random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Verhoogde productie NO metabolieten tijdens inspanning bij ME/CVS-patiënten

Door Zuiderzon op zaterdag 22 mei 2010.
2759x gelezen. Bron: Journal of Women's Health. Geen reacties.

Er werd een studie uitgevoerd waarbij de gehaltes NO metabolieten gemeten werden bij ME/CVS-patiënten en gezonde controles, dit voor en na een inspanningstest. Daaruit blijkt dat de nitraatgehaltes na inspanning veel hoger liggen bij ME/CVS-patiënten dan bij de gezonde controles.

Deze studie is een bevestiging van de theorie van Pall die ervan uitgaat dat bij ME/CVS verhoogde hoeveelheden stikstofoxide (NO) door inspanning leiden tot een toename van schadelijke vrije radicalen, (ONOO) die voor de vele klachten zorgt en een vicieuze cirkel in stand houdt.

Deze studie biedt een nuttige parameter als hulp bij diagnose en is nog maar eens een objectief bewijs dat inspanning (GET) schadelijk kan zijn.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Duitse studie vindt XMRV in luchtwegen

Door Zuiderzon op donderdag 20 mei 2010.
2553x gelezen. 3 reacties.

Een nieuwe Duitse studie toont aan dat XMRV aanwezig is in luchtwegsecreties. Men heeft XMRV teruggevonden in 2-3% van de stalen van 168 immuuncompetente personen, waaronder zowel mensen met een luchtweginfectie als gezonde controles (zelfde bevinding in WPI-studie); en in ongeveer 10% van de stalen van 161 immuun gecompromitteerde patiënten (o.v. orgaan- of beenmerg transplantatie) met ernstige luchtweginfecties. Dit is dus een nieuwe bevestiging van het vermoeden dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt en XMRV meer toeslaat bij mensen met immunodeficiëntie.

Forum discussie

Wetenschappelijk

Het WPI beschrijft hoe Ampligen de NK-celactiviteit kan verbeteren bij XMRV-positieve CVS-patiënten.

Door Zuiderzon op dinsdag 11 mei 2010.
2516x gelezen. Bron: ProHealth. Geen reacties.

Hieronder volgt het abstract van een onderzoekspublicatie van de hand van een team van de Universiteit van Nevada / onderzoekers van het Whittemore Peterson Institute. De publicatie zal op 9 mei voorgesteld worden aan immunologen die samenkomen in Baltimore op Immunology 2010TM door hoofdauteur Isabel Barao-Silvestre van UN/WPI.

[Nota: Degranulatie is het vrijgeven van microbe-toxische moleculen uit granulen die teruggevonden worden in sommige immuuncellen, waaronder Natural Killer cellen.]

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Schandaal over Nederlands XMRV-ME/CVS-onderzoek unplugged

Door Zuiderzon op dinsdag 27 april 2010.
3756x gelezen. Bron: Phoenix Rising Forums (Parvofighter). 3 reacties.

Op Phoenix Rising Forums heeft het lid Parvofighter de negatieve Nederlandse XMRV-ME/CVS-paper, die gepubliceerd werd in het British Medical Journal door Van Kuppeveld et al. (m.m.v. Bleijenberg en Van der Meer), kritisch en op cynische wijze  subliem uitgespit. Inmiddels is  bekend dat verzwegen werd dat er wel degelijk XMRV-positieve patiëntenstalen gevonden werden m.b.v. de WPI-techniek (brief van A. Whittemore of gedetailleerd relaas in Ortho).

Ook Frank Twisk uitte zijn onderbouwde kritiek op deze paper. Hieronder vindt u een vertaling van het werk van Parvofighter. Neem de tijd ervoor, het is de moeite waard.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuw onderzoek ondersteunt verband tussen XMRV en prostaatkanker. Nieuwe diagnostische test voor XMRV retrovirus ontwikkeld.

Door Zuiderzon op donderdag 8 april 2010.
1797x gelezen. Bron: Elsevier. Geen reacties.

Philadelphia, 8 april 2010. Het recent ontdekte retrovirus, xenotropic murine leukemia virus-related virus (XMRV), werd in enkele prostaatkankerpatiënten geïdentificeerd. In het licht van tegenstrijdige gegevens over XMRV is een gestandaardiseerde diagnostische test belangrijk om patiënten waar XMRV aanwezig is te identificeren en om te bepalen of het een rol speelt in de incidentie van prostaatkanker. Een artikel gepubliceerd in het aprilnummer van Urology® is een stap in deze richting gezien onderzoekers van de Emory University de succesvolle ontwikkeling melden van een experimentele klinische test voor XMRV.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Raltegravir (Isentress) is een potentiële XMRV-remmer, een virus betrokken bij prostaatkanker en ME/CVS

Door Zuiderzon op donderdag 1 april 2010.
1616x gelezen. Bron: PLoS One. Geen reacties.

Singh IR, Gorzynski JE, Drobysheva D, Bassit L, Schinazi RF (2010)
Raltegravir Is a Potent Inhibitor of XMRV, a Virus Implicated in Prostate Cancer and Chronic Fatigue Syndrome.
PLoS ONE 5(4): e9948. doi:10.1371/journal.pone.0009948

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Behandeling van ME/cvs moet zich richten op organische oorzaken (Maes & Twisk)

Door Zuiderzon op vrijdag 19 maart 2010.
1493x gelezen. Bron: Frank Twisk. Geen reacties.

In het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counselling leveren Dr. Maes en Frank Twisk kritiek op een artikel van van Houdenhove (klik hier), waarin laatstgenoemde stelt dat de omgaan-met-of-herstel-vraag irrelevant lijkt/is, en dat patiënten op zoek moeten naar een nieuw evenwicht m.b.v. "een flexibele CGT-aanpak" (?).

Maes en Twisk daarentegen betogen dat de "behandeling" niet gericht moet zijn op "psychosociale barrières die de patiënt weerhouden van een nieuw evenwicht" en CGT(/GET), maar op immunologische afwijkingen (inflammatie etc.), infecties en de gevolgen van (permanente) activering van het afweersysteem (nitrosatieve stress, channelopathie etc.)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wessely vindt XMRV niet terug bij zijn CVS-patiënten. Met officiële reacties van o.a. het Whittemore Peterson Institute.

Door Zuiderzon op donderdag 7 januari 2010.
1196x gelezen. Geen reacties.

Psychiater Wessely en collega's konden geen XMRV terugvinden bij zijn groep van 186 geteste patiënten: Failure to detect the novel retrovirus XMRV in chronic fatigue syndrome.

Deze studie is echter van bedenkelijke kwaliteit, getuige de officiële reacties van het WPI-Instituut, ME-specialiste Suzanne Vernon, Invest in ME en onze kritische kijk.

Niettemin werd deze studie snel opgepikt door de media in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland.


... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Maes/Twisk: CGT/GET - "revalidatietherapie" in Belgische referentiecentra ineffectief en onethisch

Door Zuiderzon op woensdag 28 oktober 2009.
3697x gelezen. Bron: Frank Twisk. Geen reacties.

Ondanks de grote kritiek van patiënten en behandelaars op de aanpak die door Belgische referentiecentra toegepast (klik hier en hier) wordt en de zeer tegenvallende resultaten (klik hier, hier, hier en hier), én het wetenschappelijke bewijs (klik hier) en patiëntenenquêtes (klik hier, hier, en hier) die aantonen dat "revalidatietherapieën" (zoals  CGT/GET) vaak zeer nadelig uitwerken gaan overheden in Belgie, Nederland en andere landen etc. onverdroten verder op de doodlopende CGT/GET-weg... 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Twisk/Maes: CGT/GET is potentieel schadelijk voor een grote groep ME/CVS-patiënten

Door Zuiderzon op woensdag 28 oktober 2009.
5213x gelezen. Bron: Frank Twisk. Geen reacties.

Op basis van talloze wetenschappelijke studies en ervaringen van patiënten onderbouwen Frank Twisk en Dr. Michael Maes de stelling dat CGT/GET bij veel ME(CVS)-patiënten potentieel (zeer) nadelig uitwerkt. Een puik werkje waarvoor felicitaties van onze kant!

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 > >|