random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

ME/CVS: een herpesvirus infectie van de nervus vagus?

Door ME-gids.net op donderdag 1 augustus 2013.
4361x gelezen. Bron: HHV-6 Foundation. 2 reacties.


Michael VanElzakker
© Tufts University

Michael VanElzakker, een onderzoeker verbonden aan het PTSS neuroimaging laboratorium van de Tufts University evenals aan het Massachusetss General Hospital afdeling Psychiatric Neuroscience, heeft een nieuwe hypothese gepubliceerd over de mogelijk etiologie van  chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). In de paper die gepubliceerd werd in Medical Hypotheses, suggereert VanElzakker dat ME/CVS mogelijk het resultaat is van een pathologische infectie van de nervus vagus (hersenzenuw). Hoewel VanElzakker stelt dat ieder neurotroop virus of bacterie ME/CVS kan triggeren, staat HHV-6 aan de top van zijn lijst.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/cvs-patiënten met ciHHV-6 kunnen baat hebben bij een behandeling met antivirale middelen

Door ME-gids.net op zondag 28 juli 2013.
1468x gelezen. Bron: USF Health. 3 reacties.

Erfelijke vorm van HHV-6 kan ME/cvs veroorzaken in sommige gevallen

Veel experts geloven dat ME/CVS verschillende oorzaken heeft, waaronder enkele virussen. Nu hebben wetenschappers Shara Pantry, Maria Medveczky en Peter Medveczky van het Morsani College of Medicine aan de University of South Florida (USF), met de hulp van ME/cvs artsen Jose Montoya en Dan Peterson, een artikel gepubliceerd in de Journal of Medical Virology, dat suggereert dat chromosomaal geïntegreerd HHV-6 (CIHHV-6) de mogelijke oorzaak is van sommige ME/cvs gevallen (zie abstract).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/CVS: Overzicht van de geschiedenis, het klinisch beeld en de controverse

Door ME-gids.net op zaterdag 6 juli 2013.
2665x gelezen. Bron: Dr. Nigel Speight. Geen reacties.

In een overzichtsartikel schetst dr. Nigel Speight op bondige wijze de geschiedenis, de symptomen (het "klinisch beeld") en de controverse.

Dr. Nigel Speight was kinderarts aan The University Hospital of North Durham, en expert op het gebied van ME/CVS bij kinderen. Hij werkte mee aan de documentaire Voices From The Shadows en aan de Internationale Consensus Criteria voor ME.

“Ik beschouw het aanhoudend aura van ongeloof rond de ziekte en hoofdzakelijk uitgestraald door de psychiaters als nadelig voor de medische vooruitgang én de belangen van mensen die aan de ziekte lijden.” - Dr. Nigel Speight 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Onderzoeksteam gooit hoge ogen naar het oplossen van het ME/cvs raadsel

Door felixloena op woensdag 22 mei 2013.
1196x gelezen. Bron: ME/cvs Vereniging. Geen reacties.

Een Gold Coast-onderzoeksteam boekt zo’n vooruitgang op wereldniveau dat het het leven van ME/cvs patiënten kan veranderen.

Hoofd onderzoeker Prof. Sonya Marshall-Gradisnik denkt dat zij wetenschappelijke signalen van de ziekte op het spoor zijn, die nu nog door middel van een gecompliceerd uitsluitingsprocedure wordt gediagnosticeerd. 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Prof. Blomberg: Op zoek naar de etiologie van ME/cvs

Door ME-gids op maandag 29 april 2013.
1081x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

De ontwikkeling van een diagnostisch meetsysteem gebaseerd op microbiologische biomarkers

Onderzoekers: Prof. Jonas Blomberg en collega’s

Instelling: Clinical Microbiology, Uppsala Academic Hospital, Uppsala University, Uppsala, Sweden

Bij veel ME/cvs-patiënten had hun ziekte een acuut, infectie-achtig begin.  Daarom is er nog altijd veel belangstelling voor onderzoeken waarbij gekeken wordt naar bacteriën en virussen.  In Zweden wordt met een nieuwe technologie naar deze ziekteverwekkers gezocht.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

CMX001 toont sterke in-vitro activiteit tegen HHV-6

Door ME-gids op dinsdag 5 maart 2013.
1595x gelezen. Bron: HHV-6 Foundation. Geen reacties.

Hoewel studies een verschillende mate van werkzaamheid hebben aangetoond voor de huidige antivirale middelen die gebruikt worden om HHV-6 te behandelen in de klinische setting (ganciclovir of Cymevene®, foscarnet of Foscavir®, en cidofovir of Vistide®), hebben deze moleculen inherente beperkingen waaronder bijwerkingen en potentiële antivirale resistentie. Bovendien is er momenteel geen enkele antivirale therapie goedgekeurd [door de FDA] voor de specifieke behandeling van HHV-6 infecties, en zijn de huidige opties allemaal off-label gebruik van geneesmiddelen die goedgekeurd zijn voor de behandeling van het verwante cytomegalovirus (HHV-5).

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Is ME/CVS bij ouderen een andere ziekte?

Door ME-gids op dinsdag 19 februari 2013.
1020x gelezen. Bron: European Journal of Clinical Investigation. Geen reacties.

Een klinische cohortstudie

Samenvatting

Achtergrond

ME/cvs is een invaliderende aandoening gekenmerkt door een voortdurende vermoeidheid, waarbij het typerend is dat de leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt tussen de 35 en 50 jaar ligt. ME/cvs komt wel voor bij mensen boven de 50, maar er is nooit over nagedacht of het bij oudere leeftijdsgroepen om een andere ziekte gaat. Daarom hebben wij een klinische cohortstudie* uitgevoerd om de klinische en autonome* kenmerken bij ME/cvs-patiënten ouder dan 50 jaar te bestuderen en te onderscheiden.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Relatie bloedtoevoer naar de hersenen en afwijkingen van de zuurgraad in de spieren van ME/CVS-patiënten

Door ME-gids op maandag 4 februari 2013.
1774x gelezen. Bron: NeuroImage Clinical. Geen reacties.

Onderzoek bij ME/cvs patiënten naar de verbinding tussen de pH-waarde in de spieren en de regulatie van de bloed-toevoer naar de hersenen, zowel in rust als na dynamische stimulatie.

Auteurs: Jiabao He, Kieren G. Hollingsworth, Julia L. Newton, Andrew M. Blamire

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Een verminderde cardiale vagale modulatie heeft invloed op de cognitieve prestaties bij ME/cvs

Door ME/cvs Vereniging op donderdag 17 januari 2013.
1266x gelezen. Bron: PLoS One. Geen reacties.

Samenvatting

Achtergrond

Cognitieve problemen en autonome disfunctie nemen we los van elkaar waar bij patiënten met myalgische encefalomyelitis /chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Er is aangetoond dat bij gezonde mensen de hartslagvariatie (HSV) een rol speelt in de cognitieve flexibiliteit, maar deze relatie is nog niet onderzocht in ME/cvs. Het doel van deze studie was om de relatie tussen de HSV en cognitieve prestaties bij ME/cvs patiënten te bestuderen.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

oxidatieve stress bij vrouwelijke ME/CVS-patiëntes

Door ME/cvs Vereniging op zaterdag 5 januari 2013.
1522x gelezen. Bron: Archives of Medical Science. Geen reacties.

Lipiden- en proteïne-oxidatie bij vrouwelijke patiëntes met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom

Inleiding

Het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) is een algemeen erkend probleem, gekenmerkt door langdurige, slopende vermoeidheid met een karakteristieke groep begeleidende symptomen, en komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het doel van de studie was het vaststellen van oxidatieve stress en de mogelijke gevolgen daarvan bij vrouwelijke patiënten met CVS.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >|