random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Een studie van Simmaron Research richt zich op de oorsprong van het falen van het immuunsysteem in ME/CVS

Door ME-gids.net op maandag 7 juli 2014.
885x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. 1 reactie.

Cort Johnson, Simmaron Research, 13 juni 2014

De nieuwe immuunstudie van Simmaron Research bouwt voort op interessant onderzoek die de manier waarop we over ME/CVS denken, verandert.

Twintig jaar geleden vond de internationaal bekende virusjager, Dr. Ian Lipkin van de Columbia Universiteit het Bornavirus niet terug bij mensen met ME/CVS, maar hij is nooit de immuundisfunctie vergeten die hij gevonden heeft. Twintig jaar later vond hij meer immuundisfunctie in een andere studie.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Eindelijk een studie naar de zwaarst getroffen ME(cvs)-patiënten

Door ME-gids.net op zaterdag 5 juli 2014.
1725x gelezen. Bron: ME Research UK. 1 reactie.

Een geografisch afgebakende studie
17 mei 2014

Achtergrond en opzet

Zo’n 10-25 % van alle ME(cvs)-patiënten kan het huis niet uit of is bedlegerig, terwijl er toch nog steeds heel weinig bekend is over de oorsprong en de gevolgen van hun ernstige ziekte. We weten echter dat de ernstige ziekte de patiënten vatbaar maakt voor secundaire medische aandoeningen; dat de vooruitzichten voor herstel slechter zijn voor de zwaarst getroffen patiënten; en dat de cumulatieve impact van ernstig ziek zijn gedurende vele jaren – waar er geen teken van verbetering is – erg ingrijpend kan zijn. Door dit alles is het verbazingwekkend dat het meeste fundamentele klinische en experimenteel wetenschappelijke werk niet uitgevoerd is op deze belangrijke subgroep van ME(cvs)-patiënten. “Genegeerd en onzichtbaar”, zo beschreef het hoofd van de Engelse gezondheidsraad hen in zijn rapport van enkele jaren terug. (meer hierover in het essay “Severely overlooked by science”)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Beeldvorming van de hersenen onthult aanwijzingen over ME/CVS

Door ME-gids.net op maandag 2 juni 2014.
1338x gelezen. Bron: Emory News Center. Geen reacties.

Persbericht, 23 mei 2014

Verschillen in basale ganglia, gelijkenissen met inflammatie-geïnduceerde vermoeidheid

Een studie van de beeldvorming van de hersenen toont aan dat ME/CVS-patiënten een verminderde respons hebben in vergelijking met gezonde controles in een regio van de hersenen die verband houdt met vermoeidheid. De bevindingen suggereren dat ME/CVS geassocieerd wordt met veranderingen in de hersenen met betrekking tot hersenverbindingen die de motorische activiteit en de motivatie reguleren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Naar een duidelijkere diagnose van ME: PET-scans tonen neuro-inflammatie aan (Update)

Door ME-gids.net op zondag 13 april 2014.
4560x gelezen. Bron: RIKEN. Geen reacties.

© F. Twisk

Als de resultaten van deze recente studie van Nakatomi et al. gerepliceerd worden, zal wederom blijken dat de naam Myalgische Encefalomyelitis wel degelijk gerechtvaardigd is. ME betekent letterlijk ontsteking van hersenen en ruggenmerg die gepaard gaat met spierpijn. Deze ontsteking werd reeds bij enkele autopsies vastgesteld alsook Natelson stelde afwijkingen in het hersenvocht vast. Watanabe toonde in zijn studie met behulp van PET-scans immers aan dat inflammatie van verschillende hersendelen verhoogd is bij patiënten met ME. Deze correleerde ook met de symptomen.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Overeenkomsten tussen ME en MS: symptomen en neuro-immunologische kenmerken

Door ME-gids.net op donderdag 24 april 2014.
1880x gelezen. Bron: BMC Medicine. Geen reacties.

In een studie van Maes en Morris werden veel overeenkomsten van symptomen en neuro-immunologische karakteristieken gevonden tussen ME/cvs en MS. Een korte samenvatting van de studie vindt u hieronder. Voor de echte bollebozen onder ons, en voor wie daar nog niet genoeg aan heeft, is hier de link naar het volledige artikel: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/205

Vooral de (neurochemische) afwijkende activiteiten in de cellen, de spieren en de hersenen komen uit de samenvatting naar voren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Cognitieve testen bij ME/CVS veroorzaken mentale uitputting die dagenlang duurt

Door ME-gids.net op donderdag 20 maart 2014.
1504x gelezen. Bron: Phoenix Rising. Geen reacties.

Simon McGrath voor Phoenix Rising, 17 maart 2014

Simon McGrath staat kort stil bij een recente paper die tot nu toe een van de meest krachtige bewijzen onthult voor de cognitieve problemen bij ME/CVS

Het komt misschien niet als een grote verrassing voor de patiënten, maar een nieuwe studie heeft geconstateerd dat mentale vermoeidheid lang kan aanhouden na een mentale inspanning.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuw bewijs voor auto-immuniteit in POTS

Door ME-gids.net op woensdag 5 maart 2014.
1974x gelezen. Bron: Dysautonomia International. 1 reactie.

Is POTS een auto-immuunziekte?

Groot nieuws deze week in het POTS onderzoek! Onderzoekers van de Universiteit van Oklahoma en de Vanderbilt Universiteit hebben bewijsmateriaal geïdentificeerd van adrenerge receptor autoantilichamen in een kleine groep van POTS-patiënten, hetgeen suggereert dat POTS een auto-immuunziekte is bij deze patiënten. De studie werd gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association (JAHA). JAHA is een officieel tijdschrift van de American Heart Association, dus dit is goed nieuws voor POTS awareness!

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Newton: verminderde bloedtoevoer naar de hersenen is gekoppeld aan de zuurtegraad in spiercellen bij ME/CVS

Door ME-gids.net op vrijdag 28 februari 2014.
6322x gelezen. Bron: Health Rising. 1 reactie.

Een onderzoek van prof. Julia Newton et al.

Achtergrond

Er is voldoende aanwijzing dat een afwijking van het autonome zenuwstelsel een bindende pathologische factor is. (Newton et al.)

Prof. Newton heeft aangetoond dat mensen met ME/cvs vaak drie met elkaar verband houdende problemen vertonen: een toename van melkzuur in de spieren bij inspanning, een verminderde hartdynamiek en autonome zenuwstelselproblemen. Zij gelooft dat een autonome stoornis al deze problemen kan veroorzaken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verminderd reactivermogen op reactivatie van het Epstein-Barr virus

Door ME-gids.net op vrijdag 24 januari 2014.
2072x gelezen. Bron: PLoS One. Geen reacties.

Biomedisch onderzoek naar de mogelijke oorzaken en triggers van ME vindt ook bij onze oosterburen plaats. Een Duitse onderzoeksgroep, verbonden aan de Charité universiteitskliniek in Berlijn, publiceerde afgelopen week onderzoeksresultaten over de wisselwerking tussen het immuunsysteem en het in vrijwel ieder lichaam aanwezige Epstein-Barr virus (EBV), in westerse landen veroorzaker van mononucleosis infectiosa of de ziekte van Pfeiffer.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

De Meirleir: darmflora in ME/CVS wijkt af, in Noorse patiënten meer dan in Belgische

Door ME-gids.net op zaterdag 14 december 2013.
1053x gelezen. Bron: Anaerobe. Geen reacties.

Dat de dysbiose van het maag-darmkanaal bij de meeste ME-patiënten een grote rol speelt, is geen nieuws. Steeds meer onderzoek wijst uit dat bacteriële verstoringen in de darmflora van grote invloed kunnen zijn op de klachten.

Onderstaand in het kort de resultaten van een onderzoek dat prof. dr. De Meirleir e.a. deden naar verstoringen in de darmflora van Noorse en Belgische ME/cvs-patiënten, waarbij de afwijkingen ten opzichte van gezonde controles bij de Noorse groep patiënten ook nog verschilde van de Belgische groep.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >|