random
RSS feed

Artikels

Artikels en berichten over ME of cvs in kranten, tijdschriften, op ME-websites,...

Gelijke kansen voor kinderen met ME

Door Zuiderzon op zaterdag 7 juni 2008.
1899x gelezen. Bron: Artsenkrant (België). 2 reacties.

Artsenkrant Nr. 1917 - 13.05.2008

Myalgische encefalomyelitis (ME), beter gekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) kan al op jonge leeftijd toeslaan. Naar aanleiding van de werelddag ME/CVS, op 12 mei, organiseerde de patiëntenvereniging MEAB gisteren in Brugge een internationaal congres over ME bij kinderen.

... lees verder >> |

Artikels

Verwarring rond vermoeidheid

Door Zuiderzon op zaterdag 31 mei 2008.
1364x gelezen. Bron: Nieuwsbrief PsychFysio (Jg 2, nr. 9, mei 2008). Geen reacties.

12 mei was het de wereld ME/CVS dag. Een goede reden om de aandacht op de complexiteit van de CVS te richten. CVS is een aandoening met een aanzienlijke ziektelast. Het onbegrip dat de patiënt vanuit zijn omgeving of vanuit werk en/of  behandelsetting ervaart dragen daaraan bij. CVS lijkt neergezet te worden als een psychisch probleem: als men de disfunctionele cognities aanpakt en de activiteit herstelt zou het leed geleden zijn. Deze stellige en optimistische visie laat echter een grote groep van non-reponders in de kou staan.

... lees verder >> |

Artikels

CFS no longer seen as yuppie flu

Door Zuiderzon op zaterdag 31 mei 2008.
831x gelezen. Bron: New York Times. Geen reacties.

For decades, people suffering from chronic fatigue syndrome have struggled to convince doctors, employers, friends and even family members that they were not imagining their debilitating symptoms. Skeptics called the illness “yuppie flu” and “shirker syndrome.”

... lees verder >> | Forum discussie

Artikels

Groeihormoon helpt bij fibromyalgie

Door Marloes op dinsdag 18 december 2007.
2098x gelezen. Bron: Gezondheidsnet. Geen reacties.

Het dagelijks krijgen van een groeihormoon-injectie kan helpen om fibromyalgie te verlichten.

... lees verder >> |

Artikels

CVS gevolg van persistente enterovirussen?

Door Zuiderzon op dinsdag 2 oktober 2007.
1344x gelezen. Bron: Artsenkrant (België - nr. 1862). Geen reacties.

Acht op de tien patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom en maagklachten dragen sporen van enterovirussen in de maag. Bij controlepersonen met maagklachten zonder CVS is dit slechts 20%. Een aanwijzing dat enterovirussen CVS veroorzaken?

... lees verder >> |

Artikels

Verband tussen chronische vermoeidheid en virus

Door Zuiderzon op vrijdag 5 oktober 2007.
3229x gelezen. Bron: Gazet van Antwerpen. Geen reacties.

Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) zou verband houden met een virus in de maag. Bij 80% van 154 onderzochte patiënten werden sporen van virussen aangetroffen die tot darmontstekingen leiden, tegenover 7% bij gezonde mensen.

... lees verder >> |

Artikels

Amerikaanse onderzoekers melden verband tussen enterovirussen en ME/CVS

Door Marjolijn op donderdag 13 september 2007.
489x gelezen. Bron: Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid. Geen reacties.

Amerikaanse onderzoekers menen het bewijs geleverd te hebben dat er een verband bestaat tussen ME/CVS en een virus in de maag en darmen. Zij onderzochten 165 patienten met deze ziekte en daarbij bleek dat bij 80% sprake was van een besmetting met een enterovirus, terwijl dit bij een groep gezonde mensen, die als controlgroep fungeerde, slecht bij 7 van de 34 personen voorkwam. Deze resultaten vormen een verklaring voor het feit dat veel patiënten vaak of voortdurend last hebben van problemen met de ingewanden.

... lees verder >> |

Artikels

Concreet aanknopingspunt chronisch vermoeidheidssyndroom

Door Zuiderzon op woensdag 5 september 2007.
1802x gelezen. Bron: Nieuwsbank. 3 reacties.

Radboud Universiteit Nijmegen

Radboudonderzoekers hebben een stof ontdekt waardoor muizen zich moe voelen. Zonder deze lichaamseigen stof - tumor necrose factor, TNF - lopen muizen maar liefst drie keer meer dan normale muizen. Het onderzoek, gepubliceerd in het septembernummer van het European Journal of Clinical Investigation, heeft waarschijnlijk ook belangrijke consequenties voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

... lees verder >> |

Artikels

Chronisch vermoeidheidheidssyndroom (zelfhulpgroep in de kijker)

Door Zuiderzon op maandag 12 maart 2007.
3296x gelezen. Bron: Apotheekkrant. Geen reacties.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een ernstig invaliderende ziekte van lichamelijke oorsprong. Eén tot twee mensen op duizend lijden aan deze aandoening. Typische klachten zijn een allesoverheersende geestelijke en lichamelijke uitputting gedurende een periode van minimum zes maanden. Naast griepachtige verschijnselen zoals koorts, vage klachten en spierpijnen, komen ook hoofdpijn, concentratie-, slaap- en geheugenstoornissen voor. De oorzaak van CVS is nog steeds niet bekend. Meer informatie over zelfhulpgroepen vind je terug op www.zelfhulp.be

... lees verder >> |

Artikels

Bouw nieuw onderzoekscentrum voor oa CVS gestart in de VS

Door Zuiderzon op maandag 5 maart 2007.
1657x gelezen. Bron: Nevada News. 1 reactie.

Voor een bedrag van $ 78 miljoen wordt in de stad Reno (Nevada, USA) een nieuw centrum gebouwd, waar o.a. onderzoek zal worden gedaan naar ME/CVS. Het instituut is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Nevada, het Nevada Kankerinstituut en het Whittemore Peterson Instituut voor neuro-immuunziekten. Het insituut zal zich niet alleen richten op wetenschappelijk onderzoek maar ook op behandeling van patiënten en opleiding van medici. Behalve naar de oorzaak en genezing van ME/CVS zal tevens onderzoek gedaan worden naar andere neuro-immuun- en hersenaandoeningen, zoals het Golfoorlogsyndroom en autisme, en kanker.

Een van de belangrijkste initiatiefnemers van het instuut is ME-expert Dr. Peterson. Peterson is o.a. bekend geworden van zijn beschrijving van een historische uitbraak van ME/CVS in 1984 in Incline Village, een dorp in Nevada.

Naar verwachting wordt het instituut in 2009 opgeleverd.

... lees verder >> |

Artikels

|< <  7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >|