief van november kondigt het OMI (www.openmedicineinstitute.org) met groot enthousiasme aan dat het $ 612.000 ontvangen heeft voor een reeks diepgaandere onderzoeksprojecten, die hen een stap verder zullen brengen in hun zoektocht naar een genezing voor ME/cvs.

... lees verder >> |

Artikels

De definitie van een ziekte is voer voor debat

Door ME-gids.net op dinsdag 22 oktober 2013.
911x gelezen. Bron: The New York Times. 1 reactie.

De problemen met ME/CVS beginnen met de definitie ervan

New York Times van 4 maart 2011, door David Tuller

Toen 30 jaar geleden berichten opdoken dat jonge homoseksuele mannen leden aan zeldzame vormen van longontsteking en kanker, vielen volksgezondheidsonderzoekers over elkaar heen om datgene te begrijpen wat een dodelijke aandoening van het immuunsysteem bleek: Wat waren de symptomen? Wie was er het meest vatbaar voor? Welke infecties waren kenmerkend voor de ziekte?

... lees verder >> |

Artikels

Strijden voor erkenning van ziekte ME

Door ME-gids.net op woensdag 18 september 2013.
755x gelezen. Bron: De Weekkrant - Het Kompas. Geen reacties.

Het Kompas, 12 sep 2013 | Door: Sieka Romeijn-hedmann

HOEKSCHE WAARD - ME (Myalgische Encefalomyelitis) is een ontsteking van ruggenmerg of hersenen die gepaard gaat met spierpijn, een verlammende uitputtingsslag. De ziekte wordt bijna altijd in één adem genoemd met het CVS (Chronisch Vermoeidheids Symdroom). Toch is er een duidelijk onderscheid. Om dit misverstand uit de wereld te helpen zet de 51-jarige Marry Molendijk uit Nieuw-Beijerland zich al jaren in.

... lees verder >> |

Artikels

|< <  7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >|