random
RSS feed

David Tuller

Artikels David Tuller

Trial By Error: desinformatie over behandelingen voor post-Covid-syndroom

Door ME-gids op zondag 13 september 2020.
364x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 28 juli 2020

Professor Trudie Chalder is hoofdonderzoeker van een reeks studies van revalidatie-interventies voor zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” die niet aan de verwachtingen voldeden maar die desalniettemin werden gepromoot als bewijs van behandelingssucces. Het stuk onzin dat bekend staat als de PACE-trial is een goed voorbeeld. Iedereen herinnert zich nog wel dat professor Chalder op de persconferentie voor de eerste PACE-resultaten, die in 2011 gepubliceerd werden in The Lancet, verklaarde dat tweemaal zoveel mensen in de groepen die cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie kregen, “weer gezond werden” in vergelijking met degenen in de andere groepen. Deze verklaring was vals en wetenschappelijk onverdedigbaar. [In deze paragraaf schreef ik eerst “meer dan tweemaal zoveel mensen” in plaats van “tweemaal zoveel.” Ik verontschuldig mij voor de fout, die ik binnen een paar uur rechtgezet heb.]

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: NICE over lichaamsbeweging en post-Covid-syndroom

Door ME-gids op vrijdag 11 september 2020.
520x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 15 juli 2020

Aangezien post-Covid-syndroom zich ontpopt heeft tot een enorm volksgezondheidsprobleem, is de kans ook groot dat leden van de biopsychosociale ideologische brigade hun typische interventies zullen uitrollen voor langdurig zieke Covid-patiënten die lijden aan ernstige uitputting en andere symptomen, nadat ze besmet raakten met het coronavirus. De situatie heeft een onvoorzien dilemma gecreëerd voor het Britse National Institute of Health and Care Excellence, dat momenteel bezig is met het herzien van hun misplaatste richtlijn uit 2007 voor wat het toen chronisch vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis noemde en intussen ME/CVS.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: meer over de CODES-studie naar CGT voor niet-epileptische aanvallen + geneticaproject DecodeME

Door ME-gids op maandag 31 augustus 2020.
485x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: meer vragen over CODES-studie over CGT voor dissociatieve aanvallen

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 23 juni 2020

[*In de laatste paragraaf verwees ik per ongeluk naar het CODES-protocol in plaats van naar het statistisch analyseplan van CODES. Mijn excuses voor de fout.]

Ik schreef onlangs over CODES, de grote klinische studie die onderzocht of cognitieve gedragstherapie (CGT) de frequentie zou kunnen verminderen van dissociatieve aanvallen, ook bekend als psychogene niet-epileptische aanvallen. De studie, gepubliceerd door Lancet Psyciatry, was een studie met open onderzoeksopzet die voortging op zelfgerapporteerde uitkomsten - een ontwerp dat uiterst gevoelig is aan bias. De 368 deelnemers werden gerandomiseerd in twee armen: één groep die standaard medische zorg kreeg (SMC) samen met een vorm van CGT die is ontworpen om aanvalsverminderende strategieën aan te leren, en één groep die enkel standaard medische zorg kreeg.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: over de CODES-studie naar CGT voor niet-epileptische aanvallen + meer over CGT plus muziektherapie

Door ME-gids op maandag 24 augustus 2020.
359x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: persbericht King’s College London verbergt slecht nieuws

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 11 juni 2020

Tijdens journalistieklessen die ik geef over volksgezondheids- en medische kwesties, vestig ik vaak de aandacht op het feit dat persberichten van universiteiten vaak klinken alsof ze problematische bevindingen proberen weg te moffelen, in plaats van een nauwkeurig verslag te geven van het onderzoek. Een recent persbericht van King's College London, over een belangrijke studie die gepubliceerd werd door Lancet Psychiatry, is een uitstekend voorbeeld van dit problematische genre.

... lees verder >> |

David Tuller

Chronisch vermoeidheidssyndroom kan de sleutel zijn tot het begrijpen van het post-Covid-syndroom

Door ME-gids op zondag 26 juli 2020.
812x gelezen. Bron: STAT. Geen reacties.

FIRST OPINION

David Tuller en Steven Lubet, STAT, 21 juli 2020

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door STAT op 21 juli 2020.

Sommige mensen die acute aanvallen van Covid-19 overleefd hebben, ervaren een reeks aanhoudende medische problemen – sommige daarvan duren weken, of zelfs maanden – waaronder diepe uitputting, moeite met denken of herinneren, spierpijn, hoofdpijn, etc. Een patiënt beschreef het als het gevoel alsof hij “overreden was door een vrachtwagen.”

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: een paar lezenswaardige blogposts

Door ME-gids op maandag 17 augustus 2020.
407x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 juni 2020

Ik schrijf al een paar jaar over zogenaamde "somatisch onverklaarde lichamelijke klachten" of SOLK. Grotendeels ging het dan om kritiek op specifieke studies die overdreven uitspraken doen over de genezingskracht van cognitieve gedragstherapie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Merck Manual adviseert nog steeds GET/CGT

Door ME-gids op woensdag 29 juli 2020.
435x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 6 mei 2020

Het behandelingsparadigma van graduele oefentherapie/cognitieve gedragstherapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom (ook opgedrongen aan diegenen met diagnose myalgische encefalomyelitis, CVS/ME, ME/cvs en andere varianten) lijkt wel een soort van zombie. Het concept duikt telkens opnieuw op uit het drabbige intellectuele moeras waaruit het is ontstaan, maakt niet uit hoe veel mensen het al naar de prullenbak hebben verwezen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: reactie van Oxford Health op mijn aanvraag i.h.k.v. Vrijheid van Informatie

Door ME-gids op vrijdag 17 juli 2020.
430x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 mei 2020

Enkele weken geleden postte Oxford Health NHS Foundation Trust een pamflet over coronavirus en vermoeidheid dat klonk alsof het in de jaren '90 was geschreven door de ideologische GET/CGT-brigade. De schrijvers (of schuldigen?) waren een mysterieuze entiteit die de "psychosociale responsgroep" werd genoemd. Ik kon over deze psychosocialisten geen enkele info vinden op de website van de organisatie. Maar ik begrijp dat een organisatie het wel fijn zou vinden als er zo'n soort gespecialiseerd interventieteam klaarstaat om op cruciale momenten in actie te komen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: nieuwe biopsychosociale studie over vermoeidheid bij HIV-patiënten

Door ME-gids op dinsdag 7 juli 2020.
439x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 maart 2020

En daar komt Professor Trudie Chalder weer met een nieuwe studie van haar en haar collega's aan King's College London. Dit keer gaat ze over vermoeidheid bij mensen met HIV - vaak een invaliderend probleem. De studie, "Een biopsychosociale benadering van HIV-vermoeidheid: een transversale en prospectieve analyse ter identificatie van belangrijke beïnvloedbare factoren", werd vorige maand online gepubliceerd door het vakblad Behavioral Medicine.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Eenzijdig artikel pro Lightning Process in Noors roddelblad Dagbladet

Door ME-gids op zondag 28 juni 2020.
481x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: Noors studievoorstel over Lightning Process

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 mei 2020

Vorig jaar plakte Archives of Disease in Childhood een 3000 woorden tellende correctie op een studie over het Lightning Process van University of Bristol. De hoofdonderzoeker was Professor Esther Crawley, de pediater uit Bristol die lijdt aan een ethische en methodologische beperking. Zij onthulde niet aan het vakblad dat de studie wetenschappelijke kernprincipes had geschonden.

... lees verder >> |

David Tuller

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >|