random
RSS feed

Nieuws

Dit is hét moment: internationaal onderzoek naar ME/cvs en COVID-19 gaat van start

Door ME-gids op maandag 8 juni 2020.
1004x gelezen. Bron: Cort Johnson, Health Rising. Geen reacties.

Cort Johnson, Health Rising, 22 mei 2020

"Ik heb nu sympathie voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom en ik geloof dat de ziekte je in een versneld tempo al deze symptomen laat ervaren- Paul Gartner- specialist infectieziekten

COVID-19 brengt wellicht veel ME/cvs-achtige gevallen voort. Zullen we deze kunnen gebruiken om ME/cvs te begrijpen? © National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) via Wikimedia / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Veel infecties kunnen leiden tot ME/cvs, maar in sommige opzichten is SARS-CoV-2 anders; het doet meer denken aan ME/cvs. Het veroorzaakt bijvoorbeeld rare symptomen (verlies van geur en smaak, zoemend geluid, elektrisch, vibrerend gevoel, rood/paars gezicht, paarse tenen, ooginfectie, spijsverteringsproblemen, misselijkheid, duizeligheid, cognitieve problemen) die meestal niet met een virus worden geassocieerd.

... lees verder >> |

Artikels

Myalgische Encefalomyelitis en Postexertionele Malaise in een filmpje uitgelegd

Door ME-gids op maandag 15 juni 2020.
193x gelezen. Bron: Norges ME Forening. Geen reacties.

"Ik zit in een PEM." Dat zal je iemand met ME/CVS regelmatig horen zeggen.

Maar wat is dat nu precies? In dit korte filmpje met Nederlandse ondertiteling wordt er duidelijk uitgelegd wat Postexertionele Malaise (PEM), oftewel inspanningsintolerantie, precies is.

... lees verder >> |

Audio & video

12 redenen waarom (sommige) artsen patiënten met ME/cvs niet geloven

Door ME-gids op vrijdag 19 juni 2020.
387x gelezen. Bron: Dr. Mark Guthridge. Geen reacties.

Dr. Mark Guthridge, professor biomedische wetenschappen en patiënt, schrijft regelmatig over ME/cvs in draadjes op twitter, waarbij hij zijn tweets onderbouwt met links naar wetenschappelijke artikelen. Dit keer:

12 redenen waarom (sommige) artsen patiënten met Myalgische Encefalomyelitis/ Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) niet geloven

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

ME-patiënte Séverine begrijpt het vele geklaag door isolement niet

Door ME-gids op dinsdag 26 mei 2020.
691x gelezen. Bron: Dag Allemaal. Geen reacties.

Dag Allemaal, 12 mei 2020, p. 156-157.

Thuis in afzondering zitten. Of dat nu moet vanwege het coronavirus of iets anders, dat maakt voor Séverine (35) niet uit. 'Ik heb myalgische encefalomyelitis, een ziekte die zo uitputtend is, dat ik amper buiten kan', zegt ze. 'En bezoek krijg ik nauwelijks!

... lees verder >> |

Patiënten

COVID-19, NICE en ME: op weg naar procesvoering?

Door ME-gids op maandag 25 mei 2020.
301x gelezen. Bron: Valerie Eliot Smith. Geen reacties.

Valerie Eliot Smith, 5 mei 2020

tags: CVS, CVS/ME, CoronaVirus, ME, ME/CVS, NICE

Op 18 maart 2020 tweette ik dit:

Valerie Eliot Smith on Twitter

coronavirus is ongoing international emergency. #MyalgicEncephalomyelitis has been international crisis/scandal for decades. In US #ME continues to be marginalised by @CDCgov & @NIH. Nevertheless #ME advocacy must continue as #ME patients everywhere remain vulnerable + invisible https://t.co/w0zI0FMlBE

“#Coronavirus is een voortdurende internationale noodsituatie. #MyalgischeEncefalomyelitis is al tientallen jaren een internationale crisis / wantoestand. In de VS wordt #ME nog steeds gemarginaliseerd door@CDCgov & @NIH. Desalniettemin moet belangenbehartiging voor #ME doorgaan, aangezien #ME-patiënten overal kwetsbaar en onzichtbaar blijven.”

... lees verder >> |

Andere landen

Belangrijk nieuws: OMF kondigt internationale studie aan i.v.m. conversie COVID-19 naar ME/cvs (Update 2)

Door ME-gids op vrijdag 22 mei 2020.
566x gelezen. Bron: Open Medicine Foundation. 1 reactie.

Open Medicine Foundation, 19 mei 2020

Tegen de achtergrond van COVID-19 blijft de Open Medicine Foundation (OMF) gefocust op het vinden van de antwoorden die nodig zijn om de strijd tegen ME/cvs en andere chronische, complexe ziekten te winnen. Vanwege de pandemie bestaat er vandaag een kans om het begrip van ME/cvs te vergroten.

... lees verder >> | Forum discussie

Wetenschappelijk

Is ME/cvs een eindeloze immuunoorlog? Hypothese over regulatoire T-cellen en Herpesvirus

Door ME-gids op dinsdag 2 juni 2020.
580x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. Geen reacties.

Cort Johnson, Simmaron research, 5 mei 2020

De mislukte studie naar Rituximab lijkt misschien de doodsteek voor auto-immuniteit bij ME/cvs, maar dat is het zeker niet. Terwijl de B-cellen die door Rituximab worden aangevallen, vaak de kern vormen van auto-immuniteit, kunnen ook T-cellen auto-immuunziekten veroorzaken. Ze spelen ook een zeer belangrijke rol bij het stoppen van infecties.


Toen Sepúlveda, een theoretisch immunoloog, voor het eerst hoorde over ME/cvs , wist hij dat hij zich hiervoor moest inzetten. © London School of Hygiene and Tropical Medicine

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

De bloedvaten in het nauw: een verenigende hypothese voor ME/cvs

Door ME-gids op zaterdag 13 juni 2020.
309x gelezen. Bron: Cort Johnson, Simmaron Research. 1 reactie.


Cort Johnson, Simmaron Research, 10 mei 2020

Sleutelwoorden, tags: B2Adr, bloedvolume, sympathisch zenuwstelsel

Dit is een andere hypothesepaper die hoop geeft – en waarbij je je afvraagt ​​of de auteurs misschien wel grip hebben op wat er gebeurt met het ME/cvs. Het artikel stelt dat een prikkelend eenvoudig probleem - een auto-immuunaanval op slechts één receptor - uit honderden potentiële receptoren - vrijwel alle symptomen van ME/cvs zou kunnen veroorzaken: B2AdR


Kan een auto-immuunproces dat de B2-adrenerge receptor aanvalt, de symptomen van ME/cvs veroorzaken?

... lees verder >> |

Wetenschappelijk

Trial by error: een bericht over Lupus en SOLK, niet over COVID

Door ME-gids op zondag 31 mei 2020.
277x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 8 april 2020

Dit is mijn tweede non-coronavirusbericht in evenzoveel dagen.

Voordat we onderbroken werden, was ik me aan het verdiepen in zogenaamde somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, ook wel afgekort als SOLK.

Een recent gepubliceerd onderzoek, met daarin data over de tijd die nodig is om tot een diagnose als systemische lupus erythematodes (ook wel lupus genoemd) te komen, legt een aantal kernproblemen van dit hele SOLK-construct bloot.

... lees verder >> |

David Tuller

Samenvattend overzicht: veroorzaakt een mysteriefactor in ME/cvs-serum virale immuniteit ten koste van een verminderd energiemetabolisme?

Door ME-gids op vrijdag 5 juni 2020.
312x gelezen. Bron: ME Association. Geen reacties.

Charlotte Stephens, ME Association, 5 mei 2020

Inleiding

Er is nogal wat discussie geweest over een interessante nieuwe studie van een team van onderzoekers aan de University of California, San Diego School of Medicine en 3 Duitse universiteiten. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift ‘ImmunoHorizons’, heet:

Human Herpesvirus-6 Reactivation, Mitochondrial Fragmentation, and the Coordination of Antiviral and Metabolic Phenotypes in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome.

[Reactivatie Humaan herpesvirus-6, mitochondriale fragmentatie en de coördinatie van antivirale en metabole fenotypes bij myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom].

... lees verder >> |

Dossiers, rapporten

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >|