random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Uitgeput door ziekte en twijfel

Door Zuiderzon op vrijdag 21 januari 2011.
1914x gelezen. Bron: The New York Times. Geen reacties.

Door David Tuller, New York Times, 3 januari 2011. 

Het chronisch Vermoeidheidssyndroom veroorzaakt een scala aan invaliderende symptomen, onder andere extreme uitputting, disfunctionerende slaap, spier- en gewrichtspijnen en ernstige cognitieve problemen. Maar wat is nu de oorzaak van dit syndroom?

... lees verder >> |

Artikels

Psychologen: wakker worden! ME/CVS is mogelijk een infectieziekte.

Door Zuiderzon op woensdag 27 oktober 2010.
3281x gelezen. Bron: Psy. Geen reacties.

OPINIE

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) is mogelijk een infectieziekte, veroorzaakt door een retrovirus (XMRV). Psychologen die ME/CVS-patiënten behandelen met cognitieve gedragstherapie dienen zich voor te bereiden op een nieuwe werkelijkheid.

Door Toine De Graaf

PSYCHOLOGEN: WAKKER WORDEN!

... lees verder >> |

Artikels

Retrovirus bevindingen in Noorwegen tot nu toe: bijna 2/3 van de ME-patiënten positief op XMRV (Update)

Door Zuiderzon op zondag 24 oktober 2010.
1884x gelezen. Bron: ESME. Geen reacties.

Dr. Mette Johnsgaard (Lillestrøm Clinic Oslo) heeft haar ME-patiënten bij VIPDx Lab getest op het retrovirus XMRV in Noorwegen. 62% van haar ME-patiënten zijn tot nu toe positief en een gezonde persoon.

... lees verder >> |

Artikels

Miljoenen ME/cvs-patiënten medisch ter dood veroordeeld

Door Zuiderzon op vrijdag 22 oktober 2010.
3021x gelezen. Bron: SunHerald.com. 4 reacties.

Door Llewellyn King – Hearts Newspapers

Zaterdag 9 oktober 2010 

Ik ben op een triestige weg aan het wandelen. Mijn mailbox is vastgelopen met tientallen hartverscheurende e-mails van mensen die aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) lijden, een vreselijke ziekte die weinig wordt begrepen, waar weinig onderzoek naar gedaan wordt en moeilijk te diagnosticeren is.

... lees verder >> |

Artikels

Een virus op het spoor

Door Zuiderzon op vrijdag 1 oktober 2010.
1962x gelezen. Bron: Reformatorisch Dagblad. 1 reactie.

De vondst van een retro­virus bij mensen met ME/CVS, zorgde in oktober 2009 voor een schok bij onderzoekers en patiënten. Was de oorzaak van deze invaliderende ziekte dan eindelijk gevonden?

Eén jaar na dato lijken wetenschappers méér op het spoor te zijn dan de mogelijke oorzaak van het chronischevermoeidheidssyndroom ME/CVS. Nog maar vier jaar geleden werd het ”xenotroop muizenleukemie gerelateerd virus” (XMRV) voor het eerst in de mens gevonden in tumorweefsel van prostaatkankerpatiënten.

01-10-2010 22:16 | Toine de Graaf 

... lees verder >> |

Artikels

Vragen aan en antwoorden van ME/CVS-experts m.b.t. de FDA/NIH XMRV/MLV-studie

Door Zuiderzon op zondag 5 september 2010.
1762x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. Geen reacties.

In de dagen na de publicatie van “Detection of MLV‐related virus gene sequences in blood of patients with chronic fatigue syndrome and healthy blood donors” op 23 augustus 2010 in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) van de hand van Shyh-Ching Lo, Harvey J. Alter en collega’s aan de Food and Drug Administration, National Institutes of Health en Harvard Medical School, heeft de CFIDS Association of America veelgestelde vragen (FAQ) verzameld. Ze hebben antwoorden gevraagd van een reeks deskundigen die vertrouwd zijn met deze studie, het opkomende onderzoeksveld naar XMRV en andere muizen leukemie retrovirussen, de kwestie van bloedveiligheid en de daarmee samenhangende berichtgeving in de media.

... lees verder >> |

Artikels

Chronisch vermoeidheidsyndroom, niet alleen meer voor aanstellers

Door De Volkskrant op vrijdag 3 september 2010.
1675x gelezen. Bron: de Volkskrant. Geen reacties.

Science Palooza, 03-09-2010 10:10

reageer 36 reacties

Het bestaat, maar er was een rel voor nodig om dat te erkennen

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zit tussen de oren van aandachttrekkers. Althans, tot een paar maanden geleden, toen de aanstellers plotseling gerechtigheid dreigden te krijgen omdat er een virus in het spel bleek te zijn. Vervolgens spraken verschillende studies de virus-vondst tegen en leek een tweede positieve studie op het laatste moment onder druk te worden teruggetrokken. Een rel was geboren. Uiteindelijk blijkt er wel degelijk een verband tussen een virus en het vermoeidheidssyndroom, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

VUB-onderzoekers (Prof. De Meirleir) bevestigen XMRV-bevindingen in Europa

Door Zuiderzon op woensdag 25 augustus 2010.
6096x gelezen. Geen reacties.

In navolging op het verschijnen van de langverwachte positieve FDA/NIH XMRV-studie van de hand van Alter, Lo en Komaroff, brengt prof. De Meirleir zijn bevindingen uit die eveneens het XMRV-ME/CVS-verband bevestigt, maar dan voor patiënten verspreid over Europa (Zweden, Noorwegen en België), wat een einde maakt aan de kritiek van 'een lokale uitbraak in de VS'.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

CVS als markant voorbeeld van Zombie Science

Door Zuiderzon op zaterdag 14 augustus 2010.
2257x gelezen. Bron: De Vrijdenker (Jg 41, nr 6). Geen reacties.

Vrij denken

De Vrijdenker Jaargang 41, nummer 6, juli augustus 2010
 
ROB ARNOLDUS (Leiden, 1962) is opgeleid als maatschappijhistoricus en werkzaam als docent/onderzoeker; heeft affiniteit met het humanistische gedachtegoed maar is geen lid van de Vrije Gedachte.

Vrijdenken is de opvatting dat men zich in zijn denken uitsluitend door wetenschap en logica en niet door autoriteitsgeloof of traditie moet laten leiden. Het manifest van de Vereniging de Vrije Gedachte gaat een stap verder en spreekt van een wetenschappelijk verantwoord wereldbeeld en het bestaan van slechts één wetenschappelijke methode. Met een beroep op vrijzinnigheid en Vrij denken wil ik dit dogma in deze bijdrage aan de kaak stellen. Er is mijns inziens geen waarheid en zeker geen interessante waarheid die losstaat van wat mensen er van maken. En wetenschappers zijn, indachtig Popper, feilbare mensen.

... lees verder >> |

Artikels

Vertraging in release van studie over chronisch vermoeidheidssyndroom wekt een golf van protest op

Door Zuiderzon op woensdag 14 juli 2010.
1510x gelezen. Bron: The New York Times. Geen reacties.

   Door David Tuller, 14 juli 2010

Onderzoekers aan het National Institutes of Health en de Food and Drug Administration, die verwijzen naar een noodzaak om hun gegevens te herevalueren, hebben de publicatie van een nieuwe studie uitgesteld waarvan aangenomen wordt dat het bewijs aanbrengt van een verband tussen chronisch vermoeidheidssyndroom en een vrij onbekend retrovirus.

... lees verder >> |

Artikels

|< <  7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >|