random
RSS feed

Patiënten

Getuigenissen, interviews met ME-patiënten

Universiteitsstudent door ME getroffen

Door ME-gids op dinsdag 1 november 2016.
739x gelezen. Bron: The Californian Paper. Geen reacties.

Voormalig student aan Cal High door ziekte getroffen
© Mark Camenzind

Een ziekte, ME genaamd, veranderde het leven van Tom Camenzind, alumnus van de California High School in San Ramon. Hij is nu niet meer in staat om eenvoudige taken uit te voeren en een normaal leven te lijden, en is teruggebracht naar de hele dag in bed liggen.

Vidhima Shetty, The Californian Paper, 29 september 2016

... lees verder >> |

Patiënten

Kun jij het je voorstellen? #MillionsMissing

Door ME-gids op dinsdag 27 september 2016.
863x gelezen. Bron: Magic Everyday. Geen reacties.

Kun jij je voorstellen dat je opeens niet meer kunt werken? Dat je opeens niet meer kunt fietsen? Dat je opeens niet meer naar dat ene feestje kunt? En je opeens je eigen boodschappen niet meer kunt doen? Dat je je vrienden niet meer kunt zien? Dat je opeens niet meer kunt lopen? Niet meer naar buiten kunt, zelfs niet in de rolstoel? Dat je opeens niet meer zelf naar de wc kunt? Niet meer zelf kunt douchen of je tanden kunt poetsen? Dat je opeens in je bed belandt en nauwelijks meer kan communiceren? Dat je geen licht en geluid meer kan verdragen en dat zelfs de aanwezigheid van je ouders of je partner te veel kan zijn? Dat je 24/7 in je bed ligt, geïsoleerd van de wereld en te ziek om iets of iemand om je heen te hebben? Te ziek om zelf te kunnen overleven? Totaal afhankelijk van anderen? Kun jij dat je voorstellen?

... lees verder >> | Forum discussie

Patiënten

Deel je verhaal: Anil van der Zee

Door ME-gids op dinsdag 16 augustus 2016.
5314x gelezen. Bron: The Blue Ribbon Foundation. 2 reacties.

Bron: The Blue Ribbon Foundation, 9 augustus 2016

Naam: Anil van der Zee

Ontbrekend sinds: 2007

Locatie: Amsterdam

"Geprezen vanuit het donker

Als je alleen op het podium staat, zie je het publiek helemaal niet. De eerste twee rijen zijn misschien zichtbaar, maar de rest is duister als de nacht.

Je kan hun geroep en geluid horen op het podium, maar je kan ze vooral voelen. Hun aanwezigheid in die donkere leegte, hun ziel die zich verbindt met de jouwe, wat een fantastische beleving, een intens gevoel dat je met niks anders kan vergelijken. Het zou me dagenlang energie geven.

... lees verder >> |

Patiënten

Help ME! Ik wil leven, niet alleen bestaan... (Update)

Door ME-gids op woensdag 3 augustus 2016.
1239x gelezen. Bron: Metro. 1 reactie.

Lezerscolumn Magic Everyday, Metro, 2 augustus 2016

Mens en maatschappij

Niet zelf op je benen kunnen staan. Hierdoor naar de wc moeten worden gedragen, niet zelf de trap op en af kunnen, moeten worden geholpen met douchen, geen eten of drinken kunnen pakken, dus niet in staat zijn om zelf te kunnen overleven.

Bedlegerig zijn op je 21e. Het leven gaat aan je voorbij, zonder dat je er aan deel kunt nemen. Iedereen om je heen gaat door, maar jij ligt daar. In die donkere, geluidloze kamer. Niet in staat om normale kleding te dragen. En vaak te ziek om vriendinnen of familie te ontvangen, gesprekken te voeren of zelfs om even snel op je mobiel te kijken.

... lees verder >> |

Patiënten

Onze verliezen in de ME-gemeenschap

Door ME-gids op vrijdag 29 juli 2016.
758x gelezen. Bron: #MEAction. Geen reacties.

Jaime S, MEAction, 27 juli 2016

Het is een desastreuze zomer geweest voor de internationale ME-gemeenschap. We hebben Jodi Bassett, Louise Ramage, Tink Bastian en Linda Hayes Burke verloren. Onlangs hebben we vernomen dat we ook Tom Jarrett verloren hebben.

... lees verder >> |

Patiënten

Het verhaal en het stigma van een verbijsterende ziekte: Jen Brea spreekt op de TEDSummit

Door ME-gids op woensdag 20 juli 2016.
1133x gelezen. Bron: TED Blog. Geen reacties.

David Colman, TED Blog, 27 juni 2016


TED Fellow Jen Brea werd gediagnosticeerd met myalgische encefalomyelitis, of het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) ... en er werd haar verteld dat haar symptomen veroorzaakt werden door iets dat volledig tussen haar oren zat. Ze vecht terug. Foto door Ryan Lash/TED.

Het voorstellen van een duidelijke grens tussen lichaam en geest is altijd een nuttige vuistregel geweest sinds de filosofen van de Verlichting dit eeuwen geleden hebben verzonnen. Het is vooral nuttig geweest voor de moderne geneeskunde die haar wetenschappelijk oog heeft gericht op het rationele, fysieke lichaam – en voor het overgrote gedeelte de geest, met al zijn veranderlijkheid en stemmingen, overliet aan anderen om te genezen.

... lees verder >> |

Patiënten

Ter nagedachtenis aan Jodi Bassett, de oprichtster van The Hummingbirds’ Foundation for ME

Door ME-gids op zondag 19 juni 2016.
751x gelezen. Bron: Hummingbirds’ Foundation for ME (Facebook). Geen reacties.

Emma Searle, Hummingbirds Foundation for ME, 19 juni 2016

Ik zou durven gokken dat die patiënten die het geluk hadden om zelf op HFME.org terecht te komen, allemaal ongeveer dezelfde route hebben gevolgd. We werden erg ziek, erg plotseling. We hebben veel artsen gezien. We waren verbijsterd te ontdekken dat de meesten van hen niet wisten wat ons mankeerde, het niets kon schelen wat ons mankeerde, of niet geloofden dat er iets mis was met ons allen. Sommigen van ons werden in die ruime schapenkooi gedreven die ‘Chronisch Vermoeidheidssyndroom’ werd genoemd, waar we ofwel vergeten werden, ofwel getreiterd. Sommigen van ons dwaalden doelloos rond, zich afvragend of we ooit een diagnose zouden krijgen.

... lees verder >> |

Patiënten

Vastgekluisterd aan mijn bed, vecht ik nog steeds tegen het stigma rond de verkeerde naam “chronische vermoeidheid”

Door ME-gids op donderdag 26 mei 2016.
881x gelezen. Bron: STATnews.com. Geen reacties.

Waarom we het niet “chronisch vermoeidheidssyndroom” zouden moeten noemen.

Rivka Solomon, STAT, 24 mei 2016

Het begon met een periode van klierkoorts. Twee kamergenoten van de universiteit en ik werden op hetzelfde moment ziek. Zij voelden zich na een maand beter. Ik niet. Tientallen jaren later leeft ik nog steeds met botdoordringende uitputting en hersenmist zo dik als erwtensoep. Ik bracht het meeste van mijn 30-er en 40-er jaren door, vastgekluisterd aan mijn bed, te zwak om te functioneren. Ik heb mijn carrière in internationale relaties en mijn sociaal leven moeten laten varen.

Mijn klierkoorts was veranderd in iets meer permanent, een neuro-immuunziekte die de Wereldgezondheidsorganisatie myalgische encefalomyelitis (ME) noemt. Het treft tussen de 1 en de 2.5 miljoen Amerikanen en 17 miljoen mensen wereldwijd.

... lees verder >> | Forum discussie

Patiënten

Francis heeft ME en hoopt op erkenning

Door ME-gids op donderdag 10 maart 2016.
1088x gelezen. Bron: Mijn Geheim. 4 reacties.

Tussen de regels: Francis Verreck

Francis Verreck heeft ME en weet als geen ander hoe het is om niet serieus genomen te worden door de medische wereld. In haar boek ‘Ik had nog niet dood gehoeven’ vertelt ze het trieste verhaal van haar vriendin Denise, die eveneens aan ME leed.

‘HET ZIT NIET TUSSEN JE OREN’

... lees verder >> |

Patiënten

Aan de dokters van chronisch zieke patiënten

Door ME-gids op donderdag 25 februari 2016.
2034x gelezen. Bron: TheMighty.com. Geen reacties.

Catherine Richardson, TheMighty.com,4 november 2015

Deze brief is een reactie op dit artikel dat vanuit het perspectief van een arts werd geschreven (zie vertaling brief hieronder). Hoewel ik op geen enkele manier voor elke chronisch zieke patiënt spreek, is dit hoe het voor velen van ons is die aan de andere kant van de dokter-patiënt vergelijking staan.

... lees verder >> |

Patiënten

|< <  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >|