random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Naar een duidelijkere diagnose van ME: PET-scans tonen neuro-inflammatie aan (Update)

Door ME-gids.net op zondag 13 april 2014.
4747x gelezen. Bron: RIKEN. Geen reacties.

© F. Twisk

Als de resultaten van deze recente studie van Nakatomi et al. gerepliceerd worden, zal wederom blijken dat de naam Myalgische Encefalomyelitis wel degelijk gerechtvaardigd is. ME betekent letterlijk ontsteking van hersenen en ruggenmerg die gepaard gaat met spierpijn. Deze ontsteking werd reeds bij enkele autopsies vastgesteld alsook Natelson stelde afwijkingen in het hersenvocht vast. Watanabe toonde in zijn studie met behulp van PET-scans immers aan dat inflammatie van verschillende hersendelen verhoogd is bij patiënten met ME. Deze correleerde ook met de symptomen.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Overeenkomsten tussen ME en MS: symptomen en neuro-immunologische kenmerken

Door ME-gids.net op donderdag 24 april 2014.
1946x gelezen. Bron: BMC Medicine. Geen reacties.

In een studie van Maes en Morris werden veel overeenkomsten van symptomen en neuro-immunologische karakteristieken gevonden tussen ME/cvs en MS. Een korte samenvatting van de studie vindt u hieronder. Voor de echte bollebozen onder ons, en voor wie daar nog niet genoeg aan heeft, is hier de link naar het volledige artikel: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/205

Vooral de (neurochemische) afwijkende activiteiten in de cellen, de spieren en de hersenen komen uit de samenvatting naar voren.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Cognitieve testen bij ME/CVS veroorzaken mentale uitputting die dagenlang duurt

Door ME-gids.net op donderdag 20 maart 2014.
1523x gelezen. Bron: Phoenix Rising. Geen reacties.

Simon McGrath voor Phoenix Rising, 17 maart 2014

Simon McGrath staat kort stil bij een recente paper die tot nu toe een van de meest krachtige bewijzen onthult voor de cognitieve problemen bij ME/CVS

Het komt misschien niet als een grote verrassing voor de patiënten, maar een nieuwe studie heeft geconstateerd dat mentale vermoeidheid lang kan aanhouden na een mentale inspanning.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuw bewijs voor auto-immuniteit in POTS

Door ME-gids.net op woensdag 5 maart 2014.
2034x gelezen. Bron: Dysautonomia International. 1 reactie.

Is POTS een auto-immuunziekte?

Groot nieuws deze week in het POTS onderzoek! Onderzoekers van de Universiteit van Oklahoma en de Vanderbilt Universiteit hebben bewijsmateriaal geïdentificeerd van adrenerge receptor autoantilichamen in een kleine groep van POTS-patiënten, hetgeen suggereert dat POTS een auto-immuunziekte is bij deze patiënten. De studie werd gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association (JAHA). JAHA is een officieel tijdschrift van de American Heart Association, dus dit is goed nieuws voor POTS awareness!

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Newton: verminderde bloedtoevoer naar de hersenen is gekoppeld aan de zuurtegraad in spiercellen bij ME/CVS

Door ME-gids.net op vrijdag 28 februari 2014.
6397x gelezen. Bron: Health Rising. 1 reactie.

Een onderzoek van prof. Julia Newton et al.

Achtergrond

Er is voldoende aanwijzing dat een afwijking van het autonome zenuwstelsel een bindende pathologische factor is. (Newton et al.)

Prof. Newton heeft aangetoond dat mensen met ME/cvs vaak drie met elkaar verband houdende problemen vertonen: een toename van melkzuur in de spieren bij inspanning, een verminderde hartdynamiek en autonome zenuwstelselproblemen. Zij gelooft dat een autonome stoornis al deze problemen kan veroorzaken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Verminderd reactivermogen op reactivatie van het Epstein-Barr virus

Door ME-gids.net op vrijdag 24 januari 2014.
2163x gelezen. Bron: PLoS One. Geen reacties.

Biomedisch onderzoek naar de mogelijke oorzaken en triggers van ME vindt ook bij onze oosterburen plaats. Een Duitse onderzoeksgroep, verbonden aan de Charité universiteitskliniek in Berlijn, publiceerde afgelopen week onderzoeksresultaten over de wisselwerking tussen het immuunsysteem en het in vrijwel ieder lichaam aanwezige Epstein-Barr virus (EBV), in westerse landen veroorzaker van mononucleosis infectiosa of de ziekte van Pfeiffer.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

De Meirleir: darmflora in ME/CVS wijkt af, in Noorse patiënten meer dan in Belgische

Door ME-gids.net op zaterdag 14 december 2013.
1085x gelezen. Bron: Anaerobe. Geen reacties.

Dat de dysbiose van het maag-darmkanaal bij de meeste ME-patiënten een grote rol speelt, is geen nieuws. Steeds meer onderzoek wijst uit dat bacteriële verstoringen in de darmflora van grote invloed kunnen zijn op de klachten.

Onderstaand in het kort de resultaten van een onderzoek dat prof. dr. De Meirleir e.a. deden naar verstoringen in de darmflora van Noorse en Belgische ME/cvs-patiënten, waarbij de afwijkingen ten opzichte van gezonde controles bij de Noorse groep patiënten ook nog verschilde van de Belgische groep.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wat is brain fog (hersenmist)? Een evaluatie van het symptoom bij POTS.

Door ME-gids.net op zondag 20 oktober 2013.
18687x gelezen. Bron: Clinical Autonomic Research. Geen reacties.

Ross, Medow, Rowe en Stewart, 2013

Introductie

Posturaal Orthostatisch Tachychardie Syndroom (POTS) is een chronische vorm van orthostatische intolerantie (OI) die gedefinieerd wordt door het ontstaan van orthostatische symptomen die gepaard gaan met een stijging in hartslag (HR) van ten minste 40 bpm (slagen per minuut) bij jongvolwassenen, 30 bpm bij volwassenen of een HR van >120 bpm binnen de 5 min. op een kanteltafeltest (70°).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Valganciclovir: mogelijke verbetering bij ME/CVS-patiënten met EBV en HHV-6

Door ME-gids.net op donderdag 5 september 2013.
1842x gelezen. Bron: Journal of Medical Virology. Geen reacties.

Inleiding

Er is vooralsnog geen behandeling voor ME/cvs, en er is nog weinig bekend over de oorzaak van deze ziekte. Wel zijn het Humaan herpesvirus 6 (HHV-6) en het Epstein - Barr virus (EBV) genoemd als mogelijke triggers.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Invest in ME en Prof. Edwards (UCL) plannen Britse Rituximab trial

Door ME-gids.net op zaterdag 3 augustus 2013.
1184x gelezen. Bron: Invest in ME. Geen reacties.

Invest in ME Mededeling: Een Britse Rituximab trial voor ME

Juli 2013

In juni/juli kondigde Invest in ME (IiME) aan dat ze in gesprek waren om een Britse studie met Rituximab (MabThera ®) op te zetten voor ME-patiënten. Het werk is sindsdien gevorderd en nu kunnen we meer details bekend maken over dit plan.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >|