random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Verminderd reactivermogen op reactivatie van het Epstein-Barr virus

Door ME-gids.net op vrijdag 24 januari 2014.
2126x gelezen. Bron: PLoS One. Geen reacties.

Biomedisch onderzoek naar de mogelijke oorzaken en triggers van ME vindt ook bij onze oosterburen plaats. Een Duitse onderzoeksgroep, verbonden aan de Charité universiteitskliniek in Berlijn, publiceerde afgelopen week onderzoeksresultaten over de wisselwerking tussen het immuunsysteem en het in vrijwel ieder lichaam aanwezige Epstein-Barr virus (EBV), in westerse landen veroorzaker van mononucleosis infectiosa of de ziekte van Pfeiffer.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

De Meirleir: darmflora in ME/CVS wijkt af, in Noorse patiënten meer dan in Belgische

Door ME-gids.net op zaterdag 14 december 2013.
1070x gelezen. Bron: Anaerobe. Geen reacties.

Dat de dysbiose van het maag-darmkanaal bij de meeste ME-patiënten een grote rol speelt, is geen nieuws. Steeds meer onderzoek wijst uit dat bacteriële verstoringen in de darmflora van grote invloed kunnen zijn op de klachten.

Onderstaand in het kort de resultaten van een onderzoek dat prof. dr. De Meirleir e.a. deden naar verstoringen in de darmflora van Noorse en Belgische ME/cvs-patiënten, waarbij de afwijkingen ten opzichte van gezonde controles bij de Noorse groep patiënten ook nog verschilde van de Belgische groep.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wat is brain fog (hersenmist)? Een evaluatie van het symptoom bij POTS.

Door ME-gids.net op zondag 20 oktober 2013.
18645x gelezen. Bron: Clinical Autonomic Research. Geen reacties.

Ross, Medow, Rowe en Stewart, 2013

Introductie

Posturaal Orthostatisch Tachychardie Syndroom (POTS) is een chronische vorm van orthostatische intolerantie (OI) die gedefinieerd wordt door het ontstaan van orthostatische symptomen die gepaard gaan met een stijging in hartslag (HR) van ten minste 40 bpm (slagen per minuut) bij jongvolwassenen, 30 bpm bij volwassenen of een HR van >120 bpm binnen de 5 min. op een kanteltafeltest (70°).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Valganciclovir: mogelijke verbetering bij ME/CVS-patiënten met EBV en HHV-6

Door ME-gids.net op donderdag 5 september 2013.
1821x gelezen. Bron: Journal of Medical Virology. Geen reacties.

Inleiding

Er is vooralsnog geen behandeling voor ME/cvs, en er is nog weinig bekend over de oorzaak van deze ziekte. Wel zijn het Humaan herpesvirus 6 (HHV-6) en het Epstein - Barr virus (EBV) genoemd als mogelijke triggers.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Invest in ME en Prof. Edwards (UCL) plannen Britse Rituximab trial

Door ME-gids.net op zaterdag 3 augustus 2013.
1164x gelezen. Bron: Invest in ME. Geen reacties.

Invest in ME Mededeling: Een Britse Rituximab trial voor ME

Juli 2013

In juni/juli kondigde Invest in ME (IiME) aan dat ze in gesprek waren om een Britse studie met Rituximab (MabThera ®) op te zetten voor ME-patiënten. Het werk is sindsdien gevorderd en nu kunnen we meer details bekend maken over dit plan.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/CVS: een herpesvirus infectie van de nervus vagus?

Door ME-gids.net op donderdag 1 augustus 2013.
4279x gelezen. Bron: HHV-6 Foundation. 2 reacties.


Michael VanElzakker
© Tufts University

Michael VanElzakker, een onderzoeker verbonden aan het PTSS neuroimaging laboratorium van de Tufts University evenals aan het Massachusetss General Hospital afdeling Psychiatric Neuroscience, heeft een nieuwe hypothese gepubliceerd over de mogelijk etiologie van  chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). In de paper die gepubliceerd werd in Medical Hypotheses, suggereert VanElzakker dat ME/CVS mogelijk het resultaat is van een pathologische infectie van de nervus vagus (hersenzenuw). Hoewel VanElzakker stelt dat ieder neurotroop virus of bacterie ME/CVS kan triggeren, staat HHV-6 aan de top van zijn lijst.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/cvs-patiënten met ciHHV-6 kunnen baat hebben bij een behandeling met antivirale middelen

Door ME-gids.net op zondag 28 juli 2013.
1453x gelezen. Bron: USF Health. 3 reacties.

Erfelijke vorm van HHV-6 kan ME/cvs veroorzaken in sommige gevallen

Veel experts geloven dat ME/CVS verschillende oorzaken heeft, waaronder enkele virussen. Nu hebben wetenschappers Shara Pantry, Maria Medveczky en Peter Medveczky van het Morsani College of Medicine aan de University of South Florida (USF), met de hulp van ME/cvs artsen Jose Montoya en Dan Peterson, een artikel gepubliceerd in de Journal of Medical Virology, dat suggereert dat chromosomaal geïntegreerd HHV-6 (CIHHV-6) de mogelijke oorzaak is van sommige ME/cvs gevallen (zie abstract).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/CVS: Overzicht van de geschiedenis, het klinisch beeld en de controverse

Door ME-gids.net op zaterdag 6 juli 2013.
2648x gelezen. Bron: Dr. Nigel Speight. Geen reacties.

In een overzichtsartikel schetst dr. Nigel Speight op bondige wijze de geschiedenis, de symptomen (het "klinisch beeld") en de controverse.

Dr. Nigel Speight was kinderarts aan The University Hospital of North Durham, en expert op het gebied van ME/CVS bij kinderen. Hij werkte mee aan de documentaire Voices From The Shadows en aan de Internationale Consensus Criteria voor ME.

“Ik beschouw het aanhoudend aura van ongeloof rond de ziekte en hoofdzakelijk uitgestraald door de psychiaters als nadelig voor de medische vooruitgang én de belangen van mensen die aan de ziekte lijden.” - Dr. Nigel Speight 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoeksteam gooit hoge ogen naar het oplossen van het ME/cvs raadsel

Door felixloena op woensdag 22 mei 2013.
1181x gelezen. Bron: ME/cvs Vereniging. Geen reacties.

Een Gold Coast-onderzoeksteam boekt zo’n vooruitgang op wereldniveau dat het het leven van ME/cvs patiënten kan veranderen.

Hoofd onderzoeker Prof. Sonya Marshall-Gradisnik denkt dat zij wetenschappelijke signalen van de ziekte op het spoor zijn, die nu nog door middel van een gecompliceerd uitsluitingsprocedure wordt gediagnosticeerd. 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Prof. Blomberg: Op zoek naar de etiologie van ME/cvs

Door ME-gids op maandag 29 april 2013.
1072x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

De ontwikkeling van een diagnostisch meetsysteem gebaseerd op microbiologische biomarkers

Onderzoekers: Prof. Jonas Blomberg en collega’s

Instelling: Clinical Microbiology, Uppsala Academic Hospital, Uppsala University, Uppsala, Sweden

Bij veel ME/cvs-patiënten had hun ziekte een acuut, infectie-achtig begin.  Daarom is er nog altijd veel belangstelling voor onderzoeken waarbij gekeken wordt naar bacteriën en virussen.  In Zweden wordt met een nieuwe technologie naar deze ziekteverwekkers gezocht.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >|