random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Belangrijk media-artikel benadrukt verband tussen COVID-19 en ME/cvs

Door ME-gids op zondag 21 juni 2020.
617x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Door Cort Johnson, Health Rising, 31 mei 2020

Zou COVID-19, ondanks dat het zoveel verwoesting, pijn en leed veroorzaakt, iets goed kunnen betekenen voor ME/cvs?, "Onderzoekers waarschuwen dat covid-19 bij sommige patiënten een langdurige en slopende ziekte kan veroorzaken" is een briljant artikel in de Washington Post, geschreven door twee ME/cvs-patiënten (Brian Vastag en zijn vrouw, Beth Mazur) dat stelt dat dit zeker het geval zou kunnen zijn.

... lees verder >> |

Artikels

Waarom herstellen sommigen snel van COVID-19, terwijl anderen wellicht langdurig geïnvalideerd zullen blijven?

Door ME-gids op dinsdag 30 juni 2020.
591x gelezen. Bron: Health Affairs. Geen reacties.

Mady Hornig, David Tuller, Health Affairs Blog, 5 juni 2020

10.1377/hblog20200603.471204

Nog nooit in het moderne, wetenschappelijke tijdperk werden op zo’n korte tijd zoveel mensen geïnfecteerd met hetzelfde virus. En als de geschiedenis van de geneeskunde een leidraad is, zal een deel van de COVID-19-overlevers niet volledig herstellen en zullen ze invaliderende en chronische neurologische disfuncties en andere aandoeningen ontwikkelen.

... lees verder >> |

Artikels

Dit is hét moment: internationaal onderzoek naar ME/cvs en COVID-19 gaat van start

Door ME-gids op maandag 8 juni 2020.
1315x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 22 mei 2020

"Ik heb nu sympathie voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom en ik geloof dat de ziekte je in een versneld tempo al deze symptomen laat ervaren- Paul Gartner- specialist infectieziekten

COVID-19 brengt wellicht veel ME/cvs-achtige gevallen voort. Zullen we deze kunnen gebruiken om ME/cvs te begrijpen? © National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) via Wikimedia / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Veel infecties kunnen leiden tot ME/cvs, maar in sommige opzichten is SARS-CoV-2 anders; het doet meer denken aan ME/cvs. Het veroorzaakt bijvoorbeeld rare symptomen (verlies van geur en smaak, zoemend geluid, elektrisch, vibrerend gevoel, rood/paars gezicht, paarse tenen, ooginfectie, spijsverteringsproblemen, misselijkheid, duizeligheid, cognitieve problemen) die meestal niet met een virus worden geassocieerd.

... lees verder >> |

Artikels

Onderzoek naar ME/cvs in coronatijden: stopzettingen en nieuwe mogelijkheden

Door ME-gids op maandag 1 juni 2020.
368x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 20 april 2020

Nu we een tweede maand ingaan waarin de economie min of meer volledig is stilgelegd, ontstaat er een prangende vraag: wat is er aan de hand met ons kostbare onderzoek naar ME/cvs? Staat het stil of gaat het verder? Hebben onze onderzoekers, net als zovele anderen, zich laten verleiden tot het onderzoeken van COVID-19? Of gebruikten ze deze tijd voor iets anders, zoals het aanvragen van subsidies?

... lees verder >> |

Artikels

Patiënten lopen een hoger risico op het ontwikkelen van ME na COVID-19-diagnose

Door ME-gids op vrijdag 29 mei 2020.
1892x gelezen. Bron: University of Leicester. Geen reacties.

Leicester University, 12 mei 2020

Op Wereld ME-dag (dinsdag 12 mei 2020) hebben onderzoekers aan de University of Leicester gewaarschuwd dat tot een op tien patiënten die het coronavirus gehad hebben, een hoger risico zouden kunnen lopen op het ontwikkelen van Myalgische Encefalomyelitis (ME).

... lees verder >> |

Artikels

Open brief aan Oxford Psychosocial Group i.v.m. coronavirus en vermoeidheid

Door ME-gids op maandag 4 mei 2020.
852x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Dr Charles Shepherd, Medisch Ere-Adviseur, ME Association, 20 april 2020

Wij hebben vandaag een open brief ondertekend die oproept tot intrekking van een onjuist en mogelijk schadelijk document waarover wij vele klachten hebben ontvangen.

De brochure van de Psychosociale Responsgroep van Oxford Health NHS Foundation Trust ging over coronavirus en vermoeidheid en verscheen als onderdeel van een reeks die nog steeds beschikbaar is op hun website.

... lees verder >> |

Artikels

Trial By Error: meer over de herziene Cochranereview over bewegingstherapie

Door ME-gids op vrijdag 17 januari 2020.
447x gelezen. Bron: Michiel Tack & David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 9 oktober 2019

Vorige week [2 oktober 2019] herpubliceerde Cochrane zijn erg problematische systematische review over "beweging voor CVS" en dit lokte een stortvloed uit aan commentaar over de organisatie haar gebrekkige besluitvorming en de lage kwaliteit van haar wetenschappelijke redenering. Eén erg pienter lid van het forum Science For ME, Michiel Tack [ook bij ons een bekend lid natuurlijk: bedankt voor je werk Michiel! n.v.d.r.], postte een uitstekend overzicht van de verschillen tussen de vorige versie en de versie die vorige week werd gepubliceerd.

... lees verder >> |

Artikels

Bewustwording over ME: de PACE-trial: hoe een debat over wetenschap een hele gemeenschap sterker maakte

Door ME-gids op donderdag 27 juni 2019.
477x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Gastblog door Carolyn E. Wilshire, ME Association, 9 mei 2019

Carolyn E. Wilshire

Er zijn maar weinig mensen in de ME/cvs-gemeenschap die nog nooit over de PACE-trial gehoord hebben. Deze klinische studie die 5 miljoen Britse pond kostte, was ontworpen om de doeltreffendheid van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) te testen als behandelingen voor mensen met “chronisch vermoeidheidssyndroom” (CVS).

Publicaties van de studie beweerden dat CGT en GET niet alleen de symptomen van CVS konden verlichten, maar voldoende waren om meer dan een vijfde van de patiënten weer gezond te maken. Hier vertellen we het verhaal van hoe een groep patiënten samenwerkte met onderzoekers en statistici om deze stoutmoedige beweringen grondig te onderzoeken.

... lees verder >> |

Artikels

Over de mythe dat het allemaal in je hoofd zit

Door ME-gids op maandag 22 april 2019.
780x gelezen. Bron: DePaul Magazine. Geen reacties.

Abby Pickus, DePaul Magazine, 14 maart 2019

Professor in de Psychologie Leonard (Lenny) Jason (Foto door Charles Cherney/AP Images voor Rochester Review)

Wetenschappers aan de DePaul University proberen het mysterie van het chronisch vermoeidheidssyndroom te ontrafelen

In 1980 ging een leraar Engels uit Wisconsin, Pat Fero, op reis naar Engeland. Ze was gezond en in haar dertiger jaren, maar tegen het einde van de reis besefte ze dat er iets heel erg mis was.

"We zaten in dit prachtige landschap, en we gingen een heuvel beklimmen om een beter uitzicht op een meer te krijgen, maar ik kon het gewoon niet. Ik dacht, ik ben echt uit vorm. Ik kon die heuvel niet op. Mijn benen deden pijn, en ik was duizelig en kortademig," herinnert Fero zich.

... lees verder >> |

Artikels

Het mysterie rond ME/CVS oplossen

Door ME-gids op donderdag 28 maart 2019.
795x gelezen. Bron: The Jackson Laboratory. Geen reacties.

Mark Wanner, The Jackson Laboratory

Al decennialang weet niemand wat myalgische encefalomyelitis (ME, gewoonlijk ME/CVS genoemd) veroorzaakt. Als gevolg daarvan is deze invaliderende ziekte zeer moeilijk vast te stellen en nog moeilijker te behandelen. Nu gaat een collaboratief JAX-onderzoekscentrum onder leiding van Dr. Derya Unutmaz zich verdiepen in de biologie van ME/CVS-patiënten om de onderliggende oorzaak te vinden, die mogelijk in hun eigen immuunsysteem ligt. Indien succesvol zal het werk patiënten een duidelijke diagnose en doeltreffende therapieën bieden. 

Solving the mystery of chronic fatigue syndrome

For decades, no one has known what causes myalgic encephalomyelitis (ME, commonly called ME/CFS). As a result, this debilitating disease has been very difficult to diagnose and even harder to treat.

Video: Visies op ME/CVS

Nieuwe video verkent het onderzoek naar ME/CVS in The Jackson Laboratory en verdiept zich in de problemen waarmee patiënten dagelijks worden geconfronteerd. Het gaat ook dieper in op de uitdagingen waar artsen en wetenschappers voor staan.

... lees verder >> |

Artikels

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|