random
RSS feed

België

ME(cvs) politiek en sociaal in België

Felle tegenkanting, maar arts strijdt verder (Update)

Door ME-gids op zaterdag 14 april 2018.
1405x gelezen. Bron: Het Laatste Nieuws. Geen reacties.

CVS-DOKTER FRANCIS COUCKE TERUG AAN DE SLAG NA JAAR SCHORSING

Kristof Pieters, Het Laatste Nieuws, 14 april 2018

Dokter Francis Coucke kan vandaag na een jaar schorsing terug aan de slag.
© Kristof Pieters

SINT-GILLIS-WAAS De bekende CVS-dokter Francis Coucke kan terug aan de slag. Zijn jaar schorsing is vandaag afgelopen en de arts is niet van plan om gas terug te nemen. Dit weekend organiseert hij een congres waar patiënten getuigen hoe zijn behandeling hun leven veranderde.

... lees verder >> |

België

Open Brief - It's Time To Wake Up, It's Time For Unrest!

Door ME-gids op donderdag 25 januari 2018.
2699x gelezen. Bron: ME/CVS - Infokanaal (Youtube). Geen reacties.

Open brief aan alle media, artsen, politici, ziekenfondsen en vakbonden

Duizenden internationale wetenschappelijke studies hebben meermaals bewezen dat ME en CVS organische ziekten zijn. Desondanks blijft men in België vasthouden aan de biopsychosociale benadering waarvan het effect tot herstel amper 7% bedraagt (op basis van aangetoonde wetenschappelijke fraude bij de Pace-Trial, het Belgisch KCE-rapport in 2008 gaf slechts 6% aan). Hierdoor krijgen ME/CVS-patiënten niet de juiste zorgen en liggen de zwaarst getroffenen soms al 20 jaar op bed. Hoe is dit in deze tijd nog mogelijk?

... lees verder >> |

België

Gecontesteerde ME/cvs-dokter moet 253.000 aan RIZIV betalen: “Dit vonnis verklaart elke arts vogelvrij” (Update)

Door ME-gids op zaterdag 13 januari 2018.
1619x gelezen. Bron: Het Laatste Nieuws. 1 reactie.

RIZIV EIST 253.000 EURO TERUG VAN CVS-DOKTER

Kristof Pieters, Het Laatste Nieuws, 13 januari 2018


© Foto Kristof Pieters - Dokter Francis Coucke.

Sint-Gillis-Waas - Het RIZIV heeft dokter Francis Coucke, bekend voor zijn behandeling van aandoeningen als chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie, veroordeeld tot het terugbetalen van 253.000 euro aan onrechtmatig uitgeschreven medicatie. Coucke gebruikt groeihormonen voor de behandelingen. Volgens de dokter hadden alle patiënten een goedkeuring van een adviserende arts. Hij gaat in beroep.

... lees verder >> |

België

Oproep aan de Federale en Vlaamse overheid om met directe ingang te erkennen dat ME & CVS biologische ziekten zijn

Door ME-gids op maandag 11 december 2017.
973x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. 1 reactie.

Antwerpen, 11 december 2017

 

Geachte Premier, geachte Minister(s),

Wij, de Belgische ME & CVS patiënten, vragen aan de Federale en Vlaamse overheid om met directe ingang te erkennen dat ME & CVS biologische ziekten zijn. Wij verwijzen hiervoor naar de onmiskenbare overvloed aan wetenschappelijke bewijslast die hieromtrent momenteel voorhanden is. Gebeurt dat niet, dan volgen er juridische stappen.

... lees verder >> |

België

Beste artsen, haal ME/CVS uit de verdomhoek aub

Door ME-gids op woensdag 11 oktober 2017.
980x gelezen. Bron: De Morgen. Geen reacties.

Annelies Vanbelle, De Morgen, 10 oktober 2017

Brief van de dag

Met stijgende verbazing heb ik de laatste dagen kennis genomen van de berichtgeving over professor De Meirleir en het chronischvermoeidheidssyndroom. Niet alleen is de informatie die hierover wordt verspreid stuitend gedateerd - geen enkele journalist lijkt zich te willen inlezen in de recentste internationale bevindingen omtrent de ziekte – ook worden hier twee zaken door elkaar gehaald. Het feit dat een professor die de ziekte biologisch verklaart lijkt te sjoemelen met tests en supplementen, bewijst niet dat de ziekte van psychosociale oorsprong zou zijn.

... lees verder >> | Forum discussie

België

Nieuwe regeling kinesitherapie voor patiënten met CVS en fibromyalgie. Een kritische noot. (Update)

Door ME-gids op dinsdag 10 januari 2017.
1032x gelezen. Bron: Maggie De Block. Geen reacties.

Op 8 januari 2017 stuurde Minister van Volksgezondheid en voormalig huisarts Dr. Maggie De Block een persbericht de wereld in over het verminderd aantal terugbetaalde beurten kinesitherapie voor CVS en fibromyalgie vanaf 1 januari.

Ze beroept zich daarvoor op ‘wetenschappelijke studies’. Laten we het nog even duidelijk stellen: de PACE-studie naar CGT en GET is volledig ontkracht en dus helemaal niet evidence based. Graduele oefentherapie is bovendien ronduit schadelijk, wat blijkt uit talrijke studies en enquêtes. Denk bijvoorbeeld aan het recentste onderzoek uit Noorwegen dat een stoornis in het PDH-enzym aantoont waardoor er een verstoorde energieproductie en lactaatophoping is. Beweging is dus door een verstoord metabolisme contraproductief. Dit neemt niet weg dat kinesitherapie wel degelijk zijn nut kan hebben in de vorm van massage, mobilisatie, manuele therapie, TENS etc. om o.a. pijn te verlichten. Dus de eindconclusie is dat er bespaard wordt op de kap van de patiënt.

... lees verder >> |

België

Open brieven aan Maggie De Block n.a.v. vermindering terugbetaling kinesitherapie voor CVS en fibromyalgie

Door ME-gids op zondag 4 december 2016.
3011x gelezen. Bron: Blog Saskia Van Nieuwenhove. 2 reacties.

Onlangs raakte het nieuws bekend dat er vanaf 1 januari 2017 minder behandelingen kinesitherapie voor CVS en fibromyalgie worden terugbetaald, namelijk 18 beurten van 45 minuten in plaats van 60 beurten van 30 minuten (de zogenaamde F-pathologie), en dit niet langer verlengbaar. Dit is niets meer dan een besparingsmaatregel van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Dat graduele oefentherapie ronduit nefast is voor ME/cvs-patiënten, wil niet zeggen dat velen verlichting vinden bij een kinesist met behulp van massages, manuele therapie, TENS etc. 

N.a.v. deze besparingsmaatregel op de kap van patiënten kropen enkele patiënten in hun pen en schreven Maggie De Block een open brief, die gepost werden op de blog van journaliste Saskia Van Nieuwenhove.

... lees verder >> |

België

Hoe is het om te leven met ME in België?

Door ME-gids op zondag 25 september 2016.
1929x gelezen. Bron: Mike's EU Marathons. Geen reacties.

Een interview n.a.v. Mikes marathon in Brussel ten voordele van ME

België

Ik heb met Nancy van de Belgische ME-Vereniging gepraat over de situatie in het land voor ME-patiënten.

Introductie. Hoe bent u ziek geworden? Hoe werd de diagnose gesteld en hoe heeft de ziekte invloed op je?

Ik werd voor het eerst ziek in 1992 op 24-jarige leeftijd. De eerste symptomen waren gezwollen lymfeklieren, koorts, extreme vermoeidheid (tussen de 19 en 21 uren slapen per dag), en clusters van T-cellen in de gezwollen lymfeklieren. Bloedresultaten lagen onder de minimumreferentie. Na te horen dat ik mogelijk Hodgkin-lymfoom (ziekte van Hodgkin) had, hebben ze mij uiteindelijk de diagnose ziekte van Kikuchi-Fujimoto gegeven.

... lees verder >> |

België

Vraag Yoleen Van Camp (N-VA) aan Maggie De Block over de terugbetaling van kinesitherapie voor CVS

Door ME-gids op zondag 24 juli 2016.
1050x gelezen. Bron: Yoleen Van Camp. Geen reacties.

Kamerlid Yoleen Van Camp © Twitter

Mondelinge vraag door Yoleen Van Camp op 15 februari 2016

Ik verneem van op het terrein dat de terugbetaling (van de kinesitherapeut) in het kader van CVS-behandeling stopgezet wordt.

  1. Wat verandert er precies voor de behandeling van CVS-patiënten?
  2. Kan deze wijziging met terugwerkende kracht toegepast worden; dus kunnen patiënten voor reeds afgehandelde sessies plots een lagere of geen terugebetaling meer krijgen? Of geldt de wijziging alleen voor toekomstige behandelingen en/of patiënten?
  3. Als de conventie met het enige centrum dat erop intekende, met name in Leuven, opgezegd wordt, welk alternatief wordt er dan precies voorzien? Wanneer treedt dat in gang?
  4. Wat moeten patiënten met CVS klachten die al behandelingen gestart waren ondertussen doen?

... lees verder >> |

België

De WUCB schrijft open brief aan Minister De Block om het CVS-zorgbeleid dringend aan te passen

Door ME-gids op vrijdag 8 juli 2016.
1083x gelezen. Bron: Wake Up Call Beweging. Geen reacties.

Op 21 juni 2016 bezorgde de Wake-Up Call Beweging vzw een open brief aan de Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Maggie De Block.

Die open brief kwam er naar aanleiding van het teleurstellend antwoord van de Minister (Brief 14 maart 2016) in navolging van het persoonlijk onderhoud dat de WUCB op 12 januari 2016 had met Dhr. Benoit Mores, kabinetsmedewerker van Minister Maggie De Block.

De Minister - jarenlang praktiserend huisarts geweest - stelt in haar schrijven dat ze geen elementen ziet om het CVS-zorgbeleid bij te sturen en dat vinden de WUCB evenals ME-gids onaanvaardbaar.

In de open brief vraagt de WUCB de Minister antwoord te geven op een paar gerichte vragen inzake het CVS-beleid.

... lees verder >> |

België

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >|