random
RSS feed

België

ME(cvs) politiek en sociaal in België

CVS-verenigingen bieden kinesitherapeutische gids aan waarbij nadruk op Pacing ligt

Door ME-gids op maandag 22 oktober 2018.
1497x gelezen. Bron: Wake-Up Call Beweging, ME-Vereniging. 7 reacties.

Persbericht. Antwerpen, 22 oktober 2018.

Op 15 juni plaatste het RIZIV een controversiële ‘klinische gids’ op haar website om kinesitherapeuten te informeren over myalgische encefalomyelitis/chronischevermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

Patiëntenverenigingen wezen erop dat de gids feitelijke onjuistheden bevatte (zie Artsenkrant), waarna de informatie van de RIZIV-website werd verwijderd. Minister De Block gaf in een brief (zie nieuwsbrief WUCB, p. 12-13) aan de Wake-Up Call Beweging toe dat de kritische opmerkingen bij de gids terecht waren.

... lees verder >> |

België

Schriftelijke vragen Anne Dedry (Groen) inzake de problematiek rond CVS en het CVS-diagnosecentrum UZ Leuven n.a.v. onderhoud met WUCB

Door ME-gids op zondag 29 juli 2018.
532x gelezen. Bron: De Kamer en WUCB. Geen reacties.

Ten gevolge van de politieke kat-en-muisspelletjes die zich de voorbije jaren afspeelden met het CVS-dossier is het bestuur van de Wake U Call Beweging (WUCB) het vertrouwen verloren in de meeste politieke partijen. Groen en Vlaams Belang zijn de enige partijen waarbij in het verleden enige vorm van constructieve dialoog mogelijk bleek.

Op 5 februari 2018 had de WUCB dan ook een afspraak met Federaal  Volksvertegenwoordiger mevrouw Anne Dedry (Groen). Mevrouw Dedry is lid van de Commissie Volksgezondheid.

... lees verder >> |

België

ME/CVS-patiëntën worden al genoeg gestigmatiseerd

Door ME-gids op dinsdag 24 juli 2018.
1134x gelezen. Bron: MT. 2 reacties.

Op 10 juli verscheen in Knack het artikel "Chronische vermoeidheid: 20.000 tot 30.000 Belgen lijden wel degelijk aan de ziekte CVS" (Volledig artikel). Hoewel er een positief lichtpuntje te vinden is, nl. de vermelding dat graduele oefentherapie schadelijk kan zijn, stuit deze bijdrage van 'vermoeidheidsexperts' op veel punten op kritiek. Lou Corsius schreef daarom de onderbouwde repliek "Zijn ze nog bij, die experts?" Ook Dr. Annemie Uyttersprot kroop in haar pen: "Het moet me van het hart". Ondertussen kregen we ook een schrijven toegestuurd van MT: "ME/CVS-patiënten worden al genoeg gestigmatiseerd." Deze bijdrage kunt u hieronder lezen.

... lees verder >> | Forum discussie

België

CVS-patiënten verwerpen ‘klinische gids’ RIZIV (Update)

Door ME-gids op woensdag 18 juli 2018.
2335x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging, ME-gids, ME-vereniging. 1 reactie.

Als patiëntvereniging zijn wij erg verontrust over de ‘klinische gids1 die het RIZIV op 15/06 op haar website plaatste. De verspreide informatie bevat verschillende feitelijke incorrectheden over de pathologie en behandeling van het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). Het gevolg is dat kinesitherapeuten een advies voorgeschoteld krijgen dat eerder nadelig dan heilzaam is voor de gezondheid van hun patiënten. Gezien de ernst van de situatie ijveren wij ervoor dat de richtlijn met onmiddellijke ingang wordt ingetrokken.

... lees verder >> |

België

Klinische gids voor kinesitherapeuten voor de tenlasteneming van patiënten die lijden aan CVS of fibromyalgie

Door ME-gids op zaterdag 30 juni 2018.
1190x gelezen. Bron: RIZIV. 1 reactie.

Begin vorige week verscheen op de website van het RIZIV een klinische gids ten behoeve van kinesitherapeuten betreffende de goede praktijkvoering voor de tenlasteneming van patiënten die lijden aan fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom.

... lees verder >> |

België

Vraag van mevrouw Anne Dedry aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid over "CVS" (nr. 24783)

Door ME-gids op zondag 27 mei 2018.
767x gelezen. Bron: De Kamer. 1 reactie.

Op woensdagnamiddag 23 mei 2018 stelde Anne Dedry (Groen) in De Kamer vragen aan Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) over de huidige toestand rond het CVS-beleid en de toekomst. Hieronder kunt u de betreffende vragen alsook het antwoord van de Minister lezen, die bevestigt dat er een evaluatie en wetenschappelijke update aankomt met als gevolg mogelijk een bijsturing van het beleid. Het betreft een voorlopige versie van de tekst, nog niet door de sprekers nagezien.

... lees verder >> |

België

Felle tegenkanting, maar arts strijdt verder (Update)

Door ME-gids op zaterdag 14 april 2018.
1259x gelezen. Bron: Het Laatste Nieuws. Geen reacties.

CVS-DOKTER FRANCIS COUCKE TERUG AAN DE SLAG NA JAAR SCHORSING

Kristof Pieters, Het Laatste Nieuws, 14 april 2018

Dokter Francis Coucke kan vandaag na een jaar schorsing terug aan de slag.
© Kristof Pieters

SINT-GILLIS-WAAS De bekende CVS-dokter Francis Coucke kan terug aan de slag. Zijn jaar schorsing is vandaag afgelopen en de arts is niet van plan om gas terug te nemen. Dit weekend organiseert hij een congres waar patiënten getuigen hoe zijn behandeling hun leven veranderde.

... lees verder >> |

België

Open Brief - It's Time To Wake Up, It's Time For Unrest!

Door ME-gids op donderdag 25 januari 2018.
2605x gelezen. Bron: ME/CVS - Infokanaal (Youtube). 1 reactie.

Open brief aan alle media, artsen, politici, ziekenfondsen en vakbonden

Duizenden internationale wetenschappelijke studies hebben meermaals bewezen dat ME en CVS organische ziekten zijn. Desondanks blijft men in België vasthouden aan de biopsychosociale benadering waarvan het effect tot herstel amper 7% bedraagt (op basis van aangetoonde wetenschappelijke fraude bij de Pace-Trial, het Belgisch KCE-rapport in 2008 gaf slechts 6% aan). Hierdoor krijgen ME/CVS-patiënten niet de juiste zorgen en liggen de zwaarst getroffenen soms al 20 jaar op bed. Hoe is dit in deze tijd nog mogelijk?

... lees verder >> |

België

Gecontesteerde ME/cvs-dokter moet 253.000 aan RIZIV betalen: “Dit vonnis verklaart elke arts vogelvrij” (Update)

Door ME-gids op zaterdag 13 januari 2018.
1531x gelezen. Bron: Het Laatste Nieuws. 1 reactie.

RIZIV EIST 253.000 EURO TERUG VAN CVS-DOKTER

Kristof Pieters, Het Laatste Nieuws, 13 januari 2018


© Foto Kristof Pieters - Dokter Francis Coucke.

Sint-Gillis-Waas - Het RIZIV heeft dokter Francis Coucke, bekend voor zijn behandeling van aandoeningen als chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie, veroordeeld tot het terugbetalen van 253.000 euro aan onrechtmatig uitgeschreven medicatie. Coucke gebruikt groeihormonen voor de behandelingen. Volgens de dokter hadden alle patiënten een goedkeuring van een adviserende arts. Hij gaat in beroep.

... lees verder >> |

België

Oproep aan de Federale en Vlaamse overheid om met directe ingang te erkennen dat ME & CVS biologische ziekten zijn

Door ME-gids op maandag 11 december 2017.
882x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. 1 reactie.

Antwerpen, 11 december 2017

 

Geachte Premier, geachte Minister(s),

Wij, de Belgische ME & CVS patiënten, vragen aan de Federale en Vlaamse overheid om met directe ingang te erkennen dat ME & CVS biologische ziekten zijn. Wij verwijzen hiervoor naar de onmiskenbare overvloed aan wetenschappelijke bewijslast die hieromtrent momenteel voorhanden is. Gebeurt dat niet, dan volgen er juridische stappen.

... lees verder >> |

België

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >|