random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Levenskwaliteit van ME/CVS erger bevonden dan diabetes, multiple sclerose, kanker, etc.

Door ME-gids op zondag 20 september 2015.
2736x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Als een ziekte geen invloed heeft op de kwaliteit van leven – hoeveel aandacht moet die dan krijgen? Als het niet significant de kwaliteit van leven aantast – hoeveel urgenter zou het dan moeten zijn?
Door Cort Johnson, Health Rising, 5 augustus, 2015

Laten we de vraag of een ziekte je wel of niet fataal gaat worden naast ons neer leggen en ons concentreren op wat er gebeurt als die je niet fataal wordt. Laten we zeggen dat God zei dat je een chronische ziekte moest krijgen, maar hij/zij zou jou toestaan om uit te kiezen welke je dan zou krijgen. Op welke basis zou je die keuze maken? Mijn gok is dat de meeste mensen de ziekte zouden kiezen die hen de hoogste kwaliteit van leven toestaat en de grootste functionaliteit.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verschillen tussen vrouwen en mannen bij ME/CVS

Door ME-gids op maandag 7 september 2015.
1493x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

© Mikael Häggström | Wikimedia Commons
ME Research UK , 19 augustus 2015

ME/CVS treft meer vrouwen dan mannen, in een verhouding van ongeveer 4 : 1. In dit opzicht is de ziekte vergelijkbaar met andere immuun-inflammatoire aandoeningen, zoals systemische lupus erythematosus, multiple sclerose, reumatoïde artritis, het syndroom van Sjögren, etc. die ook vaker voorkomen bij vrouwen.

Omdat erg weinig studies ooit hebben onderzocht of het vrouw of man zijn van invloed is op het verloop van de ziekte, zou het voorbarig zijn om aan te nemen dat beide geslachten hetzelfde ziekteproces doormaken; misschien vormen mannen en vrouwen verschillende ”fenotypes” van ME/CVS? We vermoeden immers al dat patiënten wiens ziekte met een infectie is begonnen, of patiënten die een hoge mate van autonome symptomen hebben (lees meer), of patiënten die ouder zijn ( lees meer) verschillende subtypen van de ziekte vertegenwoordigen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het grootste onderzoek naar een behandeling voor ME/CVS: Fluge en Mella over Rituximab

Door ME-gids op maandag 31 augustus 2015.
2371x gelezen. Bron: Simmaron Research. Geen reacties.

De grote vraag is: welk percentage van ME/CVS-patiënten zal reageren? © 123RF
Cort Johnson, Simmaron Research, 20 januari 2015

Een overzicht van de Fase-III-studie naar Rituximab bij ME(cvs)

De artsen Fluge en Mella schokten de ME/CVS-wereld met hun case serie van 2009 en studie uit 2011 met 29 patiënten die ontdekte dat ongeveer 2/3 van de ME/CVS-patiënten een significante en positieve reactie hadden op het chemotherapie- en auto-immuunmedicijn Rituximab (Mabthera ®). Met een aantal patiënten die bijna wonderlijk herstelden, lieten de resultaten uit Noorwegen de ME/CVS-wereld gonzen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuwe studie naar neurologische biomarkers bij kinderen met ME/CVS

Door ME-gids op maandag 24 augustus 2015.
739x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

MRI-scanner © 123RF
ME Research UK, 12 augustus 2015

Hoofdonderzoekers
Dr Sarah Knight en collega’s

Instituut
Murdoch Children’s Research Institute, The Royal Children’s Hospital, University of Melbourne, Melbourne, Australia

Financiering
ME Research UK

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Een studie van Fluge en Mella belicht het levensveranderende potentieel van een onderhoudsdosis Rituximab

Door ME-gids op maandag 17 augustus 2015.
1470x gelezen. Bron: Phoenix Rising. Geen reacties.

Dit artikel werd met toestemming van Phoenix Rising vertaald en geplaatst.

1 juli 2015

Professor Olav Mella (links) en Dr. Østein Fluge (rechts)
© Foto: Tor Erik H. Mathiesen http://www.helse-bergen.no 

Sasha geeft de achtergrondinformatie en Simon geeft de uitleg van de meest recente studie van Haukeland die gepubliceerd werd…

Achtergrond

Hij is er! Dr. Øystein Fluge en professor Olav Mella hebben hun nieuwe studie gepubliceerd in PLoS ONE. (nvdr. Dit is een internationaal wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van de biologie).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoek werpt nieuw licht op genetische oorzaken van ME/cvs

Door ME-gids op dinsdag 7 juli 2015.
972x gelezen. Bron: Griffith University. Geen reacties.

Genetische veranderingen in belangrijke receptoren m.b.t. immunologische en cellulaire functie dragen bij aan de ontwikkeling van ME/cvs

Louise Durack, 12 mei 2015

Nieuwe onderzoeksresultaten werpen licht op de mogelijke oorzaak van myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Auto-immuunmarkers en auto-immuunziekten bij POTS-patiënten

Door ME-gids op zaterdag 6 juni 2015.
1670x gelezen. Bron: Lupus. Geen reacties.

Dr. Blitshteyn onderzoekt auto-antistoffen bij 100 POTS-patiënten. Het documenteren van het aantal auto-immuunmarkers bij POTS en welke specifieke auto-immuunziekten voorkomen, zal artsen helpen bij het opsporen van POTS-patiënten. Het identificeren van comorbide auto-immuunziekten bij POTS-patiënten is belangrijk omdat het artsen en patiënten toelaat om een behandelplan meer op maat te maken. Aangezien auto-immuunziekten vaak overlappen, ondersteunt deze studie het idee dat POTS mogelijk zelf een auto-immuunziekte is bij sommige patiënten.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Inspanningsgerelateerde afwijkingen in de spiercellen van ME/CVS-patiënten

Door ME-gids op woensdag 8 april 2015.
1992x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

ME Research UK, 3 april 2015

In de historische literatuur was het belangrijkste kenmerk van myalgische encefalomyelitis (ME) spiervermoeidheid, vaak als reactie op een geringe mate van inspanning. Spierkrampen, fasciculaties (spiertrekkingen) en extreem gevoelige spieren kwamen ook vaak voor. Zoals Dr. Melvin Ramsay zei in de Postgraduate Medical Journal in 1978 “Dit was soms duidelijk als de patiënten huiverden bij zelfs lichte palpatie van de getroffen spier, maar veel vaker nam het de vorm aan van minuscule gebieden van spiergevoeligheid die zorgvuldig gezocht moesten worden in de trapeziusspier en gastrocnemius spier.” Vandaag de dag benadrukken patiënten met de diagnose ME/CVS vaak het belang van perifere vermoeidheid – zoals vermindering van spierkracht – in hun beleving van de ziekte.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wetenschappers vinden aanwijzingen in het hersenvocht voor cognitieve stoornissen bij ME/CVS

Door ME-gids op dinsdag 31 maart 2015.
3396x gelezen. Bron: The Center for Infection and Immunity. Geen reacties.

The Center for Infection and Immunity, 31 maart 2015

Immuunmarkers in hersenvocht bieden inzicht in de basis voor symptomen zoals “brain fog” (hersenmist)

Wetenschappers van de Columbia University's Mailman School of Public Health hebben een uniek patroon van immuunmoleculen in het hersenvocht van mensen met myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) geïdentificeerd, wat inzicht geeft in de basis van cognitieve disfunctie – door patiënten vaak beschreven als “hersenmist” (brain fog) – evenals nieuwe hoop voor verbeteringen in diagnose en behandeling.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Wetenschappers ontdekken sterk bewijs dat ME/CVS een biologische ziekte is

Door ME-gids op zaterdag 28 februari 2015.
8071x gelezen. Bron: Center for Infection and Immunity. 5 reacties.

Center for Infection and Immunity, 27 februari 2015

Immuunhandtekeningen in het bloed wijzen op verschillende stadia van de ziekte, en openen de deur naar een betere diagnose en behandeling

NEWYORK (27 februari 2015) – Onderzoekers aan het Center for Infection and Immunity aan de Mailman School of Public Health aan de Columbia Universiteit, hebben verschillende immuunveranderingen geïdentificeerd in patiënten met de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom, medisch bekend als myalgische encefalomyelitis (ME/CVS) of systemische inspanningsintolerantieziekte (SEID). De bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van de diagnose en het bepalen van behandelopties voor deze invaliderende aandoening, waarbij de symptomen variëren van extreme uitputting en moeite om zich te concentreren tot hoofdpijn en spierpijn.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

|< <  6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >|