random
RSS feed

David Tuller

Artikels David Tuller

Trial By Error: Merck Manual adviseert nog steeds GET/CGT

Door ME-gids op woensdag 29 juli 2020.
326x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 6 mei 2020

Het behandelingsparadigma van graduele oefentherapie/cognitieve gedragstherapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom (ook opgedrongen aan diegenen met diagnose myalgische encefalomyelitis, CVS/ME, ME/cvs en andere varianten) lijkt wel een soort van zombie. Het concept duikt telkens opnieuw op uit het drabbige intellectuele moeras waaruit het is ontstaan, maakt niet uit hoe veel mensen het al naar de prullenbak hebben verwezen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: reactie van Oxford Health op mijn aanvraag i.h.k.v. Vrijheid van Informatie

Door ME-gids op vrijdag 17 juli 2020.
351x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 mei 2020

Enkele weken geleden postte Oxford Health NHS Foundation Trust een pamflet over coronavirus en vermoeidheid dat klonk alsof het in de jaren '90 was geschreven door de ideologische GET/CGT-brigade. De schrijvers (of schuldigen?) waren een mysterieuze entiteit die de "psychosociale responsgroep" werd genoemd. Ik kon over deze psychosocialisten geen enkele info vinden op de website van de organisatie. Maar ik begrijp dat een organisatie het wel fijn zou vinden als er zo'n soort gespecialiseerd interventieteam klaarstaat om op cruciale momenten in actie te komen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: nieuwe biopsychosociale studie over vermoeidheid bij HIV-patiënten

Door ME-gids op dinsdag 7 juli 2020.
364x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 maart 2020

En daar komt Professor Trudie Chalder weer met een nieuwe studie van haar en haar collega's aan King's College London. Dit keer gaat ze over vermoeidheid bij mensen met HIV - vaak een invaliderend probleem. De studie, "Een biopsychosociale benadering van HIV-vermoeidheid: een transversale en prospectieve analyse ter identificatie van belangrijke beïnvloedbare factoren", werd vorige maand online gepubliceerd door het vakblad Behavioral Medicine.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Eenzijdig artikel pro Lightning Process in Noors roddelblad Dagbladet

Door ME-gids op zondag 28 juni 2020.
337x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: Noors studievoorstel over Lightning Process

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 mei 2020

Vorig jaar plakte Archives of Disease in Childhood een 3000 woorden tellende correctie op een studie over het Lightning Process van University of Bristol. De hoofdonderzoeker was Professor Esther Crawley, de pediater uit Bristol die lijdt aan een ethische en methodologische beperking. Zij onthulde niet aan het vakblad dat de studie wetenschappelijke kernprincipes had geschonden.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: brieven Tuller en commentaar Tack de Krak over de Noorse “haalbaarheidsstudie” over CGT/Muziektherapie

Door ME-gids op zaterdag 20 juni 2020.
480x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: mijn brief aan senior auteur van Noorse CGT/Muziektherapiestudie

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 22 mei 2020

In de voorbije week heb ik drie posts geschreven over een Noorse studie van cognitieve gedragstherapie plus muziektherapie voor adolescenten met chronische vermoeidheid na acute infectie met Epstein-Barrvirus - een ziekte die bekend is als Pfeiffer in Nederland, en als klierkoorts in België. De corresponderende auteur van de studie is Vegard Bruun Wyller, een professor aan het Instituut voor Klinische Geneeskunde van de Universiteit van Oslo.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: meer over die Noorse studie over CGT/Muziektherapie

Door ME-gids op zondag 14 juni 2020.
461x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 16 mei 2020

UPDATE 16 MEI: Zoals ik vermeldde, werd in de studieregistratie "herstel" niet vermeld als uitkomst. De verschillende studiedocumenten bevatten echter wél een aantal verschillende uitspraken over fysiek activiteitsniveau, vermoeidheid en herstel als eindpunten. In één van de vier relevante documenten, naast de studieregistratie, stond de definitie van herstel die gebruikt werd in de rapportering van de studieresultaten - in drie ervan stond die niet, en ook niet in de studieregistratie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: terug naar het online programma voor cognitieve gedragstherapie (CGT) voor prikkelbaredarmsyndroom (PDS) van Mahana Therapeutics

Door ME-gids op woensdag 3 juni 2020.
451x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: King’s College London wijst mijn FOI-aanvraag af (deze post gaat niet over COVID)

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 7 april 2020

Voordat het coronavirus zijn intrede deed, was ik aan het schrijven over een grote studie over cognitieve gedragstherapie voor prikkelbaredarmsyndroom. De studie testte het effect van cognitieve gedragstherapie via telefoon en online CGT in vergelijking met gewoonlijke zorg, op de ernst van PDS-symptomen en andere algemenere gebieden.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial by error: een bericht over Lupus en SOLK, niet over COVID

Door ME-gids op zondag 31 mei 2020.
351x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 8 april 2020

Dit is mijn tweede non-coronavirusbericht in evenzoveel dagen.

Voordat we onderbroken werden, was ik me aan het verdiepen in zogenaamde somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, ook wel afgekort als SOLK.

Een recent gepubliceerd onderzoek, met daarin data over de tijd die nodig is om tot een diagnose als systemische lupus erythematodes (ook wel lupus genoemd) te komen, legt een aantal kernproblemen van dit hele SOLK-construct bloot.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Oxford-NHS adviseert GET/CGT voor post-COVID-“CVS”-patiënten

Door ME-gids op maandag 27 april 2020.
655x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Voor diegenen die dit stuk en/of mijn werk in het algemeen waarderen, geef ik nog even de link naar mijn lopende crowdfunding van UC Berkeley: https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-2274.html

**********

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 16 april 2020

Sinds de corona-epidemie woedt, uiten ME-patiënten hun bezorgdheid over een mogelijke tweede golf aan gevallen van post-COVID-19-ziekte, vooral vanwege de steeds duidelijker wordende neurologische complicaties van de ziekte. Belangrijke onderzoekers uit het vakgebied die deze bezorgdheid delen, plannen prospectieve studies om COVID-19-patiënten op te volgen om te zien of ze een ME-achtige aandoening ontwikkelen. Zulke studies zouden veel inzicht kunnen verschaffen in de pathofysiologie van postvirale ziekte.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: PACE-heranalyse uit 2018 en expertbeoordeling van Science Media Centre

Door ME-gids op dinsdag 19 mei 2020.
323x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology blog, 13 januari 2020

Het is bijna twee jaar geleden sinds BMC Psychology een belangrijke heranalyse van de ruwe data van de PACE-studie publiceerde. Gezien het belang van deze paper (ik was de minst belangrijke van de zeven coauteurs), vond ik het een goed idee om hem nog eens aan te halen.

... lees verder >> |

David Tuller

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >|