random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Kankermedicijn Rituximab geeft tijdelijke afname van symptomen bij ME/CVS-patiënten

Door mjramzy & ME-gids op zondag 6 november 2011.
7035x gelezen. Bron: PLoS One. Geen reacties.

Onderzoekers Fluge en Mella van het Haukeland Universitair Ziekenhuis in Bergen te Noorwegen hebben in navolging op een eerdere kleine studie (3 patiënten) een dubbelblinde Fase II studie uitgevoerd met het middel Rituximab (MabThera ®) bij 30 ME/CVS-patiënten. Daarbij komen ze tot de vaststelling dat dit medicijn, dat B-cellen gedurende enige tijd uitschakelt, met een vertraging van 2 tot 7 maanden, leidt tot tot een tijdelijke afname van het gehele klachtenpatroon bij twee derde van de patiënten.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Myalgische Encefalomyelitis (ME): Internationale Consensus Criteria (Nederlandse vertaling!)

Door ME-gids op maandag 8 augustus 2011.
20578x gelezen. Bron: Journal of Internal Medicine. 11 reacties.

In de laatste week van juni publiceerde ‘The Journal of Internal Medicine’ alvast het artikel “Myalgic Encephalomyelitis: International Consensus Criteria” online. De gedrukte versie volgt later. De nieuwe criteria werden ontwikkeld door een groep van 25 experts uit 13 verschillende landen die tezamen reeds zo’n 50.000 patiënten hebben gediagnosticeerd en behandeld en maar liefst goed zijn voor vierhonderd jaar ervaring.  Er was sprake van 100% overeenstemming onder de experts over de nieuwe criteria die gebaseerd zijn op de Canadese Consensus Criteria, maar waarin er belangrijke wijzigingen werden aangebracht. De nieuwe criteria brengen een extra onderscheid tussen ME en CVS.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

ME/CVS, de psychotherapeut en de (on)macht van het evidencebeest (Twisk, Arnoldus & Maes)

Door Zuiderzon op dinsdag 19 juli 2011.
4164x gelezen. Bron: Het Alternatief. 3 reacties.

Een kleine doorbraak...

Tijdschrift voor Psychotherapie heeft het aangedurfd een kritisch tegengeluid van de hand van Frank Twisk, Rob Arnoldus en Dr. Michael Maes te publiceren.

In een uitgebreid artikel wordt

  • de juistheid van (bio)psychosociale modellen ter discussie gesteld,
  • de "evidence-based" (70%) herstel-claim ontkracht,
  • een overzicht gegeven van de biologische afwijkingen die tot op heden gevonden zijn,
  • de potentieel schadelijke effecten van inspanning (CGT/GET) in kaart gebracht, en
  • de psycholoog gevraagd zijn huidige rol (als "revalidatiearts") kritisch te beoordelen.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

The Lancet corrigeert Bleijenberg

Door annemoontje op dinsdag 28 juni 2011.
2386x gelezen. Bron: ME-CVS Stichting. Geen reacties.

Enig goed nieuws voor iedereen die zich heeft geërgerd aan de al te positieve uitlatingen over de PACE-trial: The Lancet is het met professor dr. Hooper en Engelse patiënten eens dat de uitspraak over de uitkomsten van het PACE-trial van professor Bleijenberg (NKCV) niet terecht is en zal deze corrigeren. Niet alleen Engelse patiënten en professor Hooper zijn blij dat The Lancet dit gaat doen, ook in Nederland komt dit als een welkome verrassing omdat door zowel patiënten als patiëntenorganisaties al jaren met verbazing wordt gekeken naar de overmoedige en te rooskleurig voorgestelde succespercentages over het effect van CGT/GET die in Nijmegen gehanteerd worden, zie de echte cijfers op Het Alternatief (aanvullend: Sprookjes uit Nijmegen, deel 1 en deel 2)

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Science werpt schaduw over XMRV

Door ME-gids op zondag 5 juni 2011.
1675x gelezen. Bron: Media. Geen reacties.

31 mei, verschenen vroegtijdig twee studies die 2 juni in Science geplaatst gaan worden. Naar aanleiding van deze studies heeft Science een zogehete "Editorial Expression of Concern" geplaatst, waarin Lombarbi et al. wordt gevraagd hun originele XMRV studie in te trekken. Sinds 2007 heeft Science vier keer eerder zo'n Expression geplaatst, en tien studies werden ingetrokken.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Het WPI legt uit waarom de Lombardi/Mikovits XMRV-studie accuraat is

Door ME-gids op zondag 5 juni 2011.
2551x gelezen. Bron: Whittemore Peterson Institute. Geen reacties.

Het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Science heeft vorige week aan de auteurs van de originele XMRV/ME/CVS-studie gevraagd om deze vrijwillig terug te trekken. Het betreft de studie ‘Detection of an infectious retrovirus, XMRV, in blood cells of patients with chronic fatigue syndrome.’ van Lombardi et al, dat in oktober 2009 werd gepubliceerd. Science publiceerde een Editorial Expression of Concern, naar aanleiding van twee nieuw verschenen publicaties die de bevindingen van de oorspronkelijke paper zouden moeten tegenspreken.

Hieronder geven wij een vertaling van de argumenten die aangeven waarom de Lombardi et al. studie (2009) nog steeds accuraat is, van verschillende betrokkenen uit het Whittemore Peterson Institute:

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Vitamine D tekort kan een 'abnormale respons' op het Epstein Barr virus veroorzaken die MS triggert

Door Zuiderzon op vrijdag 29 april 2011.
6320x gelezen. Bron: ProHealth. Geen reacties.

Nieuw onderzoek suggereert dat de combinatie van beperkte blootstelling aan zonlicht (vitamine D tekort), gekoppeld aan een geschiedenis van het hebben van een veel voorkomende ziekte die bekend staat als klierkoorts (Epstein-Barr virus infectie, mononucleose), een groot deel van het risico op de ontwikkeling van multiple sclerose kan verklaren bij genetisch gevoelige personen. (En de vraag rijst of deze combinatie tot ME/CVS zou kunnen leiden – ook weleens ‘atypisch MS’ genoemd, en vaak voorafgegaan door klierkoorts.)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Eiwitten in het ruggenmergvocht kunnen de ziekte van Lyme onderscheiden van Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Door Zuiderzon op donderdag 24 februari 2011.
9117x gelezen. Bron: Science Daily. 1 reactie.

Patiënten die lijden aan Neurologisch Post Treatment Syndroom van Lyme (nPTSL) en degene met chronisch vermoeidheidssyndroom vertonen gelijkaardige symptomen. Er zijn echter unieke eiwitten (proteïnen) ontdekt in het spinaal vocht die deze twee groepen van elkaar kan onderscheiden alsook van gezonde mensen, blijkt uit een nieuw onderzoek dat uitgevoerd werd door een team dat geleid werd door Steven E. Schutzer, MD, van de University of Medicine and Dentistry of New Jersey – New Jersey Medical School, en Richard D. Smith, Ph.D., van de Pacific Northwest National Laboratory.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

De Pace Trial: wordt u hier ook zo moe van? (Update!)

Door ME-gids op zondag 20 februari 2011.
5903x gelezen. Bron: Marc Van Impe. 6 reacties.

Van bij het begin stond het vast dat de uitkomst van de Britse Pace studie die vorige vrijdag in The Lancet verscheen omstreden zou zijn. En men had dat kunnen weten.

In eigen land immers hadden we al de studies van het Riziv en het KCE gehad waarbij 808 patiënten betrokken werden die zorgvuldig gerekruteerd werden in de zogenaamde referentiecentra. De patiënten werden onderworpen aan CBT en GET. De uitkomst was desastreus. 64 procent rapporteerde geen verandering, 30 procent was er slechter aan toe en slechts 6 procent zei beter af te zijn. Een nieuwe studie van het KCE, een jaar later, kwam uit op een nul resultaat. De uitleg van professor Boudewijn Van Houdenhove was toen dat de verwachtingen te hoog waren. Bij de PACE studie werden 641 patiënten betrokken.  Ook hier waren de verwachtingen hoog. De resultaten zijn omgekeerd evenredig.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Studie bewijst dat XMRV chronische infectie veroorzaakt

Door Eressea op vrijdag 18 februari 2011.
3185x gelezen. Bron: ME/CFS Worldwide Patient Alliance . 1 reactie.

 CORAL GABLES, FLORIDA, 19 februari.

Op 16 februari heeft het Journal of Virology een studie gepubliceerd die laat zien dat het recent ontdekte humane retrovirus, XMRV, tot chronische infectie lijdt in meerdere organen. Eerdere gecontroleerde studies laten een verband zien tussen XMRV en patiënten met aggresieve prostaatkanker en ME/CVS, ook wel bekend als myalgische encephalomyelitis en chronisch vermoeidheidssyndroom.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >|