random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Immuunveranderingen bij ernstige ME/CVS

Door ME-gids op woensdag 14 oktober 2015.
890x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 20 september 2015

Natural Killer Cellen (geel) vallen een ongewenste indringer aan (rood)

Het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten is gedurende vele jaren het doelwit van medisch onderzoek geweest, en de afwijkingen die werden geïdentificeerd betroffen o.a. een laag aantal natural killer cellen, en verhogingen in verschillende soorten ‘cytokinen’ zoals interleukinen en interferonen, die het immuunsysteem reguleren (lees een overzicht). Sommige van deze immuunafwijkingen vindt men ook bij kankerpatiënten (lees meer hier en hier) Zeer recent hebben onderzoekers aan de Columbia Universiteit “duidelijke immuunhandtekeningen” in het bloed van ME/CVS-patiënten ontdekt, naast immuunveranderingen in het centraal zenuwstelsel, die het idee ondersteunen dat de ziekte een infectieuze “hit-and-run” gebeurtenis zou kunnen weerspiegelen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuwe studie – Genexpressie na inspanning

Door ME-gids op woensdag 7 oktober 2015.
796x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 3 september 2015

University of British Columbia © Justiceatlast | Wikimedia commons

Een hoofdkenmerk van ME/cvs is dat de symptomen verergeren door inspanning, soms 24-48 uur na afloop, zelfs als de inspanning vrij mild is volgens normale standaarden. Dr. David Patrick en collega’s onderzoeken aan de universiteit van British Columbia in Canada post-exertionele symptomen van patiënten waarbij zij recent beschikbare gen-sequencing technieken gebruiken die hen toestaan veel dieper door te dringen in genexpressie van de gastheer (patiënt) dan voorheen mogelijk was.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Levenskwaliteit bij jonge ME/CVS-patiënten

Door ME-gids op donderdag 1 oktober 2015.
817x gelezen. Bron: ME Research UK. 2 reacties.

ME Research UK , 11 september 2015

Voor zo’n verwoestende ziekte is er verrassend weinig informatie in de wetenschappelijke literatuur over de ervaringen van patiënten met het dagelijks leven met ME/CVS. De weinige onderzoeken die uitgevoerd zijn, hebben zich geconcentreerd op volwassenen, en zij tonen aan dat zowel fysieke als mentale activiteit ernstig aangetast kan zijn. Maar hoe zit dat met jonge mensen? Tot nu toe zijn er weinig formele studies geweest, hoewel een rapport gericht aan de Chief Medical Officer in 2002 (lees meer) stelde dat ME/CVS “potentieel bedreigend is voor de fysieke, emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen en jonge mensen, en onderwijs en sociaal- en gezinsleven kan verstoren, in een bijzonder kwetsbare periode van het leven.”

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Levenskwaliteit van ME/CVS erger bevonden dan diabetes, multiple sclerose, kanker, etc.

Door ME-gids op zondag 20 september 2015.
2558x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Als een ziekte geen invloed heeft op de kwaliteit van leven – hoeveel aandacht moet die dan krijgen? Als het niet significant de kwaliteit van leven aantast – hoeveel urgenter zou het dan moeten zijn?
Door Cort Johnson, Health Rising, 5 augustus, 2015

Laten we de vraag of een ziekte je wel of niet fataal gaat worden naast ons neer leggen en ons concentreren op wat er gebeurt als die je niet fataal wordt. Laten we zeggen dat God zei dat je een chronische ziekte moest krijgen, maar hij/zij zou jou toestaan om uit te kiezen welke je dan zou krijgen. Op welke basis zou je die keuze maken? Mijn gok is dat de meeste mensen de ziekte zouden kiezen die hen de hoogste kwaliteit van leven toestaat en de grootste functionaliteit.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verschillen tussen vrouwen en mannen bij ME/CVS

Door ME-gids op maandag 7 september 2015.
1409x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

© Mikael Häggström | Wikimedia Commons
ME Research UK , 19 augustus 2015

ME/CVS treft meer vrouwen dan mannen, in een verhouding van ongeveer 4 : 1. In dit opzicht is de ziekte vergelijkbaar met andere immuun-inflammatoire aandoeningen, zoals systemische lupus erythematosus, multiple sclerose, reumatoïde artritis, het syndroom van Sjögren, etc. die ook vaker voorkomen bij vrouwen.

Omdat erg weinig studies ooit hebben onderzocht of het vrouw of man zijn van invloed is op het verloop van de ziekte, zou het voorbarig zijn om aan te nemen dat beide geslachten hetzelfde ziekteproces doormaken; misschien vormen mannen en vrouwen verschillende ”fenotypes” van ME/CVS? We vermoeden immers al dat patiënten wiens ziekte met een infectie is begonnen, of patiënten die een hoge mate van autonome symptomen hebben (lees meer), of patiënten die ouder zijn ( lees meer) verschillende subtypen van de ziekte vertegenwoordigen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het grootste onderzoek naar een behandeling voor ME/CVS: Fluge en Mella over Rituximab

Door ME-gids op maandag 31 augustus 2015.
2305x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

De grote vraag is: welk percentage van ME/CVS-patiënten zal reageren? © 123RF
Cort Johnson, Simmaron Research, 20 januari 2015

Een overzicht van de Fase-III-studie naar Rituximab bij ME(cvs)

De artsen Fluge en Mella schokten de ME/CVS-wereld met hun case serie van 2009 en studie uit 2011 met 29 patiënten die ontdekte dat ongeveer 2/3 van de ME/CVS-patiënten een significante en positieve reactie hadden op het chemotherapie- en auto-immuunmedicijn Rituximab (Mabthera ®). Met een aantal patiënten die bijna wonderlijk herstelden, lieten de resultaten uit Noorwegen de ME/CVS-wereld gonzen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuwe studie naar neurologische biomarkers bij kinderen met ME/CVS

Door ME-gids op maandag 24 augustus 2015.
713x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

MRI-scanner © 123RF
ME Research UK, 12 augustus 2015

Hoofdonderzoekers
Dr Sarah Knight en collega’s

Instituut
Murdoch Children’s Research Institute, The Royal Children’s Hospital, University of Melbourne, Melbourne, Australia

Financiering
ME Research UK

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Een studie van Fluge en Mella belicht het levensveranderende potentieel van een onderhoudsdosis Rituximab

Door ME-gids op maandag 17 augustus 2015.
1417x gelezen. Bron: Phoenix Rising. Geen reacties.

Dit artikel werd met toestemming van Phoenix Rising vertaald en geplaatst.

1 juli 2015

Professor Olav Mella (links) en Dr. Østein Fluge (rechts)
© Foto: Tor Erik H. Mathiesen http://www.helse-bergen.no 

Sasha geeft de achtergrondinformatie en Simon geeft de uitleg van de meest recente studie van Haukeland die gepubliceerd werd…

Achtergrond

Hij is er! Dr. Øystein Fluge en professor Olav Mella hebben hun nieuwe studie gepubliceerd in PLoS ONE. (nvdr. Dit is een internationaal wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van de biologie).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoek werpt nieuw licht op genetische oorzaken van ME/cvs

Door ME-gids op dinsdag 7 juli 2015.
942x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.

Genetische veranderingen in belangrijke receptoren m.b.t. immunologische en cellulaire functie dragen bij aan de ontwikkeling van ME/cvs

Louise Durack, 12 mei 2015

Nieuwe onderzoeksresultaten werpen licht op de mogelijke oorzaak van myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Auto-immuunmarkers en auto-immuunziekten bij POTS-patiënten

Door ME-gids op zaterdag 6 juni 2015.
1592x gelezen. Bron: Lupus. Geen reacties.

Dr. Blitshteyn onderzoekt auto-antistoffen bij 100 POTS-patiënten. Het documenteren van het aantal auto-immuunmarkers bij POTS en welke specifieke auto-immuunziekten voorkomen, zal artsen helpen bij het opsporen van POTS-patiënten. Het identificeren van comorbide auto-immuunziekten bij POTS-patiënten is belangrijk omdat het artsen en patiënten toelaat om een behandelplan meer op maat te maken. Aangezien auto-immuunziekten vaak overlappen, ondersteunt deze studie het idee dat POTS mogelijk zelf een auto-immuunziekte is bij sommige patiënten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >|