random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Een link tussen het darmmicrobioom en postexertionele malaise

Door ME-gids op zondag 3 januari 2016.
851x gelezen. Bron: Bateman Horne Center. Geen reacties.

Door Suzanne Vernon, Bateman Horne Center, 17 december 2015

Dr. Sanjay Shukla © Marshfield Clinic

Per menselijke cel in ons lichaam zijn er 10 bacteriën. We beginnen nu de rol van deze diverse microbiële gemeenschappen in gezondheid en wetenschap te waarderen. De verschillende delen van ons lichaam hebben aparte microbiële populaties wat het microbioom genoemd wordt. In een studie die in PLOS One gepubliceerd is met de titel “Changes in Gut and Plasma Microbiome Following Exercise Challenge in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)” (vert. Veranderingen in darm- en plasmamicrobioom na een inspanning bij myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS)), beschrijven Dr. Sanjay Shukal en collega’s hoe het microbioom postexertionele malaise (PEM) kan veroorzaken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Autoantistoffen gevonden in een subgroep van ME/CVS-patiënten

Door ME-gids op zaterdag 5 december 2015.
2217x gelezen. Bron: #Me Action, ME Association UK, Phoenix Rising. Geen reacties.

Nieuw onderzoek werpt nieuw licht op de vraag waarom sommige mensen met ME/CVS zouden kunnen reageren op Rituximab.

#MEAction en ME Association, 26 september 2015

Een nieuwe studie die in Brain, Behavior and Immunity (Hersenen, Gedrag en Immuniteit, nvdr.) door Loebel et al. werd gepubliceerd – als resultaat van een samenwerking tussen onderzoeksgroepen in Noorwegen en Duitsland – heeft ontdekt dat het chronisch vermoeidheidssyndroom* een door infectie uitgelokte auto-immuunziekte zou kunnen zijn, tenminste in de subgroep van patiënten die werd bestudeerd. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in welke mensen wel of niet zouden kunnen reageren op Rituximab.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Postexertionele malaise bij ME/CVS – aankondiging nieuw onderzoek met neurobeeldvorming

Door ME-gids op maandag 30 november 2015.
1177x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

ME Association UK, 16 oktober 2015

Onze medisch adviseur, Dr. Charles Shepherd, geeft commentaar over postexertionele malaise (PEM) en het nieuwe door de Medical Research Council (MRC) gefinancierde onderzoek met neurobeeldvorming dat werd aangekondigd op de Research Collaborative Conferentie in Newcastle op dinsdag 13 oktober 2015.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hersenscans laten afwijkingen zien bij ME/cvs in rust

Door ME-gids op vrijdag 27 november 2015.
1049x gelezen. Bron: Shoutoutaboutme. Geen reacties.

Russell Logan, Shoutaboutme, 11 oktober 2015

Volgens een recent beeldvormingsonderzoek van de hersenen zijn de hersenfunctie en de cerebrale bloeddoorstroming afgenomen bij ME/cvs-patiënten, zelfs in rust.

In een studie van 19 ME/cvs-patiënten en 17 gezonde controles gebruikten de onderzoekers een fMRI in rust om de functionele connectiviteit van patiënten in rust te onderzoeken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

In het kielzog van het onderzoek van David Tuller, publiceren de PACE-onderzoekers een follow-upstudie

Door ME-gids op zaterdag 21 november 2015.
1987x gelezen. Bron: #ME Action. 2 reacties.

#MEAction, 28 oktober 2015

(nvdr. gezien de grote hoeveelheid aan artikels over de PACE-studie kunnen wij nu pas het nieuws van eind oktober over de follow-upstudie aanbieden, excuses voor de vertraging)

Controverse over de PACE-trial groeit

Afgelopen weken publiceerde journalist David Tuller een reeks onderzoeksartikels over de PACE-studie uit 2011, een 5 miljoen Britse pond (7 miljoen euro) kostend niet-geblindeerd onderzoek naar cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) als behandeling voor chronisch vermoeidheidssyndroom.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Hoe naar de badkamer gaan zwaarder kan zijn dan het lopen van een marathon: Een casus van een arts met ME/CVS

Door ME-gids op vrijdag 23 oktober 2015.
3140x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Zoals bij zovelen was de terugval van Vink plotseling en dramatisch
Cort Johnson, Health Rising, 25 september 2015

Over het in eigen handen nemen van onderzoek gesproken. Mark Vink is een arts in Nederland die plotseling ziek geworden is en ME/CVS gekregen heeft. Hij was niet alleen een typische arts, hij had toevallig ook nog eens de bruine band in judo, was de voormalige aanvoerder van een Nederlands nationaal kampioensteam in veldhockey en was een marathonloper en triatleet.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Kenmerken van ME/CVS-patiënten die mogelijk voorspellend zijn voor een betere respons op Ampligen

Door ME-gids op vrijdag 16 oktober 2015.
977x gelezen. Bron: GlobeNewswire. Geen reacties.

Verbeteringen in de levenskwaliteit hielden verband met de inspanningsrespons op Ampligen

Hemispherx Biopharma, Inc. , GlobeNewswire.com, 21 september 2015

Hemispherx Biopharma (NYSE MKT:HEB) kondigt de publicatie aan van een online peer reviewed onderzoeksartikel over een analyse van klinische gegevens met betrekking tot haar experimenteel geneesmiddel Ampligen, getiteld "Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelitis (CFS/ME); Characteristics of Responders to Rintatolimod" vertaald “Chronisch vermoeidheidssyndroom / Myalgische Encefalomyelitis (CVS/ME); kenmerken van degenen die reageerden op Rintatolimod” in het huidige nummer van Journal of Drug Research and Development. Het team van auteurs is samengesteld uit medewerkers van Hemispherx, adviseurs en vooraanstaande onafhankelijke klinische experts op het gebied van ME/CVS in de Verenigde Staten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Immuunveranderingen bij ernstige ME/CVS

Door ME-gids op woensdag 14 oktober 2015.
920x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 20 september 2015

Natural Killer Cellen (geel) vallen een ongewenste indringer aan (rood)

Het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten is gedurende vele jaren het doelwit van medisch onderzoek geweest, en de afwijkingen die werden geïdentificeerd betroffen o.a. een laag aantal natural killer cellen, en verhogingen in verschillende soorten ‘cytokinen’ zoals interleukinen en interferonen, die het immuunsysteem reguleren (lees een overzicht). Sommige van deze immuunafwijkingen vindt men ook bij kankerpatiënten (lees meer hier en hier) Zeer recent hebben onderzoekers aan de Columbia Universiteit “duidelijke immuunhandtekeningen” in het bloed van ME/CVS-patiënten ontdekt, naast immuunveranderingen in het centraal zenuwstelsel, die het idee ondersteunen dat de ziekte een infectieuze “hit-and-run” gebeurtenis zou kunnen weerspiegelen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuwe studie – Genexpressie na inspanning

Door ME-gids op woensdag 7 oktober 2015.
814x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 3 september 2015

University of British Columbia © Justiceatlast | Wikimedia commons

Een hoofdkenmerk van ME/cvs is dat de symptomen verergeren door inspanning, soms 24-48 uur na afloop, zelfs als de inspanning vrij mild is volgens normale standaarden. Dr. David Patrick en collega’s onderzoeken aan de universiteit van British Columbia in Canada post-exertionele symptomen van patiënten waarbij zij recent beschikbare gen-sequencing technieken gebruiken die hen toestaan veel dieper door te dringen in genexpressie van de gastheer (patiënt) dan voorheen mogelijk was.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Levenskwaliteit bij jonge ME/CVS-patiënten

Door ME-gids op donderdag 1 oktober 2015.
845x gelezen. Bron: ME Research UK. 2 reacties.

ME Research UK , 11 september 2015

Voor zo’n verwoestende ziekte is er verrassend weinig informatie in de wetenschappelijke literatuur over de ervaringen van patiënten met het dagelijks leven met ME/CVS. De weinige onderzoeken die uitgevoerd zijn, hebben zich geconcentreerd op volwassenen, en zij tonen aan dat zowel fysieke als mentale activiteit ernstig aangetast kan zijn. Maar hoe zit dat met jonge mensen? Tot nu toe zijn er weinig formele studies geweest, hoewel een rapport gericht aan de Chief Medical Officer in 2002 (lees meer) stelde dat ME/CVS “potentieel bedreigend is voor de fysieke, emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen en jonge mensen, en onderwijs en sociaal- en gezinsleven kan verstoren, in een bijzonder kwetsbare periode van het leven.”

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >|