random
RSS feed

David Tuller

Artikels David Tuller

Trial By Error: brieven Tuller en commentaar Tack de Krak over de Noorse “haalbaarheidsstudie” over CGT/Muziektherapie

Door ME-gids op zaterdag 20 juni 2020.
678x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: mijn brief aan senior auteur van Noorse CGT/Muziektherapiestudie

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 22 mei 2020

In de voorbije week heb ik drie posts geschreven over een Noorse studie van cognitieve gedragstherapie plus muziektherapie voor adolescenten met chronische vermoeidheid na acute infectie met Epstein-Barrvirus - een ziekte die bekend is als Pfeiffer in Nederland, en als klierkoorts in België. De corresponderende auteur van de studie is Vegard Bruun Wyller, een professor aan het Instituut voor Klinische Geneeskunde van de Universiteit van Oslo.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: meer over die Noorse studie over CGT/Muziektherapie

Door ME-gids op zondag 14 juni 2020.
624x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 16 mei 2020

UPDATE 16 MEI: Zoals ik vermeldde, werd in de studieregistratie "herstel" niet vermeld als uitkomst. De verschillende studiedocumenten bevatten echter wél een aantal verschillende uitspraken over fysiek activiteitsniveau, vermoeidheid en herstel als eindpunten. In één van de vier relevante documenten, naast de studieregistratie, stond de definitie van herstel die gebruikt werd in de rapportering van de studieresultaten - in drie ervan stond die niet, en ook niet in de studieregistratie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: terug naar het online programma voor cognitieve gedragstherapie (CGT) voor prikkelbaredarmsyndroom (PDS) van Mahana Therapeutics

Door ME-gids op woensdag 3 juni 2020.
738x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Trial By Error: King’s College London wijst mijn FOI-aanvraag af (deze post gaat niet over COVID)

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 7 april 2020

Voordat het coronavirus zijn intrede deed, was ik aan het schrijven over een grote studie over cognitieve gedragstherapie voor prikkelbaredarmsyndroom. De studie testte het effect van cognitieve gedragstherapie via telefoon en online CGT in vergelijking met gewoonlijke zorg, op de ernst van PDS-symptomen en andere algemenere gebieden.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial by error: een bericht over Lupus en SOLK, niet over COVID

Door ME-gids op zondag 31 mei 2020.
458x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 8 april 2020

Dit is mijn tweede non-coronavirusbericht in evenzoveel dagen.

Voordat we onderbroken werden, was ik me aan het verdiepen in zogenaamde somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, ook wel afgekort als SOLK.

Een recent gepubliceerd onderzoek, met daarin data over de tijd die nodig is om tot een diagnose als systemische lupus erythematodes (ook wel lupus genoemd) te komen, legt een aantal kernproblemen van dit hele SOLK-construct bloot.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: Oxford-NHS adviseert GET/CGT voor post-COVID-“CVS”-patiënten

Door ME-gids op maandag 27 april 2020.
868x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Voor diegenen die dit stuk en/of mijn werk in het algemeen waarderen, geef ik nog even de link naar mijn lopende crowdfunding van UC Berkeley: https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-2274.html

**********

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 16 april 2020

Sinds de corona-epidemie woedt, uiten ME-patiënten hun bezorgdheid over een mogelijke tweede golf aan gevallen van post-COVID-19-ziekte, vooral vanwege de steeds duidelijker wordende neurologische complicaties van de ziekte. Belangrijke onderzoekers uit het vakgebied die deze bezorgdheid delen, plannen prospectieve studies om COVID-19-patiënten op te volgen om te zien of ze een ME-achtige aandoening ontwikkelen. Zulke studies zouden veel inzicht kunnen verschaffen in de pathofysiologie van postvirale ziekte.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: PACE-heranalyse uit 2018 en expertbeoordeling van Science Media Centre

Door ME-gids op dinsdag 19 mei 2020.
421x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology blog, 13 januari 2020

Het is bijna twee jaar geleden sinds BMC Psychology een belangrijke heranalyse van de ruwe data van de PACE-studie publiceerde. Gezien het belang van deze paper (ik was de minst belangrijke van de zeven coauteurs), vond ik het een goed idee om hem nog eens aan te halen.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: een Australisch radio-interview met dr. Mark Guthridge uit Melbourne (Update)

Door ME-gids op woensdag 27 mei 2020.
542x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

Door David Tuller, DrPH, Virology Blog; 19 februari 2020

Toen ik twee jaar geleden in Australië was - wow, kan niet geloven dat het al zo lang geleden is! - heb ik wat tijd doorgebracht met dr. Mark Guthridge, universitair hoofddocent op het gebied van biomedische wetenschappen aan de Deakin University in Melbourne. Een aantal jaar geleden ontwikkelde hij, na een aanval van klierkoorts, myalgische encefalomyelitis, dat in Australië zelfs door patiënten en specialisten doorgaans cvs genoemd wordt. (Eigenlijk zeggen velen of bijna iedereen “chronisch vermoeid” – ik bleef mensen aanmoedigen er dan toch in ieder geval het woord “syndroom” achter te plakken, maar dat bleek een hopeloze onderneming.)

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: wat nu?

Door ME-gids op zondag 19 april 2020.
433x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 18 maart 2020

Zoals de meeste mensen, weet ik op dit moment niet goed wat gedaan. Ik zit "veilig thuis" in San Francisco het nieuws te volgen en veel te veel koffie te drinken. Ik bel veel meer dan normaal, vraag aan mijn negentigjarige moeder hoe het gaat daar in Manhattan, ik kijk naar matig interessante films, wandel door de buurt met mijn hond Harold, en hou daarbij voldoende afstand van voorbijgangers. Het lijkt wel of ik in een aflevering van Twilight Zone zit, voor diegenen die oud genoeg zijn om te snappen wat ik bedoel. (Of zoals een aflevering van Black Mirror, voor de jongeren onder ons.)

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: mijn verslaggeving over ME, cvs, "somatisch onverklaarde lichamelijke klachten" e.a. - crowdfundingscampagne! (Update 2)

Door ME-gids op zaterdag 11 april 2020.
925x gelezen. Bron: David Tuller. Geen reacties.

Uiteraard is dit een heel slecht moment om te crowdfunden.

Net als de voorbije jaren heeft Berkeley april uitgekozen als campagnemaand voor campusprojecten op het online crowdfundingplatform van de universiteit. Het is de laatste kans om dit te doen binnen het lopende academische schooljaar. Naar aanleiding van de huidige toestand heeft de universiteit de campagne niet afgelast, maar wel ingekort. Sommige projecten hebben nood aan steun nog vóór de volgende crowdfunding in het najaarssemester. In mijn geval ging het ingezamelde geld van vorig jaar naar mijn salaris en voordelen voor het fiscaal-academisch jaar dat ten einde loopt op 30 juni, dus het vervelende is, dat ik nu moet gaan crowdfunden tijdens een globale pandemie.

... lees verder >> |

David Tuller

Trial By Error: CGT geeft geen voordeel voor patiënten met vergevorderde kanker, zegt studie

Door ME-gids op woensdag 6 mei 2020.
494x gelezen. Bron: David Tuller, Virology Blog. Geen reacties.

David Tuller, DrPH, Virology Blog, 15 januari 2020

De Engelse National Health Service (NHS) is sinds 2008 bezig met de uitbouw van een programma dat Improving Access to Psychological Therapies (IAPT) heet [Toegang tot Psychologische Therapieën Verbeteren]. De oorspronkelijke doelgroep waren patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angststoornissen. Vervolgens werd IAPT uitgebreid naar mensen die tegelijkertijd ook lijden aan "chronische aandoeningen" en zogenaamde "somatisch onverklaarde lichamelijke klachten" (SOLK). IAPT zegt dat 50% door hun behandelingen "herstelt", maar deze beweringen zijn niet meteen geloofwaardig, zoals psycholoog Michael Scott heeft aangetoond op zijn interessante blog CBT Watch.

... lees verder >> |

David Tuller

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >|