random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

XMRV-test: Vragen en antwoorden

Door Zuiderzon op donderdag 18 februari 2010.
2022x gelezen. Bron: VIP Dx. Geen reacties.

Midden januari is er een geupdate XMRV-test beschikbaar gekomen die zaken in een stroomversnelling kan brengen. Lees hierover het persbericht van het Whittemore Peterson Institute.

De eerste licentie werd gegund aan het lokaal bedrijf Viral Immune Pathways Diagnostic Laboratories (VIP Dx), het voormalige RED Labs USA, die alle opbrengsten meteen doorstuurt naar het non-profit Whittemore Peterson Institute om zo hun onderzoek verder te kunnen zetten.

In het artikel Retrovirus XMRV: de 'missing link' bij ME/CVS? in het vakblad Ortho van 19 februari 2010 werd bekend gemaakt dat RED Laboraties in België in de loop van januari ook een licentieovereenkomst getekend heeft met het WPI voor de XMRV-test. Daarmee is de test nu ook binnenkort beschikbaar voor Europa.

Daarom vindt u hieronder vast de belangrijkste vragen en antwoorden betreffende de XMRV-test.

... lees verder >> |

Artikels

Officiële verklaring van het WPI over de Britse studies inzake het niet vinden van XMRV bij ME/CVS-patiënten

Door Zuiderzon op woensdag 17 februari 2010.
779x gelezen. Bron: Whittemore Peterson Institute. Geen reacties.

Het WPI is zich bewust van de recente Britse studie die niet in staat was de aanwezigheid van XMRV aan te tonen bij geen enkele staal van CVS-patiënten.

Hoewel onderzoekers van het WPI niet betrokken waren in dit project, gaat hun werk verder met onderzoekers over de hele wereld. We kijken uit naar de resultaten van studies die de methodes repliceren die gebruikt werden bij het origineel onderzoek beschreven in het Science magazine in oktober, 2009.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Ampligen veelbelovend bij kanker immunotherapie

Door Zuiderzon op woensdag 3 februari 2010.
3388x gelezen. Bron: About.com. Geen reacties.

Nieuwe gegevens over de immuunimpact van Ampligen

Het immunomodulerende geneesmiddel dat tot nu toe niet goedgekeurd raakte door de FDA als behandeling voor het chronisch vermoeidheidssyndroom, probeert nu succes te boeken in het gebruik als immunotherapie bij kanker.

... lees verder >> |

Artikels

Reeves, hoofd van CDC CVS onderzoeksprogramma, gaat weg

Door Zuiderzon op donderdag 4 februari 2010.
2612x gelezen. Bron: CFIDS Association of America. Geen reacties.

Dr. Reeves, hoofd van de Centers for Disease Control (CDC) die de ME/CVS criteria oprekte in 2005 tot waardeloze vermoeidheidscriteria waarbij 40% van de depressieve groep voldoet aan deze criteria, gaat weg en gaat zich concentreren op geestelijke gezondheid, allicht de plaats waar hij beter thuishoort. In een van zijn laatste onderzoeken linkte hij zelfs CVS aan obesitas. Bij de XMRV publicatie uitte Dr. Reeves zelfs twijfels in plaats van enthousiast te zijn. Het XMRV-onderzoek werd overgedragen aan AIDS-specialisten. Dr. Unger, viroloog en kankerspecialist, komt in de plaats. Hopelijk betekent dit ook een koerswijziging voor de CDC.

... lees verder >> |

Artikels

Belgische CVS-referentiecentra: onwetenschappelijk, immoreel en onetisch (Artsenkrant)

Door Zuiderzon op donderdag 7 januari 2010.
7606x gelezen. Bron: Artsenkrant nr. 2049 (Brieven, p 22-23). Geen reacties.

In de Artsenkrant is een uitgebreide reactie verschenen van Dr. Maes en Frank Twisk op een eerder gepubliceerd interview met Dr. Van Houdenhove in de Artsenkrant (nr. 2037) van 10 november 2009, getiteld: "CVS vraagt een brede, ook niet-biologische benadering"Belgische CVS-referentiecentra: onwetenschappelijk, immoreel en onethisch

Artsenkrant 2049, Vrijdag 8 januari 2010 
BRIEVEN, bladzijde 22-23

De referentiecentra werden in 2002 door het Ministerie van Volksgezondheid en het Riziv aan universitaire centra geïnstalleerd om patiënten met CVS (eigenlijk ME/CVS) te behandelen. De werking van die centra is gebaseerd op het zogenoemde (bio)psychosociale model: CVS wordt in stand gehouden door negatieve cognities, zoals overdreven aandacht voor pijnprikkels en bewegingsangst en de daaruit voortvloeiende deconditionering. De behandeling bestaat uit gedragstherapie/CGT (teneinde dysfunctionele gedachten te elimineren) en graduele oefentherapie/GET (om de deconditionering aan te pakken).

... lees verder >> |

Artikels

Europees instrument spoort fibromyalgie op

Door Zuiderzon op vrijdag 27 november 2009.
1830x gelezen. Bron: Artsenkrant Nr. 2041 (p. 18). Geen reacties.


Het instrument is bestemd voor huisartsen en gaat uit van factoren waarmee fibromyalgie kan worden gedetecteerd in de gewone klinische praktijk.

De diagnose van fibromyalgie is een uitdaging, vooral voor huisartsen, omdat de symptomen zo heterogeen zijn. Dat is het geval gezien de comorbiditeit en gezien de overlapping van symptomen van fibromyalgie en symptomen van andere aandoeningen zoals beginnende reumatoïde artritis, spondylitis ankylosans en psychiatrische aandoeningen. Er werd een screeningsinstrument ontwikkeld om de Europese huisartsen te helpen om patiënten met fibromyalgie snel op te sporen en om ze te verwijzen naar een specialist of een referentiecentrum voor pijnbehandeling.

... lees verder >> |

Artikels

Retrovirus oorzaak van CVS

Door Zuiderzon op vrijdag 9 oktober 2009.
2591x gelezen. Bron: Artsenkrant Nr. 2028 (België). Geen reacties.

Tweederde van de patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom draagt sporen van een infectie met een retrovirus. Een belangrijke doorbraak voor de erkenning van deze aandoening, meent het tijdschrift Science.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Niet Lui, wel moe. CVS zit niet tussen de oren

Door Vanessa op donderdag 27 augustus 2009.
5153x gelezen. Bron: Goed Gevoel (augustus 2009). 1 reactie.

Eindelijk bewijs dat CVS geen spookziekte is.

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom zit niet tussen de twee oren. Zelf wist professor De Meirleir het al jaren, en nu ontwikkelde hij ook een urinetest die dat wetenschappelijk moet aantonen. Voor de vele CVS-patiënten in ons land is er dus eindelijk nieuwe hoop.

... lees verder >> |

Artikels

Experts lanceren 'Denktank' voor mysterieuze ziekte

Door Zuiderzon op zaterdag 13 juni 2009.
2896x gelezen. Bron: European Society for ME. Geen reacties.

10 toponderzoekers in Europa hebben een Denktank ('Think Tank') voor ME opgericht en houden hun eerste meeting op 13 juni 2009. Ze willen een efficiënte onderzoeksgroep in werking stellen om het geheim achter de geheime ziekte te ontrafelen die steeds meer levens verwoest.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Bewezen: chronische vermoeidheid is geen ingebeelde ziekte

Door Zuiderzon op woensdag 3 juni 2009.
2890x gelezen. Bron: Gazet van Antwerpen. Geen reacties.

Twee Belgische professoren hebben dankzij een urinetest bewezen dat het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS) geen ingebeelde maar een ‘echte’ aandoening is. Niet lui, wel ziek.

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

|< <  7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >|