random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Studie vindt link tussen vroege menopauze en CVS

Door ME-gids op vrijdag 20 februari 2015.
1842x gelezen. Bron: Menopause. 1 reactie.

Persbericht, 4 februari 2015, verspreid via EurekAlert 

N.v.d.r.: Onze kritiek is dat er voor dit onderzoek gebruik gemaakt werd van veel te ruime empirische criteria. Voorts is het niet geheel duidelijk of de Fukuda criteria dan wel Reeves criteria gebruikt werden.

De North American Menopause Society (NAMS) Cleveland, Ohio (4 februari 2015). Een nieuw gevonden verband tussen chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en vroege menopauze werd vandaag online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van de North American Menopause Society (NAMS). Deze link evenals verbanden met andere gynaecologische problemen en bekkenpijn kunnen helpen verklaren waarom CVS twee tot viermaal meer voorkomt bij vrouwen dan mannen en het meest prevalent is bij vrouwen van boven de 40. Alert blijven voor deze problemen kan ook de zorgverleners helpen bij een betere zorgverlening van vrouwen die een risico op CVS hebben, aldus de auteurs van deze populatie gebaseerde, case-control studie.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Stoornissen in de gastro-intestinale motiliteit en autonome functies in POTS

Door ME-gids op zondag 11 januari 2015.
1343x gelezen. Bron: Neurogastroenterology & Motility. Geen reacties.

Loavenbruck A, Iturrino J, Singer W, Sletten DM, Low PA, Zinsmeister AR, Bharucha AE. Neurogastroenterol Motil. 2014 Dec 6. doi: 10.1111/nmo.12480. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25483980

Achtergrond

Gastro-intestinale symptomen in het posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) komen vaak voor. Er zijn echter maar weinig studies die de gastro-intestinale transit in POTS onderzocht hebben. Onze primaire doelstellingen waren om de maaglediging te onderzoeken en het verband met autonome disfuncties in POTS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Gebrek aan toegankelijke en deskundige gezondheidszorg voor patiënten met neuro-endocriene immuunziekten

Door ME-gids op zondag 21 december 2014.
1054x gelezen. Bron: Frontiers in Clinical Medicine. Geen reacties.

Tina M. Tidmore, Leonard A. Jason, Suzanne So, Abigail Brown, Lori Chapo-Kroge, Marly C. Silverman.Lack of Knowledgeable Healthcare Access for Patients with Neuro-endocrine-immune Diseases. Frontiers in Clinical Medicine.

Complexe chronische ziekten van de neuro-endocrien-immuunsystemen omvatten myalgische encefalomyelitis (ME), chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), fibromyalgie, en post-Lyme syndroom (i.e. chronische Lyme). Vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk om optimale resultaten te produceren bij deze patiënten. In de zomer van 2012 beantwoordden mensen die naar eigen zeggen de diagnose ME/CVS, fibromyalgie, of post-Lyme/chronische Lyme hadden, een enquête van 7 vragen die verspreid werd door e-mails naar patiënten steungroepen, sociale media, en patiënt georiënteerde websites.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Studie vindt hersenafwijkingen bij CVS-patiënten

Door ME-gids op donderdag 30 oktober 2014.
2684x gelezen. Bron: Stanford Medicine News Center. Geen reacties.

Radiologie onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenen van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom verminderde witte stof en witte stof afwijkingen hebben in de rechter hersenhelft.

Door Bruce Goldman, Stanford Medicine News Center , 28 oktober 2014

Een beeldvormingsstudie door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben duidelijke verschillen gevonden tussen de hersenen van patiënten met CVS en die van gezonde personen. 

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Valse beschuldigingen van kindermisbruik bij gevallen van ME tijdens de kinderjaren

Door ME-gids.net op maandag 8 september 2014.
1503x gelezen. Bron: Argument & Critique. 1 reactie.

http://www.argumentcritique.com/uploads/1/0/3/1/10317653/colby_j.pdf

Door Jany Colby
Algemeen directeur van Tymes Trust
jane.colby@tymestrust.org
www.timestrust.org
juli 2014

Colby, J. 2014 False Allegations of Child Abuse in Cases of Childhood Myalgic Encephalomyelitis (ME), Argument & Critique, July.

http://www.argumentcritique.com/publications.html

Samenvatting

Er is geen remedie voor ME (myalgische encefalomyelitis). Bij het ontbreken daarvan worden er behandelregimes voorgeschreven meestal op basis van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Fase III Rituximab-onderzoek van start in Noorwegen

Door ME-gids.net op vrijdag 19 september 2014.
1577x gelezen. Bron: ME/cvs Vereniging. 2 reacties.

Fase III Rituximab-onderzoek van start in Noorwegen

22 augustus 2014

De lang verwachte Noorse fase III-studie naar Rituximab als behandeling voor ME/cvs wordt gelanceerd. Aan het hoofd van de studie staan de oncologen prof. Olav Mella en dr. Øystein Fluge van het Haukeland universiteitsziekenhuis in Bergen, Noorwegen. In hun voorgaande studies (zoals http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0026358) bleek Rituximab een positief effect te sorteren bij 2/3 van de ME/cvs patiënten die de actieve stof toegediend kreeg.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Overwegingen in het opzetten van een post-mortem hersen- en weefselbank voor de studie van ME/CVS: een protocol-voorstel

Door ME-gids.net op zondag 24 augustus 2014.
1244x gelezen. Bron: BMC Research Notes. 2 reacties.

Nacul et al., 2014
http://www.biomedcentral.com/1756-0500/7/370

Samenvatting

Achtergrond

Nadat eerder de vraagstukken rond het opzetten en onderhouden van een ziektespecifieke hersen- en weefselbank voor myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) onderzocht werden door middel van een kwalitatieve studie met uitgebreide discussies met experts en patiënten, was ons doel om een protocol te ontwikkelen voor een Britse ME/CVS opslagplaats van menselijk weefsel van hoge kwaliteit van goed gedefinieerde ME/CVS-patiënten (nvdr. volgens Fukuda én Canadese Criteria) en controles, die geschikt is voor een brede waaier aan onderzoekstoepassingen.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Een studie van Simmaron Research richt zich op de oorsprong van het falen van het immuunsysteem in ME/CVS

Door ME-gids.net op maandag 7 juli 2014.
910x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. 1 reactie.

Cort Johnson, Simmaron Research, 13 juni 2014

De nieuwe immuunstudie van Simmaron Research bouwt voort op interessant onderzoek die de manier waarop we over ME/CVS denken, verandert.

Twintig jaar geleden vond de internationaal bekende virusjager, Dr. Ian Lipkin van de Columbia Universiteit het Bornavirus niet terug bij mensen met ME/CVS, maar hij is nooit de immuundisfunctie vergeten die hij gevonden heeft. Twintig jaar later vond hij meer immuundisfunctie in een andere studie.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Eindelijk een studie naar de zwaarst getroffen ME(cvs)-patiënten

Door ME-gids.net op zaterdag 5 juli 2014.
1757x gelezen. Bron: ME Research UK. 1 reactie.

Een geografisch afgebakende studie
17 mei 2014

Achtergrond en opzet

Zo’n 10-25 % van alle ME(cvs)-patiënten kan het huis niet uit of is bedlegerig, terwijl er toch nog steeds heel weinig bekend is over de oorsprong en de gevolgen van hun ernstige ziekte. We weten echter dat de ernstige ziekte de patiënten vatbaar maakt voor secundaire medische aandoeningen; dat de vooruitzichten voor herstel slechter zijn voor de zwaarst getroffen patiënten; en dat de cumulatieve impact van ernstig ziek zijn gedurende vele jaren – waar er geen teken van verbetering is – erg ingrijpend kan zijn. Door dit alles is het verbazingwekkend dat het meeste fundamentele klinische en experimenteel wetenschappelijke werk niet uitgevoerd is op deze belangrijke subgroep van ME(cvs)-patiënten. “Genegeerd en onzichtbaar”, zo beschreef het hoofd van de Engelse gezondheidsraad hen in zijn rapport van enkele jaren terug. (meer hierover in het essay “Severely overlooked by science”)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Beeldvorming van de hersenen onthult aanwijzingen over ME/CVS

Door ME-gids.net op maandag 2 juni 2014.
1374x gelezen. Bron: Emory News Center. Geen reacties.

Persbericht, 23 mei 2014

Verschillen in basale ganglia, gelijkenissen met inflammatie-geïnduceerde vermoeidheid

Een studie van de beeldvorming van de hersenen toont aan dat ME/CVS-patiënten een verminderde respons hebben in vergelijking met gezonde controles in een regio van de hersenen die verband houdt met vermoeidheid. De bevindingen suggereren dat ME/CVS geassocieerd wordt met veranderingen in de hersenen met betrekking tot hersenverbindingen die de motorische activiteit en de motivatie reguleren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >|