random
RSS feed

Wetenschappelijk

Wetenschappelijke publicaties over ME of cvs. Meer wetenschappelijke publicaties vindt u op http://www.hetalternatief.org of http://mecvswetenschap.wordpress.com/

Veelbelovende resultaten van studie met kankermedicijn voor ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 16 mei 2020.
880x gelezen. Bron: Kavlifonds. Geen reacties.

Meer dan de helft van de deelnemers rapporteerde verbetering van symptomen. Maar de resultaten moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden volgens onderzoekers aan het Universitair Ziekenhuis Haukeland.

Kavlifonds, 6 mei 2020. Tekst: Kari Sørland, Hanne Eide Andersen

Een studie over een behandeling met het cytotoxisch middel cyclofosfamide bij ME/cvs werd, met steun van het Kavlifonds, uitgevoerd door de onderzoeksgroep voor Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) aan het Universitair Ziekenhuis Haukeland onder leiding van dokters Øystein Fluge en Olav Mella, in samenwerking met Alexander Fosset.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

ME/cvs-patiënten betalen levenslange woekerprijs voor virale immuniteit

Door ME-gids op dinsdag 28 april 2020.
1909x gelezen. Bron: UC San Diego Health. Geen reacties.

Scott LaFee, UC San Diego Health, 27 april 2020

Nieuw onderzoek toont een verband aan tussen een vaak voorkomende blootstelling aan humaan herpesvirus-6, dat een DNA-kopie van het virus achterlaat, en veel van de symptomen van een invaliderende ziekte, myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Wat betekent COVID-19 voor ME/cvs?

Door ME-gids op woensdag 29 april 2020.
878x gelezen. Bron: Dr. Mady Hornig, Solve ME/CFS Initiative. Geen reacties.

Mady Hornig, MA, MD
Columbia University Mailman School of Public Health
New York, NY

17 april 2020

De COVID-19-pandemie veroorzaakt nooit geziene ellende in de VS en over heel de wereld. Het is bijna niet te vatten hoeveel kritieke acute ziekte en sterfte dit nieuwe coronavirus aanricht. De inschatting van wanneer de piek van nieuwe infecties en overlijdens er komt, verschuift duizelingwekkend snel, en we stellen ons voorzichtig de vraag of we de draad van ons normale leven ooit weer zullen kunnen oppikken. Maar veel te veel Amerikanen zullen aan het SARS-CoV-2-virus meer schade overhouden dan wat littekens en een financiële tegenslag. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan zullen diegenen die besmet raken met dit nieuwe coronavirus het risico lopen op een ernstige, invaliderende ziekte die Myalgische Encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) heet.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zal COVID-19 leiden tot een explosieve stijging van ME/cvs?

Door ME-gids op zondag 26 april 2020.
1010x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 2 april 2020

Het eerste SARS (SARS CoV)-virus was dodelijker, maar doodde een lager aantal mensen.

De eerste SARS-epidemie van 2003, de SARS-CoV-uitbraak, lijkt nu slechts een generale repetitie voor de huidige SARS CoV-2-uitbraak. Er waren toen ‘slechts’ 8.000 besmettingen in totaal en 774 sterfgevallen (vergeleken met bijna 1.000.000 gevallen en meer dan 4.000 sterfgevallen nu en die aantallen stijgen nog steeds [d.d. 26/4/20 bijna 3 miljoen gevallen en meer dan 200.000 sterfgevallen, n.v.d.r.]). Het lijkt het nauwelijks de moeite waard om ze met elkaar te vergelijken.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Het effect van de ernst van ME/cvs op de cellulaire bio-energetische functie

Door ME-gids op woensdag 22 april 2020.
504x gelezen. Bron: ME Research UK. Geen reacties.

Hieronder volgt een gedetailleerde bespreking van het laatste onderzoek van Cara Tomas en haar collega's aan Newcastle University, die onlangs resultaten gepubliceerd hebben van hun studie over bio-energetische afwijkingen bij ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Zorgverleners gebruiken de kenniskloof over ME/cvs als excuus voor inertie

Door ME-gids op zondag 15 maart 2020.
873x gelezen. Bron: Sten Helmfrid & Sture Eriksson. Geen reacties.

Sten Helmfrid1 en Sture Eriksson2

1 PhD, Docent fysica, senior wetenschapper, Proximion AB, Kista, lid van de Zweedse ME-Vereniging

2 PhD, Docent aan de Umeå University, geregistreerd arts, interne geneeskunde en geriater, vicevoorzitter van de Zweedse ME-Vereniging

Dit is een vertaling van een artikel dat op 17 februari 2020 in Läkartidningen, Stockholm, Zweden, gepubliceerd werd in enigszins verkorte vorm. http://www.lakartidningen.se/

Citeren?

Helmfrid S, Eriksson S. Vården använder kunskapsluckor som ursäkt för passivitet vid ME/CFS. Lakartidningen. 2020;117:FY3L.

Link naar het gepubliceerde artikel in het Zweeds. 

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Nieuwe reactiepaden: een stap richting het verfijnen van behandelingen voor ME/cvs?

Door ME-gids op dinsdag 3 maart 2020.
426x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 22 november 2019

De meeste onderzoeken naar ME/cvs focussen op vrouwen, maar hier hebben we een studie die mannen en vrouwen vergelijkt. Het is logisch dat deze groep – afkomstig uit Dr. Klimas’ Institute for Neuroimmune Studies, University of Miami, Veterans Center in Miami, University of Rochester en University of Alberta – beide geslachten zou bestuderen. Hun modelleringsstudies hebben duidelijk gemaakt dat geslacht ertoe doet.


Geslacht doet ertoe… (Hoe kan het ook anders?)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Cerebrale bloedstroom is verminderd bij ME/cvs tijdens kanteltafeltest

Door ME-gids op dinsdag 10 maart 2020.
834x gelezen. Bron: van Campen et al., 2020. Geen reacties.

Prof. Frans Visser van Stichting CardioZorg in het Nederlandse Hoofddorp heeft een studie uitgevoerd waarbij ME/cvs-patiënten een kanteltafeltest ondergingen in combinatie met Dopplerechografie. Daaruit bleek dat het merendeel van de patiënten een verminderde cerebrale bloedstroom vertoonden en dat symptomen van orthostatische intolerantie hiermee verband houden. Dit biedt perspectieven voor de diagnose en behandeling van ME/cvs.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Eindelijk vaste grond? cytokines veelbelovend in een grote review over ME/CVS

Door ME-gids op maandag 17 februari 2020.
517x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron Research, 25 november 2019

Het immuunsysteem bij ME/cvs is een soort luchtspiegeling in de woestijn geweest. Gezien de manier waarop de ziekte begint en hoe de symptomen zich presenteren – wat zo sterk lijkt op het “ziektegedrag” dat door een infectie veroorzaakt wordt – lijkt het erop dat het immuunsysteem een belangrijke speler moet zijn in deze ziekte.


Krachtige immuunfactoren, cytokines genaamd, lijken betrokken te zijn bij ME/cvs, maar inconsistente resultaten hebben ervoor gezorgd dat ze elke keer, als een luchtspiegeling in de woestijn, wisten weg te glippen. (© Foto door TravelCoffeeBook van Pixabay)

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Slechte zuurstofextractie draagt bij tot inspanningsintolerantie bij ME/cvs

Door ME-gids op donderdag 5 maart 2020.
968x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

David Systrom, een longarts van Harvard, stelt met behulp van invasieve CPET's vast dat problemen met zuurstofextractie op spierniveau vaak voorkomen bij ME/cvs.

Het inspanningsprobleem bij ME/cvs is anders dan bij andere aandoeningen. Pas nu begint men dit te begrijpen.

ME/cvs heeft de reputatie door de mazen van het net te glippen. Test na test wordt uitgevoerd zonder resultaat. Van de ongewoon verwoestende effecten op het functioneren tot het feit dat lichaamsbeweging mensen slechter maakt in plaats van beter, is ME/cvs een ziekte die medische dogma's tart.

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|